Skocz do zawartości

SoftPerfekt _RAM Disc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę czy używa któryś z forumowiczów  w/w programiku .

Otóż w nowej wersji nie można oprócz przeglądarek przenieść  plików  tymczasowych np: Steam. ,w starszych wersjach to fungowało a teraz oprócz przeglądarek  nic innego nie widzi.

Pisałem na kontakt z producentem ale tam rządzi Ai i wypisuje same głupoty.

Jak by ktoś pomógł by to byłbym wdzięczny.  Pozdrawiam.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Czyli mam rozumieć, że inne przeglądarki nie mają takich bajerów jak Firefox, że po ludzku w ustawieniach idzie sobie cache do ramu przerzucić? Co do innych programów, to jak działało wcześniej, to może i fajny bajer.

RPm6sly.png

wislak00 lubi to
Opublikowano

Inne przeglądarki też mają takie bajery:

Aktywator Opery pod Linuxem (samo polecenie):

opera --lang=pl --disk-cache-dir="/mnt/RAMDYSK/Opera" %U

gdzie /mnt/RAMDYSK jest wpisany w /etc/fstab jako właśnie ramdysk:

#Ramdysk 16 GB

tmpfs          /mnt/RAMDYSK        tmpfs    nodev,nosuid,noexec,nodiratime,size=16G   0       0

W Linuxie aktywator na desktopie i w menu to 2 różne aktywatory - w każdym musisz zrobić to samo.

Ten na desktopie aby wyedytować wystarczy prawoklik

natomiast dla menu trzeba wyedytować plik /usr/share/applications/opera.desktop i dodać/wyedytować linię w sekcji [Desktop Entry]:

Exec=opera --lang=pl --disk-cache-dir="/mnt/RAMDYSK" %U 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a pod Windowsem taki skrót:

opera --disk-cache-dir="R:\Opera"

gdzie R: to ramdysk

Ponieważ Opera jest robiona na silniku Chromium to coś podobnego powinno zadziałać na wszystkich chromopodobnych przeglądarkach.

Można też pobawić się w przelinkowanie katalogu z cache:

mklink /J "%userprofile%\AppData\Local\Opera Software\Opera Stable\Cache" R:\Opera\Cache

Opublikowano
4 godziny temu, iskier napisał(a):

Piszesz o programie "RAM Disk" a dajesz screen z programu "Cache Relocator" -  ten program robi właśnie TO.

Ci co używają RAM Disc wiedzą że Caszerelocator jest dostępny tylko po rejestracji RAM Disc. dlatego zapomniałem  napisać o tym nie wtajemniczonym.

piszę że nowa wersja nie obsługuje już przenoszenia innych programów niż przeglądarki . A mi bardzo zależało na tym aby można było przenieść do RAM dysku casch programu Steam  tak jak to robiły starsze wersje.

zen888 lubi to
Opublikowano
Teraz, Miodek napisał(a):

A mi bardzo zależało na tym aby można było przenieść do RAM dysku casch programu Steam  tak jak to robiły starsze wersje.

Starsze wersje już nie są dostepne?

Opublikowano
4 godziny temu, Miodek napisał(a):

Ci co używają RAM Disc wiedzą że Caszerelocator jest dostępny tylko po rejestracji RAM Disc. dlatego zapomniałem  napisać o tym nie wtajemniczonym.

piszę że nowa wersja nie obsługuje już przenoszenia innych programów niż przeglądarki . A mi bardzo zależało na tym aby można było przenieść do RAM dysku casch programu Steam  tak jak to robiły starsze wersje.

Ci którzy używają RAM Disk MYŚLĄ, że Cache Relocator jest dostępny tylko po rejestracji RAM Disk... Bo Cache Relocator jak najbardziej można uruchamiać bez programu RAM Disk.

I nie robi on żadnych cudów -  dla KAŻDEGO programu możesz użyć polecenia MKLINK aby utworzyć dowiązanie symboliczne do katalogu na Ramdysku.