Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ponieważ kolejny badziewny dysk WDC 2,5" zaczął łapać mi bad sektory, co jest prawdopodobnie spowodowane skretyniałym wymysłem pracujących w tej firmie indżynierów z Bangladeszu, postanowiłem napisać krótki tutorial, co może za to odpowiadać i jak to wyłączyć.

Otóż dyski 2,5" mają sporo więcej mechanizmów oszczędzania energii i ochrony przed wstrząsami niż wersje 3,5". To dobrze, tylko, że niektórzy producenci poszli w absurd. Przykładem jest funkcja parkowania głowic w bezpiecznej strefie po określonym czasie bezczynności dysku (parametr C1 w SMART), gdzie geniusze z WDC postanowili - przynajmniej w moich WDC - ustawić to na ..... 8 sekund :22 Mistrzostwo świata albo celowe szybsze uśmiercanie swoich produktów. Poza tym takie częste parkowanie doprowadza do szału, bo wystarczy, że chwilę nic na dysku nie robię, za chwilę kliknę w jakiś katalog, i jest freez, bo dysk musi odparkować głowice. Co najciekawsze - mój dysk miał zaplanowany C1 na maksymalnie 500 tyś. cykli parkowania, a ma już nabite ponad milion, stąd kolumny Bieżący i Najgorszy mają wartość 1, czyli teoretycznie kaplica (spada od 100 do 1) :E Jest też parametr 04, czyli ilość cykli start/stop, który mam 16x większy od ilości włączeń dysku (0C), ale to jest nic do miliona w C1.

Co można zrobić? Jak ktoś rzadko używa takiego dysku, np. jako backup w obudowie pod USB, to można to olać albo każdorazowo po podłączeniu takiego dysku zmienić wartość funkcji APM, czyli zaawansowane zarządzanie energią, w programie CrystaDiskInfo w ustawieniach zaawansowanych (screen). U mnie 60h to 8sek, najniższe 01h to ok. 4sek, a najwyższe FEh nawet nie wiem, ale nie parkuje długo. Ja po prostu klikam Wyłącz, bo oprócz parkowania głowic wyłącza to też upierdliwe cykle start/stop dysku (parametr 04). Ewentualnie można zaptaszkować, żeby automatycznie stosował naszą nastawę, ale program CDI i tak trzeba każdorazowo uruchamiać po resecie PC lub ponownym podłączeniu dysku. W przypadku dysków WDC jest inne wyjście - można odpalić z bootowalnego pendriva program producenta do trwałej zmiany czasu parkowania głowic w FW dysku. Nazywa się on wdidle3.exe - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  Niestety, u mnie nie wpływa on na cykle start/stop (04), co nadal freezuje mi dysk po chwili bezczynności, więc wyłączanie APM w programie CDI jest dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem.

Na screenie macie porównanie tego dysku WDC 2,5" z Toshibą 3,5" z zaznaczonymi omawianymi parametrami oraz gdzie zmienić APM w programie CDI.

sEql50N.jpeg

A tak wygląda praca programu wdidle3.exe. Dysków innych producentów nie trzeba odłączać, sam je pominie.

vxLQP2O.jpeg

Opublikowano

Ale po co jak można mieć 2,5" za grosze lub ze złomu. Ja mam w NAS 2,5" i żyją od kilku lat.

2,5" to było złoto serwisanta gdy jeszcze to było w laptopach. Teraz co z tym robić?

Ale ciekawy materiał @Widzior