Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, ponieważ kolejny badziewny dysk WDC 2,5" zaczął łapać mi bad sektory, co jest prawdopodobnie spowodowane skretyniałym wymysłem pracujących w tej firmie indżynierów z Bangladeszu, postanowiłem napisać krótki tutorial, co może za to odpowiadać i jak to wyłączyć.

Otóż dyski 2,5" mają sporo więcej mechanizmów oszczędzania energii i ochrony przed wstrząsami niż wersje 3,5". To dobrze, tylko, że niektórzy producenci poszli w absurd. Przykładem jest funkcja parkowania głowic w bezpiecznej strefie po określonym czasie bezczynności dysku (parametr C1 w SMART), gdzie geniusze z WDC postanowili - przynajmniej w moich WDC - ustawić to na ..... 8 sekund :22 Mistrzostwo świata albo celowe szybsze uśmiercanie swoich produktów. Poza tym takie częste parkowanie doprowadza do szału, bo wystarczy, że chwilę nic na dysku nie robię, za chwilę kliknę w jakiś katalog, i jest freez, bo dysk musi odparkować głowice. Co najciekawsze - mój dysk miał zaplanowany C1 na maksymalnie 500 tyś. cykli parkowania, a ma już nabite ponad milion, stąd kolumny Bieżący i Najgorszy mają wartość 1, czyli teoretycznie kaplica (spada od 100 do 1) :E Jest też parametr 04, czyli ilość cykli start/stop, który mam 16x większy od ilości włączeń dysku (0C), ale to jest nic do miliona w C1.

Co można zrobić? Jak ktoś rzadko używa takiego dysku, np. jako backup w obudowie pod USB, to można to olać albo każdorazowo po podłączeniu takiego dysku zmienić wartość funkcji APM, czyli zaawansowane zarządzanie energią, w programie CrystaDiskInfo w ustawieniach zaawansowanych (screen). U mnie 60h to 8sek, najniższe 01h to ok. 4sek, a najwyższe FEh nawet nie wiem, ale nie parkuje długo. Ja po prostu klikam Wyłącz, bo oprócz parkowania głowic wyłącza to też upierdliwe cykle start/stop dysku (parametr 04). Ewentualnie można zaptaszkować, żeby automatycznie stosował naszą nastawę, ale program CDI i tak trzeba każdorazowo uruchamiać po resecie PC lub ponownym podłączeniu dysku. W przypadku dysków WDC jest inne wyjście - można odpalić z bootowalnego pendriva program producenta do trwałej zmiany czasu parkowania głowic w FW dysku. Nazywa się on wdidle3.exe - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  Niestety, u mnie nie wpływa on na cykle start/stop (04), co nadal freezuje mi dysk po chwili bezczynności, więc wyłączanie APM w programie CDI jest dla mnie nadal najlepszym rozwiązaniem.

Na screenie macie porównanie tego dysku WDC 2,5" z Toshibą 3,5" z zaznaczonymi omawianymi parametrami oraz gdzie zmienić APM w programie CDI.

sEql50N.jpeg

A tak wygląda praca programu wdidle3.exe. Dysków innych producentów nie trzeba odłączać, sam je pominie.

vxLQP2O.jpeg

starcraft2fan and JanKo66 like this
Posted

Ale po co jak można mieć 2,5" za grosze lub ze złomu. Ja mam w NAS 2,5" i żyją od kilku lat.

2,5" to było złoto serwisanta gdy jeszcze to było w laptopach. Teraz co z tym robić?

Ale ciekawy materiał @Widzior