Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

taka informacja na stronie windows x-lite że wkrótce wypuści optimum 11 26H1 v2, bardzo zachwala wydajność. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tłumaczenie google;     

Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w naszej ankiecie! To było zdecydowane TAK dla wydania Windows X-Lite na 26H1!

• Zazwyczaj nie polecam wersji Canary czy Dev większości użytkowników jako głównego systemu operacyjnego (lub codziennego sterownika), ale jest coś wyjątkowego w tej wersji – już ją zainstalowałem na 3 własnych komputerach i bardzo podoba mi się doświadczenie oraz wydajność, jaką zapewnia.

• Jeśli chcesz zobaczyć, czym jest Optimum 11 26H1, wkrótce będzie dostępny do pobrania na naszej stronie https://windowsxlite.com

• Jeszcze raz dziękujemy za wspaniałe wsparcie!

Miodek, JanKo66 i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Pierwsze wrażenia?

No bardzo niedopracowany ten system. Fbconan nie miał chyba czasu.

Czym się rożni wersja Optimum 2 od Optimum 1?  Zmianą StatAllback z 3.9.16 na 3.9.18 i to tyle.

System na dzień dobry skompresowany poprzez Compact,  co daje mniej miejsca na dysku, ale dziwne lagi.  (Klikam "klawiatura ekranowa" i czekam prawie sekundę aż się pojawi.)

Nie wnikam w pierdoły, że nie ma przypisanej przeglądarki obrazów do plików graficznych (domyślnie jest drukowanie), czy bajzel w rejestrze odnośnie autoruns (aplikacje usunięte są nadal w autostarcie). Do tego Defender niby usunięty, ale jakoś nie do końca. Brak systemowej aplikacji do robienia zrzutu ekranu. Czemu aplikacje szpiegujące (CEIP itd. ) nie odinstalowane/wyłączone.?

Ale, te pierdoły to nic.

Największy problem mam z polskimi napisami ANSII. Pakiety polskie zainstalowane, Region na Polski zmieniony i dupa we filmach i plikach tekstowych.

1.jpg.dae9449c38e3f8a29cf0516d3a271191.jpg2.jpg.f65b79f17a373f279207177c0476dd3b.jpg

---------------

Od godziny próbuje wgrać aktualizację, bez powodzenia. Dochodzi instalacja niby do 100% i zaczyna pobieranie od nowa...

.3.jpg.d3dd768deeaf90cc1069e82bc74db6ed.jpg

Jak coś się zmieni to dopiszę.

Edited.

No kasowanie bufora i usług WindowsUpdate nic nie pomogło (dodam, że to ta wersja be Defendera)

Aktualizacja nie wchodzi. System OUT...

Kocurek lubi to
Opublikowano
47 minut temu, Achon napisał(a):

Największy problem mam z polskimi napisami ANSII. Pakiety polskie zainstalowane, Region na Polski zmieniony i dupa we filmach i plikach tekstowych.

A ja mam wprost przeciwne wrażenie, że spolszczenie działa bdb. Oto przykład.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Sprawdź właściwości pliku. Kodowanie UTF-8 czy ANSII ?

Problem jest z ANSII

-------------------------------

Po kilku dniach testów różnych kompilacji 26H1 stwierdzam.:

Nie ma u mnie różnicy w wydajności pomiędzy wersjami 24, 25, czy tej ostatniej 26H1

Te same sterowniki, te same aplikacje. Te same problemy...

ewabem5 lubi to
Opublikowano

Dzień Dobry,

Ile forumowiczów, tyle opinii, najłatwiej jest poczekać, aż się coś konkretnego wyklaruje.

W dniu 30.11.2025 o 22:44, VACek napisał(a):

by wiedzieli że 26h1 jest zoptymalizowany pod ARM (snapdragon, nvidia, mediatek) i nowe sprzęty.

czyli tym bardziej nie ma sensu instalowania na X64 🙂

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzień Dobry @Kocurek

Mam nadzieję, że 26H2 będzie dopracowane i M$ wreszcie zacznie słuchać użytkowników gdyż płacimy nie małe pieniądze za system.

A, co najważniejsze, że nie będą bezsensownie utrudniać życia moderom takim jak Tobie @Kocurek, @srom-otnik i inni którzy pokazują w jaki sposób może system działać i wyglądać.

Wolę dłużej poczekać, i mieć lepszy system, niż wypuszczoną na szybko kompilację łataną następnie przez x czasu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzień dobry, @FILAGOL

7 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

A, co najważniejsze, że nie będą bezsensownie utrudniać życia moderom takim jak Tobie @Kocurek, @srom-otnik i inni którzy pokazują w jaki sposób może system działać i wyglądać.

Przydałoby się, żeby dało się personalizować wygląd systemu o wiele bardziej, bo teraz nawet zmiana wyglądu domyślnych ikon systemowych jest źle widziana, ostatnio wspominałem,

że odczułem też ubogie możliwości wpływania na efekty animacji.

7 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

Mam nadzieję, że 26H2 będzie dopracowane i M$ wreszcie zacznie słuchać użytkowników gdyż płacimy nie małe pieniądze za system.

(...)
Wolę dłużej poczekać, i mieć lepszy system, niż wypuszczoną na szybko kompilację łataną następnie przez x czasu.

Nie chcę być adwokatem diabła, ale konfiguracji systemów jest multum, stare naleciałości, konieczność zachowania kompatybilności... na bieżąco naprawiają usterki,

więc tak jak teraz nie jest źle, kłopot moim zdaniem stanowi, gdy wadliwe aktualizacje są nam wmuszane.

Zgodzę się też ze stwierdzeniem @VACek, że pewnym utrudnieniem jest też, że część osób wypina się świadomie z telemetrii, a to pewnie nie jest mała grupa.

FILAGOL lubi to