Jump to content

Recommended Posts

Posted

taka informacja na stronie windows x-lite że wkrótce wypuści optimum 11 26H1 v2, bardzo zachwala wydajność. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tłumaczenie google;     

Dziękujemy wszystkim, którzy wzięli udział w naszej ankiecie! To było zdecydowane TAK dla wydania Windows X-Lite na 26H1!

• Zazwyczaj nie polecam wersji Canary czy Dev większości użytkowników jako głównego systemu operacyjnego (lub codziennego sterownika), ale jest coś wyjątkowego w tej wersji – już ją zainstalowałem na 3 własnych komputerach i bardzo podoba mi się doświadczenie oraz wydajność, jaką zapewnia.

• Jeśli chcesz zobaczyć, czym jest Optimum 11 26H1, wkrótce będzie dostępny do pobrania na naszej stronie https://windowsxlite.com

• Jeszcze raz dziękujemy za wspaniałe wsparcie!

JanKo66, Miodek and FILAGOL like this
Posted

Pierwsze wrażenia?

No bardzo niedopracowany ten system. Fbconan nie miał chyba czasu.

Czym się rożni wersja Optimum 2 od Optimum 1?  Zmianą StatAllback z 3.9.16 na 3.9.18 i to tyle.

System na dzień dobry skompresowany poprzez Compact,  co daje mniej miejsca na dysku, ale dziwne lagi.  (Klikam "klawiatura ekranowa" i czekam prawie sekundę aż się pojawi.)

Nie wnikam w pierdoły, że nie ma przypisanej przeglądarki obrazów do plików graficznych (domyślnie jest drukowanie), czy bajzel w rejestrze odnośnie autoruns (aplikacje usunięte są nadal w autostarcie). Do tego Defender niby usunięty, ale jakoś nie do końca. Brak systemowej aplikacji do robienia zrzutu ekranu. Czemu aplikacje szpiegujące (CEIP itd. ) nie odinstalowane/wyłączone.?

Ale, te pierdoły to nic.

Największy problem mam z polskimi napisami ANSII. Pakiety polskie zainstalowane, Region na Polski zmieniony i dupa we filmach i plikach tekstowych.

1.jpg.dae9449c38e3f8a29cf0516d3a271191.jpg2.jpg.f65b79f17a373f279207177c0476dd3b.jpg

---------------

Od godziny próbuje wgrać aktualizację, bez powodzenia. Dochodzi instalacja niby do 100% i zaczyna pobieranie od nowa...

.3.jpg.d3dd768deeaf90cc1069e82bc74db6ed.jpg

Jak coś się zmieni to dopiszę.

Edited.

No kasowanie bufora i usług WindowsUpdate nic nie pomogło (dodam, że to ta wersja be Defendera)

Aktualizacja nie wchodzi. System OUT...

Posted
47 minut temu, Achon napisał(a):

Największy problem mam z polskimi napisami ANSII. Pakiety polskie zainstalowane, Region na Polski zmieniony i dupa we filmach i plikach tekstowych.

A ja mam wprost przeciwne wrażenie, że spolszczenie działa bdb. Oto przykład.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Sprawdź właściwości pliku. Kodowanie UTF-8 czy ANSII ?

Problem jest z ANSII

-------------------------------

Po kilku dniach testów różnych kompilacji 26H1 stwierdzam.:

Nie ma u mnie różnicy w wydajności pomiędzy wersjami 24, 25, czy tej ostatniej 26H1

Te same sterowniki, te same aplikacje. Te same problemy...

ewabem5 likes this
Posted

Jak by ludzie więcej czytali, a nie się rzucali jak na karpia w lidlu to by wiedzieli że 26h1 jest zoptymalizowany pod ARM (snapdragon, nvidia, mediatek) i nowe sprzęty. Dla obecnej generacji PC nic nie wnosi :)

LAGUNA, JHarddyy and Miodek like this
Posted

Dzień Dobry,

Ile forumowiczów, tyle opinii, najłatwiej jest poczekać, aż się coś konkretnego wyklaruje.

W dniu 30.11.2025 o 22:44, VACek napisał(a):

by wiedzieli że 26h1 jest zoptymalizowany pod ARM (snapdragon, nvidia, mediatek) i nowe sprzęty.

czyli tym bardziej nie ma sensu instalowania na X64 🙂

Pozdrawiam