Skocz do zawartości

Windows na nowym komputerze - tylko który? (im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do zainstalowania system na dwóch nowych komputerach i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie, serio.

Oba komputery mają służyć do zabawy i podstawowych zastosowań (gry, emulatory, programy Adobe i podobne)

1 konfiguracja

procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D

chłodzenie: be quiet! DARK ROCK ELITE

płyta: MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI

pamięć: GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V

karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC (16 GB)

zasilacz: MSI MPG A850G PCIe5.0 850W 80 Plus Gold ATX 3.1
obudowa: Corsair AIRFLOW 7000 Black

2 konfiguracja

procesor: AMD Ryzen-7 7700 AM5

chłodzenie: Arctic Freezer 36 Black

płyta: Gigabyte B650 EAGLE AX AM5

pamięć: GoodRam IRDM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL30 Black

karta graficzna: ASUS Prime Radeon RX 9070 OC Edition 16GB GDDR6

zasilacz: Seasonic FOCUS GX-750 (80 PLUS GOLD)
obudowa: Corsair AIRFLOW 4000 White 

Mam wrażenie że w czasach Windowsa 10 wszystko było prostsze i mniej problemowe, teraz ciągle gdzieś czytam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i trzeba czekac na porządny updajte , poleca sie też blokować aktualizacje

Problem w tym że szczerze ja już mam dosyć na starość pi****le**nia sie z tym wszystkim , śledzenie forum, czytania newsów i ręcznego blokowania wybranych aktualizacji.
Ktoś może napisać, ze przecież wystarczy zatrzymać aktualizacje i zainstalować ją później jak "już bedzie dobrze", tyle że to jest jest problem jednorazowy, Mały Miękki co chwila coś odwala i jedna aktualizacja psuje drugą, oni tam totalnie nie ogarniają tematu (pewnie przez hindusów zatrudnionych za miske ryżu)

W związku z tym nie wiem co robić, Windows 11 aktualnie też juz wystepuje w różnych wersjach np 23h2, 24h2,25h2 

Poniżej parę teoretycznych rozwiązań:

1 ) Zainstalować Windows 10 
2 ) Zainstalować Windows 11 zaktualizować go na maksa i zacisnąć zęby.
3 ) Zainstalować Winsows 11 ale nieco starszej wersji np 23h2 i zablokować aktualizacje (pytanie jakie będą tego konsekwencje teraz oraz w dłuższym terminie)
4 ) Zainstalować Windows 11 LTSC 
5 ) Zainstalować Windows 11 w nieco starszej wersji i odpalić np jakiś skrypt oczyszczający
6 ) Zainstalować Windows 11 w najnowszej wersji i odpalić jakiś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]krypt oczyszczający
7 ) Zainstalować jakąś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
8 )Są też takie wynalazki jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W całym tym bałaganie jest jeszcze kwestia 1 konfiguracji wymienionej wyżej (mam na mysli procesor)

Nie wiem na ile to co tutaj jest poniżej napisane jest aktualne

YKXYHyw.jpeg

Niektórzy w internecie dla świętego spokoju polecają zainstalować Windowsa 11 LTSC IoT
(podobno nadaje sie lepiej do gier niż zwykły LTSC wg niektórych osób) 

jTfxwrn.jpeg

i w tym windowsie polecają doinstalować ręcznie odpowiedni komponent do obsługi procesorów AMD X3D

ojj8u3I.jpeg

pawel5428 lubi to
Opublikowano

TLDR Jezu ale lektura. Problemu żadnego nie ma, instalujesz najnowszy dostępny czysty Windows 11 Pro dogrywasz wszystkie stery potrzebne i tyle.
Czasem się zastanawiam czy komputer jest dla was czy wy dla komputera?. Kasowanie aplikacji, usług wywalanie procesów cuda na kiju. 
Po co? Instalujesz najnowszy system jaki istnieje do tego sterowniki odpalasz i grasz, jak masz problemy to dopiero szukaj rozwiązań a nie zanim. 

Opublikowano

@Oldman.

W pierwszej kolejności przestań korzystać z CzatGPT i innych AI,  włącz za to myślenie samodzielne ! 
Bez zbędnego pier.... instalujesz Windows 11 25H2 ( wersja jaką masz licencje, klucz : Pro, Home itd) później sterowniki i dalej tylko programy i gry jakie używasz i uj działasz a nie usilnie szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. 

W dniu 27.11.2025 o 02:43, Oldman. napisał(a):

Poniżej parę teoretycznych rozwiązań:

1 ) Zainstalować Windows 10 
2 ) Zainstalować Windows 11 zaktualizować go na maksa i zacisnąć zęby.
3 ) Zainstalować Winsows 11 ale nieco starszej wersji np 23h2 i zablokować aktualizacje (pytanie jakie będą tego konsekwencje teraz oraz w dłuższym terminie)
4 ) Zainstalować Windows 11 LTSC 
5 ) Zainstalować Windows 11 w nieco starszej wersji i odpalić np jakiś skrypt oczyszczający
6 ) Zainstalować Windows 11 w najnowszej wersji i odpalić jakiś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]krypt oczyszczający
7 ) Zainstalować jakąś [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
8 )Są też takie wynalazki jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Odp na bez sensowne pytania :
1) Bez Sensu .
2) Zacisnąć zęby możesz gdy  pier... się w palec, instaluj i działaj.

3) Bez sensu.
4) Bez sensu. 
5) Po jaki uj? Instaluj najnowszą wersje.
6)  Instaluj skończ pier... . 
7,8 ) Po jaki uj będziesz instalował mody?  Zainstaluj czysty W11 bez zbędnego pier... . 

foxhound88 i LAGUNA lubią to
Opublikowano
17 minut temu, MadDragory napisał(a):

W pierwszej kolejności przestań korzystać z CzatGPT i innych AI,  włącz za to myślenie samodzielne ! 

Nie no można używać, ale z głową i weryfikować samodzielnie informacje, bo co czat AI to potrafi być inna odpowiedź na pytanie.

48 minut temu, TheStraight napisał(a):

TLDR Jezu ale lektura. Problemu żadnego nie ma, instalujesz najnowszy dostępny czysty Windows 11 Pro dogrywasz wszystkie stery potrzebne i tyle.
Czasem się zastanawiam czy komputer jest dla was czy wy dla komputera?. Kasowanie aplikacji, usług wywalanie procesów cuda na kiju. 
Po co? Instalujesz najnowszy system jaki istnieje do tego sterowniki odpalasz i grasz, jak masz problemy to dopiero szukaj rozwiązań a nie zanim. 

Dokładnie Instalujesz system i cieszysz się sprzętem czy tam korzystaniem z niego w grach itp.

PC jest po to by dawał radość, ułatwiał prace a nie wprowadzał w paranoje :D
Warto czytać opinie w internecie, ale żadna nie zastąpi twojej własne :) 

#StopBetonozie 

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 29.11.2025 o 17:06, Kosa7 napisał(a):

Tylko tak na moje oko ta karta graficzna jest troche za słaba pod tego procka 

karta graficzna została taka kupiona swiadomie, moje zdanie jest takie że cała seria 5-ek nie jest tym na co czekałem a 5080 ma za mało ramu (a chciałem kupic karte na dłużej, nie wymieniam sprzetu co 2 lata) , z kolei 5090 to dla mnie absurd cenowy.

Kupiłem jako kompromis 5070 Ti i zobacze co przyniesie przyszłosc (karta była kupiona przed procesorem i przełożona z innego komputera w którym był inny procesor)

Opublikowano
W dniu 29.11.2025 o 16:37, MadDragory napisał(a):

@Oldman.

Bez zbędnego pier.... instalujesz Windows 11 25H2 ( wersja jaką masz licencje, klucz : Pro, Home itd) później sterowniki i dalej tylko programy i gry jakie używasz i uj działasz a nie usilnie szukasz problemów tam gdzie ich nie ma. 

Odp na bez sensowne pytania :
1) Bez Sensu .
2) Zacisnąć zęby możesz gdy  pier... się w palec, instaluj i działaj.

3) Bez sensu.
4) Bez sensu. 
5) Po jaki uj? Instaluj najnowszą wersje.
6)  Instaluj skończ pier... . 
7,8 ) Po jaki uj będziesz instalował mody?  Zainstaluj czysty W11 bez zbędnego pier... . 

dajesz do myślenia bo akurat przyszły dwa tanie chińskie lapiki ninkear i nie wiem czy zostawić W11 co jest, czy wrzucić czysty obraz MS czy zrobić to co na stacjonarce czyli kastrata (śmiga chyba już z 4-5 lat bez problemu).
Ten ichniejszy W11 normalnie się skonfigurował bez konta MS. Na razie czekają na decyzję co wrzucić a raczej czy zmieniać tego ichniego windowsa.