Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam kupić smartfon taki do 600zł 

Moje kryteria to xiaomi lub samsung.

Ktoś coś bo jest tego aż trudno się połapać 

Nie chcę  smartfona z procesorem mediatek to jest jeden z moich wymogów 

Drugi wymóg to 5G *GB 8 GB RAM 256 GB ROM

Opublikowano

Wiele osób wciąż powtarza opinie, które były prawdziwe 5–10 lat temu że MediaTek to syf ale już dawno się zdezaktualizowały.

W latach 2014–2019 wiele tanich modeli np. myPhone, Cubot, Doogee, Ulefone, starych Lenovo, czy pierwszych Xiaomi Redmi miało procesory MediaTek z serii MT67xx lub Helio P.

Telefony te były powolne, grzały się, miały słabą baterię, często nie dostawały aktualizacji Androida.

i użytkownicy tacy jak dna 111 zapamiętali  MediaTek jako  tani, słaby, psujący się   😢

Ta reputacja została  nawet gdy nowe układy (Dimensity) zaczęły być naprawdę dobre.

Ale nie każdy wie, że  Dimensity 8200 bije Snapdragona 7 Gen 1, że Dimensity 9300 jest konkurencją dla Snapdragona 8 Gen 3 i że Dimensity 9400 (2024) to procesor klasy absolutnie flagowej.

Wielu ludzi tego po prostu nie śledzi  więc nadal powtarza stare przekonania tak jak kolega dna111 że to syf.

Opublikowano
5 minut temu, christopher732 napisał(a):

użytkownicy tacy jak dna 111 zapamiętali  MediaTek jako  tani, słaby, psujący się   😢

Tak właśnie przeszłością !

Miałem dwa smartfony z cpu mediatek i w obu po wgrywaniu (flash) androida custom os cpu spalił się.

A snapdragon hula mi jak należy !

Dlatego wolę snapdragona. 

Opublikowano
9 godzin temu, dna111 napisał(a):

Ja takie coś znalazłem ale bez 5g

Oh jakie to smutne bez 5g 😪

Pewnie używasz internetu głównie do YouTube, TikToka, Instagrama, przeglądania stron, pisania na Messengerze,

masz stabilne Wi-Fi w domu lub pracy to 4G (LTE) spokojnie wystarcza.

5G nie sprawi, że Instagram ładuje się szybciej  bo ograniczeniem jest sam serwer aplikacji, a nie sieć.

Pamiętaj dna111 5G to krok naprzód technologicznie, ale nie rewolucja dla zwykłego użytkownika przynajmniej nie dla ciebie i jeszcze nie teraz.
Dopiero gdy sieć 5G będzie powszechna i aplikacje zaczną z niej realnie korzystać, stanie się „naprawdę potrzebna”.