FILAGOL Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Dzień Dobry Forumowicze Mam dosyć dziwny problem z laptopem. jest to: Laptop: HP Model: 17-cp0025cl w czasie instalacji, gdy mam wybrać dysk, instalator go nie wykrywa nie znalazłem na stronie producenta sterownika, który odpowiada za wykrywane dysku w laptopie Załączam zdjęcie nalepki znamieniowej laptopa Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
christopher732 Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Wejdź do BIOS-u Przejdź do Storage / Device Configuration Znajdź opcję typu: SATA Mode lub Storage Controller Mode Zmień z RAID na AHCI W trybie AHCI Windows zwykle widzi dysk bez dodatkowych sterowników. Albo zainstaluj sterownik AMD RAID / NVMe. FILAGOL likes this Quote
Widzior Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Neverending story every day bimbersco likes this Quote
LAGUNA Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 @FILAGOL a w ten deseń FILAGOL and zen888 like this Quote
Widzior Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Swoją drogą to jest jakaś totalna żenada, żeby MicroSzrot przez tyle czasu nie dodał tych sterów do swoich obrazów Winzgrozy FILAGOL and starcraft2fan like this Quote
christopher732 Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Przedewszystkim panie kolego Microsoft wymaga, by sterowniki jądrowe (kernel mode) były cyfrowo podpisane. po drugie kolego producent musi dostarczyć sterownik do Microsoft, może się zdarzyć, że konkretny model laptopa nie jest szeroko używany albo HP nie widzi sensu w wysiłku dostarczenia wersji sterowników dla wszystkich wersji Windows, więc opóźnia lub w ogóle nie wysyła ich do Microsoft. A nawet jeśli HP udostępnia sterowniki na swojej stronie, Microsoft musi sprawdzić, czy one nie wprowadzają regresji (konfliktów) z innymi wersjami systemu, czy są stabilne. To wymaga czasu i testów. Może się zdarzyć, że konkretny model laptopa nie jest szeroko używany albo HP nie widzi sensu w wysiłku dostarczenia wersji sterowników dla wszystkich wersji Windows, więc opóźnia lub w ogóle nie wysyła ich do Microsoft. Pamiętaj Widzior że polityka podpisywania sterowników, zmiany w modelach sterowników (np. wprowadzenie Windows Driver Frameworks, zmiany w wymaganiach zabezpieczeń) mogą sprawić, że starsze sterowniki nie spełniają nowych wymagań i trzeba je przerobić, co powoduje opóźnienia. Jak sam widzisz to nie takie proste jak nam się wydaje. kp1971 and FILAGOL like this Quote
Widzior Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 Weź mnie nie rozśmieszaj. Setki jak nie tysiące innych sterowników są dodawane, nawet pierdoły, a podstawowy sterownik IRST (na ogół VMD), który od kilku lat masie ludzi sprawia wielkie problemy z zainstalowaniem systemu, to już nie starcraft2fan and FILAGOL like this Quote
christopher732 Posted October 5, 2025 Report Posted October 5, 2025 2 minuty temu, Widzior napisał(a): tysiące innych sterowników są dodawane, nawet pierdoły To nie pierdoły pisanie sterowników to najbardziej ryzykowny typ kodowania na Windows, błąd w sterowniku może natychmiast zawiesić cały system (BSOD), wymaga debugowania w trybie jądra (zazwyczaj z drugiego komputera), i podpisu cyfrowego (self-signed do testów, albo komercyjnego certyfikatu EV dla dystrybucji). Pochwal się tak prywatnie ile już sterowników napisałeś Pamiętaj Widzior pisanie sterowników to nie pierdoły wymaga dokumentacji sprzętu, czyli tzw. hardware specs lub datasheetów od producenta układów (np. AMD, Intel, Realtek, Synaptics),a jak chcesz wiedzieć HP nie udostępnia pełnej dokumentacji swojego sprzętu (zazwyczaj tylko podstawowe dane), więc pełne własne sterowniki do elementów jak BIOS, chipset, grafika czy zarządzanie energią są praktycznie niemożliwe do napisania od zera. kp1971, sabrex11, FILAGOL and 2 others like this Quote
FILAGOL Posted October 6, 2025 Author Report Posted October 6, 2025 20 godzin temu, Widzior napisał(a): Swoją drogą to jest jakaś totalna żenada, żeby MicroSzrot przez tyle czasu nie dodał tych sterów do swoich obrazów Winzgrozy Zgadzam się z @Widzior @christopher732 nie zdawałem sobie sprawy, że to tyle problemu dla M$, uważam iż to wina producentów sprzętu, ponieważ nie dostarczają odpowiednich plików dla M$. Kupuje się laptopa, a potem niespodzianka, gdy system zaczyna szwankować. Myślałem, że to laptop z CPU Intela a przy Intelach bodajże od 8 generacji wymagają dodania sterownika aby wykryło dysk w komputerze (Laptopy). Według nalepki jest to laptop z CPU AMD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to dziwne, że wystąpił takowy problem. Czyżby coś się zmieniło w AMD co do sterowników w ich konfiguracjach ? A jak wygląda sprawa w przypadku Linuxa, nigdy nie miałem problemu z instalacją jakiejkolwiek dystrybucji, czy to na AMD, czy Intel, nie ważne, czy to był starszy sprzęt, czy nowy wszystko instalowało się bez problemu Dziś w wolnej chwili przetestuje wasze propozycje rozwiązania problemu. Dam znać co i jak. Pozdrawiam Quote
Widzior Posted October 6, 2025 Report Posted October 6, 2025 14 minut temu, FILAGOL napisał(a): Według nalepki jest to laptop z CPU AMD A widzisz, ty nie napisałeś, ja nie sprawdziłem, no to ciekawie się zapowiada. Ja takie problemy rozwiązuję jak już wielokrotnie pisałem - programem WinNTSetup. Ale to potrzebny inny komp albo inny system na pacjencie, ewentualnie LiveCD typu Strelec. FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted October 6, 2025 Author Report Posted October 6, 2025 (edited) 16 godzin temu, Widzior napisał(a): A widzisz, ty nie napisałeś Ja sam nie wiedziałem, dopiero kilkanaście minut temu się dowiedziałem, że to CPU AMD, a nie Intel stąd moje zdziwienie Rutyna jak widać jest zgubna nie mogę pobrać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ależ ten HP mnie wku... chcesz pobrać sterownik, zamiast podać do niego bezpośredni odnośnik to mam wypisywać jaki sprzęt itd wrrrr pobrałem sterowniki o których napisał @christopher732 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aktualizacja: Problem rozwiązany pomogły serowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalator sam wykrył serowniki i po dosłownie kilku sekundach pojawił się dysk w instalatorze Windows 11 Podziękowania dla: @christopher732 @Widzior @LAGUNA Bardzo serdecznie Dziękuję za Waszą pomoc Pozdrawiam Edited October 6, 2025 by FILAGOL Literówka LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted October 6, 2025 Report Posted October 6, 2025 może jeszcze taki cudotwórca się przyda. Kiedyś gdzieś coś. Quote
zen888 Posted October 7, 2025 Report Posted October 7, 2025 W dniu 5.10.2025 o 14:23, FILAGOL napisał(a): Mam dosyć dziwny problem z laptopem. jest to: Laptop: HP Model: 17-cp0025cl A na drugi raz dobra rada: nie kupuj sprzętu HP. Quote
FILAGOL Posted October 7, 2025 Author Report Posted October 7, 2025 6 godzin temu, zen888 napisał(a): A na drugi raz dobra rada: nie kupuj sprzętu HP. To był laptop klienta, była wymieniana matryca w serwisie producenta, następnie trafił do jakiegoś "Janusza", następnie trafił do mnie u mnie w ogóle się nie załączał okazało się, uszkodzone gniazdo ładowania, wymieniłem następnie wyświetlał ekran śmierci brak sterownika więc zacząłem instalować Windows 11 i powyższa niespodzianka, którą opisałem dzięki Waszej pomocy system postawiony Klient poinformowany, że HP to g... i tyle Bardzo Dziękuję za Waszą pomoc Pozdrawiam zen888 likes this Quote
Recommended Posts