Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli ile ludzi, tyle opinii, lecz się zastanawiam, ile osób posiada legalna licencję do LTSC ?

Czy to przypadkiem nie są dystrybucję dla firm, a nie dla osób prywatnych?

Jeżeli Pro było takie źle, to nie byłoby stosowane w firmach.

Firmy nie mogą sobie pozwalać na przestoje, więc chyba nie jest tak źle jak się myśli.

Więc moim zdaniem PRO jest lepszą opcją, zwłaszcza jeżeli chce się mieć legalną licencję. Co dla mnie osobiście jest bardzo ważne.

LTSC jest niemal jak PRO, tyle tylko, że pozbawione całego tego "śmietnika*, którym naszpikowany jest PRO.

Przez co jest szybszy i lżejszy.

To tylko moja opinia.

Pozdrawiam 

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Czyli ile ludzi, tyle opinii, lecz się zastanawiam, ile osób posiada legalna licencję do LTSC ?

Czy to przypadkiem nie są dystrybucję dla firm, a nie dla osób prywatnych?

Jeżeli Pro było takie źle, to nie byłoby stosowane w firmach.

Firmy nie mogą sobie pozwalać na przestoje, więc chyba nie jest tak źle jak się myśli.

Więc moim zdaniem PRO jest lepszą opcją, zwłaszcza jeżeli chce się mieć legalną licencję. Co dla mnie osobiście jest bardzo ważne.

LTSC jest niemal jak PRO, tyle tylko, że pozbawione całego tego "śmietnika*, którym naszpikowany jest PRO.

Przez co jest szybszy i lżejszy.

To tylko moja opinia.

Pozdrawiam 

Postaram się przedstawić wersję Pro do testów, która nie powinna się różnić w działaniu od LTSC TC - oczywiście wersja Pro nie będzie widziała aktualizacji przeznaczonych dla IoT LTSC i prawdopodobnie nawet ręcznie nie uda się takich aktualizacji wgrać, wymagałoby to jednak sprawdzenia.

Póki co w pierwszej kolejności chcę poprawić Win 11 LTSC TC chociaż o część rzeczy z TODO, a dopiero później zająć się wersjami z Pro, które dostałyby rozwiązania opracowanie dla wersji LTSC TC.

Myślałem też o jednym ISO z wyborem LTSC TC albo wersji Pro, ale obawiam się, że zbyt dużo zamieszania by to wprowadziło i chyba lepiej te wydania traktować osobno :)

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Myślałem też o jednym ISO z wyborem LTSC TC albo wersji Pro, ale obawiam się, że zbyt dużo zamieszania by to wprowadziło i chyba lepiej te wydania traktować osobno

Lepiej osobno.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Znalezione przypadkiem:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wątek na Reddicie:

Mirror:

Co ciekawsze:

qW3O1kj.jpeg

ebTYfW4.jpeg

dqP7wfJ.jpeg

05CtVnw.jpeg

Groszek1962 lubi to
Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry @Kocurek

Opcja oddzielnych obrazów modów, to moim zdaniem jest bezpieczniejszym rozwiązaniem.

Tapetki super.

Dzisiaj odkopałem oryginalne płytki z Windows 95, 98, 98SE nostalgia.

Chyba reanimuje jakiegoś staruszka ze swych przepastnych zapasów elektro retro.

Możliwe, że uda się pograć w święta w gry z dawnych lat.

Wiem, wiem głupia opcja "babrać" się w starociach.

Mnie to uspokaja.

Pozdrawiam

Edytowane przez FILAGOL
Jak zwykle literówki :-)
Opublikowano
W dniu 16.12.2025 o 11:14, FILAGOL napisał(a):

Wiem, wiem głupia opcja "babrać" się w starociach.

Mnie to uspokaja.

No nie... sam lubię retro w dowolnej formie :)

u8mKvA2.png

Przedstawiam postęp z prac nad:

Własny spersonalizowany profil

Wywołanie okna będzie odbywało się jak dla komendy: OOBE\BypassNRO.

Początkowo udało mi się doprowadzić do uruchamiania okna automatycznie, ale interfejs instalatora je przykrywa - ALT+TAB nie pozwala przywrócić okna na pierwszy plan.

Koncept jest następujący:

Użytkownik może wczytać swój własny, spersonalizowany profil dostosowujący ustawienia systemu pod siebie, będący jawnym skryptem .bat, który naniesie oczekiwane dodatkowe zmiany np.

Wstępne ustawienia dla StartAllBack, usunięcie gier, ustawienie własnej tapety, pokazywanie rozszerzeń przy plikach, usunięcie Windows Defender (...).

Będzie można przeglądać zawartość i stworzyć swój własny "profil", który będzie można samemu dorzucić albo poprosić mnie o dołączenie do oficjalnego wydania. Jakby pomysł przypadł do gustu to społeczność forumowa z pewnością by pomogła przy tworzeniu profili - profile w założeniu byłyby kompatybilne również z innymi modyfikacjami, więc można by je sobie przenosić.

Przykładowy profil zostanie zaprezentowany w nadchodzącej aktualizacji.

Opublikowano
5 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Profil "Kierat" (Praca)

Profil Gamer

Profil Ogólny

Pozdrawiam 

Raczej myślałem o nickach.

W tym przypadku podfoldery by były, więc wywołanie byłoby takie:

FILAGOL\Praca

FILAGOL\Gry

FILAGOL\Ogolny

FILAGOL lubi to
Opublikowano
26 minut temu, FILAGOL napisał(a):

O Widzisz @Kocurek

nie Pomyślałem o tym w ten sposób 🙂

Przyznam, ze to by był super pomysł (Patent)

Wprowadzisz coś czego nie ma "Konkurencja" 🙂

Pozdrawiam

Jeszcze TAB możesz wtedy używać, żeby nie było zbyt trudno uzupełniać.

Wpisujesz FIL -> naciskasz TAB i system sam uzupełni: FILAGOL - jest to trick wiersza poleceń :)

FILAGOL lubi to
Opublikowano

oraz:

Zostaje usunięte z zaleceń - chwilowo zalecenie nadal obowiązuje dla wydania:

Jednak wydanie grudniowe nad którym aktualnie pracuję nie będzie już wymagało odczekiwania - system będzie od razu gotowy do pracy.

W dniu 19.12.2025 o 23:12, DFM napisał(a):

Powiem tylko tyle: Jesteś geniuszem! Pozdrawiam :)

@DFM Dziękuję za komplement, chociaż trochę przedwczesny - jeszcze trzeba przetestować premierowy produkt.

Chciałem jednak dać Wam znać niczym Rockstar Games - co się dzieje w warsztacie.

ERICs3 i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

@Kocurek Czy twój system pójdzie na starym laptopie? Członek rodziny ma starego lapka Samsunga, model NP350E7C-S04PL, na którym chciałbym zainstalować Windows 11.
Wybrałem Twoją modyfikacje, chyba nie ingerujesz jakoś radykalnie w systemie.

Jednak nie wiem, czy Twója modyfikacja nada się da tak starego lapka z 2012 roku, który jak wychodził na rynek to miał zainstalowanego Windows 8...

Czytałem gdzieś, że Microsoft utrudnia instalowanie Windows 11 na starych systemach, chyba coś kombinował z obchodzeniem TPM i brakiem możliwości zakładania kont lokalnych aby forsować instalację online..? 

Jakby co, to laptop ma procesor  Intel® Core™ i5 3gen 3210M, brak UEFI tylko stary bios.

Kocurek lubi to
Opublikowano
6 godzin temu, LDZ-KID napisał(a):

@Kocurek Czy twój system pójdzie na starym laptopie? Członek rodziny ma starego lapka Samsunga, model NP350E7C-S04PL, na którym chciałbym zainstalować Windows 11.
Wybrałem Twoją modyfikacje, chyba nie ingerujesz jakoś radykalnie w systemie.

Jednak nie wiem, czy Twója modyfikacja nada się da tak starego lapka z 2012 roku, który jak wychodził na rynek to miał zainstalowanego Windows 8...

Czytałem gdzieś, że Microsoft utrudnia instalowanie Windows 11 na starych systemach, chyba coś kombinował z obchodzeniem TPM i brakiem możliwości zakładania kont lokalnych aby forsować instalację online..? 

Jakby co, to laptop ma procesor  Intel® Core™ i5 3gen 3210M, brak UEFI tylko stary bios.

@LDZ-KID

Dziękuję za pytanie oraz zainteresowanie wydaniami LTSC TC.

W odpowiedzi na pytanie informuję, że podstawowym wymogiem jest posiadanie procesora, która wspiera instrukcje SSE 4.2.

Procesor Intel Core i5 3gen 3210M spełnia ten warunek i system powinien się zainstalować na Twoim laptopie.

r0RBF5x.png

Zainstalować na pewno się da, czy jednak ta konkretna modyfikacja (Windows 11 LTSC TC) będzie najlepiej działać - trzeba się osobiście przekonać - każdy komputer i laptop jest inny i bez przeprowadzenia testów nie da się stwierdzić tego z całą pewnością.

W ofercie jest jeszcze Windows 10 LTSC TC: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wspomniane ograniczenia i utrudnienia mają oficjalne wydania - w wydaniach LTSC TC zostały wyłączone.

Instalator domyślnie zakłada konto lokalne Użytkownikowi, który następnie sam decyduje kiedy oraz czy w ogóle chce podłączyć się do konta online Microsoft.

Wykorzystując okazję dodam, że w niedalekiej przyszłości planowane są dodatkowo wersje Pro, jeżeli komuś zależy, aby użyć swojego oryginalnego klucza licencji.

Opublikowano
5 godzin temu, dz1q86 napisał(a):

Czy dostosowywanie widoku folderów jest poprawione ?

Styl Mystic Jungle ma zmieniony wygląd widoku folderów - jeżeli chodzi o coś innego proszę o doprecyzowanie.

Opublikowano
3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Dzień Dobry 🙂

Jak powiedział klasyk:

"Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie."

Stanisław Jachowicz (1796-1857). 

Wspieram mody POLSKICH Twórców @NiKKA.Labs, @Kocurek, @srom-otnik

itd...

W zagranicznych modach nie mamy pojęcia co jest zaszyte.

Nasi Twórcy mają z nami kontakt reagują na nasze sugestie i pomagają w razie problemów.

Wątpię aby zagranicznych moderów interesowały problemy użyszkodnika z Polski.

Ale ile ludzi tyle opinii.

@Robak82 jeżeli mod z X-Lite Optimum... działa Ci ok, to gratuluję i życzę aby tak pozostało 🙂

Pozdrawiam

2 godziny temu, Robak82 napisał(a):

Pewno że nie wiemy co jest zaszyte. Nawet w seryjnym Win nie wiemy jakie to MS nam niespodzianki przygotował. 

@FILAGOL Dzień dobry,

Dziękuję za miłe słowa - potwierdzam, że modyfikacje od znanych modderów mają niższe prawdopodobieństwo zaszycia czegoś w systemie - dla mnie osobiście nieważna jest narodowość, a ROZPOZNAWALNOŚĆ moddera - chociaż do niektórych narodowości trzeba zachować prewencyjną przezorność - chociaż Rosjanie i Chińczycy potrafią prawdziwe cuda inżynierii wstecznej stworzyć i myślę, że skreślanie konkretnej osoby na podstawie jej narodowości jest błędem.

StartAllBack jest autorstwa osoby narodowości rosyjskiej, więc... rozumiecie...

W przypadku wydań LTSC TC:

1. Prowadzę historię wydań, w tym numery kontrolne (sumy kontrolne) SHA-256 - na podstawie historii wydań można porównać numery i dzięki temu z całą pewnością ustalić, że konkretny plik .iso nie został w jakikolwiek sposób zmieniony (no może poza nazwą pliku).

Z chwilą jak ulegnie zmianie chociaż jeden bajt pliku .iso - numer kontrolny SHA-256 ulega zmianie i jest całkowicie różny. Na dzień dzisiejszy nie jest możliwe w domowych warunkach (ponoć nawet na superkomputerach) zrobienie pliku, który miałby zmienioną zawartość, ale suma kontrolna SHA-256 byłaby identyczna (podrobiona).

A nawet jeśli - oprócz podrobienia SHA-256 jeszcze CRC32 musiałoby się zgadzać, SHA-1, MD5 - nie jest to możliwe jeszcze obecnie, a komputery kwantowe dopiero raczkują.

SHA-1 zostało podrobione w ramach eksperymentu przez inżynierów Google wykorzystując potężne maszyny, natomiast nadal jest to poza zasięgiem dla przeciętnej osoby:

2. Zacząłem zbierać do odwołania starsze wydania .iso wydań LTSC TC - żeby w razie czego można je było zweryfikować. Z czasem jak zacznie brakować miejsca zacznę te najstarsze kasować.

3. Swoje pliki podpisuję cyfrową sygnaturą, którą otrzymuje się odpłatnie po wylegitymowaniu paszportem, dowodem osobistym albo prawo jazdy.

Osobiście mam większe zaufanie do podpisanych plików, bo za podpisem stoi konkretna osoba/firma.

Można ustalić konkretną osobę, która składając podpis gwarantuje swoim nazwiskiem, że plik nie jest wirusem - bo jak się okaże inaczej,

to ponosi karę oraz podpis zostaje unieważniony. 

o8MR4nd.png

Jeżeli więc macie wątpliwości do jakiegoś pliku - we właściwościach pliku możecie sprawdzić czy ktokolwiek go podpisał np. Microsoft albo JA :)

Służby, w tym Microsoft mogą na podstawie podpisu ustalić dane osobowe konkretnej osoby, w tym adres zamieszkania, zdjęcie oraz numer PESEL.

Dodam, że na zdobycie zaufania pracuje się latami, za to utracić je można bardzo łatwo - a ja nie chcę zaufania utracić, więc wirusów nie dołączam.

3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Nasi Twórcy mają z nami kontakt reagują na nasze sugestie i pomagają w razie problemów.

Wątpię aby zagranicznych moderów interesowały problemy użyszkodnika z Polski.

Prawda.

Niebawem powinna się pojawić aktualizacja Windows LTSC TC - myślę, że wyrobię się do 31.12.2025.

Premiera była planowana nawet dzisiaj/wczoraj, ale w ostatniej chwili ujawniły się problemy.

Opublikowano
Teraz, Groszek1962 napisał(a):

Aby zrobić jakieś czary, ponakręcać te zegary by tem Modzik był już tu 😊😊😊. No No,  zanosi się na Coś Nowiutkiego i z Dużymi zmianami.

Czekamy i maszyny już grzejemy .

Pozdrawiam 🍻

@Groszek1962 już jest nowa wersja - jak zawsze link w wiadomości nr #1 tematu.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
Teraz, Groszek1962 napisał(a):

O jej o jej wypatruje czekam i masz Ci przeoczyłem  Już bierzemy się do roboty. Pozdrawiam a, przy okazji Wszystkiego naj naj w Nowym Roku przede wszystkim Zdrówka i kolejnych Przefantastycznych pomysłów.Pozdrawiam👍👏👏👏👍🥂

Dziękuję - od siebie również dołączam do życzeń zdrowia i udanego Nowego Roku 🥰

Groszek1962 lubi to