Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zmiany są subtelne... usługę wyłączyłby dla Was O&O ShutUp, pomimo tego przychyliłem się do prośby @ERICs3, aby ją domyślnie wyłączyć.

Przy okazji znalazłem 2 zadania: `Microsoft Compatibility Appraiser` oraz `Microsoft Compatibility Appraiser Exp`, które wydają mi się być związane z telemetrią i je domyślnie również wyłączyłem.

Oprócz tego w Zaporze Windows Defender wyłączyłem regułę dla Środowiska i telemetrii o co również wnioskował @ERICs3.

Ponadto w katalogu Dodatki zaktualizowałem zestaw kodeków wideo K-Lite Mega do najnowszej wersji oraz stworzyłem procedurę ułatwiającą wyłączenie Windows Defender.

Nadal nie jestem przekonany, żeby Użytkownikowi pozwalać łatwo wyłączyć Windows Defender, ale jestem otwarty na dyskusję - nie mówię nie, po prostu nie jestem przekonany do bezpieczeństwa takiego rozwiązania.

Popsuje Wam się program antywirusowy np. wygaśnie licencja i nic Was nie chroni...

Zmiany zostały zastosowane na dotychczasowe wydanie - ponieważ Microsoft tworzy nadal wadliwe aktualizacje - nie zdecydowałem się zaktualizować obraz o aktualny zestaw poprawek z Windows Update.

Wystarczy zainstalować system i przejść do Windows Update, aby pobrać najnowszy zestaw poprawek - dużo tego nie ma.

Dla powyższych zmian absolutnie nie ma potrzeby ponownie instalować system.

Opublikowano
Teraz, ERICs3 napisał(a):

Dziękujemy bardzo za aktualizację. Już pobieram i testujemy. 🙂

Zapomniałem dodać... jest nowsza wersja 0&0 ShutUp, ale popsuli się... z pliku .exe 2 MB zrobili ponad 70MB krowę, bo zaczęli dodawać biblioteki, które Windows LTSC TC posiada... na tę chwilę dołączam dotychczasową wersję.

Nowsza wersja nie wydaje się wnosić nic spektakularnego, aby dokonać wymiany. Nadal brak języka polskiego.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Ooo, Esecik krzywo się zaczął patrzeć na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :(

Po otwarciu linku zaczyna wyć alarm:

0P0jMe4.png

Takie wartościowe rzeczy blokują i ludzie przestają ufać programom antywirusowym.

Groszek1962 i ERICs3 lubią to
Opublikowano

Witam. Dlatego osobiście używam Win na 4 sposoby 3 anty i bez ochrony. Zależy to co robię i co mi w danym momencie jest do pracy potrzebne 😀😀😀. Bo z tymi „ Strażnikami ” niestety już od jakiegoś czasu tak jest. Pewnie to jest zmowa - umowa, aby to co może być pomocne ma być szkodliwe ?. Choć czasami się szkodliwość potwierdza 😀. A tak nie skromnie czy jest szansa na 25H2 Pro i tylko może Styl: Mystic Jungle ( Żal Klucza )🫢😀👍. Pozdrówka, jak zawsze DOBRA ROBOTA👍😀

ERICs3 i Kocurek lubią to
Opublikowano
50 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

(...) A tak nie skromnie czy jest szansa na 25H2 Pro i tylko może Styl: Mystic Jungle ( Żal Klucza )🫢😀👍. Pozdrówka, jak zawsze DOBRA ROBOTA👍😀

Dziękuję Groszku za pytanie. Brak czasu... brak czasu... Moim zdaniem lepszym kierunkiem byłoby stworzenie programu, który zmieniałby typ licencji IoT LTSC na Pro (aby akceptowało klucze Pro i wszelkie oznaczenia też były Pro) - a jeszcze lepszym - jakby Microsoft zmienił warunki licencji w ten sposób, aby legalnie można byłoby używać IoT LTSC na komputerach osobistych :)

ERICs3 i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

I tu się z Tobą zgadzam, tylko czy Micr...     myśli podobnie ? Raczej nie. No cóż czas pokaże,ale mimo wszystko Szacunek za to co robisz, Kawał Dobrej, co tam dobrej Świetnej Roboty, trzymam kciuki i życzę Powodzenia i Pomyślnch wiatrów i jak zawsze Świetnych Pomysłów na to co robisz i z Nami się Chcesz Podziekić . Dziękuje 👍👍👍😊😊😊

Kocurek i ERICs3 lubią to
Opublikowano

Była okazja przetestować kamerę na USB. Windows prawidłowo rozpoznał urządzenie. Kamera działała poprawnie bez instalowania jakichkolwiek sterowników. Byłem miło zaskoczony, gdy podczas użycia pewnej aplikacji wyskoczyło okienko z pytaniem czy zgadzam się aby

program otrzymał dostęp do kamery i czy zawsze ,czy tylko raz. No brawo windows!

Kocurek lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, balusiek napisał(a):

Na VM coś nie działa mi wygaszacz z rybkami... Pojawia się zielony ekran.

Dzieķuję za zgłoszenie. Na tę chwilę nie potrafię samodzielnie wywołać błąd zielonego ekranu na VM - wygaszacz działa u mnie za każdym razem - choć na VM czasami zdarza się, że przy pierwszym uruchomieniu po instalacji systemu wyświetla się czarny ekran - każde kolejne uruchomienie nie sprawiało już problemu.

3 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Była okazja przetestować kamerę na USB. Windows prawidłowo rozpoznał urządzenie. Kamera działała poprawnie bez instalowania jakichkolwiek sterowników. Byłem miło zaskoczony, gdy podczas użycia pewnej aplikacji wyskoczyło okienko z pytaniem czy zgadzam się aby

program otrzymał dostęp do kamery i czy zawsze ,czy tylko raz. No brawo windows!

W ramach uzupełnienia bezpieczeństwa pomimo tego warto stosować również analogowe rozwiązania typu fizyczna klapka 😇

ERICs3 lubi to
Opublikowano
49 minut temu, Kocurek napisał(a):

W ramach uzupełnienia bezpieczeństwa pomimo tego warto stosować również analogowe rozwiązania typu fizyczna klapka

To oczywiste, ja mam zamontowaną na obiektywie klapkę z plastra lekarskiego i niech spróbują mnie podglądać 🙂

52 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Na VM coś nie działa mi wygaszacz z rybkami... Pojawia się zielony ekran.

Przypominam, że jak ktoś testuje rybki na wirtualnej maszynie, to trzeba mieć włączoną akceleracje 3D w ustawieniach programu emulującego. (emulowana karta graficzne też jak najlepsza)

Kocurek lubi to
Opublikowano
Cytat

Choć pozornie telemetria w Windows 10 dotyczy jedynie kwestii diagnostyki i udoskonalania systemu, mogą się pojawić dodatkowe rezultaty [problemy dop.] jej wyłączenia. Na chwilę obecną znany jest tylko jeden (...). Chodzi mianowicie o system osiągnięć Xbox, który występuje w wielu grach pobranych ze Sklepu Windows. Po wyłączeniu telemetrii następuje też nieoczekiwane wyłączenie wsparcia dla osiągnięć w tych grach. Warto mieć to na uwadze, jeśli z tego systemu korzystamy. O innych implikacjach na razie nic nie wiadomo.

Opublikowano
14 minut temu, Achon napisał(a):

Panie @Kocurek jest prośba o używanie czcionki domyślnej w cytatach, a nie czarnej.

Dziękuję.

2w7D74K.png

Nie wiem czemu tak się stało - obejmę cytatem...

Achon i ERICs3 lubią to
Opublikowano

Myślę, że po takich zmianach warto dopisać do Cech wydania:

Za co dziękuję: @Achon@Kosiara, @ERICs3 - bo to dzięki Waszym sugestiom udało się mocno ograniczyć telemetrię i można nawet zaryzykować stwierdzenie, że nie trzeba używać obecnie 0&0 ShutUp - w sumie jakbyście widzieli, że jakąś opcję ShutUpa warto włączyć, to powiedziecie co - postaram się wtedy przyjrzeć co dokładnie program zmienia w systemie dla danej opcji :)

Opublikowano

Sorry przeoczyłem, że jest kolejny MOD, a więc intal Mystic Jungle. Testy rozpoczęte od wczoraj, jak zawsze Super,Szybko i Fantastico. Super Wykonana Praca, Kolejna wer. MODa to Kawał Dobrej Roboty - Brawo Brawo.

Na dzień dzisiejszy z szacunkiem dla Wszystkich tworzących Świetne MODy, ale jak dla mnie, Twoje prace - - Kocurek --  i   -- JG Sromotnka -- To Majstersztyk, Świetna Robota.  Wasze Prace są godne polecania, zresztą moje Maszyny pracują już tylko na Waszych MOD-ach. Gratuluje Wytrwałości, Fantastycznych Pomysłów i życzę Pomyślnych Wiatrów  i dzięki że Jesteście,  że akceptujecie niektóre sugestie przekazywane przez uczestników tego Super Forum jakim jest WinClub tworząc przy tym takie PEREŁKI  Brawo Pozdrawiam

Opublikowano

A tak z innej półki, w jednym z wcześniejszych wpisów wniskuje że może Twoim Strażnikem Jest Eset w Kompie ?. Jeśli tak czy w dodatkach plik exe Opery GSSetup widzi jako Trojana ? 🤔🤔🤔

Sorry nie Trojan tylko ML/Agur --- operagxsetup.exe;ML/Augur potencjalnie niepożądana aplikacja;wyleczone przez usunięcie 🙂

Kocurek lubi to
Opublikowano
9 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

A tak z innej półki, w jednym z wcześniejszych wpisów wniskuje że może Twoim Strażnikem Jest Eset w Kompie ?. Jeśli tak czy w dodatkach plik exe Opery GSSetup widzi jako Trojana ? 🤔🤔🤔

Sorry nie Trojan tylko ML/Agur --- operagxsetup.exe;ML/Augur potencjalnie niepożądana aplikacja;wyleczone przez usunięcie 🙂

Witaj Groszku, dziękuję za pytanie.

1. Mój ESET nie ma zastrzeżeń do pliku: OperaGXSetup.exe
2. Strona virustotal.com również nie zgłasza zastrzeżeń (Wynik: 0/72)

3. To oficjalny plik z firmy Opera - fakt ten poświadczony jest ich podpisem cyfrowym widocznym we właściwościach pliku:
BDx0iJ8.png

ERICs3 lubi to
Opublikowano

Witam Witam

Nie żeby mi chodziło o problem, bo nie oto mi biega !, Już wcześniej Mój Est Internet Security - dziś nazwany   Eset HOME Security Essential 😀Których to używam i nastu lat, jako jeden z programów  „ chroniących ” wykazuje mi do tego pliku  agres  i usuwa !

I można by tak wiele ale...NIE OTO  PYKA, a zapytałem bo zauważyłem że też używasz Eseta

Załącze fotki dla porównania

Plik 1 z Obrazu ISO

Plik 2 i 3 Reakcja i zachowanie Eset

I na Koniec Plik 4 Opera EXE pobrany dziś ze strony Opery

I proszę zwróć uwagę na nieznaczną różnicę w wielkości plików Exe

Pozdrawaim

A system WYMIATA I JEST ZAJ........ny, SUPER ROBOTA. BRAWO

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Groszek1962 - po Twojej uwadze sprawdziłem najnowszy plik ze strony Opera.

Różnice wynikają z daty wydania - mój pochodzi z marca br., Twój z listopada br.

Tak naprawdę tych plików nie trzeba często aktualizować, bo one ściągają samoczynnie najnowszą wersję przeglądarki z internetu.

Jednak o dziwo - faktycznie najnowszy plik jest MNIEJSZY od starszego - niewiele, ale jednak:

3,58 MB vs 3,85 MB.

Ktoś się uśmiechnie pod nosem, że niespełna 300 kB różnicy - to nie czasy Amigi - ale ja oczywiście jak to możliwe - wymieniam na mniejsze wersje plików.

Dziękuję - dopisuję do TODO, aby wymienić instalator online OperyGX na mniejszą wersję. ^^

Rzadka sytuacja, bo na przykład jak wspomniałem niedawno - najnowsze wersje 0&0 ShutUp odrzucają mnie rozmiarem pliku .exe.

Firma 0&0 zaczęła umieszczać w swoich plikach dodatkowe biblioteki "na wszelki wypadek" - gdyby system Użytkownika ich nie posiadał.

Wydanie LTSC TC posiada takie biblioteki, więc rozmiar niepotrzebnie rośnie w naszym przypadku.

I to różnica niemała bo około 70 MB na niekorzyść.

[Dodano]

Ale zobacz... za to najnowszy instalator Opery (zwykła wersja) jest cięższy: 2,96 MB, u mnie: 2,15 MB i tego nie wymienię na nowszą wersję, jeżeli dotychczasowa działa :)

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Przepraszam że to rozgrzebuje tylko tak naprawdę chodziło mi tylko jak to jest Twój Eset i Mój Eset a zachowują się tak DZIWNIE.

Dlatego ja osobiście powiem szczerze nie korzystam z Opery !!! a patrząc na taki efekt jak ktoś będzie miał Eseta i po pobraniu paczki ISO i próbie rozpakowanie Eset może się tak zachować, Czyż nie ?

Dlatego ja jak już wiele razy pisałem dla mnie Pecet to tylko Pecet i trudno Przewidywalny,  dodam że w zależności co robię czego szukam czy potrzebuję to mam już tak poszykowane że wiem kiedy używać podstawy z Esetem,   Defenderem czy Nortonem 

Pozdrawiam

Kocurek lubi to
Opublikowano
22 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Przepraszam że to rozgrzebuje tylko tak naprawdę chodziło mi tylko jak to jest Twój Eset i Mój Eset a zachowują się tak DZIWNIE.

Dlatego ja osobiście powiem szczerze nie korzystam z Opery !!! a patrząc na taki efekt jak ktoś będzie miał Eseta i po pobraniu paczki ISO i próbie rozpakowanie Eset może się tak zachować, Czyż nie ?

Dlatego ja jak już wiele razy pisałem dla mnie Pecet to tylko Pecet i trudno Przewidywalny,  dodam że w zależności co robię czego szukam czy potrzebuję to mam już tak poszykowane że wiem kiedy używać podstawy z Esetem,   Defenderem czy Nortonem 

Pozdrawiam

Ależ nie przepraszaj podoba mi się to zgłoszenie.

Osobiście chętnie przejrzałbym dawniejsze OperaGXSetup.exe, czy nie ma mniejszego, ale nadal działającego instalatora online - tylko nie widzę póki co miejsca, gdzie są przechowywane starsze instalatory, aby porównać rozmiar.

Tutaj są pełne wersje offline:

[Dodano]

Ciekawe... instalator online działa INACZEJ niż zakładałem.

Znalazłem jeden z mniejszych instalatorów:

Nazwa: OperaGXSetup 75.0.3969.285.exe z 10 czerwca 2021 roku

Rozmiar: 3,02 MB (bajtów: 3 171 056)

Plik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I instalator pomimo, że pobiera wersję z internetu, to najpierw pobiera wersję 86, a potem, już z poziomu przeglądarki aktualizuje się do nowszej...

Czyli instalatory online Opery nie pobierają zawsze najnowszej wersji.

Opublikowano

No dobrze... skoro tak - to co Panowie powiecie na taką pchełkę - sprawdźcie jak działa:

<usunieto-nowsza-wersja-w-nastepnej-wiadomosci>

Wynik: 4/71

Mógłbym jeszcze zejść o 10 kB, ale wynik na VirusTotal jest gorszy: 19/71

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Chwilę wypadłem Inea wyłączyła niespodziewanie neta 

No cóż pomieszałem ......Ale szczerze mi nie chodzi o wielkość pliku, czy On Malutki czy Większy. Może są sytuacje gdzie i kiedy ma to znaczenie 😀Ale przecież Dyski to nie kilku czy nasto  Gigowe tylko już grzmoty

Chciałem zwrócić tylko uwagę jak różnie w naszych komputerach mogą zachowywać się programy wspomagające ochronę

A jak niewielki instal to np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Groszek1962 napisał(a):

Chwilę wypadłem Inea wyłączyła niespodziewanie neta 

No cóż pomieszałem ......Ale szczerze mi nie chodzi o wielkość pliku, czy On Malutki czy Większy. Może są sytuacje gdzie i kiedy ma to znaczenie 😀Ale przecież Dyski to nie kilku czy nasto  Gigowe tylko już grzmoty

Chciałem zwrócić tylko uwagę jak różnie w naszych komputerach mogą zachowywać się programy wspomagające ochronę

A jak niewielki instal to np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zobacz Groszku jak działa plik 40kB, który wrzuciłem przed chwilą:

<usunieto-nowsza-wersja-w-nastepnej-wiadomosci>

Jakby działało, to oszczędność rośnie do 10 MB - bo dla pozostałych instalatorów mógłbym podobnie podziałać.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Plików opery o tym symbolu Eset nie pozwala pobrać ale ten pli tej wersji tylko 166MB i taka wersja Opera_GX_117.0.5408.100_Setup_x64 z strony którą podałeś 

Noaten pliczek robi wrażenie , 40,1 KB

Zainstalowałem przeglądarka robi wrażenie, potestuję może wyniknie coś dobrego z tego i zostanie już w systemie 😀

poprawnie

ale ten plik w wersji tylko 166MB  - wersja Opera_GX_117.0.5408.100_Setup_x64 z strony którą podałeś  pobiera bez zarzutu

No No nawet bardzo ciekawa ta Opera 

No ale przecież w TAKICH  MODAch wszystko musi Grać i Gwizdać

Kocurek lubi to