ERICs3 Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 W dniu 20.10.2025 o 23:34, maxxsony napisał(a): Czy dla mnie dla zwykłego użytykownika jest on potrzebny ? Mogę go bez problemu odinstalować ? Zależy, co rozumiesz przez zwykłego użytkownika. Ja bym powiedział że można to skasować, ale według mnie, istotniejsze jest dla Ciebie (wydaje mi się) pytanie dlaczego to się znajduje w twoim program files? Ja nie wiem, kim jesteś i co robisz, ale zwykłym użytkownikom, wydaje mi się nie pojawiają się w program files, brokery do serwerów. Zatem tylko ty sam możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie. Czy ktoś z szanownych kolegów/koleżanek, zagłębiał się w ustawienia systemowe, w dziale Ochrona przed programami wykorzystującym luki? Też tak macie, że ALSR jest domyślnie wyłączone? Szukając w necie informacji o ustawieniu tych funkcji, nie znalazłem żadnych informacji, z obiektywnych źródeł. Czytanie opisów na stronach microszitu nie ma sensu, bo oni chwalą wszystko swoje, choćby i było najgorsze dla użytkownika. Ps. Czy autor modyfikacji, któremu ESET przejął ustawienia związane z ochroną, też ma tak ustawione te opcje? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] maxxsony i Kocurek lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2025 @ERICs3 W ustawienia na zaprezentowanym zrzucie ekranu w ogóle nie ingerowałem - są pozostawione ustawienia domyślne Microsoftu. ERICs3 lubi to Cytuj
Andreas85 Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Witam fajnie zapowiadający się systemik, trzeba będzie na drugiej stacji te dzieło zainstalować stokrotne dzięki i Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
MrBosman Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Cześć, heee.... jednak jest to najlepsze forum o WIN. Panie "Pomarańczowy" dzięki wielkie za LTSC. Zapomniałem jeszcze dodać i dzięki za ten wygaszacz ekranu. Jak dla mnie, najlepszy aquarium wygaszacz, jaki znam jest ze mną chyba od 96 lub 98 roku. Świetna robota, jeszcze raz Thanks a million! Kocurek lubi to Cytuj
tommiyacht Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 czy tylko ja tak mam ze po wcisnieciu START w Rufus, nie pojawia sie okienko "Windows User Experience" zeby wszystko odhaczyc ? Rufus najnowszy (portable ale to chyba nie ma znaczenia) Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 11 minut temu, tommiyacht napisał(a): czy tylko ja tak mam ze po wcisnieciu START w Rufus, nie pojawia sie okienko "Windows User Experience" zeby wszystko odhaczyc ? Rufus najnowszy (portable ale to chyba nie ma znaczenia) Nie ma potrzeby używania "Windows User Experience", bo wszystkie zmiany co wprowadza Rufus są już zawarte w pliku .iso wydania LTSC TC. tommiyacht lubi to Cytuj
tommiyacht Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Przeszlo mi to przez mysl ale nie mialem pewności. Dzieki Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 7 minut temu, tommiyacht napisał(a): Przeszlo mi to przez mysl ale nie mialem pewności. Dzieki Procesor nadal musi obsługiwać instrukcje SSE w wersji 4.2+ (sprawdzisz to programem CPU-Z). tommiyacht lubi to Cytuj
MrBosman Opublikowano 24 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 27 minut temu, tommiyacht napisał(a): czy tylko ja tak mam ze po wcisnieciu START w Rufus, nie pojawia sie okienko "Windows User Experience" U mnie też się nie pojawia ale to już wiesz. tommiyacht i Kocurek lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2025 Godzinę temu, MrBosman napisał(a): U mnie też się nie pojawia ale to już wiesz. Nawet gdyby wyskoczyło okno Windows User Exprience - należało odznaczyć wszystkie opcje tj. nie korzystać z modyfikacji oferowanych przez program Rufus, ale jak pokazuje życiowe doświadczenie - Użytkownicy najczęściej wolą swoją własną procedurę zastosować - i na wszelki wypadek również zbędne modyfikacje Rufusa wprowadzić - na zasadzie: "dla pewności". tommiyacht lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 25 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 Halo autorze bo instalka mi nie działa! Popsuta chyba. Napraw! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 2 minuty temu, TheStraight napisał(a): Halo autorze bo instalka mi nie działa! Popsuta chyba. Nie psuj ciężkiej pracy Kocurka cwaniaku Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 25 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 [Dodano] Choć jakby tak pomyśleć... tłumaczenie można poprawić, ale taki błąd trafić to jak 5 w totka wygrać. Można by zmienić: wolumin systemowy na wolumin rozruchowy... ale czy jest sens - ułatwiłoby zrozumienie problemu, ale nadal partycję rozruchową EFI by trzeba powiększyć we własnyn zakresie. Jak oryginalny instalator Win11 (ten z nowym wyglądem) przewiduje taki scenariusz to na plus, ale nie lubię go z dwóch powodów. [Dodano] Można zmienić "wolumin systemowy" na "wolumin rozruchowy"... ... ew. "wolumin rozruchowy (EFI)", ale czy komuś to pomoże... oryginalny opis błędu jak Użytkownik wpisze w google - to jakąś podpowiedź otrzyma. Na zmienionym tekście niekoniecznie. Cytuj
TheStraight Opublikowano 25 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 2 godziny temu, Kocurek napisał(a): [Dodano] Choć jakby tak pomyśleć... tłumaczenie można poprawić, ale taki błąd trafić to jak 5 w totka wygrać. Można by zmienić: wolumin systemowy na wolumin rozruchowy... ale czy jest sens - ułatwiłoby zrozumienie problemu, ale nadal partycję rozruchową EFI by trzeba powiększyć we własnyn zakresie. Bo Windows jest jak zwykle łatany na nowo zamiast robiony od nowa i tak okazuje się że tekst został niezmieniony od 10+ lat a nie ma żadnego odbicia w obecnych realiach. Też się zdziwiłem jak się dowiedziałem że ESP EFI to partycja systemowa według instalatora. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 25 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 3 godziny temu, TheStraight napisał(a): Bo Windows jest jak zwykle łatany na nowo zamiast robiony od nowa i tak okazuje się że tekst został niezmieniony od 10+ lat a nie ma żadnego odbicia w obecnych realiach. Też się zdziwiłem jak się dowiedziałem że ESP EFI to partycja systemowa według instalatora. @TheStraight Komunikat przy próbie instalacji na partycji ESP EFI: Także mimo, że technicznie da się tłumaczenie poprawić - ingerencja jest ryzykowna, bo może być wiele innych komunikatów z dotychczasowym nazewnictwem. Typ: System by trzeba rozważyć przetłumaczyć na: Typ: Rozruchowy (albo Boot?) A dopiero potem jeszcze komunikat, do którego są wątpliwości - ale wiele innych komunikatów może się odnosić do typu: systemowy, więc poprawianie tłumaczenia praktycznie nic mogłoby nie wnieść, tylko namieszać jeszcze bardziej. Raczej nie ma co poprawiać, tylko cieszyć się, że znana jest przyczyna oraz sugerowane rozwiązanie i jak ktoś będzie się skarżył, to mu się powie co ma zrobić. Takie przypadki jak trafiło się u @norbe są rzadkie, ale nie ma się co śmiać - jego przypadek był pouczający. Cytuj
ERICs3 Opublikowano 25 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 Przy sporej ilości usług, mam dopisek na końcu nazwy 5cdc3. Nie znalazłem w internecie, żadnego wyjaśnienia. Czy ktoś pośród osób używających tej modyfikacji windowsa, też tak ma? Czy szanowny autor, wie może o co chodzi? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Myślę, że wskazówką może być fakt, że jak włączam piaskownice systemu windows, to 5cdc3 zmienia się na 4455a. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 25 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2025 @ERICs3 1. Otwórz poniższy link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. CTRL+F: 3. Wpisz: _LUID albo View per-user services [Dodano] Cytat LUID (Locally Unique Identifier) to unikalny identyfikator, który system Windows przypisuje każdej usłudze, aby je od siebie odróżnić i zarządzać nimi. Używa się go do identyfikacji usług w tle, które działają niezależnie od profilu użytkownika i wykonują określone funkcje systemowe. LUID jest ważny, ponieważ pozwala systemowi na rozróżnienie między tysiącami usług, w tym tych związanych ze sterownikami, oprogramowaniem i systemem operacyjnym. Groszek1962 i ERICs3 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 26 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 12 godzin temu, Kocurek napisał(a): LUID (Locally Unique Identifier) to unikalny identyfikator, który system Windows przypisuje każdej usłudze, aby je od siebie odróżnić Bardzo dziękuję za wyjaśnienie kwestii. Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnej niedzieli. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 26 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 Tymczasem testuję jak gry sprawują się na LTSC TC. zen888 i ERICs3 lubią to Cytuj
zen888 Opublikowano 26 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 31 minut temu, Kocurek napisał(a): Tymczasem testuję jak gry sprawują się na LTSC TC. Jaki program do testowania użyłeś - ten co pokazuje użycie CPU/GPU i FPSy? Kocurek i ERICs3 lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 26 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 31 minut temu, zen888 napisał(a): Jaki program do testowania użyłeś - ten co pokazuje użycie CPU/GPU i FPSy? Jest to natywna opcja oferowana przez program Steam. Można ustawić pokazywanie/ukrywanie "Monitora wydajności" na dowolny klawisz, poziom szczegółowości (domyślnie tylko ilość FPS pokazuje) itd. zen888 i ERICs3 lubią to Cytuj
zen888 Opublikowano 26 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 Dzięki 7 minut temu, Kocurek napisał(a): Jest to natywna opcja oferowana przez program Steam. Dzięki Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 Jak szanowny kolega stwierdził - modyfikacja wydaje się kompletna - wersja stanęła na 016. Lista do zrobienia jest pusta. Jeśli dobrze się domyślam to Czekasz na drugi wtorek miesiąca listopada na aktualizacje i wyjdzie wtedy wersja 017, która już będzie wersją "November 2025". Jeśli tak - pozwolisz że napisze w temacie "propozycje zmian" co proponuje zmienić. Są zmiany które chciałbym żebyś jeszcze rozważył i mam nadzieję że Cię przekonają, chociaż niektóre z nich (co nie udało się np. z ukrywaniem rozszerzeń plików). Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 27 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Jak szanowny kolega stwierdził - modyfikacja wydaje się kompletna - wersja stanęła na 016. (...) Wersja 06. 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Jeśli dobrze się domyślam to Czekasz na drugi wtorek miesiąca listopada na aktualizacje (...) Dziękuję za poruszenie ciekawej kwestii, czekałem na to zapytanie. Dotychczas dbałem o komplet aktualizacji z Windows Update - zawsze wtedy obraz był robiony od zera. Zdałem sobie sprawę, że... co chwila jakieś problemy z aktualizacjami są... tworzenie wydania od 0 zajmuje mi też znacznie więcej czasu niż skorygowanie gotowego wydania, obniża to też ryzyko popełnienia błędu wydawniczego do minimum. Osoby, które używają systemu offline niespecjalnie potrzebują najnowszych, niestabilnych łatek. Po co ryzykować i tracić czas, jak wystarczy zainstalować system i sprawdzić aktualizacje? Może Ty albo ktoś przedstawi jakiś rozsądny argument - ja takiego nie znalazłem. 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): (...) i wyjdzie wtedy wersja 017, która już będzie wersją "November 2025". (...) Wersja 07. 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Jeśli tak - pozwolisz że napisze w temacie "propozycje zmian" co proponuje zmienić. Są zmiany które chciałbym żebyś jeszcze rozważył i mam nadzieję że Cię przekonają, chociaż niektóre z nich (co nie udało się np. z ukrywaniem rozszerzeń plików). Sugestia została zaakceptowana częściowo - zapraszam do zapoznania się z opinią i do listy TODO. 6 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Są zmiany które chciałbym żebyś jeszcze rozważył i mam nadzieję że Cię przekonają, chociaż niektóre z nich (co nie udało się np. z ukrywaniem rozszerzeń plików). Nie potrafię się przekonać do tej zmiany, mimo, że sam po każdej instalacji odznaczam tę opcję, oraz zaznaczam: Czytałem dlaczego Microsoft domyślnie ukrywa nazwy rozszerzeń i pojawiły się dwa argumenty: 1. Edytując nazwę pliku Użytkownik niezawansowany łatwo może "uszkodzić" otwieranie pliku edytując końcówkę. 2. Walor estetyczny (kwestia dyskusyjna) Argument #1 jest dla mnie na tyle logiczny, że nie garnę się do zmiany odkrycia domyślnie rozszerzeń plików w nazwie. Nie widzę powodu, żeby jeszcze bardziej rozleniwiać Użytkowników - zwykły Użytkownik nie zwraca na to uwagi, a zaawansowany wyjadacz w ciągu kilkunastu sekund to skoryguje Groszek1962 i ERICs3 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 Dziękuję za ciekawe odpowiedzi i za zaakceptowanie jednej zaproponowanej zmiany. Co do nazewnictwa wersji, proszę wybaczyć moją pomyłkę, ale nie widzę gdzie jest opis tak przyjętej numeracji, przez szanownego autora, czyli 06 potem 07 itd. Ja pobierając kolejne obrazy iso, rozpoznaje wersje po numerze przed rozszerzeniem pliku iso. Czyli mam 014 potem 015 i najnowsza aktualna 016 więc spodziewam się kolejnego iso jako 017 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ps. Co do aktualizacji oferowanych przez Microsoft. Mam nadzieję, że skoro nas (LTSC) dotyczą tylko aktualizacje bezpieczeństwa, to nie będziemy mieli w przyszłości problemów z działaniem systemu, tak jak to ma miejsce przy aktualizacjach funkcji, które prawie regularnie co miesiąc psują działanie windowsa wersji Pro i Home. Pozdrawiam Serdecznie. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 27 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 37 minut temu, ERICs3 napisał(a): Co do nazewnictwa wersji, proszę wybaczyć moją pomyłkę, ale nie widzę gdzie jest opis tak przyjętej numeracji, przez szanownego autora, czyli 06 potem 07 itd. Rozumiem, nie zrobiłem dotychczas takiego opisu. Czy kliknięcie na zaznaczony fragment poniżej naprowadziło Cię intuicyjnie na sposób numeracji?: ERICs3 i Groszek1962 lubią to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 27 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2025 Potwierdzam i Popieram to co pisze 1. Edytując nazwę pliku Użytkownik niezawansowany łatwo może "uszkodzić" otwieranie pliku edytując końcówkę. Sam wielokrotnie się z tym spotkałem i spotykam że takie osoby mają znaczne problemy i często uszkadzając sobie pliki. Nawet nie są zainteresowane by rozszerzenia plików były widoczne, wolą by im tego nie odkrywać. Jak dla mnie i bezpiecznie i przejrzyście . A przecież nie każdy jest ekspertem, bo komputera może używać KAŻDY. Czyż nie ?????Jak dla mnie, to co robią osoby które wstawiają soje praca w celach edukacyjnych na tym forum to KAWAŁ WIELKIEJ ROBOTY i CHWAŁA IM ZA TE PRACE. A my mamy zawsze możliwość, wypróbowania i dobrania czegoś dla Siebie Pozdrawiam Kocurek i ERICs3 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 28 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2025 11 godzin temu, Kocurek napisał(a): Czy kliknięcie na zaznaczony fragment poniżej naprowadziło Cię intuicyjnie na sposób numeracji? Dziękuję za informację o numeracji. Teraz widzę, że przed nazwą pliku iso jest numer jakby wydania i jest to od 0 do 6, tak jak autor pisze. Pozwoli jednak szanowny kolega że ja zostanę przy swojej numeracji, bo tego numeru nie ma w nazwie pliku, więc ja mając na dysku te wszystkie obrazy iso mam jedyną możliwość (widząc je wszystkie) rozróżnić je na podstawie numeru końcowego w nazwie pliku. 11 godzin temu, Groszek1962 napisał(a): Edytując nazwę pliku Użytkownik niezawansowany łatwo może "uszkodzić" otwieranie pliku edytując końcówkę Zgadzam się. mój błąd, że nie wziąłem pod uwagę tego że systemu może używać ktoś kto zupełnie się na nim nie zna i lepiej dla niego by nie widział rozszerzeń. Pozdrawiam. Groszek1962 i Kocurek lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2025 15 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Pozwoli jednak szanowny kolega że ja zostanę przy swojej numeracji, bo tego numeru nie ma w nazwie pliku, więc ja mając na dysku te wszystkie obrazy iso mam jedyną możliwość (widząc je wszystkie) rozróżnić je na podstawie numeru końcowego w nazwie pliku. Jak sobie życzysz, Eryku. ERICs3 lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 31 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2025 Odkryłem niedziałające okno w ustawieniach zapory. Po testach okazało się że nie reaguje ono na żadne zmiany ustawień, a tylko wyświetla wartości zapodane prawidłowo w działającym bliźniaczym oknie z ustawieniami zaawansowanymi. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Okno z ustawieniami zaawansowanymi (poniżej - białe) prawidłowo uwzględnia zapodane przez użytkownika lub windowsa reguły. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Szukając w sieci rozwiązania, trafiłem na informacje mówiące o tym że to błąd samego windowsa. A raczej jego cecha, gdyż funkcje dodawane do nowych wydań nie zawsze powodują wyłączenie starych rozwiązań. Jest to kwestia kompatybilności wstecznej. Niektóre nowe funkcje systemu przejmują stare rozwiązania, czasami umożliwiając kontrolę tylko jedną drogą, przykładem są te ustawienia zapory. Innym przykładem równorzędnie występujących ustawień i to w trzech miejscach, są ustawienia dźwięku, które można wywołać ustawieniami jeszcze z xp, lub późniejszym oknem ustawień, jak i wywołać niedawno dodanym oknem... Generalnie system od lat puchnie, stając się coraz bardziej ociężały. Nikt już nie panuje nad tym ledwie trzymającym się kupy domkiem z kart. Kocurek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi