ERICs3 Opublikowano 15 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 Hejka. Jeśli dobrze widzę to w poletku korporacyjnym trzeba zmienić w pierwszej linijce "nazwa" wersje z 14 na 15. (SHA 256 się zgadza) Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Października 2025 6 minut temu, ERICs3 napisał(a): Hejka. Jeśli dobrze widzę to w poletku korporacyjnym trzeba zmienić w pierwszej linijce "nazwa" wersje z 14 na 15. (SHA 256 się zgadza) Serdecznie dziękuję - niejednokrotnie 5-10x muszę ponownie .iso zrobić, bo wkradnie się jakaś literówka... np. w changelog niepoprawna data była - doceniam więc jak ktoś mi wytknie uchybienie - choć nie zawsze poprawka od razu się pojawi ERICs3 lubi to Cytuj
gumish93 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Jak zrobić to w czystej 11. A dokładniej ten fix na wyłączenie Widoku Głównego , galerii w Eksploratorze plików ... ? Razu któregoś próbowałem to zrobić i jakoś nie wypaliło. Nie pamiętam już jakim softem to chciałem zrobić, aczkolwiek nie skutecznie ... Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 @stens wrzucał nie tak dawno sposób - coś takiego się robi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] The path has changed in some windows 11 build. I had to do navigate to HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace\{e88865ea-0e1c-4e20-9aa6-edcd0212c87c} in regedit then right click delete. command wise, you should be able to run reg delete HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace{e88865ea-0e1c-4e20-9aa6-edcd0212c87c} Cytuj
stens Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 3 godziny temu, gumish93 napisał(a): Widoku Głównego Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "SettingsPageVisibility"="hide:home" 3 godziny temu, gumish93 napisał(a): galerii Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{e88865ea-0e1c-4e20-9aa6-edcd0212c87c}] "System.IsPinnedToNameSpaceTree"=dword:00000000 Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 16 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Myślę jeszcze o drobnej aktualizacji - domyślne włączenie DirectPlay, aby zwiększyć kompatybilność ze starymi grami. Nikt dotychczas się nie skarżył na to - osoby, które już zainstalowały wydanie 05 mogą włączyć tę opcję: Co do łatki na: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dla mnie kłopotliwe jest zrobić mały plik aktualizacyjny, bo poprawka to nie jest zwykły wpis w rejestrze - nie jest niemożliwe zrobić łatkę aktualizacyjną, ale łatwiej mi zalecić, aby zainstalować ponownie system przy nadarzającej się okazji, a do tego czasu zdawać sobie sprawę, że czarny ekran po Windows Update to nie znak, że "system jest martwy" - tylko, że wgrywają się aktualizacje, czego nie widać. W swoich wydaniach od pewnego czasu używam patentu Pana @srom-otnik, który chciał początkowo porzucić, a który mnie oczarował: Cytat - szybki rozruch systemu z pominięciem fazy logowania To jest specjalny tryb systemów IoT LTSC dla urządzeń specjalistycznych m.in. dla bankomatów/urządzeń medycznych/terminali/(...). Użycie tego trybu pomija fazę logowania, a Microsoft świadomie sprawił, że w tym trybie nie wyświetla się na starcie % postępu aktualizacji - widzicie czarny ekran - myślicie, że system jest martwy, a tymczasem aktualizacje się wgrywają. Nie rozumiałem początkowo po co Microsoft ukrywa % postępu aktualizacji - aż doznałem oświecenia. Otóż jakby w takim bankomacie: Pojawiło się okno aktualizacji - ludzie by zaraz zaczęli umniejszać technologii, bo by zaczęły się komentarze typu: Coooooooooooooooooo? To to urządzenie wcale nie jest jakimś urządzeniem godnym produktów NASA z jakimś autorskim systemem - a steruje nim zwykły mini komputer z systemem Windows? (Swoją drogą długi czas bankomaty pracowały na Windows XP...). I jeszcze nie chce mi wypłacić pieniędzy, bo akurat teraz aktualizacje muszą się wgrywać, $%@#%@# mać. Zaraz by były robione foteczki, heheszki - przesyłanie fotek na redakcja@lamiaca-wiadomosc.pl z prośbą o nagłośnienie sprawy, robienie shortów, filmików na Tik Toczka przez specjalistów influencerów komentujących bezpieczeństwo bankowe. Dodatkowa ciekawostka: Wiecie, że bankomaty mogłyby natychmiast wypłacać Wam pieniądze, a nie "myśleć", "szurać"? To sztuczne opóźnienie jest celowe - specjalnie to zrobili, bo jak ludziom bankomat wypłacał od razu pieniądze, to zobaczyli, że ludzie negatywnie na to reagują... ... dosłownie - przez tę natychmiastową wypłatę ludzie reagowali negatywnie. Oddajmy głos sztucznej inteligencji dlaczego: Cytat 1. Brak poczucia „procesu” → nieufność Ludzie są przyzwyczajeni, że pewne czynności (jak wypłata pieniędzy z konta) muszą trochę potrwać — że coś się „dzieje w tle”: system sprawdza dane, autoryzuje transakcję, wysyła sygnał do maszyny itp. Kiedy bankomat zbyt szybko wydał pieniądze, wielu użytkowników czuło niepokój lub podejrzliwość: „Czy to na pewno przeszło poprawnie?” „Czy bank dobrze to zarejestrował?” „Czy to nie pomyłka maszyny?” Krótko mówiąc: zbyt szybka reakcja obniżała zaufanie — ludzie mieli wrażenie, że „to nie może być prawdziwe”. 2. Psychologiczny rytuał i oczekiwanie Opóźnienie (np. charakterystyczne „szuranie”, „brzęczenie”) działa jak sygnał potwierdzający, że system pracuje. To jest efekt „feedbacku” w interakcji człowiek–maszyna — dźwięki i krótka pauza komunikują: „Twoja transakcja jest przetwarzana, wszystko w porządku.” To sprawia, że użytkownik czuje się spokojniejszy i bardziej kontroluje sytuację. 3. Zaufanie i „uczciwość” maszyny W eksperymentach z interfejsami (nie tylko bankomatami, ale też np. windami, automatami biletowymi) wykazano, że zbyt szybkie reakcje mogą wywołać efekt „nieludzkości” – czyli wrażenie, że urządzenie działa „za szybko, żeby być prawdziwe”. Ludzie ufają bardziej systemom, które zachowują się w tempie zgodnym z ludzkimi oczekiwaniami. 4. Efekt „pracy” Podobnie jak w wielu innych sytuacjach — np. gdy komputer coś przetwarza i pokazuje pasek postępu — użytkownik chce widzieć, że system „pracuje”. Krótka chwila oczekiwania daje poczucie, że transakcja ma wartość i że została wykonana starannie. Podsumowanie: Bankomaty mogłyby działać szybciej, ale: zbyt szybka wypłata budzi nieufność, użytkownik oczekuje „procesu”, dźwięki i opóźnienie dają psychologiczny komfort, i wzmacniają zaufanie do banku i maszyny. To doskonały przykład tzw. „behavioral design” (projektowania zachowań) — technologia jest celowo zaprojektowana tak, by dopasować się do ludzkiej psychiki, a nie tylko być maksymalnie efektywna. Dodatkowa rzecz, która mnie irytuje: W bankomatach gdzie wypłacam gotówkę nie ładują już kaset banknotami 10, 20 zł, tylko 50, 100, 200 zł. Pomimo tego nie mogę zdecydować czy kwotę 200-1000 zł chcę, aby mi wypłaciło w 50tkach czy setkach - więc... muszę wypłacać po 150 zł i robi się kolejka do bankomatu - aż przepuszczam ludzi - a to wszystko, żeby zniechęcić do gotówki społeczeństwo No, ale co zrobić, jak wypłacam np. 1000 zł i mi wypluwa same banknoty 200 zł... i idź z takim banknotem na targ coś kupić... np. do babci warzywa za 20 zł... W dniu 12.10.2025 o 23:03, srom-otnik napisał(a): Hej Panowie! - to jest powód, dla którego zrezygnowałem z pomijania ekranu logowania. CZARNOŚĆ, wieczna czarność - użytkownik nie wie, co się dzieje i myśli, że zdechł mu system, choć jest inaczej. U siebie wróciłem do tego tweaku, ale tylko na Extreme, gdzie nie ma WU - znika problem kilku minut czarnego ekranu. Wprowadziłem łatkę na czarny ekran w wydaniach 04, 05 - niestety dopiero po dłuższych testach wyjdzie czy jest skuteczna - jestem optymistycznie nastawiony. To z pewnością da się lepiej zrobić, ale trzeba by dokładniej przeanalizować czemu komunikaty się nie wyświetlają - co konkretnie Microsoft robi - i nie mam na myśli wpisów w rejestrze, a jak zachowują się pliki systemowe w trybie bankomatu - czy pomijają rysowanie tekstu na ekranie, czy w ogóle cała sekwencja jest pomijana - czy tylko udawane jest to pomijanie. Na tę chwilę... jakoś nie potrafię się zebrać do tego - brak motywacji. A może w międzyczasie wycieknie jakiś prosty sposób do sieci / Microsoft w którejś aktualizacji dopieści ten tryb, aby można było opcjonalnie włączyć pokazywanie komunikatów. Jak moje aktualne rozwiązanie będzie działać, to nie ma się zbytnio czym chwalić publicznie i opisywać szczegółowo zastosowanych metod, bo mniej optymistycznym scenariuszem jest, że mało, że Microsoft nie poprawi personalizacji tego trybu, to jeszcze zablokuje moją metodę, tak jak to zrobił z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - i nawet ja będę musiał się poddać - a bardzo polubiłem tryb bankomatu i chcę go nadal móc używać. Doceniam więc szczególnie to co napisaliście @srom-otnik, @ERICs3 - zmotywowaliście mnie, bo po wydaniu zauważyłem problem, ale nie wydawał się aż tak uciążliwy, żeby podjąć się próby naprawy - chociaż ten czarny ekran wzbudzać zaczął nawet u mnie niepokój - czy mi się system nie posypał. [Dodano] Artykuł z 2014 roku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sami powiedzcie co czulibyście widząc to na ekranie: Ja po zobaczeniu czegoś takiego czułbym jak cała magia pryska - co najmniej jakbym poznał sekret sztuczki iluzjonisty [Dodano] Nowsza wersja wrzucona. 06 to w sumie 05 - różnica jest tylko w domyślnie włączonej funkcji DirectPlay celem zwiększenia kompatybilności ze starszymi grami. Mając starsze wydania - możecie sami włączyć wsparcie DirectPlay w funkcjach systemu Windows. ERICs3, stens i Groszek1962 lubią to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 16 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2025 Witam No cóż co można powiedzieć, może raczej napisać, troszkę dziś się zamieszałem 5 czy 6. Ale w końcu pobrany, zainstalowany 06 w tym momencie zakończone prace instalacyjne, pierwsze testy i wrażenia ? Szybko, gładko i zadowalająco Napiszę Tak,--- Jak dla mnie i na moim PC jest Za.......cie, szybko bez problemów, oj PANIE TO NAPRAWDĘ KAWAŁ DOBREJ ROBOTY, BRAWO Hula i Wymiata. Brawo, życzę kolejnych świetnych pomysłów i realizacji ( mi akurat pasi i OK ) . Jak dla mnie jest naprawdę SUPERRRRRRR No jeszcze raz i Pozdrawiam życząc - - NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ Twoje MODy i MODy JG to miód na NASZE PC Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 17 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 Hejka. Ja z drobną informacją. Jak skanowałem sobie system "Malwarebytes Anti-Malware" To powiedział mi że "zainstaluj pakiet office i aqwarium jest złośliwe. Windows defender nie widzi w tych plikach nic złego. www.virustotal.com też ma kilak wykryć. Rozumiem że to nie jest złośliwe oprogramowanie tylko te pliki robią pewne rzeczy w taki sposób jaki jest ogólnie nie dozwolony - tak jak mamy np. niektóre cracki do gier które trzeba dać do wyjątków bo to nie wirusy tylko cracki uruchamiające gry w sposób nie dozwolony itd. itp. Wiadomo o co chodzi - zawsze jak jest oficjalny release to wiadomo że to nie wirus bo by dostał nuke'a przecież. I teraz o co mi chodzi - bo ja wiem że to nie wirusy ale chodzi mi dla twojego dobra bo tak sobie myślę że jak ktoś będzie używał twojego zmodyfikowanego windowsa i odpali sobie skanowanie czymś tam np.:""Malwarebytes Anti-Malware" i wyrzuci mu wynik że to wirus - a jeśli ten ktoś nie będzie wystarczająco świadomy to pomyśli że to prawdziwy wirus i napisze na forum że ty podkładasz ludziom wirusa i może być draka, bo inni nieświadomi sprawy, też uwierzą itd.. Z drugiej strony jeśli byś w informacjach o wydaniu windowsa napisał oficjalnie tak jak pisze przy skrakowanych niektórych programach że antywirusy coś tam wykrywają a to fałszywe alarmy - to ktoś mógłby napisać - co on tam za modyfikacje robi że antywirusy wykrywają złośliwe oprogramowanie... i też nie dobrze... do tej pory nikt nic nie napisał - czyżby wszyscy użytkownicy tej modyfikacji byli świadomi sytuacji? Aż niemożliwe. I jeszcze jedno - może można napisać dany fragment kodu inaczej tak żeby robił to samo ale żeby antywirusy się nie czepiały? (a raczej antymalware) Jeśli coś źle rozumiem to popraw mnie proszę - ja chcę dobrze dla Ciebie i tej modyfikacji, bo jestem nią zachwycony, aż się dziwię czemu wcześniej nie przeszedłem na wydania LTSC. Pozdrawiam serdecznie. Poniżej przykładowe zdjęcia ze skanów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 17 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 Osobiście używałem do niedawna 3 programów do ocgrony systemu, standart Defender, Norton i ESS. I ESs nie wykrywa w tym pliu zagrożeń, ale by było śmisznie w istale exe Opery i co wtedy. Nie do końca sugerował bym się jednym programem, a nie od dziś wiadomo że pliki zakazane będą wykazywały dziwne zachowania To firmy tworzące programy wymuszają na Tych co tworzą ochronę że mają zrobić tak by likwidować wszelkie pomoce naukowe A takie info wynikają samoistnie i się rozumie, że albo wóz albo przewóz. Czyż nie Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 17 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 Dzięki za zgłoszenie - wiadomość dostałem pierwotnie na PW, ale poprosiłem, żeby ją opublikować na forum - bo temat może zainteresować więcej osób. Zgłoszenia tego typu są bardzo cenne - bo nawet mimo ostrożności, każdy może coś przeoczyć - i ja nie stanowię tutaj wyjątku. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do jakiegoś pliku, biblioteki czy wpisu - piszcie śmiało. Wolę 100 zgłoszeń z wątpliwościami niż jedno przemilczenie prawdziwego problemu. Pomimo że najczęściej to fałszywe alarmy, warto o tym pisać i pilnować. W końcu, jak to mawiał podobno Józef Stalin - najwyższą formą zaufania jest kontrola. Wystarczy, że dałbym się nabrać jakiemuś polskiemu Kevinowi Mitnickowi - który wcisnąłby mi wirusa i moje kolejne prace zostałyby skażone, czego nie byłbym świadomy nawet, dlatego kontrolowanie jest istotne. Malwarebytes ma problem z błędnymi detekcjami od dłuższego czasu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Teoretycznie można zgłaszać pliki do analizy, żeby potwierdzić lub wykluczyć wirusa, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Gdyby zgłaszanie działało poprawnie, po analizie dany plik zostałby dodany do białej listy. Wspomniane pliki: Zainstaluj_pakiet_Office_LTSC.exe - instaluje pakiet Office w wersji nieaktywowanej, nie zawiera w sobie "cracków". Asystent_aktywacji_Marine_Aquarium.exe - nie jest to program łamiący zabezpieczenia. W standardowej wersji LTSC TC wygaszacz jest w bogatszej wersji niż wersja trial, natomiast ma zablokowane ustawienia rybek (tak jak w oryginale) - asystent zmienia typ licencji, pozwalając Użytkownikowi na odblokowanie pełnej wersji programu po podaniu prawidłowego kodu aktywacji. Większość moich plików (w tym wspomniane wyżej pliki .exe) ma cyfrowy podpis (sygnaturę), który można sprawdzić we właściwościach pliku. Podpis zawiera m.in. moje imię, nazwisko i e-mail. Te dwa powyższe pliki podpisałem - więc, jeżeli brakuje podpisu, to znaczy, że plik został zmieniony (np. przez program, dysk albo osobę trzecią). Plików scrackowanych nie podpisuję, bo usługodawca mógłby unieważnić mój certyfikat do podpisywania plików - z tego samego powodu tym bardziej świadomie pliku z wirusem też bym nie podpisał. Zobacz sobie w internecie ile kosztują i na jakich zasadach wydawane są tego typu certyfikaty do podpisywania plików. Cytat (...) ja chcę dobrze dla Ciebie i tej modyfikacji, bo jestem nią zachwycony, aż się dziwię czemu wcześniej nie przeszedłem na wydania LTSC. Dziękuję za komplement - oryginalne wydanie LTSC potrafi odstraszyć - brakuje w nim wielu rzeczy, zwłaszcza dla graczy. Można je doinstalować, ale wymaga to wiedzy, czasu i cierpliwości. Swoimi wydaniami staram się udowodnić, że LTSC ma ogromny potencjał do zastosować "cywilnych" - tylko trzeba go dobrze przygotować. Od lutego przygotowałem już 21 wydań systemu Windows 11 (24h2 i 25h2) i nie powiedziałem ostatniego słowa. Na koniec dodam - wszystko opiera się na zaufaniu. Na forum używam nicka Kocurek, ale na podstawie podpisu każdy może sprawdzić moje imię i nazwisko - nie kryję się z tym jakoś szczególnie. Nie mam żadnego interesu w tym, by kogokolwiek przekonywać do używania akurat moich wydań LTSC TC - udostępniłem je jako odpowiedź na obecne zaśmiecone wydania systemów, rezygnując z jakiegokolwiek wynagrodzenia za poświęcony czas i wiedzę jaką włożyłem w ich stworzenie, fajnie się wspólnie tworzy coś coraz lepszego - zresztą, sam bym nie zrobił takiego systemu, gdyby nie konsultacja i wymiana doświadczeń na winclub.pl. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu wziąć oryginalne wydanie LTSC od Microsoft i zainspirowany moimi wydaniami - stworzyć coś pod siebie. Chociaż sytuacja jest trochę jak z samochodem - możesz sam zbudować silnik i karoserię, albo kupić gotowy model. Raczej niewiele osób tworzy własne samochody, ale można się zdziwić: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Za to temu tu Panu niżej nie poszło już tak dobrze - Niemcom nie spodobało się pochodzenie naszego rodaka - poznałem osobiście konstruktora Mammuta, chociaż od lat nie mam z nim wspólnych spraw: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli Microsoft postanowi mnie pewnego ścigać za tę fanowską przeróbkę (to sprawa cywilna, a nie karna) - pokasuję tematy na winclub.pl niczym Wiktorynek @Nieobecny - polecam więc kolekcjonować moje wydania, bo wystarczy jedna sugestia ze strony Microsoft - wtedy zwijam zabawki i kończę zabawę - choć nieśmiało chciałbym zauważyć, że dostarczane przeze mnie systemy są w wersji nieaktywowanej od fanów dla fanów systemów firmy Microsoft i moje wydania są przeznaczone WYŁĄCZNIE na prywatny użytek - nie są przeznaczone do komercyjnych zastosowań. Poza tym to byłby chyba zaszczyt, jakby ode mnie zaczęli w momencie, jak przymykają oko na projekt Massgrave do aktywacji systemów Windows, który trzymają na swoim Githubie oraz pomoc techniczna firmy Microsoft potrafi używać Massgrave do aktywacji systemów. Tymczasem dzięki za zgłoszenie i czujność - takie rzeczy naprawdę pomagają. Spokojnego weekendu życzę. Groszek1962 i ERICs3 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 17 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 Zastanawiam się nad pewną sprawą. W cechach wydania jest napisane "Dodano obsługę dodatkowych rozszerzeń multimedialnych" Myślałem sobie, że to oznacza że wersja LTSC będzie dzięki temu rozpoznawała te same formaty, lub przynajmniej większość z tych popularnych i na pewno te wymagane. Uważam za wspaniałe, to że jak kliknę na jakiś plik w nowym dla windowsa formacie, to otwiera się okno z pytaniem w jakim programie chce otworzyć ten plik i czy zawsze czy tylko raz - genialne. Natomiast natrafiłem na następującą sytuację. Chciałem na programie Paint otworzyć obrazek w formacie webp. I Paint nie potrafił tego zrobić, a nawet na starym Windows 10 Pro rozpoznawał bez problemu. Żeby wykluczyć że to błąd spowodowany jakimś moim zainstalowanym programem, odpaliłem na OracleVM nową czystką instalacje wersji 016 i też Paint nie rozpoznał pliku. Poradziłem sobie otwierając plik programem FastStone Image Viewer. Zastanawiam się czy to tylko kwestia jakiegoś drobnego ruchu? Np. Przekopiowanie jakiejś biblioteki dll z windows 11 Pro do wydania LTSC, czy może potrzebna jest aktualizacja czegoś związanego z cechą wydania "Dodano obsługę dodatkowych rozszerzeń multimedialnych".? Pozdrawiam Serdecznie. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 17 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 1 godzinę temu, ERICs3 napisał(a): Zastanawiam się nad pewną sprawą. W cechach wydania jest napisane "Dodano obsługę dodatkowych rozszerzeń multimedialnych" Myślałem sobie, że to oznacza że wersja LTSC będzie dzięki temu rozpoznawała te same formaty, lub przynajmniej większość z tych popularnych i na pewno te wymagane. Uważam za wspaniałe, to że jak kliknę na jakiś plik w nowym dla windowsa formacie, to otwiera się okno z pytaniem w jakim programie chce otworzyć ten plik i czy zawsze czy tylko raz - genialne. Natomiast natrafiłem na następującą sytuację. Chciałem na programie Paint otworzyć obrazek w formacie webp. I Paint nie potrafił tego zrobić, a nawet na starym Windows 10 Pro rozpoznawał bez problemu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Żeby wykluczyć że to błąd spowodowany jakimś moim zainstalowanym programem, odpaliłem na OracleVM nową czystką instalacje wersji 016 i też Paint nie rozpoznał pliku. Poradziłem sobie otwierając plik programem FastStone Image Viewer. Zastanawiam się czy to tylko kwestia jakiegoś drobnego ruchu? Np. Przekopiowanie jakiejś biblioteki dll z windows 11 Pro do wydania LTSC, czy może potrzebna jest aktualizacja czegoś związanego z cechą wydania "Dodano obsługę dodatkowych rozszerzeń multimedialnych".? Pozdrawiam Serdecznie. Zanim udzielę odpowiedzi tym razem ja zadam pytanie kontrolne: jaki jest powód, że otwierasz pliki webp w programie Paint, skoro domyślnym programem otwierającym pliki graficzne w wydaniu LTSC TC jest Przeglądarka fotografii systemu Windows, która bezproblemowo otwiera pliki *.webp? Cytat Poradziłem sobie otwierając plik programem FastStone Image Viewer. Zastanawiam się czy to tylko kwestia jakiegoś drobnego ruchu? Np. Przekopiowanie jakiejś biblioteki dll z windows 11 Pro do wydania LTSC, czy może potrzebna jest aktualizacja czegoś związanego z cechą wydania "Dodano obsługę dodatkowych rozszerzeń multimedialnych".? Wystarczyło kliknąć 2x na plik webp, aby otworzyła go Przeglądarka fotografii systemu Windows - nie trzeba było doinstalować żadnych dodatkowych programów do tego celu Po przeczytaniu twojej wypowiedzi odniosłem wrażenie, że celowo pominąłeś fakt, że Przeglądarka fotografii systemu Windows nie ma problemu z otwieraniem plików graficznych, w tym plików webp i wspomniałeś tylko o błędzie w programie Paint, bo nie da się przeoczyć rzetelnie testując - domyślnie ustawionego programu do otwierania grafik - chyba, że faktycznie wyskoczyło okno z prośbą o wybranie domyślnego programu do przeglądania grafik - więc na przyszłość uprzejmie informuję, że dołączona Przeglądarka fotografii systemu Windows służy do przeglądania tego typu plików i nie ma potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji, ale oczywiście jeżeli Użytkownik ma swoją ulubioną przeglądarkę plików inną niż systemowa - to jak najbardziej może ją zainstalować i używać. Zaspokój moją ciekawość proszę jak taka skrupulatna osoba jak Ty, za którą Cię uważam - przeoczyła Przeglądarkę fotografii, a ja z przyjemnością wytłumaczę jak to jest z programem Paint i otwieraniem przez niego plików webp, bo to ciekawa sprawa, nad którą już debatowałem, natomiast chętnie ponownie ją poruszę, bo to wdzięczny temat. Cytuj
ERICs3 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 9 godzin temu, Kocurek napisał(a): Zanim udzielę odpowiedzi tym razem ja zadam pytanie kontrolne: jaki jest powód, że otwierasz pliki webp w programie Paint, skoro domyślnym programem otwierającym pliki graficzne w wydaniu LTSC TC jest Przeglądarka fotografii systemu Windows, która bezproblemowo otwiera pliki *.webp? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wystarczyło kliknąć 2x na plik webp, aby otworzyła go Przeglądarka fotografii systemu Windows - nie trzeba było doinstalować żadnych dodatkowych programów do tego celu Po przeczytaniu twojej wypowiedzi odniosłem wrażenie, że celowo pominąłeś fakt, że Przeglądarka fotografii systemu Windows nie ma problemu z otwieraniem plików graficznych, w tym plików webp i wspomniałeś tylko o błędzie w programie Paint, bo nie da się przeoczyć rzetelnie testując - domyślnie ustawionego programu do otwierania grafik - chyba, że faktycznie wyskoczyło okno z prośbą o wybranie domyślnego programu do przeglądania grafik - więc na przyszłość uprzejmie informuję, że dołączona Przeglądarka fotografii systemu Windows służy do przeglądania tego typu plików i nie ma potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji, ale oczywiście jeżeli Użytkownik ma swoją ulubioną przeglądarkę plików inną niż systemowa - to jak najbardziej może ją zainstalować i używać. Zaspokój moją ciekawość proszę jak taka skrupulatna osoba jak Ty, za którą Cię uważam - przeoczyła Przeglądarkę fotografii, a ja z przyjemnością wytłumaczę jak to jest z programem Paint i otwieraniem przez niego plików webp, bo to ciekawa sprawa, nad którą już debatowałem, natomiast chętnie ponownie ją poruszę, bo to wdzięczny temat. Dziękuję za pytania. Postaram się odpowiedzieć w miarę zwięźle, ale też żeby być dobrze zrozumiałym. Na początek mała analogia. Ktoś codziennie sam sobie robi zupę pomidorową, po swojemu i ją zjada ze smakiem. Nie lubi rosołu i innych zup. A nagle ktoś mu mówi dlaczego robisz pomidorową, skoro masz pod nosem gotowy rosół. Moja skrupulatność polega w tym aspekcie na tym, że robię wszystko po swojemu, tak jak lubię i tak jak mi pasuje. Dla mnie to jest właśnie piękne w windowsie że można go dostosować pod swoje indywidualne potrzeby. Jak siadam w pracy do komputera to tam też jest windows ale bez moich programów, skonfigurowanych tak jak lubię, czuje się na nim jak bez ręki. A jak siadam do znajomego - to samo - wszystko aktywne - śmieci bzdury onedrive - wszędzie zalogowany - masakra... Każdego dnia wykonuje dużo screenshot'ów. Proces wygląda tak: Mam coś wyświetlone na ekranie monitora - wciskam printscreen zaznaczam obszar i mam w schowku wklejam na painta obrabiam, zapisuje po swojemu w jpg. Druga wersja mam już plik na SSD - otwieram w paincie itd jak przed chwilą. I tu natrafiamy na moment w których miałem plik .webp i się na paincie nie otworzył. Lubię żeby było wszystko idealnie po mojemu i od ładnych kilku dni LTSC konfiguruje żeby wszystko było tak samo jak miałem na windowsie 10. Każdy ma prawo konfigurować go po swojemu i to jest piękne. W tym momencie pomyślałem o Tobie bo jak sam napisałeś tworzysz te modyfikacje z pasji tak jak ja ich używam z pasji i lubisz się zagłębiać w te różne subtelności związane z różnymi aspektami windowsa - i ja tak samo - chodzę po opcjach coś zmieniam kombinuje bo to jest właśnie to piękno - to lepsze niż gry które wg. mnie ostatnimi laty zeszły na psy. I dlatego uznałem że będzie to ciekawe pytanie dla Ciebie. Bo ciekawą jest kwestią dlaczego paint raz otwiera plik a w innym momencie nie. Potem te gotowe obrazki jeśli już chce tylko przeglądać to używam drugiego mojego ukochanego FastStone. Wie że są inne czy dostępne od razu czy po instalacji np. wspomniana przez Ciebie przeglądarka czy nawet photoshop. ale dla mnie one nie istnieją i albo je ignoruje jeśli uznam że nie zajmuje mi zasobów i nie przeszkadza jak "przeglądarka fotografii: albo kasuje jak np. WMP. Pytanie zadałem z szacunkiem i z radością że możemy sobie porozmawiać o tym co lubimy, nie było w tym żadnych odczuć negatywnych ani nic zamierzonego typu "celowo pominąłeś fakt". CO do dwukliku to u mnie po dwukliku nie otwiera się przeglądarka tylko system pyta oknem które uwielbiam co ma zrobić. Tu wybieram Paint - "zawsze". Dlaczego? Dlatego że na przeglądarce wygląda to tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I co ja teraz mogę z tym zrobić? W zasadzie nic. A gdy otworzę w paint to wygląda tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I teraz robię to co mi potrzeba czyli zmieniam rozmiar - docinam - drobne korekty przybliżę, sprawdzę - dopisze kilka napisów z fontami a na końcu używając mojej ukochanej opcji "wklej z" gdzie wkleję na ten obraz inny obraz nakładając jeden na drugi. To tak w skrócie. Mam nadzieję że rozjaśniłem kwestię. i że nadal będziemy z radością i pozytywnym tylko nastawieniem (jakie uważam za jedyne właściwe) bawić się tą wersją LTSC czyniąc ją krok po kroku lepszą... Dziękuję i pozdrawiam serdecznie życząc spokojnego weekendu. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 18 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 10 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Na początek mała analogia. Ktoś codziennie sam sobie robi zupę pomidorową, po swojemu i ją zjada ze smakiem. Nie lubi rosołu i innych zup. A nagle ktoś mu mówi dlaczego robisz pomidorową, skoro masz pod nosem gotowy rosół. Z uwagą zapoznałem się z wypowiedzią, interesująca i pouczająca analogia. Pozwolę ją sobie rozwinąć, aby również zostać dobrze zrozumiałym. Wspomniana przez Ciebie osoba jest osobą gustującą w zupach pomidorowych wśród zup. U mnie kontekst sytuacyjny był następujący - co nieco zmieniało perspektywę odbioru - osobą, która zadała pytanie koneserowi zupy pomidorowej nie był ktoś, a sam szef kuchni, który wyszedł wysłuchać krytyki, bo doszły go słuchy, że klient przy innych ludziach skarży się, że kucharz nie postarał się i zupa nie jest dobra. Było to publiczne miejsce, a nie prywatny dom konesera - inni klienci siedzieli obok i z zainteresowaniem słuchali co mówi koneser. Szef podchodzi do stolika i dopytuje się o powody tak negatywnej opinii. Był poruszony i zatroskany i chciał dobrze zrozumieć co się stało, że klientowi przestała smakować przyrządzona przez niego zupa. Okazało się, że obsługa pomyliła zamówienie i dostarczono mu rosół zamiast zupy pomidorowej. Na tę chwilę zatrzymam się tutaj i dostarczę rozwiązanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Groszek1962 i ERICs3 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 Dziękuję za skierowanie mnie w stronę rozszerzenia obrazu WebP, co rozwiązuje i zamyka ten temat jak sądzę. Kto będzie miał potrzebę, doinstaluje sobie obsługę WebP. Przy okazji mam informację dotyczącą dźwięków systemowych. Ponieważ przeszkadzało mi brzdękanie wyskakujących dymków w prawym dolnym rogu (powiadomienia) wyciszyłem je mikserem. Okazało się, że to nie wycisza dźwięków systemowych (mimo czerwonego kółka - jak na obrazku) i wyciszyło je dopiero wyłączenie w oknie ustawień. Ponieważ wyciszenie w mikserze, wycisza dźwięki, informuję o sytuacji, bo nie wiem czy uznasz to za błąd który wymaga poprawy, czy może dźwięki systemowe tak mają, że nie podlegają ustawieniom miksera tylko ustawieniom dźwięku jak na obrazku. Pozdrawiam Serdecznie. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 18 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 16 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Dziękuję za skierowanie mnie w stronę rozszerzenia obrazu WebP, co rozwiązuje i zamyka ten temat jak sądzę. Kto będzie miał potrzebę, doinstaluje sobie obsługę WebP. Obiecałem jeszcze wyjaśnienie - nie chciałem jednak przytłoczyć wieloma informacjami naraz. Domyślnie format webp jest obsługiwany tylko przez Przeglądarkę fotografii systemu Windows w systemie LTSC TC. Dzieje się tak, bo odkryłem, iż zainstalowanie kodeków webp ze Sklepu Microsoft powoduje, iż Przeglądarka fotografii niepoprawnie wyświetla kolory na niektórych grafikach webp - są zbyt ciemne: Nie dzieje się to na wszystkich fotografiach .webp, tutaj przykład takiego pliku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tylko częściowo udało mi się rozwiązać problem. Muszę używać innych bibliotek webp domyślnie, które problemu z kolorami nie mają, za to nie są kompatybilne z programem Paint. Dyskutowałem o tym w temacie dot. wersji 24h2, bo miałem wątpliwości w którą stronę pójść. I z jedną osobą dyskutując tam doszedłem do wniosku, że stawiam na Przeglądarkę fotografii zamiast na Painta. Problem by nie istniał, gdyby udało mi się naprawić zachowanie Przeglądarki fotografii, a tak musiałem wybrać to albo to. Niestety - na zagranicznych forach nie potrafiono mi pomóc (brak odpowiedzi) - dla zasady napisałem też na forum społecznościowym Microsoft, ale tam zostałem spławiony - bo Microsoft dąży do wyeliminowania starej Przeglądarki zdjęć - tak jak niedawno zrobił to z programem WordPad. 16 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Ponieważ wyciszenie w mikserze, wycisza dźwięki, informuję o sytuacji, bo nie wiem czy uznasz to za błąd który wymaga poprawy, czy może dźwięki systemowe tak mają, że nie podlegają ustawieniom miksera tylko ustawieniom dźwięku jak na obrazku. Pozdrawiam Serdecznie. Dziękuję za informację - tutaj na dzień dzisiejszy nie posiadam wiedzy jak mógłbym coś poprawić / ulepszyć. Gdybyś miał ochotę, czas i chęci - mógłbyś zobaczyć jak to wygląda na Windows 11 Pro z ciekawości, ale nawet jak tam działa poprawnie - to wciąż na moment pisania tej wiadomości nie przychodzi mi do głowy żaden pomysł, jak mógłbym to skorygować... raczej Microsoft należałoby to zgłosić. Podobnie jak z problemem przesuwających się ikon na pulpicie, co do dzisiaj nie zostało przez Microsoft naprawione [Dodano] Dochodzi też jeszcze pewna kwestia. Nawet gdybym skutecznie dokonał naprawy edytując pliki systemowe - to bardzo łatwo w ten sposób sprawić, że aktualizacje z Windows Update w najlepszym razie nadpiszą poprawkę, w najgorszym - nie będą chciały się w ogóle instalować (próba instalacji zakończy się błędem). Ponadto polecenia sfc /scannow oraz dism /CheckHealth zaczęłyby zwracać błędy. ERICs3 i Groszek1962 lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 Mam pytanie. Czy szanowny autor modyfikacji przyglądał się już bliżej ustawieniu ochrony dysków deweloperskich? W sieci nie znalazłem żadnej sensownej informacji czy można to wyłączyć, ewentualnie po co przeciętny Kowalski, który nie ma firmy i głównie gra w minecraft, ma pozostawiać tą opcję włączoną... Z góry dziękuję za odpowiedź. PS. Trafiłem na tą opcję szukając możliwości wyłączenia automatycznego skanowania dysku przez windows defendera. Wyczytałem, że niestety ale żeby wyłączyć skanowanie, trzeba by wyłączyć ochronę w czasie rzeczywistym która i tak sama się włącza... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 18 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 5 minut temu, ERICs3 napisał(a): Mam pytanie. Czy szanowny autor modyfikacji przyglądał się już bliżej ustawieniu ochrony dysków deweloperskich? W sieci nie znalazłem żadnej sensownej informacji czy można to wyłączyć, ewentualnie po co przeciętny Kowalski, który nie ma firmy i głównie gra w minecraft, ma pozostawiać tą opcję włączoną... Z góry dziękuję za odpowiedź. @ERICs3 - odpowiedź: nie używam Windows Defendera na co dzień, bo zastępuje go ESET - natomiast opis opcji bardziej sugeruje, aby pozostawić tę opcję włączoną niż wyłączoną (opis sugeruje większą wydajność, gdy ta opcja jest włączona). Jak jest w rzeczywistości - nie wiem. ERICs3 lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 19 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 Kocurek napisał: "nie używam Windows Defendera na co dzień, bo zastępuje go ESET" O to się dobrze składa - mam w takim razie pytanie do szanownego kolegi, o pewne wyskakujące okno - zaraz uściśle o jakie mi chodzi. Generalnie siedząc na windowsach od początku, zauważam że z każdą kolejną wersją coraz bardziej odbiera się ludziom wolność, takie czasy. Szanowny autor modyfikacji LTSC stara się w tym zmodyfikowanym wydaniu by pozostało tej wolności jak najwięcej, za co mu chwała, niestety microszit stara się nam mówić na każdym kroku co mamy robić i jak to robić. Strach pomyśleć co będzie z dwunastką. Ale przechodząc do sedna - chodzi o uruchamianie plików exe. Po przejściu z windowsa 10, czuje że walczę z tym systemem żeby robił, co ja chce ,a nie to co on chce. Oczywiście to nie jest wina autora modyfikacji, bo choćby i LTSC to zawsze bazowo mamy pod płaszczykiem windowsa 11. I ktoś powie - "bo uruchamiasz piraty" więc proszę oto przydłak z legalnym oprogramowaniem: Oficjalna strona Yamicsoft. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobieramy instalator exe programu Windows Manager - koszt na rok 20 dolarów. Wiedząc że będą problemy zawczasu wyłączam wszystko w zakładce kontrola aplikacji i przeglądarki. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście nic to nie daje , po dwukliku na plik exe otrzymujemy okna blokady: Postanawiam więc przyciąć troszkę skrzydełka SmartSceenowi wyłączając go jeszcze w edytorze lokalnych zasad grupy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I kolejna próba uruchomienia - wyskakuje kolejne okno: I o to właśnie okna chciałem zapytać Kocurka - czy mając wyłączony windows defender, a co za tym idzie windows defender SmartScreen, pokauzje się szanownemu koledze to okno czy nie? A sam ESET nie wtrąca się w poczynania użytkownika tak jak defender? Sam plik exe jest oficjalny i oryginalny co potwierdza Virus Total: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dla testu wyłączyłem wszystko co się dało w zabezpieczeniach windows, włącznie z ochroną w czasie rzeczywistym. Zamknąłem ręcznie proces SmartScreena: Nic to nie dało bo proces po kilku sekundach wraca jak bumerang, a po resecie ochrona w czasie rzeczywistym włącza się znowu sama. PS. jeśli ktoś oprócz mnie używa piaskownicy to dla informacji powiem, że tam sytuacja wygląda jeszcze gorzej, bo nie ma w ogóle ustawień zabezpieczeń: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uruchomienie tego exe'ka natychmiast zostaje zatrzymane, bez komunikatu nawet. Próba zamknięcia procesu smart lub procesu telemetrii microsoft przywraca je natychmiast z powrotem. A próba zamknięcia jakiegoś procesu z grupy system32 wysypuje piaskownice. Kiedyś na XP człowiek walczył z neostradą bo zrywało ciągle połączenia a dzisiaj się walczy o wolność - ot takie czasy PS2. Nie używam np. x-box game pass for PC - bo raz wykupiłem usługę, zainstalowałem i jak zwykle wchodzę w folder instalacyjny żeby zobaczyć co to tam za pliki ten microszit mi umieścił na dysku. I nie mogłem tego zrobić bo brak uprawnień. CO? Kupiłem komputer na ciężkie pieniądze - dyski ssd za ciężkie pieniądze komputer jest mój - a tu mi ktoś coś zainstalował na moim prywatnym dysku i mi nawet nie wolno zobaczyć co? To tak jak bym kupił mieszkanie, a tu nagle pakuje się do sypialni gościu zamyka drzwi i mówi że nie wolno mi wchodzić do tego pomieszczenia. Myślałem że mnie coś trafi. Usługa poszła w diabły, zażądałem zwrotu pieniędzy, teraz tego pas-szita nie ruszę nawet kijem choćby tam wydali Half-Life 3 Życzę wszystkim spokojnej niedzieli. Kocurek lubi to Cytuj
stens Opublikowano 19 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 15 godzin temu, Kocurek napisał(a): Muszę używać innych bibliotek webp domyślnie, które problemu z kolorami nie mają, za to nie są kompatybilne z programem Pain Zainstaluj sobie IrfanView i nie będziesz miał takich problemów. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Szanowny autor modyfikacji LTSC stara się w tym zmodyfikowanym wydaniu by pozostało tej wolności jak najwięcej, za co mu chwała, niestety microszit stara się nam mówić na każdym kroku co mamy robić i jak to robić. Strach pomyśleć co będzie z dwunastką. Zapewne obligatoryjne logowanie się na konto użytkownika w firmie Microsoft oraz coraz agresywniejsze promowanie sztucznej inteligencji: 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): I ktoś powie - "bo uruchamiasz piraty" 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): I o to właśnie okna chciałem zapytać Kocurka - czy mając wyłączony windows defender, a co za tym idzie windows defender SmartScreen, pokauzje się szanownemu koledze to okno czy nie? A sam ESET nie wtrąca się w poczynania użytkownika tak jak defender? Windows Defender nadal w jakimś stopniu pracuje, bo po pobraniu podanego przez Ciebie pliku - również u mnie uruchamia się filtr SmartScreen - ale mi nie przeszkadza to, bo się przyzwyczaiłem, że do uruchomienia programu pobranego z internetu wykonuje się dwa kroki: Jeżeli przeszkadza Ci ten ekran - możesz przed uruchomieniem wejść do właściwości pliku i go odblokować - po wykonaniu tej czynności okno SmartScreen nie pojawi się: Na pewno da się - widziałem nawet gdzieś na forum przykład takiej zmiany - sprawić, że system Windows nie będzie dla bezpieczeństwa blokował domyślnie plików .exe pobranych z internetu, ale osobiście odradzam tę zmianę i ja nie planuję tego u siebie wdrażać domyślnie. 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Sam plik exe jest oficjalny i oryginalny co potwierdza Virus Total: Pozwolę sobie przedstawić teraz kilka ciekawostek o podpisach cyfrowych. 1. Gdyby podpisu cyfrowego nie było/został uszkodzony albo plik został zmieniony - wydawca staje się nieznany (brak prawidłowego podpisu) - okno filtru SmartScreen przedstawia wtedy takiego wydawcę: Ja mając tę wiedzę byłem w stanie potwierdzić zgodność tego co piszesz ze stanem faktycznym - że plik pochodzi od tego konkretnego wydawcy, bez konieczności korzystania ze strony takiej jak virustotal.com. A teraz uważaj - bo te ciekawostki dopiero są interesujące - przynajmniej dla mnie - jest polski akcent: 2. Firma/wydawca z Hong Kongu nabył certyfikat do podpisywania w naszym polskim Asseco / Certum - co można sprawdzić po ścieżce certyfikacji: Początkowo też od nich brałem certyfikat, obecnie nie - nieładnie się zachowali wobec stałego klienta, ale powstrzymam się od publicznego komentowania sprawy - na tę chwilę kupuję u innych usługodawców - szkoda, bo lubię wspierać patriotycznie polskie marki. YAMICSOFT prawdopodobnie kupił w Asseco, bo zaoferowali najkorzystniejszą cenowo ofertę. Dla mnie to fajna ciekawostka mimo, że obecnie nie współpracuję z Asseco - że zagraniczny podmiot zdecydował się u Polaków dokonać zakupu. 3. Wydawca tnie koszty, bo jako firma - mógłb nabyć certyfikat EV (ang. Extended Validation) - droższą, bardziej prestiżową odmianę. Ja chciałem nabyć podpis EV, bo podpisane tym typem certyfikatu pliki .exe pobrane z internetu nie wyświetlają komunikatu SmartScreen. Niestety - podpisy EV nie są sprzedawane osobom prywatnym i pewnie już tak zostanie. 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): Uruchomienie tego exe'ka natychmiast zostaje zatrzymane, bez komunikatu nawet. Próba zamknięcia procesu smart lub procesu telemetrii microsoft przywraca je natychmiast z powrotem. A próba zamknięcia jakiegoś procesu z grupy system32 wysypuje piaskownice. Kiedyś na XP człowiek walczył z neostradą bo zrywało ciągle połączenia a dzisiaj się walczy o wolność - ot takie czasy Być może odblokowanie pliku we Właściwościach umożliwi uruchomienie instalatora w piaskownicy. 5 godzin temu, ERICs3 napisał(a): PS2. Nie używam np. x-box game pass for PC - bo raz wykupiłem usługę, zainstalowałem i jak zwykle wchodzę w folder instalacyjny żeby zobaczyć co to tam za pliki ten microszit mi umieścił na dysku. I nie mogłem tego zrobić bo brak uprawnień. CO? Kupiłem komputer na ciężkie pieniądze - dyski ssd za ciężkie pieniądze komputer jest mój - a tu mi ktoś coś zainstalował na moim prywatnym dysku i mi nawet nie wolno zobaczyć co? To tak jak bym kupił mieszkanie, a tu nagle pakuje się do sypialni gościu zamyka drzwi i mówi że nie wolno mi wchodzić do tego pomieszczenia. Myślałem że mnie coś trafi. Usługa poszła w diabły, zażądałem zwrotu pieniędzy, teraz tego pas-szita nie ruszę nawet kijem choćby tam wydali Half-Life 3 Kupiłeś drogi sprzęt, ale pirackiego systemu używasz* - i raczej nic Ci nie da ew. zakup licencji IoT LTSC / LTSC - przedstawiciel/właściciel cyber-sklepu.pl jak poprosiłem go o komentarz odnośnie legalności nabytej licencji - nie wiem dlaczego nie udzielił odpowiedzi na moje pytanie, mogę się tylko domyślać. A wystarczyło napisać, że np. licencje IoT LTSC nie da rady, a LTSC tak (nie wiem czy to prawidłowe myślenie, oddaję głos osobom w temacie - sam chętnie bym poznał odpowiedź najlepiej z samego Microsoft, jako najbardziej wiarygodnego źródła). Temat rzeka - Steam i podobne firmy też zmieniły warunki - że nie kupujesz gry stając się jej właścicielem, a nabywasz usługę dostępu do treści cyfrowej, która w każdym czasie może zostać odebrana. Przykładowo - nabyłeś grę Mafia 1 jeszcze za czasów Windows 7. Chciałbyś nadal w nią grać w 2025 na Windows 7 - nie możesz, bo Valve przestało wspierać system 7 i nie uruchomisz gry. Nie wspomnę o wycinaniu muzyki (bo licencje utraciły ważność) i innych rzeczy. Złamiesz regulamin Valve - tracisz konto, a tym samym dostęp do swojej biblioteki gier. *Napisałem to z uśmiechem pod nosem - sam nie nabyłem licencji LTSC ze względu na wątpliwości co do warunków licencji do użytku osobistego. ERICs3 lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 19 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 Kocurek napisał: "...możesz przed uruchomieniem wejść do właściwości pliku i go odblokować - po wykonaniu tej czynności okno SmartScreen nie pojawi się" Dziękuję za różne cenne informacje. Potwierdzam że odblokowanie pliku, ułatwia jego uruchomienie, nie ma okien od SmartScreena. Ps. Testowałem dziś wymianę danych portami USB, system zachował się idealnie, tak jak powinien, żadnych niepotrzebnych monitów, o wykrywanej treści uruchamialnej na nośnikach zewnętrznych, jak to miałem domyślnie na windows 10 pro. Ps2. Odkryłem też, że denerwujący mnie, pojawiający się proces struktury rozszerzalności bezprzewodowej sieci LAN, który nie zniknął po wyłączeniu Wi-Fi - wreszcie zniknął, ale dopiero po wyłączeniu konkretnych Wi-Fi w zaawansowanych ustawieniach sieci. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2025 3 godziny temu, ERICs3 napisał(a): Ps2. Odkryłem też, że denerwujący mnie, pojawiający się proces struktury rozszerzalności bezprzewodowej sieci LAN, który nie zniknął po wyłączeniu Wi-Fi - wreszcie zniknął, ale dopiero po wyłączeniu konkretnych Wi-Fi w zaawansowanych ustawieniach sieci. Nie znałem tego, widzę, że to problematyczny proces - czasami duże obciążenie procesora generuje plik - musisz sieci odpinać WiFi w sensie AP, czy jeszcze inaczej? Na stałe wyłączać ponoć się nie powinno - zamiast tego należy wgrać najnowsze sterowniki WLAN, aby proces nie sprawiał problemów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Co to jest wlanext.exe? Pełna nazwa: WLAN Extensibility Framework Lokalizacja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To usługa systemowa, która działa w tle i jest uruchamiana przez usługę AutoConfig sieci WLAN (Wlansvc). Wchodzi w skład warstwy rozszerzalności sieci WLAN, pozwalającej na współdziałanie sterowników kart Wi-Fi z dodatkowymi modułami i zabezpieczeniami. Zadania i funkcje wlanext.exe Obsługa połączeń Wi-Fi Współpracuje z usługą Wlansvc przy zarządzaniu sieciami bezprzewodowymi. Umożliwia łączenie, rozłączanie i konfigurację profili Wi-Fi. Współpraca ze sterownikami producentów (OEM) Pozwala, by producenci sprzętu (Intel, Broadcom, Realtek itp.) dodawali własne rozszerzenia do procesu uwierzytelniania i konfiguracji sieci. Dzięki temu np. karty Intela mogą oferować dodatkowe opcje bezpieczeństwa lub zarządzania energią. Bezpieczne uwierzytelnianie i szyfrowanie Bierze udział w negocjacji kluczy WPA/WPA2/WPA3. Zapewnia komunikację między usługą systemową a sterownikiem sieciowym w trybie jądra. ERICs3 lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 Kocurek napisał: "pirackiego systemu używasz". Pozwolisz że odniosę się do tej sprawy. Zawsze wspieram jak mogę i w miarę (bo różnie u mnie z pracą bywa) możliwości twórców treści. Jeśli uważam że ktoś jest w porządku, w ogólnym tego słowa znaczeniu i zasługuje na podziękowanie to dziękuję, czyli kupuję jego pracę. Na steam mam dużo gier, nie dlatego że dużo gram, ale dlatego że w swoim czasie uznałem że należy im podziękować kupując ich prace. To samo z oprogramowaniem. Z ostatnich przykładów - jak tylko dowiedziałem się, co i jak robi StartAllBack to kupiłem licencje. Jeśli chodzi o Ciebie, to też uważam Cię za twórcę treści, i czuje moralny obowiązek wsparcia cię finansowo. Aktualnie mam problemy finansowe, ale jesteś na czele mojej listy do gratyfikacji, dlatego że uważam że należy Ci się podziękowanie za to co robisz, zwłaszcza że nie mówisz nam że chcesz za to pieniądze. Jeśli chodzi o firmę mikroszit. Aktualnie mam pod ręką trzy PC, do każdego zakupiłem oryginalną licencje Windows 10 Pro w sklepie. Ale teraz uważam że sytuacja się zmieniła. Przekroczyli pewną granicę, oferując nam windows 11 w takiej formie jakiej go oferują. Uważam że nie mogę na niego przejść, nawet za darmo do czego upoważnia mnie licencja na 10. Windows 11 jak wiemy jest pełen niepotrzebnego syfu i szpiegostwa. Lista procesów woła o pomstę do nieba. Na pewno czytałeś artykuły o recall które robiło screeny ludziom podczas przelewów. To nie jest już system operacyjny tylko keyloger. (Albo bitlocker domyślnie szyfrujący ludziom dane, a potem przy zmianie hardware proszący o klucz o którym nic nie widzieli i wszystkie dane do śmietnika... [przykład z serwisu komputerowego] itd. itp.) Więc skoro oni traktują mnie jak głupka do wyciągania danych i pieniędzy, to uważam, że wsparcie już im się nie należy bo są nie w porządku. Szukając alternatywy instalowałem już wszystko, nawet linuksa. Aż trafiłem (wiesz gdzie) na twój zmodyfikowany LTSC... Dziękuję za rozumienie i życzę zdrowia i spokoju w naszych dzisiejszych zagonionych czasach. Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 13 godzin temu, Kocurek napisał(a): Nie znałem tego, widzę, że to problematyczny proces - czasami duże obciążenie procesora generuje plik - musisz sieci odpinać WiFi w sensie AP, czy jeszcze inaczej? Na stałe wyłączać ponoć się nie powinno - zamiast tego należy wgrać najnowsze sterowniki WLAN, aby proces nie sprawiał problemów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie wiem co to jest AP w sieci WiFi, w sensie nigdy mnie to nie interesowało i się nie zagłębiałem. Zawsze staram się mieć internet po kablu. Więc po prostu wyłączam wszędzie i wszystko co dotyczy mojego WiFi, od ustawień modemu otrzymanego od usługodawcy, poprzez bios, a na ustawieniach systemu operacyjnego kończąc. Mam alergie do WiFi, po tym jak w wakacjach na wsi u kuzyna, jak chcieliśmy sobie pograć w coś online, to zawsze najpierw patrzyliśmy na chmury, bo on miał takie WiFi że internet był jak była ładna pogoda. Drugi kuzyn w innej wsi to samo - jak graliśmy co-opa (ja u siebie na kablu) to on miał na papierze lepszy internet od mojego kablowego, tylko że mól jak skała a jemu czasem wskakiwał ping 800 i go wyrzucało z serwera. U mnie mogę włączyć sciąganie czegoś przyjść za tydzień i będzie dalej ściągało... Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 4 godziny temu, ERICs3 napisał(a): Nie wiem co to jest AP w sieci WiFi, Miałem na myśli nazwę sieci WiFi - tak mi się napisało - AP -> tu miałem na myśli: nazwę AP -> ang. Access Point -> Punkt dostępu. Na wsi nie wiem jak teraz, ale dawniej popularne były radiówki - też mam złe doświadczenia, ale wtedy to była jedyna sensowna możliwość na posiadanie internetu, jak kabel nie był pociągnięty. ERICs3 lubi to Cytuj
maxxsony Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 Można wiedzieć co to jest za program ? Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 8 minut temu, maxxsony napisał(a): Można wiedzieć co to jest za program ? Dziękuję za pytanie. Nie znam tego programu, nie jest również obecnych w wydaniach LTSC TC. Cytuj
ERICs3 Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 1 godzinę temu, maxxsony napisał(a): Można wiedzieć co to jest za program ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To program Eclipse Mosquitto, który jest otwartym oprogramowaniem działającym jako broker implementujący protokół MQTT. Dziwne że pytasz nas o to w tym wątku, ale odpowiadamy i pozdrawiamy. Kocurek lubi to Cytuj
maxxsony Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 24 minuty temu, ERICs3 napisał(a): To program Eclipse Mosquitto, który jest otwartym oprogramowaniem działającym jako broker implementujący protokół MQTT. Dziwne że pytasz nas o to w tym wątku, ale odpowiadamy i pozdrawiamy. Czy dla mnie dla zwykłego użytykownika jest on potrzebny ? Mogę go bez problemu odinstalować ? Kocurek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi