Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 godzinę temu, csMedis napisał(a):

Dzien dobry zainstalowałem świeży system windows 11 i mam pytanie co do optymalizacji co włączyć/wyłączyć aby system pracował lepiej  

Zmienić sprzęt na taki z tej epoki :D

Posted

Programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Lub po prostu zainstalować system zmodyfikowany który już ma usuniętą telemetrie i inne rzeczy które są niepotrzebne.

csMedis likes this
Posted
Teraz, damian5142 napisał(a):

Programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Lub po prostu zainstalować system zmodyfikowany który już ma usuniętą telemetrie i inne rzeczy które są niepotrzebne.

nie chce modyfikacji bo sypie błędami zazwyczaj 

Posted
1 godzinę temu, csMedis napisał(a):

Ktoś wie jak usunąć telemetrię nie uszkadzając w tym sklepu Microsoft 

pobaw się tym

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Zainstaluj sobie LTSC, tam można bez ingerencji zewnętrznego oprogramowania mocno ograniczyć telemetrię w gpedit.msc

A w pro lub Home niestety wiele nie zdziałasz, a zewnętrzne oprogramowanie może sporo namieszać i będziesz miał problemy. Ja bym nie kombinował.

LAGUNA likes this
Posted
10 godzin temu, VACek napisał(a):

No i usilne wyłączanie "telemetrii" też do niczego dobrego nie prowadzi :) 

ale jak działa na podświadomość ile to ja zrobiłem "dziadów wyłączyłem" :)

to tak samo jak te ceklanery, privazery  tak naprawdę zbyteczne. No ale jak ktoś chce..

Usuwanie telemetrii w Windows 11 nie jest zalecane przez Microsoft, ponieważ może to prowadzić do problemów z działaniem systemu, braku instalowania aktualizacji bezpieczeństwa, a nawet nestabilności, mimo że użytkownicy mają obawy dotyczące prywatności i zbierania danych. Zamiast próbować całkowicie wyeliminować telemetrię, warto skoncentrować się na dostosowaniu ustawień prywatności w systemie, co pozwala na zachowanie kontroli nad własnymi danymi przy jednoczesnym zachowaniu pełnej funkcjonalności systemu. 

blackwaterpark likes this
Posted
40 minut temu, LAGUNA napisał(a):

ale jak działa na podświadomość ile to ja zrobiłem "dziadów wyłączyłem" :)

to tak samo jak te ceklanery, privazery  tak naprawdę zbyteczne. No ale jak ktoś chce..

Odkąd przesiadłem się na 11 nie używam takich programów czy skryptów, jedynie lekka optymalizacja z poziomu ustawień systemowych, dysk z 11 przeszedł przez 4 PC i nie miałem jeszcze bsoda :D 

LAGUNA likes this
Posted
5 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Zainstaluj sobie LTSC, tam można bez ingerencji zewnętrznego oprogramowania mocno ograniczyć telemetrię w gpedit.msc

A w pro lub Home niestety wiele nie zdziałasz, a zewnętrzne oprogramowanie może sporo namieszać i będziesz miał problemy. Ja bym nie kombinował.

Czy nada się ten LTSC pod gry 

Posted
18 godzin temu, csMedis napisał(a):

Czy nada się ten LTSC pod gry 

Jasne, że tak. Sam działam na W10 IoT Enterprise LTSC 2021 i gram. Jedynym problemem jeżeli tak można, to nazwać będzie licencja. Ale na to też są sposoby. Używasz tego narzędzia: massgrave.dev

I bez problemu aktywujesz. Pod warunkiem, że będziesz używał go prywatnie w domu. Jeżeli w firmie, to nie kombinuj i zostań na Home/Pro. Jeżeli nie chcesz W10, to też jest W11 IoT Enterprise LTSC 2024. Obrazy tych systemów pobierz z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć kolejnego podobnego :).

Jestem na JDG, kupiłem kiedyś kompa (na którym głównie gram i zajmuję się pierdołami ;)) i lapka (a tu już różnie, biurowe rzeczy, bardzo okazjonalne granie) na firmę plus dwie licencje Win 10 Home. Gdybym teraz kupił ponownie oba sprzęty nówki sztuki to czy powinienem zostać na Win 10 Home czy uaktualnić licencje do Win 11 Home? 10 kończy wsparcie, a 11 podobno mocniej obciąża sprzęt, zapewnia mniejsza wydajność w porównaniu do 10. Czy może dobrym wyborem byłoby użycie jakiejś modyfikacji Win 11 Home i użycie swojego klucza? Czy coś innego proponujecie? :)

Posted
10 minut temu, Raiven napisał(a):

Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć kolejnego podobnego :).

Jestem na JDG, kupiłem kiedyś kompa (na którym głównie gram i zajmuję się pierdołami ;)) i lapka (a tu już różnie, biurowe rzeczy, bardzo okazjonalne granie) na firmę plus dwie licencje Win 10 Home. Gdybym teraz kupił ponownie oba sprzęty nówki sztuki to czy powinienem zostać na Win 10 Home czy uaktualnić licencje do Win 11 Home? 10 kończy wsparcie, a 11 podobno mocniej obciąża sprzęt, zapewnia mniejsza wydajność w porównaniu do 10. Czy może dobrym wyborem byłoby użycie jakiejś modyfikacji Win 11 Home i użycie swojego klucza? Czy coś innego proponujecie? :)

Jakie specyfikacje posiadają te sprzęty?

Posted
2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Jakie specyfikacje posiadają te sprzęty?

PC: AMD Ryzen 7 7700, RAM 32 GB, AMD Radeon RX 6900 XT (16 GB)

Laptop: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak naprawdę to oba sprzęty już mam :) . Kompa od pół roku, zainstalowałem Win10 póki co. Mobo gotowe do rozbudowy o nowsze CPU w razie potrzeby, zasilacz gotowy na mocniejsze GPU. Laptop świeżo odebrany, jeszcze nie zainstalowałem OSa.

Posted
31 minut temu, Raiven napisał(a):

PC: AMD Ryzen 7 7700, RAM 32 GB, AMD Radeon RX 6900 XT (16 GB)

Laptop: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak naprawdę to oba sprzęty już mam :) . Kompa od pół roku, zainstalowałem Win10 póki co. Mobo gotowe do rozbudowy o nowsze CPU w razie potrzeby, zasilacz gotowy na mocniejsze GPU. Laptop świeżo odebrany, jeszcze nie zainstalowałem OSa.

Na taki sprzęt, to jak najbardziej windows 11.

Posted

Googluję, ale i tak chciałbym się upewnić. Instalując 11 Home na nowym sprzęcie od razu mogę użyć klucza z 10 czy najpierw muszę zrobić upgrade do 11 na starym sprzęcie i dopiero zainstalować/aktywować 11 na nowy? Licencje BOXowe, nie pamiętam czy cokolwiek przypisywałem do jakiegoś konta MS :P.

Ta wersja będzie/jest ok? https://basewin.pl/11.25h2.9685.html

Posted
2 minuty temu, Raiven napisał(a):

Googluję, ale i tak chciałbym się upewnić. Instalując 11 Home na nowym sprzęcie od razu mogę użyć klucza z 10 czy najpierw muszę zrobić upgrade do 11 na starym sprzęcie i dopiero zainstalować/aktywować 11 na nowy? Licencje BOXowe, nie pamiętam czy cokolwiek przypisywałem do jakiegoś konta MS :P.

Ta wersja będzie/jest ok? https://basewin.pl/11.25h2.9685.html

Zapytałem chata gpt, to jego odpowiedź:

Czy mając klucz z windows 10 moge aktywować nim windows 11?

ChatGPT powiedział:

Tak 👍

Jeśli masz ważny i oryginalny klucz do Windows 10, to w większości przypadków możesz nim aktywować Windows 11.

Microsoft od czasu premiery Windows 11 utrzymuje mechanizm, który pozwala używać licencji Windows 7, 8, 8.1 i 10 do aktywacji Windows 11 (o ile klucz odpowiada tej samej edycji – np. Home → Home, Pro → Pro).

Kilka szczegółów:

• ✅ Klucz Windows 10 Home aktywuje Windows 11 Home.

• ✅ Klucz Windows 10 Pro aktywuje Windows 11 Pro.

• ❌ Nie można użyć klucza np. Home do aktywacji Pro.

• Klucz musi być nieużywany równocześnie na innym urządzeniu (chyba że jest to licencja cyfrowa przypisana do konta Microsoft, wtedy aktywacja na nowym komputerze bywa automatyczna).

• W przypadku OEM (klucze fabrycznie przypisane do sprzętu) – aktywacja działa zwykle tylko na tym konkretnym urządzeniu.

Raiven likes this
Posted

Dzięki, też zapytałem podając nieco więcej szczegółów, wynik ten sam.

Czy mając klucz do Windows 10 home box zainstalowany na jednym laptopie mogę użyć tego klucza do instalacji i aktywacji Windows 11 home na innym laptopie?

Tak ✅

Jeżeli masz Windows 10 Home w wersji BOX (Retail), to:

• Możesz użyć tego klucza do instalacji i aktywacji Windows 11 Home – Microsoft traktuje licencje 10 i 11 jako zgodne.

• Licencja BOX nie jest przypisana do konkretnego sprzętu, więc możesz ją przenieść na inny laptop (warunek: na starym komputerze nie możesz już używać tego samego klucza równocześnie).

• Proces wygląda zwykle tak:

1. Na nowym laptopie instalujesz Windows 11 Home i wprowadzasz swój klucz z Windows 10 Home BOX.

2. System powinien się aktywować online.

3. Jeśli nie, możesz użyć aktywacji telefonicznej Microsoftu.

ChatGPT sugeruje również dezaktywację klucza na starym sprzęcie przez slmgr /upk, ale chyba mogę to olać?

I ponawiam pytanko czy ta wersja będzie/jest ok? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :)

Edytka: dostępna jest już wersja RTM - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
1 godzinę temu, Raiven napisał(a):

Dzięki, też zapytałem podając nieco więcej szczegółów, wynik ten sam.

Czy mając klucz do Windows 10 home box zainstalowany na jednym laptopie mogę użyć tego klucza do instalacji i aktywacji Windows 11 home na innym laptopie?

Tak ✅

Jeżeli masz Windows 10 Home w wersji BOX (Retail), to:

• Możesz użyć tego klucza do instalacji i aktywacji Windows 11 Home – Microsoft traktuje licencje 10 i 11 jako zgodne.

• Licencja BOX nie jest przypisana do konkretnego sprzętu, więc możesz ją przenieść na inny laptop (warunek: na starym komputerze nie możesz już używać tego samego klucza równocześnie).

• Proces wygląda zwykle tak:

1. Na nowym laptopie instalujesz Windows 11 Home i wprowadzasz swój klucz z Windows 10 Home BOX.

2. System powinien się aktywować online.

3. Jeśli nie, możesz użyć aktywacji telefonicznej Microsoftu.

ChatGPT sugeruje również dezaktywację klucza na starym sprzęcie przez slmgr /upk, ale chyba mogę to olać?

I ponawiam pytanko czy ta wersja będzie/jest ok? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :)

Edytka: dostępna jest już wersja RTM - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ja osobiście nigdy się nie bawiłem w żadne dezaktywację klucza więc się nie wypowiem. Co do 25H2. to mają być drobne poprawki w stosunku do 24H2, raczej nie powinno być z nim problemów i myślę, że możesz już stawiać od razu 25H2. Chociaż na czysto postawiony będzie w wersji 25H2.

Posted
9 minut temu, Kosiara napisał(a):

Ja osobiście nigdy się nie bawiłem w żadne dezaktywację klucza więc się nie wypowiem. Co do 25H2. to mają być drobne poprawki w stosunku do 24H2, raczej nie powinno być z nim problemów i myślę, że możesz już stawiać od razu 25H2. Chociaż na czysto postawiony będzie w wersji 25H2.

Właśnie skończyłem instalować, teraz jeszcze ogarnąć sterowniki :)

Dzięki za pomoc.

Posted
2 godziny temu, Raiven napisał(a):

Właśnie skończyłem instalować, teraz jeszcze ogarnąć sterowniki :)

Dzięki za pomoc.

Spoko, po to forum istnieje. A jak chcesz podziękować, to w prawym rogu posta masz taką strzałke ;)

blackwaterpark likes this