xandre Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Dzień dobry , Mam na imię Kasia , od jakiegoś czasu - od kupna mojego laptopa - sama staram się bad o niego. Kupiłam laptop Lenovo Legion 5 , jakieś 6 lat temu , beż systemu windows 10 home - kupiłam go w sklepie. Sama go zainstalowałam, i nie było żadnych problemów. Teraz nadszedł czasy by zainstalować windows 11 - chętnie przeszłabym na Linux , ale z tego co czytałam to dokładnie jeden program jaki używam nie jest wspierany na Linux i nie ma opcji by to się zmieniło. Ostatnio czytałam , widziałam filmy na YouTube , że można zmodyfikować proces instalacji. Są programy co powodują iż podczas instalacji jest zakładane konto lokalne - co jest bardzo ważne dla mnie , dodatkowo można zainstalować potrzebne programy - na tym bardzo mi zależy by móc dodać do instalacji Windows programy, które są mi potrzebne. Bawiłam się z Nlite , Rufus - czytałam że są dobre , ale Nlite nie działa w wersji darmowej, a Rufus to jakaś czarna magia - prędzej zrobię sobie manicure. Spowodowane to jest tym, iż nie długo windows 10 straci wsparcie, a jeszcze do projektów - freelancer - potrzebuję kolejny program, co również działa tylko na Windows 11 - nie ma szans na Linux - firma z która współpracuje dała wyraźnie do zrozumienia , iż ma to być program na widows 11 wersji 64 bitków. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. Proszę o pomoc. Dziękuję , Serdecznie pozdrawiam. P.s ktoś zrobił mi psikusa, i zainstalował mi windows 11 z aktualizacji, z tego co wiem to jak Windows 11 został instalowany w formie aktualizacji z Windows 10 , to na tym samym kluczu co został użyty podczas instalacji Windows 10 , można użyć do instalacji Windows11 - mój laptop to wspiera jak się okazało Windows 11. P.s2 jak napisałam ten temat w złym miejscu ot serdecznie przepraszam. Cytuj
TheStraight Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 1. Darmowa wersja NTLITE działa i ma się dobrze jedynie czego nie możesz to integrować nowych aktualizacji bezpośrednio od nich (i pewnie coś więcej ale ja nie szalałem z opcjami) Masz tam też opcje "Nienadzorowane" tutaj możesz włączyć tą opcje i ustawić konto już gotowe wraz z pominięciem innych opcji ekranów powitalnych 2. Do integracji programów przy instalacji masz sekcję "Po Instalacji" o ile dobrze pamiętam, tutaj możesz dodać pliki komendy oraz skrypty które maja się wykonać w trakcie lub po Do integracji takich automatycznych instalatorów polecam w większości używać plików MSI bo w 90% działa tam parametr /qn który daje ci opcję instalacji automatycznej danego pakietu bez promptu. Jeśli nie wiesz czego możesz użyć zawsze są od tego stronki które mają gotowe takie rzeczy. 3 (opcjonalne) integrowanie poprawek nie ma za dużego sensu jeśli masz gotowe zaktualizowane iso (chociażby z Basewin), po prostu wrzuć Windows Update i sam się zaktualizuje. Przydatne ciekawostki : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 i Kocurek lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Panowie, zalecam ostrożność, bez dowodów nie wierzyć - najpierw bierze się na kanał i zagląda pod podwozie, bo już niejeden czarował, a potem się okazywało różnie. [EDIT] A przepraszam, pomyliłem się - nie ten temat. 2 godziny temu, xandre napisał(a): Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. Proszę o pomoc. Nie możesz poprosić jakiegoś chłopaka "w realu", żeby Ci pomógł? Kobieta nie musi się wszystkim zajmować. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 a może coś z tego będzie pomocne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a z tą integracją programów to raczej ostrożnie. Cytuj
TheStraight Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 40 minut temu, Kocurek napisał(a): Panowie, zalecam ostrożność, bez dowodów nie wierzyć - najpierw bierze się na kanał i zagląda pod podwozie, bo już niejeden czarował, a potem się okazywało różnie. [EDIT] A przepraszam, pomyliłem się - nie ten temat. Nie możesz poprosić jakiegoś chłopaka "w realu", żeby Ci pomógł? Kobieta nie musi się wszystkim zajmować. Gdybym praktykował takie podejście w drugą stronę to musiałbym to mój dom wyglądałby jak melina i chyba jadłbym tynk. Kocurek lubi to Cytuj
xandre Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2025 2 godziny temu, Kocurek napisał(a): 4 godziny temu, xandre napisał(a): Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. Proszę o pomoc. Nie możesz poprosić jakiegoś chłopaka "w realu", żeby Ci pomógł? Kobieta nie musi się wszystkim zajmować. po prostu ja sama chcę to zrobić , a co w tym dziwnego że chcę podnieść swoje umiejętności ? Zainstalowanie windows + wszystkich programów co potrzebuje zajmuje mi 4 godziny, a ja chcę to skrócić do czasu w jakim instaluje się Windows. 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): a może coś z tego będzie pomocne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to akurat wiem jak zrobić 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): a z tą integracją programów to raczej ostrożnie. to na pewno się da - jak np. programy są instalowane podczas instalacji linuxa , więc z Windows da się tak samo 1 godzinę temu, TheStraight napisał(a): Gdybym praktykował takie podejście w drugą stronę to musiałbym to mój dom wyglądałby jak melina i chyba jadłbym tynk. Tylko nie mów tego swojej kobiecie. Ja potrzebuję prostej instrukcji krok po kroku, jak to będę miała to sobie poradzę. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 31 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2025 @xandre Tam wspomniałaś że 4 godziny zajmuje instalacja tego wszystkiego. Może będzie Tobie odpowiadało zrobić coś takiego; [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i wtedy przywrócisz całość już nie w 4-ry godziny tylko w 15 minut. Cytuj
Jakub Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 W dniu 30.08.2025 o 17:06, xandre napisał(a): Dzień dobry , Mam na imię Kasia , od jakiegoś czasu - od kupna mojego laptopa - sama staram się bad o niego. Kupiłam laptop Lenovo Legion 5 , jakieś 6 lat temu , beż systemu windows 10 home - kupiłam go w sklepie. Sama go zainstalowałam, i nie było żadnych problemów. Teraz nadszedł czasy by zainstalować windows 11 - chętnie przeszłabym na Linux , ale z tego co czytałam to dokładnie jeden program jaki używam nie jest wspierany na Linux i nie ma opcji by to się zmieniło. Ostatnio czytałam , widziałam filmy na YouTube , że można zmodyfikować proces instalacji. Są programy co powodują iż podczas instalacji jest zakładane konto lokalne - co jest bardzo ważne dla mnie , dodatkowo można zainstalować potrzebne programy - na tym bardzo mi zależy by móc dodać do instalacji Windows programy, które są mi potrzebne. Bawiłam się z Nlite , Rufus - czytałam że są dobre , ale Nlite nie działa w wersji darmowej, a Rufus to jakaś czarna magia - prędzej zrobię sobie manicure. Spowodowane to jest tym, iż nie długo windows 10 straci wsparcie, a jeszcze do projektów - freelancer - potrzebuję kolejny program, co również działa tylko na Windows 11 - nie ma szans na Linux - firma z która współpracuje dała wyraźnie do zrozumienia , iż ma to być program na widows 11 wersji 64 bitków. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. Proszę o pomoc. Dziękuję , Serdecznie pozdrawiam. P.s ktoś zrobił mi psikusa, i zainstalował mi windows 11 z aktualizacji, z tego co wiem to jak Windows 11 został instalowany w formie aktualizacji z Windows 10 , to na tym samym kluczu co został użyty podczas instalacji Windows 10 , można użyć do instalacji Windows11 - mój laptop to wspiera jak się okazało Windows 11. P.s2 jak napisałam ten temat w złym miejscu ot serdecznie przepraszam. 1.) Rufus instaluje bez konta microsoft , etc . Jest poradnik na YT. 2.) Instalacja + programy z mofyfikowaniem i dogrywaniem Testowaniem to jakiś 2-3 dni robocze + ( - waga systemu pendrive może ważyć 30 GB - 40 GB ) sama instalka. + Jako programista amator używałem php storm płatny , i korzystałem z kursu programuj dziewczyno:) hehe wiem że dla kobiet ale jest program darmowy edytor:) działa na 11. 3.) Można użyc power toys od windows aby pousuwać i poustawiać sobie windowsa Też trzeba czasu. Zawsze możesz zrobić świetny backup Acronis true image / Aioemi jak koledzy wyżej wspomnieli. Ten 1 petarda od 20 lat na nim jade, Płątna wersja, Przywraca wszystko Ciekawy Poradnik Cytuj
Achon Opublikowano 4 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2025 Narzędzia do instalacji programów po instalacji: Sprawdź Ninite. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub chocolatey [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ---------------------------------------------------------------------- Albo winget, który można dodać do instalki windowsa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
jarexpol Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 W dniu 30.08.2025 o 17:06, xandre napisał(a): potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. No jak już masz wszystko zainstalowane to w panelu sterowania masz kopię zapasową systemu. Musisz mieć zewnętrzny dysk USB. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ripek Opublikowano 4 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2025 moze odswiezam a nie lepiej zrobic kopie partycji+systemowa lub dysku i potem odtwarzac ? zawsze jak cos nowego dodasz to robisz sobie kopie w miejsce istniejacej i potem odtworzenie to tylko chwila moment i zawsze wszystko aktualne bez potrzeby instalowania wszystkiego bo instalka windy + potem programy to znacznie dluzej niz przywrocenie partycji/dysku Cytuj
christopher732 Opublikowano 4 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2025 Robię tak od lat , lustro systemu które aktualizuję co kilka miesięcy i spokój ducha. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi