Skocz do zawartości

Windows 11 - jak zrobić by po instalacji były od razu zainstalowane programy jakie potrzebuję do pracy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry , 

Mam na imię Kasia , od jakiegoś czasu - od kupna  mojego laptopa - sama staram się bad o niego. Kupiłam laptop Lenovo Legion 5 , jakieś 6 lat temu , beż systemu windows 10 home - kupiłam go w sklepie. Sama go zainstalowałam, i nie było żadnych problemów. 

Teraz nadszedł czasy by zainstalować windows 11 - chętnie przeszłabym na Linux , ale z tego co czytałam to dokładnie jeden program jaki używam nie jest wspierany na Linux i nie ma opcji by to się zmieniło. 

Ostatnio czytałam , widziałam filmy na YouTube , że można zmodyfikować proces instalacji. Są programy co powodują iż podczas instalacji jest zakładane konto lokalne - co jest bardzo ważne dla mnie , dodatkowo można zainstalować potrzebne programy - na tym bardzo mi zależy by móc dodać do instalacji Windows programy, które są mi potrzebne.  

Bawiłam się z Nlite , Rufus - czytałam że są dobre , ale Nlite nie działa w wersji darmowej, a Rufus to jakaś czarna magia - prędzej zrobię sobie manicure. Spowodowane to jest tym, iż nie długo windows 10 straci wsparcie, a jeszcze do projektów - freelancer - potrzebuję kolejny program, co również działa tylko na Windows 11 - nie ma szans na Linux - firma z która współpracuje dała wyraźnie do zrozumienia , iż ma to być program na widows 11 wersji 64 bitków. 

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. 

Proszę o pomoc. 

Dziękuję , 

Serdecznie pozdrawiam. 

P.s ktoś zrobił mi psikusa, i zainstalował mi windows 11 z aktualizacji, z tego co wiem to jak Windows 11 został instalowany w formie aktualizacji z Windows 10 , to na tym samym kluczu co został użyty podczas instalacji Windows 10 , można użyć do instalacji Windows11 - mój laptop to wspiera jak się okazało Windows 11. 

P.s2 jak napisałam ten temat w złym miejscu ot serdecznie przepraszam. 

Opublikowano

1. Darmowa wersja NTLITE działa i ma się dobrze jedynie czego nie możesz to integrować nowych aktualizacji bezpośrednio od nich (i pewnie coś więcej ale ja nie szalałem z opcjami)
Masz tam też opcje "Nienadzorowane" tutaj możesz włączyć tą opcje i ustawić konto już gotowe wraz z pominięciem innych opcji ekranów powitalnych
2. Do integracji programów przy instalacji masz sekcję "Po Instalacji" o ile dobrze pamiętam, tutaj możesz dodać pliki komendy oraz skrypty które maja się wykonać w trakcie lub po
Do integracji takich automatycznych instalatorów polecam w większości używać plików MSI bo w 90% działa tam parametr  /qn który daje ci opcję instalacji automatycznej danego pakietu bez promptu.
Jeśli nie wiesz czego możesz użyć zawsze są od tego stronki które mają gotowe takie rzeczy. 
3 (opcjonalne) integrowanie poprawek nie ma za dużego sensu jeśli masz gotowe zaktualizowane iso (chociażby z Basewin), po prostu wrzuć Windows Update i sam się zaktualizuje.

Przydatne ciekawostki : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 i Kocurek lubią to
Opublikowano

Panowie, zalecam ostrożność, bez dowodów nie wierzyć - najpierw bierze się na kanał i zagląda pod podwozie, bo już niejeden czarował, a potem się okazywało różnie.

[EDIT] A przepraszam, pomyliłem się - nie ten temat.

2 godziny temu, xandre napisał(a):

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. 

Proszę o pomoc. 

Nie możesz poprosić jakiegoś chłopaka "w realu", żeby Ci pomógł? Kobieta nie musi się wszystkim zajmować.

Opublikowano
40 minut temu, Kocurek napisał(a):

Panowie, zalecam ostrożność, bez dowodów nie wierzyć - najpierw bierze się na kanał i zagląda pod podwozie, bo już niejeden czarował, a potem się okazywało różnie.

[EDIT] A przepraszam, pomyliłem się - nie ten temat.

Nie możesz poprosić jakiegoś chłopaka "w realu", żeby Ci pomógł? Kobieta nie musi się wszystkim zajmować.

Gdybym praktykował takie podejście w drugą stronę to musiałbym to mój dom wyglądałby jak melina i chyba jadłbym tynk. :trollface:

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):
4 godziny temu, xandre napisał(a):

Proszę o pomoc. 

po prostu ja sama chcę to zrobić , a co w tym dziwnego że chcę podnieść swoje umiejętności ? Zainstalowanie windows + wszystkich programów co potrzebuje zajmuje mi 4 godziny, a ja chcę to skrócić do czasu w jakim instaluje się Windows. 

2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

a może coś z tego będzie pomocne

to akurat wiem jak zrobić 

2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

a z tą integracją programów to raczej ostrożnie.

to na pewno się da - jak np. programy są instalowane podczas instalacji linuxa , więc z Windows da się tak samo 

1 godzinę temu, TheStraight napisał(a):

Gdybym praktykował takie podejście w drugą stronę to musiałbym to mój dom wyglądałby jak melina i chyba jadłbym tynk. :trollface:

Tylko nie mów tego swojej kobiecie. 

Ja potrzebuję prostej instrukcji krok po kroku, jak to będę miała to sobie poradzę.

Opublikowano

@xandre 

Tam wspomniałaś że 4 godziny zajmuje instalacja tego wszystkiego.

Może będzie Tobie odpowiadało zrobić coś takiego;

i wtedy przywrócisz całość już nie w 4-ry godziny tylko w 15 minut.

Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 17:06, xandre napisał(a):

Dzień dobry , 

Mam na imię Kasia , od jakiegoś czasu - od kupna  mojego laptopa - sama staram się bad o niego. Kupiłam laptop Lenovo Legion 5 , jakieś 6 lat temu , beż systemu windows 10 home - kupiłam go w sklepie. Sama go zainstalowałam, i nie było żadnych problemów. 

Teraz nadszedł czasy by zainstalować windows 11 - chętnie przeszłabym na Linux , ale z tego co czytałam to dokładnie jeden program jaki używam nie jest wspierany na Linux i nie ma opcji by to się zmieniło. 

Ostatnio czytałam , widziałam filmy na YouTube , że można zmodyfikować proces instalacji. Są programy co powodują iż podczas instalacji jest zakładane konto lokalne - co jest bardzo ważne dla mnie , dodatkowo można zainstalować potrzebne programy - na tym bardzo mi zależy by móc dodać do instalacji Windows programy, które są mi potrzebne.  

Bawiłam się z Nlite , Rufus - czytałam że są dobre , ale Nlite nie działa w wersji darmowej, a Rufus to jakaś czarna magia - prędzej zrobię sobie manicure. Spowodowane to jest tym, iż nie długo windows 10 straci wsparcie, a jeszcze do projektów - freelancer - potrzebuję kolejny program, co również działa tylko na Windows 11 - nie ma szans na Linux - firma z która współpracuje dała wyraźnie do zrozumienia , iż ma to być program na widows 11 wersji 64 bitków. 

Proszę o pomoc. 

Dziękuję , 

Serdecznie pozdrawiam. 

P.s ktoś zrobił mi psikusa, i zainstalował mi windows 11 z aktualizacji, z tego co wiem to jak Windows 11 został instalowany w formie aktualizacji z Windows 10 , to na tym samym kluczu co został użyty podczas instalacji Windows 10 , można użyć do instalacji Windows11 - mój laptop to wspiera jak się okazało Windows 11. 

P.s2 jak napisałam ten temat w złym miejscu ot serdecznie przepraszam. 

1.) Rufus instaluje bez konta microsoft , etc . Jest poradnik na YT.

2.) Instalacja + programy  z mofyfikowaniem i dogrywaniem :) Testowaniem to jakiś 2-3 dni robocze + ( - waga systemu pendrive może ważyć 30 GB - 40 GB ) sama instalka.

+ Jako programista amator używałem php storm płatny , i korzystałem z kursu programuj dziewczyno:) hehe wiem że dla kobiet ale jest program darmowy edytor:) działa na 11.

3.) Można użyc power toys od windows aby pousuwać i poustawiać sobie windowsa :) :) Też trzeba czasu.

:) Zawsze możesz zrobić świetny backup Acronis true image / Aioemi jak koledzy wyżej wspomnieli. Ten 1 petarda :) od 20 lat na nim jade, Płątna wersja,

:) Przywraca wszystko :)

Ciekawy Poradnik

Opublikowano

Narzędzia do instalacji programów po instalacji:

Sprawdź Ninite. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub

chocolatey [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

----------------------------------------------------------------------

Albo winget, który można dodać do instalki windowsa:

Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 17:06, xandre napisał(a):

potrafię zainstalować windows , odpowiednie programy i na tym się kończy moja zdolność obsługi. 

No jak już masz wszystko zainstalowane to w panelu sterowania masz kopię zapasową systemu.

Musisz mieć zewnętrzny dysk USB.

Opublikowano

moze odswiezam a nie lepiej zrobic kopie partycji+systemowa lub dysku i potem odtwarzac ?

zawsze jak cos nowego dodasz to robisz sobie kopie w miejsce istniejacej i potem odtworzenie to tylko chwila moment i zawsze wszystko aktualne bez potrzeby instalowania wszystkiego bo instalka windy + potem programy to znacznie dluzej niz przywrocenie partycji/dysku