Skocz do zawartości

W7 Pro SP1 x64 wykrzaczył się po Windows Update

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z W7 Pro SP1. Został zrobiony update (ostatni był w 2023 roku) przez WU. Niestety po resecie kompa odpalają się Opcje odzyskiwania systemu, ALE  nie działa mysz i klawiatura.

Wpięcie w USB 2.0 nie działa, USB Legacy też Enabled.

Chciałem przywrócić punkt przywracania z instalki W7 SP1 Pro, ale po odpaleniu instalki mam to samo, nie działa klawiatura i myszka.

Na innych instalkach działa normalnie, ale próba wejścia w Napraw komputer powiadamia że Ta wersja opcji odzyskiwania jest niekompatybilna.

PC na i5 6 gen

Kaplica, co tu robić? Potrzebuje mieć odzyskany ten system :)

Opublikowano
5 godzin temu, DanieI napisał(a):

Kaplica, co tu robić?

Backup :22 Nie masz, to potem płaczesz.

A co do USB, to przecież pod 6gen są normalnie stery intela, więc sobie je dograj. No ale do tego potrzeba mobo, co ma choć jedno PS/2 (+stara klawa na PS/2), ja zawsze takie kupuję. I kilka razy mi to d00pę uratowało.

BTW. mi na Win7 po updatejcie chyba w maju (to już te z Win 2008 R2) wywaliło modowane stery dla dysku NVMe. Włączyło się też odzyskiwanie, przemieliło, i system wstał, ale tylko dlatego, że system mam na SATA. NVMe został bez sterów, musiałem je ponownie wgrać. Gdybym miał system na NVMe, to miałbym pazamiatane. Dlatego kolejny raz piszę - chcesz Win7, instaluj go na SATA! Z NVMe będziesz miał prędzej czy później zonka.

Opublikowano
14 godzin temu, Widzior napisał(a):

Backup :22 Nie masz, to potem płaczesz.

A co do USB, to przecież pod 6gen są normalnie stery intela, więc sobie je dograj. No ale do tego potrzeba mobo, co ma choć jedno PS/2 (+stara klawa na PS/2), ja zawsze takie kupuję. I kilka razy mi to d00pę uratowało.

BTW. mi na Win7 po updatejcie chyba w maju (to już te z Win 2008 R2) wywaliło modowane stery dla dysku NVMe. Włączyło się też odzyskiwanie, przemieliło, i system wstał, ale tylko dlatego, że system mam na SATA. NVMe został bez sterów, musiałem je ponownie wgrać. Gdybym miał system na NVMe, to miałbym pazamiatane. Dlatego kolejny raz piszę - chcesz Win7, instaluj go na SATA! Z NVMe będziesz miał prędzej czy później zonka.

Jest na SATA. Pobierałem tutaj od nas instalkę ze zintegrowanymi sterami pod USB ale bez skutku 😕

Przy każdym update z WU i tak się robi backup, nie sądziłem tylko że nie będę mógł z niego skorzystać przez brak myszki i klawiatury. Nawet F8 do awaryjnego nie działa.

-------------

Mam możliwość przełożenia tymczasowo dysku do PC na i3-4 gen. Nie stoi nic na przeszkodzie aby odzyskać kontrole nad myszą i klawą i zrobić odzyskiwanie?

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 08:12, DanieI napisał(a):

Mam możliwość przełożenia tymczasowo dysku do PC na i3-4 gen. Nie stoi nic na przeszkodzie aby odzyskać kontrole nad myszą i klawą i zrobić odzyskiwanie?

Jak chcesz przełożyć dysk systemowy z intela 6gen z już zainstalowanymi wszystkimi sterownikami do 4gen i na nim odpalić ten system, to w przypadku Win7 nie wróżę sukcesu. Na 95% będzie BSOD. U mnie nie zadziałał taki myk nawet na identycznych sprzętach - ten sam CPU, GPU, chipset itd. tylko jeden HP, drugi DELL (stacje robocze na Xeonie) i Win7 nie wstał. BSOD, co mnie bardzo zdziwiło.

Ogólnie twój problem to dziwna sprawa, nie słyszałem wcześniej, żeby aktualizacja wywaliła komuś stery USB, bo to pewnie o to chodzi, skoro mysz i klawa martwe. Ale żeby nawet F8 nie działał? W sumie to nigdy nie sprawdzałem, czy jak Win7 nie ma sterów USB, to już przy wciskaniu F8 ma to znaczenie, bardziej sądziłem, że do tego momentu działa na natywnych Biosowych.

Opublikowano

No niestety była tragedia.

Przełożyłem do tego 4 gen, odpaliło Aktualizacje, potem Wycofywanie zmian, i tak przez godzinę się to mieliło dosłownie reset za resetem, a że akurat miałem inną robotę to tak dziada zostawiłem. Ku mojemu zdziwieniu wróciłem a na ekranie był pulpit.

Przełożyłem z powrotem dysk do 6 gen no i śmiga, odziwo WU pokazuje nawet że ma wszystko aktualne.

Opublikowano

No to jestem w szoku, że Win7 odpalił ci na 4gen, a potem z powrotem na 6gen. Jeszcze świeży system, z defaultowymi sterownikami MS to bym zrozumiał, ale nie stary, używany system. Ja na Win7 od wieków nie używam WU, instaluję wszelkie aktualizacje ręcznie ściągnięte z Microsoft Catalog.

Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 14:46, Widzior napisał(a):

No to jestem w szoku, że Win7 odpalil ci na 4gen, a potem z powrotem na 6gen. Jeszcze swiezy system, z defaultowymi sterownikami MS to bym zrozumial ..

Cuda sie zdarzaja..:L