Jump to content

Recommended Posts

Posted

MSI H310M PRO-VDH nagle znikło audio, wcześniej gdy sprawdzałem głośnik na pasku była komenda że usługa audio zatrzymana i uruchom usługę audio, ale chyba wszystko co trzeba zrobiłem, ponownie też zainstalowałem sterowniki itd..., ale dźwięku nadal nie ma choć niby wszystko działa, dodam też że głośniki sprawne, sprawdzałem na laptopie, o co może chodzić ? W gnieździe na panelu przednim też brak dźwięku, tak że nie ma ani z przodu ani z tyłu, w środku też nic nie grzebane, po prostu po komunikacie że usługa audio zatrzymana w żaden sposób nie mogę jej przywrócić, chyba bez ponownej instalacji systemu się nie obejdzie ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Zmieniłem płytę na Gigabyte B365M HD3,wszystkie sterowniki zainstalowane, głośniczek na pasku na dole wyświetla się prawidłowo po najechaniu na niego wyświetla się że głośniki obsługuje (Realtek(R)Audio) i dalej dźwięku brak system to: Windows 11 Professional, o dziwo aby sprawdzić sprawność zintegrowanej karty dźwiękowej i wyjścia audio uruchomiłem komputer z pendrive z systemem  Windows 10 Project 2015 Portable czysty 64-bit PL i dźwięk jest, o co tu chodzi ??? 

Posted

Odinstaluj kartę dźwiękową wraz ze sterownikiem (w menedżerze urządzeń jest taka opcja), restart i po ponowym uruchomieniu sprawdź czy działa dźwięk (oczywiście offline, żeby WU nie zainstalowało ich od razu). Obstawiam wadliwe sterowniki.

Posted

Albo zainstaluj Win7 x64 i problem na 100% zniknie :E Kulam z tych problemów z win11 codziennie tu męczonych, szczególnie na starych, niewspieranych złomach.

Posted
20 minut temu, Widzior napisał(a):

problemów z win11 codziennie tu męczonych, szczególnie na starych, niewspieranych złomach.

3 minuty temu, piter1114 napisał(a):

Na wspieranych też co chwila coś. Dlatego póki co wybieram 10-kę

Jest rozwiązanie w 90% skuteczne - póki co trzymać się wersji 23H2, która jest stabilniejsza i szybsza. 24H2 to na razie katastrofa na wszelkich sprzętach, nawet tych najnowszych. Przecież oficjalnie już nawet 10 gen Intela nie jest kompatybilny z Win 11 24H2, a tymczasem 23H2 działa poprawnie na C2D. 🤣

Posted
2 godziny temu, piter1114 napisał(a):

Na wspieranych też co chwila coś. Dlatego póki co wybieram 10-kę

Hmm dziwne bo jakoś u mnie  żadnych problemów póki co nie mam :D
Daj jakąś listę co się dzieje ciągle to poczytam :)

I szczerze nie bronie żadnej wersji ale jeszcze nie widziałem żadnej wersji Windowsa która powstała żeby miała dużo więcej albo dużo mniej problemów. Oczywiście ktoś powie że 10tka ma mniej no ale nie jest już wspierana poza łatkami bezpieczeństwa. W momencie kiedy wychodziły nowe wersje było dosłownie to samo. Tak samo z XP i reszta 

Teraz zobaczyłem że autor ma Insider Preview. No cóż kolega sam się w to bagno wepchałeś :L
Się instaluje bety to się ma bety....

Posted

Bez problemu można stwierdzić gdzie są zaszyte wszelkie problemy Win 11 24H2 i co je powoduje. Win 11 Enterprise 24H2 LTSC nie ma tych problemów, ponieważ nie ma wygórowanych wymagań i nie ma apek, sklepu, edge oraz innych opcjonalnych składników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

piter1114 likes this
Posted
6 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Bez problemu można stwierdzić gdzie są zaszyte wszelkie problemy Win 11 24H2 i co je powoduje. Win 11 Enterprise 24H2 LTSC nie ma tych problemów, ponieważ nie ma wygórowanych wymagań i nie ma apek, sklepu, edge oraz innych opcjonalnych składników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Głupszej tezy nie słyszałem, posiadam Windows 11 od premiery (nadal bez formatu) obecnie 24h2. Dysk z windowsem przewędrował przez te pare lat przez 4 różne PC i kilka różnych kart graficznych, jedyne problemy jakie uświadczyłem z windowsem były to problemy związane z nieprawidłowym OC ramu.
P.S System niegrzebany nic nie usuwane działa po dziś dzień :) 

Posted
18 minut temu, TheStraight napisał(a):

No to skoro można stwierdzić to pomóż koledze rozwiązać problem

Przecież pomogłem.

8 minut temu, rrroberto napisał(a):

Zaktualizuj BIOS. Nowsze dodają wsparcie dla Win 11.

Do H310 albo B365? Obsługiwane procesory wypadły z listy oficjalnie wspieranej.

12 minut temu, VACek napisał(a):

posiadam Windows 11 od premiery (nadal bez formatu) obecnie 24h2.

Czego ma to dowieźć? Cieszymy sie że masz.

Co Wy bierzecie? - fentanyl?

Posted
1 minutę temu, rrroberto napisał(a):

To że procek wyleciał nie znaczy, że Realtek nie zacznie działać.

Przecież kazałeś szukać nowego biosu. Do 7-letniej płyty? Realtek działa i będzie działać na 99% ze sterownikami przygotowanymi przez MS i dodanymi do systemu. Problemem są nowsze sterowniki wraz z panelem.

Posted

Nie kazałem. Zasugerowałem możliwe rozwiązanie, bo widzę, że BIOS ma z 2018 roku. W międzyczasie wyszło 10 BIOS-ów do ej płyty - z czego 5 w 2018 roku. Ale MSI wydaje je pewnie dla hecy.

Posted

@gsobanski4, masz build - wersja totalnie deweloperska, która może powodować takie problemy.

Zainstaluj normalną, stabilną 24H2 i problemy znikną.

Bawi mnie, że instalujecie sobie wersje beta (ba, Canary to nawet taka alfa), po czym wysyp problemów na forum.

3 godziny temu, Nieobecny napisał(a):

Przecież oficjalnie już nawet 10 gen Intela nie jest kompatybilny z Win 11 24H2

Cytat

Rzekomo Windows 11 24H2 miał zrywać ze wsparciem dla procesorów Intel Core 8., 9. oraz 10. generacji. Pogłoski te okazały się jednak nieprawdziwe. Microsoft zaktualizował dokumenty techniczne związane z Windows 11 24H2, ale nie dla konsumentów, a producentów OEM.

Czyli w skrócie: "OEMy, nie produkujcie komputerów ze starymi procesorami, bo ubiliśmy wam wsparcie".

Same procesory były i są kompatybilne z 11ką.

Cała gównoburza z powodu tej listy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - listy dla producentów sprzętu. Potem ludzie którzy nie doczytali, bądź ślepo przekleili z innych stron powielają, bez weryfikacji :L 

Cytat

OEMs may use the following CPUs for new Windows 11 devices. New Windows 11 devices must use modern device drivers which have passed the [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] for Windows 11 or the latest available modern device drivers based on [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] design principles. 

39 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Obsługiwane procesory wypadły z listy oficjalnie wspieranej.

8ma generacja nadal jest na liście :L 

gsobanski4 likes this
Posted
12 minut temu, gsobanski4 napisał(a):

Dzięki „razor1995" pocieszyłeś mnie że to Build, poczekam na następny, może już nie będzie tego problemu.

Nigdy to normalnego użytkowanie nie instaluj insidera. Zainstaluj zwykły, najlepiej 23h2. Chociaż z 24h2 osobiście nie mam problemów. No i BIOS daj nowy, tylko wgrywaj lepiej z poziomu uefi a nie windowsa.

Posted
23 godziny temu, razor1995 napisał(a):

8ma generacja nadal jest na liście

Lista ze stycznia 2024 (wtedy nie było jeszcze wersji 24H2). :L

Lista z lutego 2025 (ta sama lista żeby nie było): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zanim coś napiszesz to sprawdź co piszesz. Kompatybilne procesory od 11 gen Intela.

0.jpg

P.S. Teraz Panie @razor1995 wyedytuj ładnie swój post powyżej, bo bzdury napisałeś, albo pisz na swoim forum i tam przekonuj naiwnych swoimi interpretacjami. Obydwie listy mają te same zalecenia dla OEM. To co 8 gen z początków Win 11 też był wyssany z palca? Laptop z i5-10210U nie aktualizuje się z WU do 24H2, bo nie spełnia wymagań.

Posted

Wszystko rozumiem, że w wersji Insider trafiają się różne niedociągnięcia, ale nie ogarniam tego że dzieje się to na sprzęcie spełniającym w pełni wymogi Windows 11, chipset i CPU zgodne, a mimo to najpierw problem z Wi-Fi, teraz z dźwiękiem ! A na drugim kompie na którym jest zainstalowana ta sama wersja Insider, który pod żadnym względem nie spełnia wymogów, a mimo to od początku żadnych problemów ? A tu ani CPU, ani chipset nie ma zgodności, mimo to wszystko hula idealnie ???

Posted
16 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

Zanim coś napiszesz to sprawdź co piszesz

Widzisz, mnie próbujesz pouczać, a sam się do tego nie stosujesz :L 

Dlatego Ci zaznaczyłem:

image.png

Może jeszcze przetłumaczę, będzie łatwiej:

Cytat

Producenci OEM mogą używać następujących procesorów dla nowych urządzeń z systemem Windows 11.

Lista dla producentów sprzętu, a nie dla szarego Kowalskiego kupującego starą płytę na 8gen, bo jest kompatybilna z Windows 11.

Nadal będzie.

Lista ze stycznia 2024 (wtedy nie było jeszcze wersji 24H2). :L

Może w ten sposób zrozumiesz, o co tu biega. Na zdolność czytania ze zrozumieniem niektórych nie mam niestety wpływu :( 

Aa i faktycznie, jest jedno miejsce gdzie rozminąłem się z prawdą, przepraszam niezmiernie! 

Ta starsza lista, z 2024, którą linkowałem też jest dla OEMów dotyczy nowo produkowanych sprzętów :L 

Laptop z i5-10210U nie aktualizuje się z WU do 24H2, bo nie spełnia wymagań.

Dziwne, kilka Lenovo 20U1004PPB aktualizuje mi się bez problemu, z poziomu Intune :L 

image.png

albo pisz na swoim forum i tam przekonuj naiwnych swoimi interpretacjami

Prowadzisz dyskusję z samym sobą, czy odnoszę tylko takie wrażenie? :trollface: 

Posted
6 godzin temu, razor1995 napisał(a):

Może jeszcze przetłumaczę, będzie łatwiej:

Czego nie rozumiesz? - to samo słowo w słowo jest w obydwu przypadkach. Czyli co? - wybiórczo 8 gen był też ponad miarę? - zastanów się zanim coś napiszesz wg własnej interpretacji.

6 godzin temu, razor1995 napisał(a):

Prowadzisz dyskusję z samym sobą, czy odnoszę tylko takie wrażenie?

Na oczy ci padło? Czy na mózg? A może udajesz, że nie prowadzisz kontrabandy? Nabierać to my, ale nie nas. Nie podoba się, to won na swoje!