Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Pojawia się pulpit? 

Jeśli nie to na którym dokladnienetapie instalacji łapie głupawkę?

Nie pojawia się pulpit a instalacja z pendrive przechodzi pomyślnie i jest pierwszy restart i tu zaczyna w kółko się restartować jak pojawia się logo 

Opublikowano
Godzinę temu, ewabem5 napisał(a):

może żle pobrało się iso

sprawdzałeś sumy kontrolne?

zainstalowałem ten system na 7  /siedmiu/  laptopach - nawet słabych - wszystkie działają bardzo dobrze

iso było sprawdzone jest ok bardziej wygląda to na efekt sprzętowy ale zaraz sprawdzę jeszcze raz jak @stens pisał może się bujnie 😅

Ponowna instalka i efekt ten sam restartów @stenswiele i nadal to samo 😥

Opublikowano
4 godziny temu, Sechusk napisał(a):

Witaj mistrzu @srom-otnik ja mam problem z ta wersją stabilna czy tez ta druga mianowicie instalacja przebiega pomyślnie jest pierwszy restart i gdy pojawia się logo znowu restart i tak w kółko.

instalacja na laptopie:
CPU
    AMD A6-3420M    60 °C
    Llano 32nm Technology
RAM
    12,0GB DDR3 @ 672MHz (9-9-9-24)
Motherboard
    ASUSTeK Computer Inc. K53TK (P0)
Graphics
    Generic PnP Monitor (1366x768@59Hz)
    TOSHIBA-TV (1366x768@59Hz)
    512MB ATI AMD Radeon HD 6520G (ASUStek Computer Inc)    61 °C
    1024MB ATI AMD Radeon HD 7670M (ASUStek Computer Inc)
    CrossFire Disabled
Storage
    223GB XPG SX950U (SATA (SSD)) 

Instalacja 23h2 w wersji pro ze stycznia nie ma żadnego problemu 

Da radę coś z tym zrobić ?

Pzdr.

A czy ten procesor  obsługuje sse 4.2 wymagane od  wersji 24H2?

wislak00 lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, wujenta napisał(a):

Wyszukałem, że  AMD A6-3420M obsługuje tylko te rozszerzone instrukcje:

3DNow!, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, nie ma wśród nich SSE 4.2, stąd Win 24H2 nie będzie działać poprawnie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Potwierdzam, maksymalnie co udało mi się odpalić na prockach bez SSE 4.2 to w11 23h2

Opublikowano

"Panowie a ja na sowim Dell precysion 3581 mam problem z którym nie mogę sobie poradzić.

Pomimo zainstalowanego oprogramowania Dell SupportAssist , i restartach komputera system nie odnajduje tego programu .

Instalowałem na trybie optymalizatora Fabryczne ( microsoft ) i dałem możliwość aktualizowania sterowników.

Znacie rozwiązanie tego problemu ?"

A szukałeś ręcznie w C:\Program Files -> Dell ?

Opublikowano

Witam WAS. Moje pytanie podyktowane jest niedawną aktualizacją Windows 11 , po której nie można zaktualizować Genshin Impact ponieważ podczas procesu aktualizacji gra sie zawiesza. Wiecie czym to może być spowodowane? Tak około 2 tygodnie temu ten problem sie pojawił. Zaś Rufuf wykrywa jakieś zdimage.png.1d8ff1ccd08a8531fa7bb4b6b6cf6107.pngarzenie z UEFI.

Opublikowano
13 minut temu, stens napisał(a):

To trzeba wziąć Rufus 4.5 i ten nie "wymyśla głupot"

Tak zrobie. Problem jaki pojawia sie po instalacji sterowników do Systemu czy Genshin Impact jest pojawienie sie Critical Error Process 0xef

Opublikowano
W dniu 29.01.2025 o 10:55, srom-otnik napisał(a):

Mam już pomysł na przyszłe wydania:

W10 - odświeżone będą tylko LTSB i LTSC, 22H2 niebawem traci wsparcie i wylatuje z moich planów. W LTSB i LTSC iso będzie zawierać: Lite i Lite bez Defendera - nie będzie wkurzającej antywiry aplikacji do kasowania Defendera. 

Będzie jeszcze bardziej wycięty Extreme, czyli pozbawiony WMP, modułu tabletu, obsługi mowy, narzędzi pomocy (lupa, klawiatura ekranowa itp) oraz narzędzia do przywracania systemu - to będzie wzór dla wszystkich wersji Extreme (tak obecnie jest tylko w LTSB)

W11 24H2 Iot LTSC oraz W11 24H2 Pro będą miały przygotowane obrazy iso analogicznie. Nie będę już wydawać wersji Home - sorry, ale bezdyskusyjnie.

P.S. Zastanawiam się również, czy nie skasować wersji Extreme w W11stkach, ponieważ jak się okazuje, są one wolniejsze od Lite - dziwne, ale prawdziwe 🫤

PZDR!

Wielkie dzięki jadę na Twoich modach od W7 i  zawsze niezawodnie i stabilnie ,obyś czół się zdrowo jak najdłużej.

Opublikowano
W dniu 13.10.2025 o 17:43, stens napisał(a):

To trzeba wziąć Rufus 4.5 i ten nie "wymyśla głupot"

To że Rufus ostrzega to nic złego się potem nie dzieje, ja zignorowałem ten komunikat i bez problemów wszystko poszło 

Opublikowano

11 minut temu, Dzidzia napisał(a):

Witam nie wchodzi aktualizacja  (KB5066835) (26100.6899)

Spokojnie, pracuję nad nowym obrazem bazowym, bo obecny ma coś skopane. Ten nowy będzie podstawą do ostatecznego wydania 24H2 oraz drugiego 25H2  - obydwa Lite i Extreme.

Jak mi się uda ten projekt zamknąć, a wierzę, że tak, to biorę się za wersję Pro  25H2 (pl i eng).

Opublikowano

Witam pozwoliłem sobie zainstalować tego MODa na wcześniej używany MOD JG z stycznia z którym to nie miałem większych problemów, zreszą 10 JG z stycznia śmiga bez zarzutów używana jako baza do gier 🙂

A tego zainstalowałem z ciekawości i jak na razie jak u mnie OK. Wsio Działa

Załączam Fot

A tak naprawdę MODy JG korzystam od pierwszego XPeka czyli to już trochę czasu i zawsze Pewne i Niezawodne🙂 Pozdrawiam

tylko nie chytam czemu Enterprise 🙂

sobie ustawił, być może miałem na tym SSD taką wersję 🙂

A może w opisie nie zwróciłem uwagi czy to Iot  Enterprise LTSC 🙂

srom-otnik lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Dzidzia napisał(a):

Witam nie wchodzi aktualizacja  (KB5066835) (26100.6899)

Potwierdzam, nie chce się zainstalować. Wersja Lite. Vmware 17.6.4

2025-10 Aktualizacja zbiorcza dla systemu Windows 11, version 25H2 dla systemów opartych na architekturze x64 (KB5066835) (26200.6899) 

Niepowodzenie instalacji dnia ‎15.‎10.‎2025 — 0x80070306.

2025-10 Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.8.1 w systemie Windows 11, version 25H2 dla systemów opartych na procesorach x64 (KB5066128) wgrała się poprawnie.

Czyszczenie z prawokliku działa. Odzyskano 4,09 GB.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

2025-10 Łączna aktualizacja dla systemu Windows 11, wersja 25H2 dla systemów opartych na x64 (KB5066835) (26200.6899)

To chyba problem szerszy, nie związany  tylko z modem sromotnika . Zalecałbym nie próbować instalacji tej tj. KB5066835 poprawki tymczasem. 

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Kolega Achon w wątku "Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC x64 PL"

podał rozwiązanie problemu z aktualizacją KB5066835

"Translator:

"Aktualizacja KB5066835 obejmuje aktualizacje związane z wygaśnięciem certyfikatu Secure Boot, które wymagają, aby Secure Boot był aktywny"

Zalecane rozwiązania

"Włącz Bezpieczny rozruch: Uruchom ponownie komputer i wejdź w ustawienia BIOS/UEFI.

Znajdź opcję Bezpieczny rozruch i włącz ją. Zapisz zmiany i uruchom ponownie.

Spróbuj ponownie przeprowadzić aktualizację."

Właśnie włączyłem Secure Boot w maszynie wirtualnej i sprawdzam.

Opublikowano
W dniu 11.10.2025 o 13:44, Sechusk napisał(a):

Witaj mistrzu @srom-otnik ja mam problem z ta wersją stabilna czy tez ta druga mianowicie instalacja przebiega pomyślnie jest pierwszy restart i gdy pojawia się logo znowu restart i tak w kółko.

instalacja na laptopie:
CPU
    AMD A6-3420M    60 °C
    Llano 32nm Technology
RAM
    12,0GB DDR3 @ 672MHz (9-9-9-24)
Motherboard
    ASUSTeK Computer Inc. K53TK (P0)
Graphics
    Generic PnP Monitor (1366x768@59Hz)
    TOSHIBA-TV (1366x768@59Hz)
    512MB ATI AMD Radeon HD 6520G (ASUStek Computer Inc)    61 °C
    1024MB ATI AMD Radeon HD 7670M (ASUStek Computer Inc)
    CrossFire Disabled
Storage
    223GB XPG SX950U (SATA (SSD)) 

Instalacja 23h2 w wersji pro ze stycznia nie ma żadnego problemu 

Da radę coś z tym zrobić ?

Pzdr.

najpierw uruchom cpuz i sprawdź czy procek obsługuje instrukcję 4,2  bo skoro 23H2 wchodzi to to jest główny podejrzany

Opublikowano

Już wyżej było o tym temacie.

"Wyszukałem, że  AMD A6-3420M obsługuje tylko te rozszerzone instrukcje:

3DNow!, MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, nie ma wśród nich SSE 4.2, stąd Win 24H2 nie będzie działać poprawnie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]"

KB5066835 ciąg dalszy.

Sprawdziłem jeszcze na stockowej wersji 24H2 w Vmware i ta aktualizacja zainstalowała się poprawnie nawet bez włączonego secure boot.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 14:14, srom-otnik napisał(a):

Spokojnie, pracuję nad nowym obrazem bazowym, bo obecny ma coś skopane. Ten nowy będzie podstawą do ostatecznego wydania 24H2 oraz drugiego 25H2  - obydwa Lite i Extreme.

Jak mi się uda ten projekt zamknąć, a wierzę, że tak, to biorę się za wersję Pro  25H2 (pl i eng).

Nie mogę się doczekać finalnego wydania 24H2 .