Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Kiedy, kiedy, kiedy... jak będzie w zasięgu wolny czas. Może w weekend, albo w najbliższym tygodniu. 

Chcę to mieć już za sobą i zacząć prace nad w10  22h2 IoT LTSC

Po ch tu się spieszyć ? Robisz swoim tempem i tyle 🤣. A kiedy będzie to będzie i basta.  Uważam że pośpiech w tej kwestii to negatywnie zadziała. 

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Kiedy, kiedy, kiedy... jak będzie w zasięgu wolny czas. Może w weekend, albo w najbliższym tygodniu. 

Jest już pewność, że to będzie dobrze działać? Windows Update itp.

Opublikowano
6 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

to będzie jakieś ulepszenie z podniesieniem wersji ? szybciej działa stabilniej czy jak tooo ? 

Opublikowano
7 godzin temu, gumish93 napisał(a):

Uważam że pośpiech w tej kwestii to negatywnie zadziała. 

Mądrego to i przyjemnie posłuchać... wroć! Poczytać.

To nie piekarnia. Szybkość jest wskazana ale raczej w łapaniu pcheł.

Dajcie sromotnikowi spokojnie pracować.  Co za różnica czy nowa wersja będzie za dzień, tydzień czy miesiąc? Ktoś umrze z głodu? Obecne wersje są zdatne do użytku. Ja pracuje od stycznia na JG 11 23H2 Pro lite jednym lapie, a na dwóch innych na JG 11 24H2 LTSC lite z 22.07.2025   i sobie chwalę. Nowsze wersje testuje na vmware.

gumish93 i Grzegorz83 lubią to
Opublikowano
15 minut temu, refild napisał(a):

Jakis tutek jak przywrocic sklep aby zadzialala apka xbox mam game pass i gry dla dziecka 

Jak zainstalujesz tego moda , masz na pulpicie folder Tuning i w folderze Instalki masz intrukcje .

Opublikowano
24 minuty temu, refild napisał(a):

Jakis tutek jak przywrocic sklep aby zadzialala apka xbox mam game pass i gry dla dziecka 

masz wszystko w instrukcji na 1 stronie, ludzie czytajcie to co autor pisze, nie wiem czasami odnosze wrażenie, że czytanie zanika w dzisiejszych czasach

Opublikowano
1 hour ago, swiniarobert69 said:

masz wszystko w instrukcji na 1 stronie, ludzie czytajcie to co autor pisze, nie wiem czasami odnosze wrażenie, że czytanie zanika w dzisiejszych czasach

Dzięki juz sobie poradziłem :) miłęj sobotuni 

Opublikowano
15 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Siedziałem dziś do 4:30, miałem wenę i zmontowałem superanckie skrypty czyszczenia. Spodoba Wam się  😁

Już niedługo, muszę doszlifować, powinno być w tym tygodniu.

moja kioxia w l13 g1 już sie cieszy na kolejny install

Opublikowano

Hejka!
Kilka słów o zmianach w najnowszym iso. 

1. Zrezygnowałem z dotychczasowej formuły kompresji (po pojawieniu się pulpitu pytanie o kompresję). Ta metoda – choć popularna u konkurencyjnych moderów, zwłaszcza u FBConana – nigdy mi nie pasowała. Na HDD nie ma sensu, a na SSD/NVMe również potrafi powodować zauważalne spadki, jeśli procesor nie jest wystarczająco mocny. Kompresja zawsze coś kosztuje, a ja tworzę moda z myślą o maksymalnej wydajności, a nie o oszczędzaniu kilku GB.
    Dlatego zastosowałem inne podejście: kompresja obejmuje tylko wybrane katalogi systemowe, rzadko używane na bieżąco. Nie dotyczy to np. WinSxS, System32 czy SysWOW64 – system stale korzysta z ich zawartości, więc lepiej, żeby biblioteki i pliki wykonywalne były nieskompresowane. Temat hardlinków pokazuje, że nawet pliki z WinSxS są używane w innych miejscach – i wtedy każda dekompresja w locie to dodatkowy narzut.
    Podsumowując: zostaje tak, jak zrobiłem, i do starej metody już nie wracam.

2. Sporo popracowałem nad skryptami funkcji Czyszczenie. Teraz najpierw sprawdzają rozmiar systemu na C, a po zakończonym sprzątaniu ponownie go mierzą, obliczają różnicę i pokazują podsumowanie. Na wersji Lite po instalacji łatek z WU można odzyskać ponad 6 GB miejsca!!! Niech się M$ i inni uczą....

3. W Lite na pulpicie, w TUNING => INSTALKI, dorzuciłem łatkę aktualizującą do 25H2. Żeby efekt był widoczny w winver.exe, trzeba jeszcze pobrać bieżące poprawki. Extreme pozostaje na 24H2.

Na tym koniec zmian w tym wydaniu. Teraz skupię się na dopracowaniu nowego, wielofunkcyjnego Optymalizatora.

Opublikowano
43 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka!
Kilka słów o zmianach w najnowszym iso. 

1. Zrezygnowałem z dotychczasowej formuły kompresji (po pojawieniu się pulpitu pytanie o kompresję). Ta metoda – choć popularna u konkurencyjnych moderów, zwłaszcza u FBConana – nigdy mi nie pasowała. Na HDD nie ma sensu, a na SSD/NVMe również potrafi powodować zauważalne spadki, jeśli procesor nie jest wystarczająco mocny. Kompresja zawsze coś kosztuje, a ja tworzę moda z myślą o maksymalnej wydajności, a nie o oszczędzaniu kilku GB.
    Dlatego zastosowałem inne podejście: kompresja obejmuje tylko wybrane katalogi systemowe, rzadko używane na bieżąco. Nie dotyczy to np. WinSxS, System32 czy SysWOW64 – system stale korzysta z ich zawartości, więc lepiej, żeby biblioteki i pliki wykonywalne były nieskompresowane. Temat hardlinków pokazuje, że nawet pliki z WinSxS są używane w innych miejscach – i wtedy każda dekompresja w locie to dodatkowy narzut.
    Podsumowując: zostaje tak, jak zrobiłem, i do starej metody już nie wracam.

2. Sporo popracowałem nad skryptami funkcji Czyszczenie. Teraz najpierw sprawdzają rozmiar systemu na C, a po zakończonym sprzątaniu ponownie go mierzą, obliczają różnicę i pokazują podsumowanie. Na wersji Lite po instalacji łatek z WU można odzyskać ponad 6 GB miejsca!!! Niech się M$ i inni uczą....

3. W Lite na pulpicie, w TUNING => INSTALKI, dorzuciłem łatkę aktualizującą do 25H2. Żeby efekt był widoczny w winver.exe, trzeba jeszcze pobrać bieżące poprawki. Extreme pozostaje na 24H2.

Na tym koniec zmian w tym wydaniu. Teraz skupię się na dopracowaniu nowego, wielofunkcyjnego Optymalizatora.

Jak go pobrać , nie ma linka .

Opublikowano

pobrane, zainstalowane

pierwsze uruchomienie i niebiesko...

wyłączyłem i instalacja od nowa, nawet pędraka nie wyciągałem - instalacja bez problemów - system szybciutko wstał, żadnych problemów

szybciutko chodzi - dużo nie sprawdzałem bo czasu nie mam teraz

jedynie sprawdziłem aktualizację do 25h2

aktualizacja pobiera się, aktualizuje ale po restarcie i sprawdzeniu dalej jest 24h2

ponowna aktualizacja - twierdzi, że zainstalowana ale jest 24h2

później jeszcze będę sprawdzał

Opublikowano
4 minuty temu, ewabem5 napisał(a):

pobrane, zainstalowane

pierwsze uruchomienie i niebiesko...

wyłączyłem i instalacja od nowa, nawet pędraka nie wyciągałem - instalacja bez problemów - system szybciutko wstał, żadnych problemów

szybciutko chodzi - dużo nie sprawdzałem bo czasu nie mam teraz

jedynie sprawdziłem aktualizację do 25h2

aktualizacja pobiera się, aktualizuje ale po restarcie i sprawdzeniu dalej jest 24h2

ponowna aktualizacja - twierdzi, że zainstalowana ale jest 24h2

później jeszcze będę sprawdzał

Najpierw instalujesz łatkę upgradujacą, a później bieżące updaty

Kocurek lubi to