Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, swiniarobert69 napisał(a):

kiedy mogę sie mistrzu spodziewać iso z działającym gadaczem 

ok, wrzuciłem na razie sam boot.wim, spróbuj z nim:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
- czy to rozwiązuje sprawę?

Opublikowano
22 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

ok, wrzuciłem na razie sam boot.wim, spróbuj z nim:
- czy to rozwiązuje sprawę?

ales gut, wszystko działa, kurde jak przy 10 by było to też super ale jak nie to sobie sam popodmieniam w plikach i tyle, ale jeszcze raz wielkie thx 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
  • potwierdzam, że błędy podczas WU pojawiły się na eng wersji przez zbyt wczesne załadowanie customowych ikonek
  • office instaluję zawsze po wszystkich procedurach, które trzeba wykonać jeszcze przed optymalizacją - więc dobra by była taka sugestia przy opisie i  myślę, że rozwiąże problemy innych użytkowników
  • system postawiony tym razem na lapku, póki co nie widzę żadnych bugów...i jest naprawdę cholernie szybki 🤯
Opublikowano
17 godzin temu, Marko200 napisał(a):

Witam instalowałem system dwa razy i ten sam błąd wyskakuje , przy zdalnym pulpicie nie działają poświadczenia (Funkcja Windows Defender Credential Guard nie zezwala na używanie zapisanych poświadczeń).

Hej, to wygląda jakbyś miał włączoną funkcję Credential Guard / Virtualization-Based Security, która blokuje poświadczenia i uniemożliwia użycie zapisanych haseł w RDP.

Stwórz punkt przywracania w systemie, a następnie wypróbuj taki zestaw kluczy:

Windows Registry Editor Version 5.00

; Wyłączenie Virtualization-Based Security (VBS)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard]
"EnableVirtualizationBasedSecurity"=dword:00000000

; Wyłączenie Credential Guard (LSA Isolated)
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa]
"LsaCfgFlags"=dword:00000000

; Upewnienie się, że polityki też nie wymuszają Credential Guard
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\DeviceGuard]
"LsaCfgFlags"=dword:00000000

Sprawdź i daj znać. Będziemy szukać dalej...

Opublikowano
W dniu 28.09.2025 o 20:08, srom-otnik napisał(a):

Tak, mam zamiar. Musze jeszcze sprawdzić czy Extreme umożliwia instalację office'ów 2019 i nowszych. Spodziewać się jednak należy, ze nic z tego nie będzie. 

Załadowałem wersje extreme i mam tu pod ręką jakiś pakiet office ltsc 2024 - wlazł bez problemu. Z tym ze po zainstalowaniu tego office'a i podłączeniu do sieci od razu zaczyna szaleć WU, którego teoretycznie nie powinno być (?), ściąga na pewno sterowniki i nie wiem co jeszcze :)

Opublikowano
11 godzin temu, boniek napisał(a):

Załadowałem wersje extreme i mam tu pod ręką jakiś pakiet office ltsc 2024 - wlazł bez problemu. Z tym ze po zainstalowaniu tego office'a i podłączeniu do sieci od razu zaczyna szaleć WU, którego teoretycznie nie powinno być (?), ściąga na pewno sterowniki i nie wiem co jeszcze :)

A czy jest problem z zapisem pliku np na pulpicie?

Opublikowano

Na dniach będę instalował ten system na nowym laptopie Lenovo Legion 5-15 z i7-13650HX to podzielę się wrażeniami. Mam tylko pytanie czy obraz .iso można wrzucić na pendrive z Ventoy czy musi to być RUFUS? Preferuję pierwsze rozwiązanie o ile to możliwe?

Opublikowano
3 godziny temu, juh napisał(a):

Na dniach będę instalował ten system na nowym laptopie Lenovo Legion 5-15 z i7-13650HX to podzielę się wrażeniami. Mam tylko pytanie czy obraz .iso można wrzucić na pendrive z Ventoy czy musi to być RUFUS? Preferuję pierwsze rozwiązanie o ile to możliwe?

Jeśli sprzęt spełnia wymagania Win11 to nie ma znaczenia. Jeśli nie spełnia to obraz wrzucany na Ventoya musi już być odpowiednio spreparowany aby instalacja poszła. Na Rufusie nie trzeba bo on sam to zrobi (EDIT: "sam zrobi" - tzn. trzeba pozaznaczać odpowiednie opcje, które pokażą się jak naciśniesz przycisk START).

Opublikowano
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

A czy jest problem z zapisem pliku np na pulpicie?

Łooo...rzeczywiście 😮 apki office'a sypią się podczas wyboru lokalizacji pliku, czy to przez 'otwórz' czy 'zapisz' 😖

Doczytałem się że to może być jakiś konflikt z onedrive

Opublikowano

Ostatnio próbuję modów AtlasOS Nano11,teraz przyszyszedł czas na dzieło naszego rodaka. Wersja Lite bez defendera wszystko według instrukcji, najlepszy wynik  co do ilości procesów jak i zużycia ram-u niż poprzednio wymieniane ,być może efekt braku defendera, zainstalowane kilka programów , bez problemowy update ,obecna kompilacja  na załączonym zdjęciu, na razie bez problemów

Opublikowano

W jaki sposób (jakim programem, moze już jest w systemie?)  usunąć z menu (po kliku prawym klawiszem myszy na pulpicie) Narzędzia i inne  dostępne programy w tym menu, aby kowalski nie mógł nic tam namieszać.  

Opublikowano

U siebie zainstalowałem wersję extreme i wszystko ładnie śmiga, w optymalizatorze nie wybierałem WU , aż nagle po instalacji libre office taki komunikat , ktoś podpowie jak to ogarnąć bez przenstalowywania?

Dodatkowo co dodam po ponownym uruchomieniu lub włączaniu wisi na czarnym ekranie, z opcją Windows update zamraża ekran 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, szymibtw napisał(a):

Będą jeszcze jakieś poprawki? Bo obecnie najnowszej wersji nie mam jak zainstalować i przetestować, dopiero po weekendzie będę miał czas to zrobić.

Tak, będą - nie poprawki, ale udoskonalenie do Lite, które umożliwia  oczyszczanie dodatkowo ponad 1,2 gb po aktualizacji WU. Rozmiar po czyszczeniu niemal identyczny jak przed aktualizacją. Mistrzostwo świata 😁💪

Opublikowano

To czekamy .

22 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Tak, będą - nie poprawki, ale udoskonalenie do Lite, które umożliwia  oczyszczanie dodatkowo ponad 1,2 gb po aktualizacji WU. Rozmiar po czyszczeniu niemal identyczny jak przed aktualizacją. Mistrzostwo świata 😁💪

Kiedy można się spodziewać nowej wersji ?