Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lite u mnie powodował bsody jak inni pisali w poprzednich wpisach. Wersja Extreme petarda, szacunek. Jedna rzecz mnie tylko irytuje. Podczas uruchamiania systemu, tuż przed pojawieniem się ekranu z hasłem, ekran mruga kilkukrotnie (odświeża się) - wygląda to bardzo dziwnie. Druga rzecz to pierdoła ale nie pojawia się w notyfikacjach snipping tool i nie wiem jak go dodać. Skrót win+shift+s uruchamia programik do screenów, zaznaczam obszar i nic się nie dzieje. A chciałbym aby pojawiło się okienko z możliwością otworzenia i zapisania screena.

Opublikowano
Godzinę temu, Marksman napisał(a):

Lite u mnie powodował bsody jak inni pisali w poprzednich wpisach. Wersja Extreme petarda, szacunek. Jedna rzecz mnie tylko irytuje. Podczas uruchamiania systemu, tuż przed pojawieniem się ekranu z hasłem, ekran mruga kilkukrotnie (odświeża się) - wygląda to bardzo dziwnie. Druga rzecz to pierdoła ale nie pojawia się w notyfikacjach snipping tool i nie wiem jak go dodać. Skrót win+shift+s uruchamia programik do screenów, zaznaczam obszar i nic się nie dzieje. A chciałbym aby pojawiło się okienko z możliwością otworzenia i zapisania screena.

Dzięki za info, będę to poprawiał i następne wydanie powinno już nie mieć tych bugów. 

Odnośnie printscreena musisz ze Sklepu doinstalować apkę do zrzutów ekranu, tu akurat działa, a raczej nie działa to jak w fabrycznym iso

Marksman lubi to
Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 17:57, srom-otnik napisał(a):

Hejka, pracuję nad nowym Optymalizatorem, który będzie łączył dotychczasową jego funkcjonalność z tym, co oferuje katalog TUNING na pulpicie, więc oprócz sekwencyjnego wyłączania/włączania całych bloków usługowych, będzie można w jednym oknie dialogowym przejść do ustawień prywatności, wyglądu interfejsu, oraz wyczyścić system skryptem. Z pulpitu zniknie folder TUNING, pozostaną tylko INSTALKI =>

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- na razie to wersja poglądowa, ale ogólny zamysł pozostanie mniej więcej taki. Pracuję jeszcze nad oknami z checkboxami. 
Projekt bardzo młody i ujrzy światło dzienne nie tak szybko. Nie pytajcie kiedy, na pewno kiedyś!

P.S. Finalizuję wersję anglojęzyczną,  może w ciągu tygodnia-dwóch dostaniecie do testów.

Pzdr!

fajnie wygląda,  to oczywiście będzie bez painta i zdalnego pulpitu ? 

Opublikowano
26 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

fajnie wygląda,  to oczywiście będzie bez painta i zdalnego pulpitu ? 

A co ma optymalizator do Painta, pulpitu zdalnego itd? 

Chcę po prostu poszerzyć możliwości tego narzędzia, a można i to bardzo, jednak musze zmienić język, bo vbs jest zbyt ubogi w możliwości tworzenia rozbudowanych okien dialogowych.
W  nowym Optymalizatorze jest możliwość umieszczania checkboxów, a to fajna opcja funkcjonalna. 
Teraz niestety mam dużo pracy w moich pracach zawodowych i na razie muszę przyhamować z "windowsowaniem"
PZDR!

Opublikowano
12 minut temu, srom-otnik napisał(a):

A co ma optymalizator do Painta, pulpitu zdalnego itd? 

Chcę po prostu poszerzyć możliwości tego narzędzia, a można i to bardzo, jednak musze zmienić język, bo vbs jest zbyt ubogi w możliwości tworzenia rozbudowanych okien dialogowych.
W  nowym Optymalizatorze jest możliwość umieszczania checkboxów, a to fajna opcja funkcjonalna. 
Teraz niestety mam dużo pracy w moich pracach zawodowych i na razie muszę przyhamować z "windowsowaniem"
PZDR!

a to że jak jest wersja extreme to powinna byś pozbawina również i tego tak samo jak zdalnego pulpitu itp sam pomysł nad nowy oknem optymalizatora jest super 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
14 godzin temu, Kalafiorek X napisał(a):

nie troll tylko odinstalowanie paint jest blokowane pewnie przez te skrypty, więc nie wmawiaj mi że troluje tylko mam inne zdanie 

Trollujesz jak masz problem sam sobie moda zrób a nie rozkazuje co ma być a co nie 

stens lubi to
Opublikowano
W dniu 3.09.2025 o 01:58, Kalafiorek X napisał(a):

o jej mam inne zdanie niż reszta i się czepiasz ??? wiesz co to są poglądy  ?

Zdanie możesz mieć swoje, tylko że ty wręcz rozkazałeś sromotnikowi co ma zrobić w co nie . Kiedyś była neostrada i były dzieci Neostrady ...coś ci zostało zaiste 

Opublikowano

A ja cierpliwie czekam na 25h2 bo od czasu 21h2 grzybcia,nic lepszego mi w łapska nie wpadło,uszanujcie to co wam prezentują moderzy i nie marudzcie ,nikt was nie zmusza żeby na tym jechac

Opublikowano
14 godzin temu, sebio napisał(a):

Zdanie możesz mieć swoje, tylko że ty wręcz rozkazałeś sromotnikowi co ma zrobić w co nie . Kiedyś była neostrada i były dzieci Neostrady ...coś ci zostało zaiste 

o jej ale tekst jeśli tego typu tak zwane pojechanie cię zadowoliło to gratulację twojego pokolenia XD 

Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Ile jeszcze postów 💩-burzy Wam potrzeba, żeby sobie ulżyć i jednocześnie pokazać swój "poziom"?

Można chyba śmiało napisać, że 90% tego wątku to posty gdzie nie chce się szukać rozwiązania na Google czy YouTube. Lepiej co du**ę zawracać jak i innym. Bo nie masz co robić tylko koczować tu 24h/7. 

Raczej wątpię by zablokowanie wątków by coś dało. Można by wyczyścić forum z takich debili ...

Kiedyś pisałem post o zmianach w forum. 

...

Opublikowano
Godzinę temu, gumish93 napisał(a):

Można chyba śmiało napisać, że 90% tego wątku to posty gdzie nie chce się szukać rozwiązania na Google czy YouTube. Lepiej co du**ę zawracać jak i innym. Bo nie masz co robić tylko koczować tu 24h/7. 

Raczej wątpię by zablokowanie wątków by coś dało. Można by wyczyścić forum z takich debili ...

Kiedyś pisałem post o zmianach w forum. 

...

Popieram, moderacja trochę próżnuje :gt500s:

Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 09:19, gumish93 napisał(a):

albo zamiast robić zbiórkę na serwer ,to opodatkować takie miłe słowa w stosunku do  pytającego albo odpowiadającego.:)

Opublikowano

Jak zmienić klawiaturę z polskiej na angielską? wersja Extreme. 

Niby klawiatura zainstalowana jako podstawowa, ale mapowanie klawiszy tylko polskie?

PS: optymalizator przełączony na full.

Opublikowano

@srom-otnik

Majster jest problem. BSOD podczas pierwszego etapu konfiguracji ...

Na wcześniejszych wersjach tego nie było. 

I tak , kilka razy pobierałem system, sprawdzałem sumy. Robiłem Rufusem na różnych pendrive i nic ... Dalej to samo. Nie wiem o co be. I na pewno sprzęt sprawny mam 🤣.

Pacjent to :

Lenovo Thinkpad L15-Gen1 AMD
CPU - Ryzen 5 Pro 4650U + GPU Radeon Vega zintegrowane z piecem
RAM - DDR4-3200 / PC4-25600 DDR4 SDRAM SO-DIMM 16GB w jednej kości
SSD - Crucial 1TB CT1000P3PSSD8

Załączam foto 

Opublikowano
Godzinę temu, gumish93 napisał(a):

@srom-otnik

Majster jest problem. BSOD podczas pierwszego etapu konfiguracji ...

Na wcześniejszych wersjach tego nie było. 

I tak , kilka razy pobierałem system, sprawdzałem sumy. Robiłem Rufusem na różnych pendrive i nic ... Dalej to samo. Nie wiem o co be. I na pewno sprzęt sprawny mam 🤣.

Pacjent to :

Lenovo Thinkpad L15-Gen1 AMD
CPU - Ryzen 5 Pro 4650U + GPU Radeon Vega zintegrowane z piecem
RAM - DDR4-3200 / PC4-25600 DDR4 SDRAM SO-DIMM 16GB w jednej kości
SSD - Crucial 1TB CT1000P3PSSD8

Załączam foto 

temat juz wałkowany coś namieszane , zainstaluj wersje extreme , a nasz mistrzu zrobi poprawki

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 18.08.2025 o 20:06, srom-otnik napisał(a):

Dzięki za info zwrotne, chyba mam już jasność w jakiej sytuacji dochodzi to tego bluescreena. Winę za to prawdopodobnie ponosi dodane w tym wydaniu w wersji Lite polecenie reagentc /disable, które jest inicjowane właśnie w optymalizatorze przy wybraniu pełnego zestawu uruchomionych usług, nazwanego przeze mnie Trybem Serwisowym. U mnie na stacjonarce przy rzeczywistej instalacji nigdy nie wystąpił niebieski ekran, więc uznałem, że systemem mogę się podzielić. Jak się okazuje - doczytałem, że na niektórych laptopach OEM producenci powiązali WinRE z własnymi procedurami bootowania i recovery – jego wyłączenie może namieszać w BCD.

W mojej wersji Pro też są te bluescreeny na Lite?

Extreme nie ma tego wpisu reagentc /disable, więc na niego nie ma skarg. Cóż, trzeba będzie z tej opcji zrezygnować.

Doraźne rozwiązanie jest takie, że można wejść do trybu awaryjnego, uruchomić  SFC /scannow i później uruchomić normalnie i zainstalować wszystkie sterowniki, aktualizacje itp. Problem wróci, gdy ponownie skorzystamy z optymalizatora z Trybem Serwisowym.  @srom-otnikPytanie - czy można ręcznie usunąć ten wpis reagentc /disable? Albo skorzystać ze starszej wersji pliku?

plusik lubi to
Opublikowano

Witam, miałem to samo na dwóch kompach - wersja Lite po instalacji się uruchamiała, ale po chwili BSOD. Na początku myślałem że to z powodu starego kompa (kilkunastoletnia mamuśka Gigabyte, i5, 16ram), ale póżniej miałem to samo na kilkuletnim ThinkCentre. Przeszedłem na wersje Pro i problem się nie pojawił. Nie ma znaczenia czy z/bez Defendera, ważne aby po każdej instalacji drivera/softu robić czyszczenie zgodnie z zaleceniami Mistrza :)

Aktualnie mam na obu kompach ok. 60 procesów, zajętość pamięci ok. 1..2%. Zainstalowany office, opera, virtualdisk, czytnik pdf - w wolnej chwili zrobię jeszcze porządek z autostartem.

Do przetestowania mam jeszcze kilkunastoletniego Asusa Pro, ale w tej chwili nie mam za dużo wolnego czasu.

Wersja Pro nie daje tylu problemów w porównaniu z wersją Lite, ale warto potestować obie wersje.

Od kilku dni mam inny problem: instalacja KB5065426 (wersja 26100.6584), za każdym razem wywala błąd instalacji 0x800f081f. Poszukałem trochę w sieci i na razie nie znalazłem sensownego opisu.

Macie coś w tym temacie?

Pozdrawiam

Mirek

Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 10:01, wujenta napisał(a):

(JG11 24H2 IoT LTSC 31.05.2025)

W sekcji Ustawienia -> Bluetooth i  urządzenia -> Urządzenia przenośne nadal jest zastrzeżenie, że "Niektórymi z tych ustawień zarządza Twoja organizacja" i suwaki do funkcji w tej sekcji są nieaktywne (szare).

Taki sam  problem jest w przedmiotowym modzie ze stycznia jak i 23H2 lite. Sprawdziłem bezpośrednio po czystej instalacji, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w ustawieniach.

Optymalizator ustawiony na full.

Znalazłem rozwiązanie problemu na stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Wystarczy zmienić wpis w rejestrze na wartość 

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\CloudContent]   "DisableWindowsConsumerFeatures"=dword:00000000  lub pobrać gotowy reg.

Działa na 23H2 i 24H2 Sromotnika.

Suwaki działają.

Sprawa rozwiązana.