Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello, bardzo lubię wydania  naszego przyjaciela z forum.!

Systemy kolegi są niesamowicie szybkie w pracy i działaniu!

Dziękuję i szacun za włożoną pracę i doświadczenie.

Mam problem z wersją Win JG11 24H2 Iot LTSC Final (zainstalowana versja Extreme).

Zawiesza ekran (zamraża się) system po ok. 15 minutach. Nic nie da się zrobić. Tylko PowerOFF.

Laptop Lenovo G70. W czym szukać i gdzie błędu/przyczyny/jak?

srom-otnik lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, zagrobelny napisał(a):

Hello, bardzo lubię wydania  naszego przyjaciela z forum.!

Systemy kolegi są niesamowicie szybkie w pracy i działaniu!

Dziękuję i szacun za włożoną pracę i doświadczenie.

Mam problem z wersją Win JG11 24H2 Iot LTSC Final (zainstalowana versja Extreme).

Zawiesza ekran (zamraża się) system po ok. 15 minutach. Nic nie da się zrobić. Tylko PowerOFF.

Laptop Lenovo G70. W czym szukać i gdzie błędu/przyczyny/jak?

Jak nie wchodzi Extreme, nawet się chwilę nie zastanawiaj, tylko instaluj Lite - nawet szybszy od Extreme

Opublikowano

Witam wszystkich !

Mam pytanie, a ten wątek wydaje mi się w miarę adekwatny, przynajmniej na ile jestem to w stanie ocenić dysponując bardzo podstawowym rozeznaniem i doświadczeniem.

Obecnie wciąż mam Win7 i w zasadzie niczego mi w nim nie brakuje, bo do netu, Office, okazjonalnego Photoshopa i jakichś podstawowych funkcji całkowicie wystarczy - całość zaszyfrowana VeraCrypt. Mam jednak wrażenie, że może to być już system mocno dziurawy, przeglądarki nie są wspierane itd Poczyniłem więc jakieś tam rozeznanie i uznałem, że Windows 11 LTSC będzie najlepszy, bo jak go zainstaluję, to podziała odpowiednio długo.  Mam wprawdzie legalny Win 10 Pro na laptopie, ale zainstalowałem go sobie tylko treningowo na jednym dysku i nie chce mi się tam wszystkiego przenosić, adaptować się, żeby za chwilę znowu było po wsparciu.

Pytanie jest więc takie, którą z tych wersji 11 LTSC dla siebie wybrać, żeby była jak najlżejsza i najmniej zaśmiecona - skąd ją ściągnąć - i jak aktywować, bo moja licencja na pewno nie wystarczy ?

(mam HP Probook G4 / i5-7200U / 16GB RAM)  

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zaczynam przypuszczać że zawiesza się  w Win11  NTSC wersji Extreme obcięty jakiś element związany z Defenderem.  Defender bardzo zamula system i nie chciałbym go osobiście mieć.. Przypuszczalnie jest mocno  zintegrowany z stabilnością systemu. W przyszłości możnabyłoby być może usypiać  go całkowicie lub zawieszać bez wycinania doszczętnie usług o ile to wogóle możliwe.  A czy masz pomysł jak uratować ten Extreme który się mrozi? Zainstalowałem komuś  na nim sporo aplikacji użyteczności codziennych i ustawień indywidualnych które sobie życzył.  Ostateczność jest format i przejście na Twoją wersję: Lite.

@Lopes: Tutaj jest sposób na aktywacje każdego nowoczesnego systemu Windows i OFfice komendą bez instalacji czegokolwiek  niebezpiecznego (tylko wpisujesz komendę w okienku Powershell w trybie administratora,   polecenie :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a następnie po chwili wybierasz klawiszami wg. opisu: 1, 2.... co tam potrzebujesz aktywować i w jaki sposób. Ogólnie 1, 1  i początkow cyfry w menu który Ci się ukaże rozwiązują to co potrzebujesz.  Źródło i więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wg. mnie win7 jest przestarzały na tak mocny sprzęt, zacznij używać UEFI i nowoczesnych windowsów. Bitlocker jest niestety jednym z najszybszych i najmniej problemowych  mechanizmów , Veracrypt które używałem może a nie musi na Twoim sprzęcie obsługiwać pełen AES i algorytm który wybrałeś. Veracrypt jest dość kiepskim wydajnościowo  mechanizmem do szyfrowania dysków systemowych i potrafi wg. testów (sprawdź) o połowę zwolnić prace na dysku twardym systemowym,  dużo dużo lepszym jest [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Do kontenerów Veracrypt jest spoko.  Win11 z UEFI na dysku C z Twoim ulubionym programem do szyfrowania może nie chcieć poprawnie współpracować z cryptografią inną niż Microsoft! Z win7 nie było nigdy z żadnym jakimkolwiek szyfrowaniem problemu na MBR. Bitlocker używa kluczy które musisz sobie zbackupować w razie padnięcia systemu, w innym formacie niż pozostali.

A jak szukasz petardy systemu do niszczenia, uszkadzania, testów i psucia siebie samego to "Windows PE Win11 SergeiStrelec (English)  " bootowalny narzędziowy Live który działa w pamięci RAM bez dysku twardego :)

Opublikowano
Godzinę temu, Lopes napisał(a):

Witam wszystkich !

Mam pytanie, a ten wątek wydaje mi się w miarę adekwatny, przynajmniej na ile jestem to w stanie ocenić dysponując bardzo podstawowym rozeznaniem i doświadczeniem.

Obecnie wciąż mam Win7 i w zasadzie niczego mi w nim nie brakuje, bo do netu, Office, okazjonalnego Photoshopa i jakichś podstawowych funkcji całkowicie wystarczy - całość zaszyfrowana VeraCrypt. Mam jednak wrażenie, że może to być już system mocno dziurawy, przeglądarki nie są wspierane itd Poczyniłem więc jakieś tam rozeznanie i uznałem, że Windows 11 LTSC będzie najlepszy, bo jak go zainstaluję, to podziała odpowiednio długo.  Mam wprawdzie legalny Win 10 Pro na laptopie, ale zainstalowałem go sobie tylko treningowo na jednym dysku i nie chce mi się tam wszystkiego przenosić, adaptować się, żeby za chwilę znowu było po wsparciu.

Pytanie jest więc takie, którą z tych wersji 11 LTSC dla siebie wybrać, żeby była jak najlżejsza i najmniej zaśmiecona - skąd ją ściągnąć - i jak aktywować, bo moja licencja na pewno nie wystarczy ?

(mam HP Probook G4 / i5-7200U / 16GB RAM)  

Zainstaluj wersję lite i będzie śmigać. 

A aktywację zrób odpalając jako admin powershella i wpisując tą komendę

Opublikowano
Godzinę temu, zagrobelny napisał(a):

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zaczynam przypuszczać że zawiesza się  w Win11  NTSC wersji Extreme obcięty jakiś element związany z Defenderem.  Defender bardzo zamula system i nie chciałbym go osobiście mieć.. Przypuszczalnie jest mocno  zintegrowany z stabilnością systemu. W przyszłości możnabyłoby być może usypiać  go całkowicie lub zawieszać bez wycinania doszczętnie usług o ile to wogóle możliwe.  A czy masz pomysł jak uratować ten Extreme który się mrozi? Zainstalowałem komuś  na nim sporo aplikacji użyteczności codziennych i ustawień indywidualnych które sobie życzył.  Ostateczność jest format i przejście na Twoją wersję: Lite.

Stawiam na źle dograne sterowniki, być może za pomocą jakiegoś softu zewnętrznego np Driver Boster  - przez niego nie mogłem np uruchomić LTSB Extreme na moim nowym sprzęcie i też mi zamrażało system po starcie, ale na ekranie logowania. 

Nie dałem za wyganą - wgrałem grzecznie wszystkie stery ze strony producenta i mogę cieszyć się systemem o którym marzyłem od dawna. 

Może tak jest i u Ciebie...

Opublikowano

@srom-otnik[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie znam się więc wkleję twoją wiadomość. Miałeś rację , ten system to petarda wydajnościowo niczym twoja legendarna 10tka.

Mam laptopa gamingowego, ale nie o to chodzi, ten system jest bardzo szybki i stabilny jak na 24h2.

Nie mówiąc już o zwiększonej wydajności w grach.

Zainstalowałem sterowniki dodałem sobie nawet sklep play

Fakt mam 155 procesów, ale to dlatego że sporo rzeczy zainstalowałem i nic nie konfigurowałem. Specjalnie dokupiłem do tej wersji klucz, bo tak korzystałem tylko z home

To najlepsza wersja systemu z jakiego korzystałem. Polecam wszystkim graczom wersję lite

Dzięki Sromotnik !

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak dokładnie jak piszesz robiłem, sterowniki wgrywałem automatem przez Snappy Driver Pack , spróbuje twojego sposobu na grzeczne wgrywanie sterowników poprzez strone Lenovo w takich wersjach jak są dostępne tam.  Użyłem Snappy Driver Pack 2025 wersja offline

srom-otnik lubi to
Opublikowano
15 godzin temu, starcraft2fan napisał(a):

Zainstaluj wersję lite i będzie śmigać. 

A aktywację zrób odpalając jako admin powershella i wpisując tą komendę

Dzięki za odpowiedź !

Mógłbyś podrzucić jakiś sprawdzony link do tej wersji Lite ?

Opublikowano
21 godzin temu, starcraft2fan napisał(a):

Przecież masz w 1 poście ...

Dzięki,

Teraz przeczytałem cały wątek od początku - wiedząc już, że to faktycznie właściwy wątek - i wszystko mi się bardziej skleja 😉

Ponieważ zarówno sam Autor, jak i inni, nie wypowiadają się - o ile dobrze zrozumiałem - zbyt przychylnie o tej wersji 24H2, to czy to oznacza, że warto jeszcze trochę poczekać z instalacją na coś, co ma pozostać u mnie przez kolejne 5-6 lat jako niezmieniany system - czy po prostu wersja Lite po pewnym czasie "ulepszy się" aktualizacjami, które się pojawią ?

- Jeżeli ewentualnie warto poczekać, to na co i do kiedy ?

- A może niniejsza wersja Light zostanie "dopracowana" po jakimś czasie w oparciu o aktualizacje, które się pojawią ? (pytam, bo nie znam "cyklu" w jakim te mody się pojawiają)  

- Czy może całkiem odpuścić Win11 i wybrać jakąś bardzie już dopracowaną wersję Win10, która też będzie miała wsparcie z 5-6 lat ? (np

Opublikowano
53 minuty temu, Lopes napisał(a):

Dzięki,

Teraz przeczytałem cały wątek od początku - wiedząc już, że to faktycznie właściwy wątek - i wszystko mi się bardziej skleja 😉

Ponieważ zarówno sam Autor, jak i inni, nie wypowiadają się - o ile dobrze zrozumiałem - zbyt przychylnie o tej wersji 24H2, to czy to oznacza, że warto jeszcze trochę poczekać z instalacją na coś, co ma pozostać u mnie przez kolejne 5-6 lat jako niezmieniany system - czy po prostu wersja Lite po pewnym czasie "ulepszy się" aktualizacjami, które się pojawią ?

- Jeżeli ewentualnie warto poczekać, to na co i do kiedy ?

- A może niniejsza wersja Light zostanie "dopracowana" po jakimś czasie w oparciu o aktualizacje, które się pojawią ? (pytam, bo nie znam "cyklu" w jakim te mody się pojawiają)  

- Czy może całkiem odpuścić Win11 i wybrać jakąś bardzie już dopracowaną wersję Win10, która też będzie miała wsparcie z 5-6 lat ? (np

24H2 Pro/Home ma niepochlebne opinie, to fakt.

Mój IoT LTSC Lite takich nie ma.

Instaluj, bo poprawek nie przewiduję w tym wydaniu żadnych, jak na razie. Nad systemem pracowałem wiele miesięcy i jest dopracowany finalnie.

Efekty zobaczysz sam...

Opublikowano

Jestem jednym z użytkowników  Win JG11 24H2 Iot LTSC Final w wersji Extreme. System na dysku SSD na starszym laptopie z  starą generacją i3  i 8GB RAM pracuje  3x szybciej niż windows10 home i odnosi się wrażenie że ma się doczynienia z dyskie  m.2 NVME i szybszym procesorem.  Na tak szybki wynik ma wpływ dobra optymalizacja, poprawki autora modyfikacji,  brak bloatware Microsot i brak defendera w tle. 

Miałem początkowe problemy z zamrażaniem ekranu  po kilku minutach pracy, co przypuszczalnie wynika z instalacji najnowszych 2024/25 driverów do grafiki wbudowanej i zewnętrznej z programu automatycznego SnappyDriverPack Offline lub być może nie używałem właściwych patchów - skrypów do optymalizacji pamięci i dysku ssd. Obecnie mam starsze drivery z 2016 oraz użyłem skryptów po zainstalowaniu systemu z  katalogu /Pulpit/Tunning/ i testując nie widzę problemów z zawieszaniem. Dziękuję  moderowi @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za solidną pracę nad systemem i polecam do użytku chwaląc dobraną kompilację pod kątem  przemyślania wycięcia odpowiednich modułów systemu.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 20:31, zagrobelny napisał(a):

@Lopes: Tutaj jest sposób na aktywacje każdego nowoczesnego systemu Windows i OFfice komendą bez instalacji czegokolwiek  niebezpiecznego (tylko wpisujesz komendę w okienku Powershell w trybie administratora,   polecenie :

a następnie po chwili wybierasz klawiszami wg. opisu: 1, 2.... co tam potrzebujesz aktywować i w jaki sposób. Ogólnie 1, 1  i początkow cyfry w menu który Ci się ukaże rozwiązują to co potrzebujesz.  Źródło i więcej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wg. mnie win7 jest przestarzały na tak mocny sprzęt, zacznij używać UEFI i nowoczesnych windowsów. Bitlocker jest niestety jednym z najszybszych i najmniej problemowych  mechanizmów , Veracrypt które używałem może a nie musi na Twoim sprzęcie obsługiwać pełen AES i algorytm który wybrałeś. Veracrypt jest dość kiepskim wydajnościowo  mechanizmem do szyfrowania dysków systemowych i potrafi wg. testów (sprawdź) o połowę zwolnić prace na dysku twardym systemowym,  dużo dużo lepszym jest [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Do kontenerów Veracrypt jest spoko.  Win11 z UEFI na dysku C z Twoim ulubionym programem do szyfrowania może nie chcieć poprawnie współpracować z cryptografią inną niż Microsoft! Z win7 nie było nigdy z żadnym jakimkolwiek szyfrowaniem problemu na MBR. Bitlocker używa kluczy które musisz sobie zbackupować w razie padnięcia systemu, w innym formacie niż pozostali.

A jak szukasz petardy systemu do niszczenia, uszkadzania, testów i psucia siebie samego to "Windows PE Win11 SergeiStrelec (English)  " bootowalny narzędziowy Live który działa w pamięci RAM bez dysku twardego :)

Dzięki ! Dopiero teraz Twój wpis zauważyłem, nie wiem, czemu wcześniej mi umknął. Ja używam UEFI, co nie zmienia faktu, że reszta to już muzeum.... 😉

Bitlocker używa kluczy które musisz sobie zbackupować w razie padnięcia systemu, w innym formacie niż pozostali. - tego nie rozumiem ? Co to znaczy w innym formacie, niż pozostali ?

W dniu 18.02.2025 o 11:25, srom-otnik napisał(a):

24H2 Pro/Home ma niepochlebne opinie, to fakt.

Mój IoT LTSC Lite takich nie ma.

Instaluj, bo poprawek nie przewiduję w tym wydaniu żadnych, jak na razie. Nad systemem pracowałem wiele miesięcy i jest dopracowany finalnie.

Efekty zobaczysz sam...

Dzięki !

I wielki szacun za Twoją pracę, bo bez tego to bym się już chyba Windowsa nie chwycił w mniej lub bardzie uzasadnionym przekonaniu, że sieje on wszystkim na wszystkie strony.... 

Mam na C  240GB  SSD. Nie dzieliłem, bo gdzieś tak chyba wyczytałem, że lepiej nie dzielić, ale nie mam pewności. Tak zostawić, czy podzielić jednak pod tą wersję Light ?

(raczej mi 240GB na C wystarczy, bo dane trzymam na dużśych HDD)

I pamiętam też, że się "nawydłubywałem" w formatowaniu tę partycję techniczną (nie pamiętam, czy tak się nazywa), żebym miał tylko jedną i całą zaszyfrował. Zostawić to tak pod nową instalację, czy pozwolić mu przeformatować tak, jak instalator z "automatu" poprowadzi ?

Opublikowano

Nie działa klient SMB lite i extreme  próbowałem zasady grup rejestr nic nie dało. Instalowałem  Win JG11 23H2 Lite Final i dział klient SMB ale po aktualizacji. Plus za  prace włożoną miałem twoje wersje XP.

Opublikowano
17 godzin temu, VV44 napisał(a):

Nie działa Klient SMB  problem net framework 3.5

Wchodzisz we włącz lub wyłącz funkcje Windows, wyłączasz .net 3.5 i 4.8, ściągasz instalator .net 3.5 i instalujesz,  włączasz znowu funkcje.

W dniu 16.02.2025 o 22:20, Letho napisał(a):

Specjalnie dokupiłem do tej wersji klucz, bo tak korzystałem tylko z home

Gdzie i za ile kupiłeś IOT?

Opublikowano
3 godziny temu, Kaizen napisał(a):

Wchodzisz we włącz lub wyłącz funkcje Windows, wyłączasz .net 3.5 i 4.8, ściągasz instalator .net 3.5 i instalujesz,  włączasz znowu funkcje.

Gdzie i za ile kupiłeś IOT?

Tak byłem zapracowany że nie zwróciłem uwagi na to że kupiłem klucz do zwykłej wersji i będę musiał poszukać do tej

W każdym bądź razie system wymiata, testowałem lite przetestuje extreme

ale jak szybki by to nie był system, gdzieś wewnątrz czuję tęsknotę za windows 10 a najbardziej za 7 

To najlepszy mod windowsa 11 na tym forum, tak można śmiało to powiedzieć.

srom-otnik i say lubią to
Opublikowano

,,Wchodzisz we włącz lub wyłącz funkcje Windows, wyłączasz .net 3.5 i 4.8, ściągasz instalator .net 3.5 i instalujesz,  włączasz znowu funkcje. " -- nie dział

$  nie działa wyłączenie  i  instalacja

$ net framework 3.5 (zawiera wersje NET 2.0 i 3.0) też nie działa

zobacz jaki błąd wypluło

Opublikowano

DO : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cześć  chciałbym ci bardzo podziękować za trud oraz ogrom pracy jaki włożyłeś  w to żeby system stał się niemal perfekcyjny ! dzięki tobie mój sprzęt na tym systemie  dostał drugie życie oraz stał sie nareszcie zdatny do użycia i nie denerwuje po 5 min :)  jestem pod wielkim wrażeniem jaką posiadasz wiedzę i cierpliwość  aby  zrobić takie dzieło :)   
Naprawdę SZACUN !!

srom-otnik i plusik lubią to
Opublikowano
W dniu 18.02.2025 o 21:46, zagrobelny napisał(a):

Jestem jednym z użytkowników  Win JG11 24H2 Iot LTSC Final w wersji Extreme. System na dysku SSD na starszym laptopie z  starą generacją i3  i 8GB RAM pracuje  3x szybciej niż windows10 home i odnosi się wrażenie że ma się doczynienia z dyskie  m.2 NVME i szybszym procesorem.  Na tak szybki wynik ma wpływ dobra optymalizacja, poprawki autora modyfikacji,  brak bloatware Microsot i brak defendera w tle. 

Miałem początkowe problemy z zamrażaniem ekranu  po kilku minutach pracy, co przypuszczalnie wynika z instalacji najnowszych 2024/25 driverów do grafiki wbudowanej i zewnętrznej z programu automatycznego SnappyDriverPack Offline lub być może nie używałem właściwych patchów - skrypów do optymalizacji pamięci i dysku ssd. Obecnie mam starsze drivery z 2016 oraz użyłem skryptów po zainstalowaniu systemu z  katalogu /Pulpit/Tunning/ i testując nie widzę problemów z zawieszaniem. Dziękuję  moderowi @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] za solidną pracę nad systemem i polecam do użytku chwaląc dobraną kompilację pod kątem  przemyślania wycięcia odpowiednich modułów systemu.

To interesujące. Win 10 LTSB próbowałeś?

To jak to ostatecznie jest z tym extreme/lite?

Extreme na trupy w szafie a lite na pachnąca świeżością młoda niewiastę?

srom-otnik lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, magg napisał(a):

To interesujące. Win 10 LTSB próbowałeś?

To jak to ostatecznie jest z tym extreme/lite?

Extreme na trupy w szafie a lite na pachnąca świeżością młoda niewiastę?

Eeee tam, na trupy?

Ja wrzucilem LTSB Extreme na config:

mobo - Asus B760 D4,  Szajsung m2 970 Pro i i5 14600KF - wlaczam guzik obudowy mignie logo Asusa i natychmiast mam gotowy do pracy pulpit. To jest piękne. 

Za tydzień przenoszę system na S. 990 pro 1TB - będzie jeszcze ciut szybciej.

A antywir ,cóż jestem sentymentalny i niepoprawny - niestety Kaspersky free.

Tak wiem i sam siebie za to nie lubię,  ale nie znalazłem przez wszystkie lata nic lepszego.

Tylko 3 procesy wiecej.

Z drukarką i AeroGlass mam łącznie 28 lub 29 procesów na starcie. Cud miód 

wislak00 lubi to
Opublikowano
21 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Eeee tam, na trupy?

mobo - Asus B760 D4,  Szajsung m2 970 Pro i i5 14600KF - wlaczam guzik obudowy mignie logo Asusa i natychmiast mam gotowy do pracy pulpit. To jest piękne. 

Tak wiem i sam siebie za to nie lubię,  ale nie znalazłem przez wszystkie lata nic lepszego.

Tylko 3 procesy wiecej.

Powiedz jak wgrać sterowniki nvidia pod 4080 s ? Chyba że nie używasz grafiki to wszystko jasne.

Czy coś będzie jeszcze tak fajnie zrobione jak 1607 ? tylko od 1803 w górę bo wtedy wszystko z adobe śmiga i grafika śmiga.... w 30 procesach.... coś pięknego...... 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
13 minut temu, profilm34 napisał(a):

Powiedz jak wgrać sterowniki nvidia pod 4080 s ? Chyba że nie używasz grafiki to wszystko jasne.

Moja grafika to hehe, uwaga - jakaś karta z serii gt 1030 2gb pamięci...

Byle się system poprawnie wyświetlał i filmy z telefonu 60fps.

Więc sam widzisz....

A nie da się wgrać starą metodą przez menadżera urządzeń?

Rozpakować na np pulpicie instalkę sterowników grafiki do jakiegoś folderu, a nastepnie wskazać go z poziomu kreatora wyszukiwania sterowników- są tam dwie opcje: albo przez Windows Update, a druga z dysku.

Nie wiem, czy w tym przypadku zadziała...

Jeśli nie instaluję sterowników za pomocą DriverBoosteraPro, to stosuję tylko taką metodę

Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 20:51, VV44 napisał(a):

problem net framework 3.5

Uruchom Iso w exploratorze. Uruchom CMD jako admin i wklej polecenie

Dism /online /enable-feature /featurename:NetFx3 /All /Source:H:\sources\sxs /LimitAccess

"H" dysk z instalką zainstaluje się framework 3.5

Opublikowano
18 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Eeee tam, na trupy?

Tylko 3 procesy wiecej.

Chodziło mi o win11. Extreme (ten ponoć problematyczny) na stare kompy (trupy), a lite na nowe (🥰). Z tego co ludki piszą, z extreme są jakieś problemy, a lite "jest nawet szybsze" z tego co pisałeś.

To temat o win11, ale...zaraz, zainstalowałeś win10 LTSB na wymienionym w poście sprzęcie? Przecież miałeś z tym problem.