Adek890127 Posted January 11 Report Posted January 11 Cześć, jak w temacie. Jeśli używam sterowników 522.xx to Fifa działa bez zarzutu, ale jak tylko zrobię ich aktualizacje to już nie da się wł gry. Problem jest tylko z Fifa. Juz wywalałem od AMD i zostawiałem same nvidi i nic. Każdy inny sterownik poza 522 nie pozwala jej odpalić [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
ampa Posted January 11 Report Posted January 11 Ja mam 566 i gram. U mnie z tą grą to jest cały czas cyrk nie zależnie od wersji sterów. Poprzedniczkę miałem na steam i jeszcze starszy sprzęt był to uruchamianie polegało na tym że uruchamiał się steam potem apka EA i gra która oczywiście się nie odpalała za pierwszym razem co mnie do pasji doprowadzało. Teraz sobie pomyślałem będę mądrzejszy (tu jednak zaznaczę że nikt mądry nie gra w to guano) i zakupię w aplikacji EA i co? mam nowy sprzęt a ta gierka dalej się uruchamia za drugim podejściem i dodatkowo potrafi się zwiesić i tylko restart...normalnie tragedia a próbowałem już różnych sposobów, mikro przycięcia to już znany i nie naprawialny temat więc się nie będę rozpisywał. Quote
Adek890127 Posted January 11 Author Report Posted January 11 9 minut temu, ampa napisał(a): Ja mam 566 i gram. U mnie z tą grą to jest cały czas cyrk nie zależnie od wersji sterów. Poprzedniczkę miałem na steam i jeszcze starszy sprzęt był to uruchamianie polegało na tym że uruchamiał się steam potem apka EA i gra która oczywiście się nie odpalała za pierwszym razem co mnie do pasji doprowadzało. Teraz sobie pomyślałem będę mądrzejszy (tu jednak zaznaczę że nikt mądry nie gra w to guano) i zakupię w aplikacji EA i co? mam nowy sprzęt a ta gierka dalej się uruchamia za drugim podejściem i dodatkowo potrafi się zwiesić i tylko restart...normalnie tragedia a próbowałem już różnych sposobów, mikro przycięcia to już znany i nie naprawialny temat więc się nie będę rozpisywał. Mi właśnie wyje Save z gry.. Zawiesiła się jak zawsze po którymś meczu i nie mam zapasów.. Super. U mnie też się wł po 2/3x zanim się woogkw włączy, jaki masz Windows i dokładne info podaj nr kompilacji itp Quote
ampa Posted January 11 Report Posted January 11 24H2 26100.2605. Dziwne z tymi zapisami bo przecież są na serwerze. Dałeś drugi temat ze zdjęciem, jakieś błędy dx tam są. Zainstaluj może DirectX jak tam napisałem i może te pakiety które są w folderze gry installer/vc, może to to. Quote
dudus2072 Posted January 11 Report Posted January 11 Kiedyś miałem oryginalnego rdr2 na steam i też mi odpalała za drugim razem zawsze i nie raz w losowych momentach sypała się jakaś usługa od Lanchera i tych usług steam działających w tle i grę od tak wywalało do pulpitu. Na szczęście była to jedna i jedyna gra w moim życiu na którą wydałem pieniądze i bawiłem się z tymi aplikacjami steam idp... zamulaczami sytemu. Na pirackich wersjach nie ma takich problemów, może to będzie wasze rozwiązanie. Quote
Adek890127 Posted January 11 Author Report Posted January 11 Godzinę temu, dudus2072 napisał(a): Kiedyś miałem oryginalnego rdr2 na steam i też mi odpalała za drugim razem zawsze i nie raz w losowych momentach sypała się jakaś usługa od Lanchera i tych usług steam działających w tle i grę od tak wywalało do pulpitu. Na szczęście była to jedna i jedyna gra w moim życiu na którą wydałem pieniądze i bawiłem się z tymi aplikacjami steam idp... zamulaczami sytemu. Na pirackich wersjach nie ma takich problemów, może to będzie wasze rozwiązanie. Nie da się grać ultimatum team inaczej xd, dodałem foto z błędem Quote
Napromieniowany Posted January 11 Report Posted January 11 Dodam trochę więcej informacji. Cytat Wygląda na to, że problem dotyczy kompatybilności najnowszych sterowników NVIDIA z grą FIFA, co może być związane z optymalizacją DirectX w aktualnych wersjach sterowników. Możliwe rozwiązania: Zostań przy sterowniku 522.xx: Skoro sterownik 522.xx działa poprawnie, możesz tymczasowo korzystać z tej wersji, szczególnie jeśli FIFA jest ważną częścią Twojej rozgrywki. Wypróbuj czystą instalację sterownika: Pobierz najnowszy sterownik NVIDIA ze strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Skorzystaj z trybu "czystej instalacji" podczas instalacji sterownika, aby upewnić się, że wszystkie stare pliki sterownika zostały usunięte. Wyłącz Ray Tracing (jeśli jest dostępny): W ustawieniach gry FIFA wyłącz funkcje związane z Ray Tracingiem, jeśli są dostępne. Sterowniki mogą mieć problemy z implementacją Ray Tracingu w najnowszej wersji. Zgłoszenie problemu do NVIDIA: Skontaktuj się z pomocą techniczną NVIDIA lub zgłoś błąd poprzez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Opisz dokładnie problem, wspomnij o działaniu sterownika 522.xx i problemach z późniejszymi wersjami. Sprawdź spójność plików gry (Steam/Origin): Jeśli korzystasz ze Steama lub Origina, sprawdź integralność plików gry. Uszkodzone pliki mogą powodować takie błędy. Wyłącz "Hardware-accelerated GPU Scheduling": W systemie Windows otwórz „Ustawienia” → „Ekran” → „Ustawienia grafiki” → wyłącz "HAGS" (Przyspieszenie sprzętowe GPU). Sprawdź dzienniki gry i systemu: Sprawdź pliki dziennika FIFA w katalogu gry, aby uzyskać więcej informacji o błędzie. Zajrzyj do „Podglądu zdarzeń” w systemie Windows, aby zobaczyć, czy sterownik lub gra generują dodatkowe błędy. Quote
Adek890127 Posted January 12 Author Report Posted January 12 O sprawdzę tę opcję wszystkie na spokojnie, obecnie czyszczę pc z kurzu Quote
Adek890127 Posted January 12 Author Report Posted January 12 19 godzin temu, TheStraight napisał(a): Screen z reddita : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie mam MachineGuid [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 20 godzin temu, ampa napisał(a): Zainstalowałeś te vc i ewentualnie directa? mam vc i dalej nic. no spier gra i tylke. Quote
TheStraight Posted January 12 Report Posted January 12 Bo jesteś w złym kluczu Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Cryptography Quote
Adek890127 Posted January 12 Author Report Posted January 12 20 minut temu, TheStraight napisał(a): Bo jesteś w złym kluczu Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Cryptography Byłem tam i nie było. Była pusta domyślna. Je.. To. Gra wystawiona, jak, się, trafi jakiś, dureń to neich kupuje. Nie będę, się, kopał, z które, wywala, się, samo, z, siebie. To nie jest, pełnoprawna, gra tylko jakaś, beta Quote
TheStraight Posted January 12 Report Posted January 12 Teraz, Adek890127 napisał(a): Byłem tam i nie było. Była pusta domyślna. W takim wypadku możesz sobie utworzyć nowy ciąg i po prostu wpisać ręcznie. Może stąd te błędy bo po zmianach po prostu nie masz wygenerowanego GUID Quote
Adek890127 Posted January 12 Author Report Posted January 12 14 minut temu, TheStraight napisał(a): W takim wypadku możesz sobie utworzyć nowy ciąg i po prostu wpisać ręcznie. Może stąd te błędy bo po zmianach po prostu nie masz wygenerowanego GUID Hak to zrobilen to to nawet nie wywaliło tego błędu tylko po prostu odrazu błąd zgłoszenia do origin Quote
ampa Posted January 12 Report Posted January 12 To używasz origin zamiast aplikacji EA. Teoretycznie na tej samej karcie i sterowniku u mnie działa, sprawdzałem wczoraj i dziś bo myślałem że po aktualizacji coś nie pykło ale o dziwo nawet mnie nie wywaliło a grałem dziś ze dwie godziny, aż się zdziwiłem. Próbowałeś naprawy gry? Quote
Adek890127 Posted January 12 Author Report Posted January 12 2 godziny temu, ampa napisał(a): To używasz origin zamiast aplikacji EA. Teoretycznie na tej samej karcie i sterowniku u mnie działa, sprawdzałem wczoraj i dziś bo myślałem że po aktualizacji coś nie pykło ale o dziwo nawet mnie nie wywaliło a grałem dziś ze dwie godziny, aż się zdziwiłem. Próbowałeś naprawy gry? No tej ea nie wiem czemu origin ki się wpisalo. Nic nie dało, nie wiem może win do du*y bo mam stara 10 22h2 Napisze Do EA Niech myślą Quote
Kosa7 Posted January 13 Report Posted January 13 Podłącze się pod temat które sterowniki polecacie pod rtx mam obecnie 565.90 game ready zainstalowane czasami w losowych grach ludzi wywalić do pulpity albo sterownik ekranu przestał działać Quote
Adek890127 Posted January 14 Author Report Posted January 14 21 godzin temu, Kosa7 napisał(a): Podłącze się pod temat które sterowniki polecacie pod rtx mam obecnie 565.90 game ready zainstalowane czasami w losowych grach ludzi wywalić do pulpity albo sterownik ekranu przestał działać U mnie 522.x niby są ok ale naraz wyjdzie info ze są stare dla nowej gry - np duch ciszymy ale ogółem gra działa Quote
Widzior Posted January 14 Report Posted January 14 Ale wy macie sr*czkę z tym, żeby wszystko w systemie było najnowsze. To jako stary boomer wam powiem jakie są moje wnioski po 30latach zabawy z komputerami - dla każdej karty graficznej, która już nie jest najnowszej generacji, istnieje pewien graniczny sterownik, po którym już się dla niej nic więcej nie poprawi, a wręcz może pogorszyć. Każde kolejne paczki sterów będą już zawierać w sobie dodatkowy, niepotrzebny dla tej grafiki syf. Chociaż teraz przez DLSS i RT do gier sprawa wygląda trochę inaczej. W każdym razie ja na moim złomie GTX 1650s przetestowałem masę sterowników i niestety wszystkie powyżej wersji 457.51 z listopada 2020 powodują mi raz na jakiś czas wyj#bkę sterownika ekranowego i jego zresetowanie. Na tym sterowniku nie zdarzyło się to nigdy przez kilka lat. I to na pewno nie jest zbieg okoliczności. tadziu123 likes this Quote
Kosa7 Posted January 14 Report Posted January 14 1 godzinę temu, Widzior napisał(a): Ale wy macie sr*czkę z tym, żeby wszystko w systemie było najnowsze. To jako stary boomer wam powiem jaki są moje wnioski po 30latach zabawy z komputerami - dla każdej karty graficznej, która już nie jest najnowszej generacji, istnieje pewien graniczny sterownik, po którym już się dla niej nic więcej nie poprawi, a wręcz może pogorszyć. Każde kolejne paczki sterów będą już zawierać w sobie dodatkowy, niepotrzebny dla tej grafiki syf. Chociaż teraz przez DLSS i RT do gier sprawa wygląda trochę inaczej. W każdym razie ja na moim złomie GTX 1650s przetestowałem masę sterowników i niestety wszystkie powyżej wersji 457.51 z listopada 2020 powodują mi raz na jakiś czas wyj#bkę sterownika ekranowego i jego zresetowanie. Na tym sterowniku nie zdarzyło się to nigdy przez kilka lat. I to na pewno nie jest zbieg okoliczności. Co nie zmienia faktu że Nvidia od lat ma problemy ze sterownikami. Druga sprawa też można troche taktowanie karty obniżyć wiem że w niektórych przypadkach to pomagało i strona tutaj jest po stronie producentów kart za wysoko taktują swoje karty bazowo. Quote
Patryk.P Posted January 27 Report Posted January 27 W dniu 14.01.2025 o 17:39, Widzior napisał(a): Ale wy macie sr*czkę z tym, żeby wszystko w systemie było najnowsze. To jako stary boomer wam powiem jaki są moje wnioski po 30latach zabawy z komputerami - dla każdej karty graficznej, która już nie jest najnowszej generacji, istnieje pewien graniczny sterownik, po którym już się dla niej nic więcej nie poprawi, a wręcz może pogorszyć. Każde kolejne paczki sterów będą już zawierać w sobie dodatkowy, niepotrzebny dla tej grafiki syf. Chociaż teraz przez DLSS i RT do gier sprawa wygląda trochę inaczej. W każdym razie ja na moim złomie GTX 1650s przetestowałem masę sterowników i niestety wszystkie powyżej wersji 457.51 z listopada 2020 powodują mi raz na jakiś czas wyj#bkę sterownika ekranowego i jego zresetowanie. Na tym sterowniku nie zdarzyło się to nigdy przez kilka lat. I to na pewno nie jest zbieg okoliczności. Quote
Recommended Posts