Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam lapka do ogarnięcia. Zainstalowany Windows 7 64bit, oryginalny.

Ponieważ system działam bardzo powoli i łapał zwiechy po kilka minut po zgraniu danych przywróciłem z recovery - niestety problem z WU,

spróbowałem Legacy Update, część aktualizacji nie może być zainstalowanych, na tę chwilę po znalezieniu aktualizacji instaluje, restartuje system aby dokończyć konfigurację,

po 65% krzyczy że nie może zainstalować, cofa zmiany po kilka godzin i tak w kółko.

Chciałbym to ogarnąć na oryginalnym systemie - da się jakoś postawić na W7 już z łatkami na kluczu z recovery?

Posted
W dniu 8.01.2025 o 20:00, Widzior napisał(a):

Akurat nasz guru zstąpił kilka dni temu z niebios, żeby nas uraczyć najnowszym, aktualnym modem Win7, więc użyj go, a nie się pierdzielisz z jakimś starociem z recovery.

Czym to wrzucić na pendrive? Po rufusie nie chce wstać a FlashBoot mam bez PRO.

Posted

Normalnie po Rufusie wstaje, bo sprawdzałem i to na Ryzenie 5600, ale jak wy ludzie nie potraficie zrobić najprostszej rzeczy bezproblemowo, to co ja poradzę. Masz wszystko opisane w 1szy poście co i jak ustawić. Oczywiście ja działam na MBR, a nie kretyńskim GPT. Nawet tu ostatnio też pisałem:

wwd likes this
Posted
18 godzin temu, Widzior napisał(a):

Normalnie po Rufusie wstaje, bo sprawdzałem i to na Ryzenie 5600, ale jak wy ludzie nie potraficie zrobić najprostszej rzeczy bezproblemowo, to co ja poradzę. Masz wszystko opisane w 1szy poście co i jak ustawić. Oczywiście ja działam na MBR, a nie kretyńskim GPT. Nawet tu ostatnio też pisałem:

Potraficie.

Wrzuciłem na płytę ten:

Instalacja przeszła bez problemów,, aktywacja kluczem z lapka,  sterowniki Asusa, programy i ładnie hula, tylko po WU pokazuje  że nie może zainstalować niektórych aktualizacji jak np Framework i zabezpieczeń (KB2952664, KB3185319, KB2862330, KB971033, KB4535102).

EDIT:

w/w aktualizacje przeszły pojedynczo oprócz KB2862330, KB3185319, KB3185319, dałem tylko ważne.

Lapek jest dla osoby która raczej nie będzie się bawić w skrypty, odznaczanie aktualizacji i inne bo się na tym nie zna. Dlatego chcę żeby było jak najnowsze co potrzeba i tyle.

Posted

Brawo. Miałeś dobrego, aktualnego moda od Razora bez telemetrii, a potem sam sobie zainstalowałeś śmieciowe, szpiegujące łaty, które każdy normalny człek ukrywa, a Razor celowo ich nie dodał. Rzeczywiście "potraficie"....zyepać dobrego moda :22

Posted

KB2952664, - telemetria

KB3185319, - zbiorcza do IE, która wyskakuje błędnie

KB2862330, - problematyczna, często nie instaluje się

KB971033, - aktualizacja WGA, śmieci

KB4535102 - rollup do .NET - od dawna się wysypują, instalować tylko ręcznie i najlepiej z bypassem ESU

starcraft2fan and wwd like this
Posted
W dniu 19.01.2025 o 15:17, Widzior napisał(a):

Brawo. Miałeś dobrego, aktualnego moda od Razora bez telemetrii, a potem sam sobie zainstalowałeś śmieciowe, szpiegujące łaty, które każdy normalny człek ukrywa, a Razor celowo ich nie dodał. Rzeczywiście "potraficie"....zyepać dobrego moda :22

Skąd mam wiedzieć które są śmieciowe a które nie, wrzucałem tylko ważne?

Jak dam osobie zrobionego laptopa to mam powiedzieć żeby śledziła posty na winclub i patrzyła co instaluje?

Przecież 99% ludzi nie bawi się w takie rzeczy bo ich nie rozumie.

22 godziny temu, razor1995 napisał(a):

KB2952664, - telemetria

KB3185319, - zbiorcza do IE, która wyskakuje błędnie

KB2862330, - problematyczna, często nie instaluje się

KB971033, - aktualizacja WGA, śmieci

KB4535102 - rollup do .NET - od dawna się wysypują, instalować tylko ręcznie i najlepiej z bypassem ESU

Zainstalowałem po aktywacji:

obraz_2025-01-20_192903425.png.e5193e08e86eb38d62dc2a06318d5f73.png

zostały jeszcze:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Które zostawić i co mam wyłączyć całkiem WU?

Posted

Chciałem przywrócić system do momentu aktywacji ale przez update poleciały mi punkty przywracania, pewnie było za mało miejsca ustawione.

Robię skryptem krok 3 i po tym wyłączyć AU na zawsze?  

Posted
43 minuty temu, razor1995 napisał(a):

Ten skrypt zrobi Ci porządek:

Mam noo postawiony system W/W (po przywracaniu posypały się programy).

Mam od razu wyłączyć WU i nie instalować żadnych łatek?

Na laptopie będzie Avast premium.

Posted
Godzinę temu, wwd napisał(a):

Jak dam osobie zrobionego laptopa to mam powiedzieć żeby śledziła posty na winclub i patrzyła co instaluje?

Nie, po prostu wyłączasz WU na amen takiej osobie! To jest Win7, martwy system, jak masz aktualny ze stycznia 2025, to olewasz WU. Proste jak drut, a nie na siłę instalować wszystko, co tylko WU wypluje.

10 minut temu, wwd napisał(a):

Mam od razu wyłączyć WU i nie instalować żadnych łatek?

TAK! Ewentualnie można dać WU na Ręczny, jak planujemy później ręcznie dogrywać comiesięczne łaty Security-Only albo Rollup'y.

YrY23Na.png

wwd likes this
Posted
1 godzinę temu, wwd napisał(a):

A fremework też nie instalować?

Ja mam NET 4.8 i wystarczy. Nie wiem jaki jest w tym obrazie Razora. W modzie Nieobecnego, który ci na początku polecałem, jest też dodany NET 6.0.36, ale na moje to zbędne. Jeśli pytałeś o łaty do Frameworka, to ja je olewam. Czasem raz na rok sobie wrzucę najnowsze, jak mi się przypomni.

wwd likes this
Posted
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Nie wiem jaki jest w tym obrazie Razora.

Zintegrowany jest .NET 4.8.

U mnie świeżo po instalacji wykrywa tak:

I tak polecam ukryć :E 

Przy czym w przypadku najnowszych poprawek do .NET potrzebujesz BypassESU albo tego skryptu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - najnowsza aktualizacja do .NET to KB5049619.

wwd and LaptopIpc like this
Posted
12 godzin temu, razor1995 napisał(a):

Zintegrowany jest .NET 4.8.

U mnie świeżo po instalacji wykrywa tak:

I tak polecam ukryć :E 

Przy czym w przypadku najnowszych poprawek do .NET potrzebujesz BypassESU albo tego skryptu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - najnowsza aktualizacja do .NET to KB5049619.

Czyli mogę ręcznie wyszukać tylko KB890830 - narzędzie usuwania złośliwego oprogramowania i tyle?

Edge nie potrzebny i Framework jeśli już jest to też.

Posted
5 godzin temu, wwd napisał(a):

Czyli mogę ręcznie wyszukać tylko KB890830 - narzędzie usuwania złośliwego oprogramowania i tyle?

Jak masz zamiar używać Avast Premium, to to też ci nie jest w ogóle potrzebne. Powtarzam - wyłączyć WU na amen i cieszyć się sprawnym, aktualnym Win7

wwd and starcraft2fan like this
Posted
3 godziny temu, Widzior napisał(a):

Jak masz zamiar używać Avast Premium, to to też ci nie jest w ogóle potrzebne. Powtarzam - wyłączyć WU na amen i cieszyć się sprawnym, aktualnym Win7

Tak właściwie to poza łatkami bezpieczeństwa jest sens w ogóle instalować te aktualizacje i przejmować się tym? Antywirusa osobiście nie używam od lat. Jak potrzebuję w7 to instaluję wersję z 2021 od Sromotnika i śmiga to bez problemu. 

Z przeglądarek jest R3dfox i Supermium, jak potrzebuję mieć tam internet. 

LaptopIpc and wwd like this
Posted
W dniu 21.01.2025 o 15:41, Widzior napisał(a):

Super, dziękuję bardzo.

Postawione i śmiga.

Wspomniałeś wcześniej o systemie partycji - czy wg Ciebie nadal lepiej używać MBR zamiast GPT?

Mam do postawienia dwa systemy W10, jeden w łapki drugi w pc. Ten w pc jest nowy 1Tb i zastanawiam się jak go ustawić.

Myślałem że MBR odchodzi w niepamięć i siłą rzeczy trzeba iść w nowsze.

Posted
W dniu 21.01.2025 o 18:48, starcraft2fan napisał(a):

Tak właściwie to poza łatkami bezpieczeństwa jest sens w ogóle instalować te aktualizacje i przejmować się tym?

Nie :E Ja mam cały czas ten sam Win7 od kwietnia 2017 i od tego czasu instalowałem ręcznie wyłącznie łaty Security-Only. I co? System ma zaraz 8 lat bez reinstalki i działa bezbłędnie! Grałem na nim w masę gier i każda wydana na DX11 działała. Nie widziałem ani razu samoczynnego BSOD'a (no kilka widziałem, ale to z mojej winy jak robiłem max OC ramu na 1szym Ryzenie, a wiadomo z legend jak to wtedy wyglądało :22).

4 godziny temu, wwd napisał(a):

czy wg Ciebie nadal lepiej używać MBR zamiast GPT?

Jak już pisałem, używam wyłącznie MBR we wszystkich dyskach na sprzęcie ze stopki. Nie cierpię GPT i tego całego zwalonego UEFI. No ale ja jestem stary, niereformowalny boomer, to mi wypada :clown

W dniu 21.01.2025 o 18:48, starcraft2fan napisał(a):

Z przeglądarek jest R3dfox

Oczywiście sam korzystam i polecam na Win7.

starcraft2fan and wwd like this
Posted
5 godzin temu, wwd napisał(a):

zaktualizowaną wersję W10 Home 22H2

Klikasz utwórz pakiet pobierający, wypakowujesz i uruchamiasz jako admin: uup_download_windows.cmd

Pobiera pliki i tworzy się ISO.

Dwa, przecież są na forum już od lat wstawki @djrys

wwd likes this
Posted
5 godzin temu, razor1995 napisał(a):

Klikasz utwórz pakiet pobierający, wypakowujesz i uruchamiasz jako admin: uup_download_windows.cmd

Pobiera pliki i tworzy się ISO.

Dwa, przecież są na forum już od lat wstawki @djrys

Szukam oryginalnej wersji z tylko potrzebnymi aktualizacjami bez jakiś modów - czy ta od @djrys jest odpowiednia?