wwd Posted December 31, 2024 Report Posted December 31, 2024 Mam lapka do ogarnięcia. Zainstalowany Windows 7 64bit, oryginalny. Ponieważ system działam bardzo powoli i łapał zwiechy po kilka minut po zgraniu danych przywróciłem z recovery - niestety problem z WU, spróbowałem Legacy Update, część aktualizacji nie może być zainstalowanych, na tę chwilę po znalezieniu aktualizacji instaluje, restartuje system aby dokończyć konfigurację, po 65% krzyczy że nie może zainstalować, cofa zmiany po kilka godzin i tak w kółko. Chciałbym to ogarnąć na oryginalnym systemie - da się jakoś postawić na W7 już z łatkami na kluczu z recovery? Quote
wwd Posted January 8 Author Report Posted January 8 Nikt nie podpowie? A jakaś wersja gotowa do pracy? Niezbyt obciążająca? Quote
Widzior Posted January 8 Report Posted January 8 Akurat nasz guru zstąpił kilka dni temu z niebios, żeby nas uraczyć najnowszym, aktualnym modem Win7, więc użyj go, a nie się pierdzielisz z jakimś starociem z recovery. starcraft2fan likes this Quote
wwd Posted January 18 Author Report Posted January 18 W dniu 8.01.2025 o 20:00, Widzior napisał(a): Akurat nasz guru zstąpił kilka dni temu z niebios, żeby nas uraczyć najnowszym, aktualnym modem Win7, więc użyj go, a nie się pierdzielisz z jakimś starociem z recovery. Czym to wrzucić na pendrive? Po rufusie nie chce wstać a FlashBoot mam bez PRO. Quote
Widzior Posted January 18 Report Posted January 18 Normalnie po Rufusie wstaje, bo sprawdzałem i to na Ryzenie 5600, ale jak wy ludzie nie potraficie zrobić najprostszej rzeczy bezproblemowo, to co ja poradzę. Masz wszystko opisane w 1szy poście co i jak ustawić. Oczywiście ja działam na MBR, a nie kretyńskim GPT. Nawet tu ostatnio też pisałem: Quote
wwd Posted January 19 Author Report Posted January 19 18 godzin temu, Widzior napisał(a): Normalnie po Rufusie wstaje, bo sprawdzałem i to na Ryzenie 5600, ale jak wy ludzie nie potraficie zrobić najprostszej rzeczy bezproblemowo, to co ja poradzę. Masz wszystko opisane w 1szy poście co i jak ustawić. Oczywiście ja działam na MBR, a nie kretyńskim GPT. Nawet tu ostatnio też pisałem: Potraficie. Wrzuciłem na płytę ten: Instalacja przeszła bez problemów,, aktywacja kluczem z lapka, sterowniki Asusa, programy i ładnie hula, tylko po WU pokazuje że nie może zainstalować niektórych aktualizacji jak np Framework i zabezpieczeń (KB2952664, KB3185319, KB2862330, KB971033, KB4535102). EDIT: w/w aktualizacje przeszły pojedynczo oprócz KB2862330, KB3185319, KB3185319, dałem tylko ważne. Lapek jest dla osoby która raczej nie będzie się bawić w skrypty, odznaczanie aktualizacji i inne bo się na tym nie zna. Dlatego chcę żeby było jak najnowsze co potrzeba i tyle. Quote
Widzior Posted January 19 Report Posted January 19 Brawo. Miałeś dobrego, aktualnego moda od Razora bez telemetrii, a potem sam sobie zainstalowałeś śmieciowe, szpiegujące łaty, które każdy normalny człek ukrywa, a Razor celowo ich nie dodał. Rzeczywiście "potraficie"....zyepać dobrego moda devhost977, razor1995 and starcraft2fan like this Quote
razor1995 Posted Sunday at 07:47 PM Report Posted Sunday at 07:47 PM KB2952664, - telemetria KB3185319, - zbiorcza do IE, która wyskakuje błędnie KB2862330, - problematyczna, często nie instaluje się KB971033, - aktualizacja WGA, śmieci KB4535102 - rollup do .NET - od dawna się wysypują, instalować tylko ręcznie i najlepiej z bypassem ESU starcraft2fan likes this Quote
wwd Posted Monday at 06:34 PM Author Report Posted Monday at 06:34 PM W dniu 19.01.2025 o 15:17, Widzior napisał(a): Brawo. Miałeś dobrego, aktualnego moda od Razora bez telemetrii, a potem sam sobie zainstalowałeś śmieciowe, szpiegujące łaty, które każdy normalny człek ukrywa, a Razor celowo ich nie dodał. Rzeczywiście "potraficie"....zyepać dobrego moda Skąd mam wiedzieć które są śmieciowe a które nie, wrzucałem tylko ważne? Jak dam osobie zrobionego laptopa to mam powiedzieć żeby śledziła posty na winclub i patrzyła co instaluje? Przecież 99% ludzi nie bawi się w takie rzeczy bo ich nie rozumie. 22 godziny temu, razor1995 napisał(a): KB2952664, - telemetria KB3185319, - zbiorcza do IE, która wyskakuje błędnie KB2862330, - problematyczna, często nie instaluje się KB971033, - aktualizacja WGA, śmieci KB4535102 - rollup do .NET - od dawna się wysypują, instalować tylko ręcznie i najlepiej z bypassem ESU Zainstalowałem po aktywacji: zostały jeszcze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Które zostawić i co mam wyłączyć całkiem WU? Quote
razor1995 Posted Monday at 06:53 PM Report Posted Monday at 06:53 PM 19 minut temu, wwd napisał(a): Skąd mam wiedzieć które są śmieciowe a które nie, wrzucałem tylko ważne? Ten skrypt zrobi Ci porządek: Quote
wwd Posted Monday at 07:12 PM Author Report Posted Monday at 07:12 PM Chciałem przywrócić system do momentu aktywacji ale przez update poleciały mi punkty przywracania, pewnie było za mało miejsca ustawione. Robię skryptem krok 3 i po tym wyłączyć AU na zawsze? Quote
wwd Posted Monday at 07:40 PM Author Report Posted Monday at 07:40 PM 43 minuty temu, razor1995 napisał(a): Ten skrypt zrobi Ci porządek: Mam noo postawiony system W/W (po przywracaniu posypały się programy). Mam od razu wyłączyć WU i nie instalować żadnych łatek? Na laptopie będzie Avast premium. Quote
Widzior Posted Monday at 07:41 PM Report Posted Monday at 07:41 PM Godzinę temu, wwd napisał(a): Jak dam osobie zrobionego laptopa to mam powiedzieć żeby śledziła posty na winclub i patrzyła co instaluje? Nie, po prostu wyłączasz WU na amen takiej osobie! To jest Win7, martwy system, jak masz aktualny ze stycznia 2025, to olewasz WU. Proste jak drut, a nie na siłę instalować wszystko, co tylko WU wypluje. 10 minut temu, wwd napisał(a): Mam od razu wyłączyć WU i nie instalować żadnych łatek? TAK! Ewentualnie można dać WU na Ręczny, jak planujemy później ręcznie dogrywać comiesięczne łaty Security-Only albo Rollup'y. Quote
wwd Posted Monday at 07:45 PM Author Report Posted Monday at 07:45 PM 3 minuty temu, Widzior napisał(a): TAK! A fremework też nie instalować? Quote
Widzior Posted Monday at 07:48 PM Report Posted Monday at 07:48 PM 1 godzinę temu, wwd napisał(a): A fremework też nie instalować? Ja mam NET 4.8 i wystarczy. Nie wiem jaki jest w tym obrazie Razora. W modzie Nieobecnego, który ci na początku polecałem, jest też dodany NET 6.0.36, ale na moje to zbędne. Jeśli pytałeś o łaty do Frameworka, to ja je olewam. Czasem raz na rok sobie wrzucę najnowsze, jak mi się przypomni. Quote
razor1995 Posted Monday at 08:43 PM Report Posted Monday at 08:43 PM Godzinę temu, Widzior napisał(a): Nie wiem jaki jest w tym obrazie Razora. Zintegrowany jest .NET 4.8. U mnie świeżo po instalacji wykrywa tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tak polecam ukryć Przy czym w przypadku najnowszych poprawek do .NET potrzebujesz BypassESU albo tego skryptu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - najnowsza aktualizacja do .NET to KB5049619. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
wwd Posted Tuesday at 09:16 AM Author Report Posted Tuesday at 09:16 AM 12 godzin temu, razor1995 napisał(a): Zintegrowany jest .NET 4.8. U mnie świeżo po instalacji wykrywa tak: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tak polecam ukryć Przy czym w przypadku najnowszych poprawek do .NET potrzebujesz BypassESU albo tego skryptu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - najnowsza aktualizacja do .NET to KB5049619. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czyli mogę ręcznie wyszukać tylko KB890830 - narzędzie usuwania złośliwego oprogramowania i tyle? Edge nie potrzebny i Framework jeśli już jest to też. Quote
Widzior Posted Tuesday at 02:41 PM Report Posted Tuesday at 02:41 PM 5 godzin temu, wwd napisał(a): Czyli mogę ręcznie wyszukać tylko KB890830 - narzędzie usuwania złośliwego oprogramowania i tyle? Jak masz zamiar używać Avast Premium, to to też ci nie jest w ogóle potrzebne. Powtarzam - wyłączyć WU na amen i cieszyć się sprawnym, aktualnym Win7 starcraft2fan likes this Quote
starcraft2fan Posted Tuesday at 05:48 PM Report Posted Tuesday at 05:48 PM 3 godziny temu, Widzior napisał(a): Jak masz zamiar używać Avast Premium, to to też ci nie jest w ogóle potrzebne. Powtarzam - wyłączyć WU na amen i cieszyć się sprawnym, aktualnym Win7 Tak właściwie to poza łatkami bezpieczeństwa jest sens w ogóle instalować te aktualizacje i przejmować się tym? Antywirusa osobiście nie używam od lat. Jak potrzebuję w7 to instaluję wersję z 2021 od Sromotnika i śmiga to bez problemu. Z przeglądarek jest R3dfox i Supermium, jak potrzebuję mieć tam internet. Quote
wwd Posted Wednesday at 05:24 PM Author Report Posted Wednesday at 05:24 PM W dniu 21.01.2025 o 15:41, Widzior napisał(a): Jak masz zamiar używać Avast Premium, to to też ci nie jest w ogóle potrzebne. Powtarzam - wyłączyć WU na amen i cieszyć się sprawnym, aktualnym Win7 Super, dziękuję bardzo. Postawione i śmiga. Wspomniałeś wcześniej o systemie partycji - czy wg Ciebie nadal lepiej używać MBR zamiast GPT? Mam do postawienia dwa systemy W10, jeden w łapki drugi w pc. Ten w pc jest nowy 1Tb i zastanawiam się jak go ustawić. Myślałem że MBR odchodzi w niepamięć i siłą rzeczy trzeba iść w nowsze. Quote
Widzior Posted Wednesday at 10:11 PM Report Posted Wednesday at 10:11 PM W dniu 21.01.2025 o 18:48, starcraft2fan napisał(a): Tak właściwie to poza łatkami bezpieczeństwa jest sens w ogóle instalować te aktualizacje i przejmować się tym? Nie Ja mam cały czas ten sam Win7 od kwietnia 2017 i od tego czasu instalowałem ręcznie wyłącznie łaty Security-Only. I co? System ma zaraz 8 lat bez reinstalki i działa bezbłędnie! Grałem na nim w masę gier i każda wydana na DX11 działała. Nie widziałem ani razu samoczynnego BSOD'a (no kilka widziałem, ale to z mojej winy jak robiłem max OC ramu na 1szym Ryzenie, a wiadomo z legend jak to wtedy wyglądało ). 4 godziny temu, wwd napisał(a): czy wg Ciebie nadal lepiej używać MBR zamiast GPT? Jak już pisałem, używam wyłącznie MBR we wszystkich dyskach na sprzęcie ze stopki. Nie cierpię GPT i tego całego zwalonego UEFI. No ale ja jestem stary, niereformowalny boomer, to mi wypada W dniu 21.01.2025 o 18:48, starcraft2fan napisał(a): Z przeglądarek jest R3dfox Oczywiście sam korzystam i polecam na Win7. starcraft2fan likes this Quote
wwd Posted 9 hours ago Author Report Posted 9 hours ago @razor1995 masz może zaktualizowaną wersję W10 Home 22H2 którą mógłbym aktywować swoim kluczem? Quote
razor1995 Posted 4 hours ago Report Posted 4 hours ago 5 godzin temu, wwd napisał(a): zaktualizowaną wersję W10 Home 22H2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Klikasz utwórz pakiet pobierający, wypakowujesz i uruchamiasz jako admin: uup_download_windows.cmd Pobiera pliki i tworzy się ISO. Dwa, przecież są na forum już od lat wstawki @djrys: Quote
Recommended Posts