Dolce Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 Witam. Mam problem. Wczoraj zaktualizowałem system Win11 do najnowszej wersji. Na kompie mam zainstalowany program, który od paru lat nie jest aktualizowany. Do jego uruchomienia potrzebny jest sterownik niepodpisany cyfrowo. Na Win7 nie było z tym problemu, można było wyłączyć wymuszanie podpisów takich sterowników na stałe. Na Win10 już było zdaje się trudniej bo chcąc korzystać z programu musiałem uruchomić system wyłączając w danej sesji wymuszanie podpisu. To nie był żaden problem bo z programu nie korzystam na codzień. Pojawił się Win11 i sławetna izolacja rdzenia. I tutaj udało się w jego poprzedniej "wersji" korzystać z programu. Niestety po wczorajszej aktualizacji póki co nie mogę go uruchomić. Izolacja wykrywa sterownik niepodpisany cyfrowo i wyłącza się, komunikując, że takowy jest w systemie i system go blokuje. Obecnie ikonka zabezpieczeń Win11 nie ma wykrzyknika z żółtym zdaje się trójkątem (poprzednio tak było) tylko pomimo wyłączonej izolacji jest zielona. Wyłączyłem izolację dodatkowo w rejestrze (0). Nic to nie dało Odinstalowałem sterownik programu, wyłączyłem izolację i ponownie go zainstalowałem. Ponownie został "przechwycony" przez system.l i zablokowany. Nie wiem co mogę teraz zrobić, żeby system zezwolił na jego uruchomienie. Przewertowałem Internet, żeby nie zawracać niepotrzebnie głowy ale nie udało mi się póki co znaleźć rozwiązania dlatego będę wdzięczny za wskazówki. Nie jestem jakiś biegły w sprawach komputerowych więc poproszę o w miarę dokładne wytłumaczenie. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Quote
Widzior Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 Jakikolwiek LiveCD np. Strelca na pendrive i masz problem rozwiązany, skoro z tego programu korzystasz raz kiedyś. W nowych wersjach Strelca jest specjalny plik CMD, i nie potrzebujesz nawet bootować go z pendriva, tylko odpalasz ten pliczek pod swoim systemem, resetuje ci kompa i odpala samoczynnie Strelca. Po ponownym resecie wraca ci do twojego systemu. Super sprawa, akurat się tym niedawno bawiłem. P.S. W kolejnym poście wrzuciłem czysty obraz najnowszego Strelca, bez tych wszystkich programów portable, które on tam zamieszcza i bez dodatkowych sterowników, bo Dziadek13 mnie poprosił, że mu się też przyda. Zajmuje on tylko 512MB (oryginał Strelca ma 3,24GB). U mnie działa, zostawiłem tylko Win10 Quote
Dziadek13 Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 23 minuty temu, Widzior napisał(a): Jak chcesz czysty obraz najnowszego Strelca, bez tych wszystkich programów portable Oj człowieku to się wygadałeś poratuj człowieka tym strelcem. Quote
Widzior Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 14 minut temu, Dziadek13 napisał(a): Oj człowieku to się wygadałeś poratuj człowieka tym strelcem. A sterowniki graficzne ci jakieś zostawić? Są do Intela, Ati radeona i NVidii. Bez nich też obraz działa na domyślnym sterowniku VGA, ale ja akurat lubie sobie po odpaleniu LiveCD te stery zapodać, bo wtedy monitor od razu łapie swoje parametry. P.S. Dobra, póki co wrzucam golasa, bez dodatkowych sterowników (zostawiłem tylko LAN) i programów portable. Menu Strelca nie modyfikowałem, będzie do wyboru Win10, Win11 i inne programy, to klikać tylko 1szy od góry Win10, wszystko inne wycięte. Obraz ma tylko 512MB. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziadek13 likes this Quote
Dziadek13 Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 Podziękował nareszcie coś konkretnego. Quote
TheStraight Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 3 godziny temu, Dolce napisał(a): Witam. Mam problem. Wczoraj zaktualizowałem system Win11 do najnowszej wersji. Na kompie mam zainstalowany program, który od paru lat nie jest aktualizowany. Do jego uruchomienia potrzebny jest sterownik niepodpisany cyfrowo. Na Win7 nie było z tym problemu, można było wyłączyć wymuszanie podpisów takich sterowników na stałe. Na Win10 już było zdaje się trudniej bo chcąc korzystać z programu musiałem uruchomić system wyłączając w danej sesji wymuszanie podpisu. To nie był żaden problem bo z programu nie korzystam na codzień. Pojawił się Win11 i sławetna izolacja rdzenia. I tutaj udało się w jego poprzedniej "wersji" korzystać z programu. Niestety po wczorajszej aktualizacji póki co nie mogę go uruchomić. Izolacja wykrywa sterownik niepodpisany cyfrowo i wyłącza się, komunikując, że takowy jest w systemie i system go blokuje. Obecnie ikonka zabezpieczeń Win11 nie ma wykrzyknika z żółtym zdaje się trójkątem (poprzednio tak było) tylko pomimo wyłączonej izolacji jest zielona. Wyłączyłem izolację dodatkowo w rejestrze (0). Nic to nie dało Odinstalowałem sterownik programu, wyłączyłem izolację i ponownie go zainstalowałem. Ponownie został "przechwycony" przez system.l i zablokowany. Nie wiem co mogę teraz zrobić, żeby system zezwolił na jego uruchomienie. Przewertowałem Internet, żeby nie zawracać niepotrzebnie głowy ale nie udało mi się póki co znaleźć rozwiązania dlatego będę wdzięczny za wskazówki. Nie jestem jakiś biegły w sprawach komputerowych więc poproszę o w miarę dokładne wytłumaczenie. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Jeśli nie używasz wirtualizacji : Wyłącz w Funkcjach systemu Windows w Panelu Sterowania Platformę Maszyny Wirtualnej lub w BIOSie całkowicie wirtualizację. Quote
stens Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Dolce Posted December 27, 2024 Author Report Posted December 27, 2024 Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Co to jest ta Strelca? Czy to jest jakiś taki "goły" Windows (tu akurat 10), który nie posiada żadnych dodatkowych funkcji (typu przeglądarka itp) i na którym będę mógł sobie zainstalować ten swój program z nieodpisanym cyfrowo sterownikiem? Czy po jego załadowaniu korzystam tylko i wyłącznie z Win10 Strelca + mój program? Gdzie zapisywane będą pliki, które opracuję w tym moim programie? Czy rónież na pendriverze czy też można wybrać dysk komputera? Będę wdzięczny za wyjaśnienie, nie miałem z takim wynalazkiem jeszcze do czynienia. Spróbuję dzisiaj wyłączyć Platformę Maszyny Wirtualnej/wirtualizację w biosie jak tylko to znajdę. Kolego stens znam ten sposób. Nie chodzi o to, że mam problem z wyłączeniem sterowników niepodpisanych cyfrowo tylko z izolacją rdzenia, która wykrywa ten sterownik a system go blokuje. Quote
Widzior Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 To jest tzw. WinPE, Windows Preinstallation Environment - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Co do twoich pytań, to nie wiem co to za program i jak działa, i czy w ogóle da się go zainstalować na WinPE. To jest system ratunkowy, działają w nim tylko podstawowe funkcje, wielu rzeczy nie zrobisz. Załadowany jest w ramdysku do czasu resetu kompa, potem znika. Zasadniczo odpala się na nim programy typu portable, ale można też coś zainstalować (o ile się da) i pliki/projekty z takiego programu zapisać gdzie się chce na swoim fizycznym dysku, bo przecież są one widziane. Jak się nie pobawisz, to się nie dowiesz. Masz tu screen jak to wygląda, wczoraj akurat używałem LiveCD Strelca na stacji roboczej HP Z400, bo nie mam tam dysku, a zmieniałem procesor i chciałem sprawdzić, czy wszystko gra. @stens, czy możesz się odnieść do ostatniego zdania w tym tutorialu, bo z niego wynika, że sterownik bez podpisu zainstalowany w taki sposób, po normalnym uruchomieniu systemu, będzie nadal działał i system nie będzie go blokował. Wg tego co na forum zawsze pisano, to tak to nie działa, bo po normalnym włączeniu ten sterownik powinien być znów zablokowany. Sam tego nie sprawdzę, bo cały czas jestem szczęśliwym posiadaczem Win7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
stens Posted December 27, 2024 Report Posted December 27, 2024 21 minut temu, Widzior napisał(a): po normalnym uruchomieniu systemu, będzie nadal działał i system nie będzie go blokował. Tak, sprawdzałem na własnej "skórze" Blokowało mi stery od drukarki i po wróceniu do normalności nie blokowało mi. Quote
Dziadek13 Posted December 28, 2024 Report Posted December 28, 2024 Dobry strelec chciałem potestować, mam jedno ale brakuje mi sterowników wifi a na kabel troch mi to utrudnia mam same laptopy jeśli by można?. Po uruchomieniu z cmd wyskakuje mi taki błąd mam windows 11 nie boobtowałem z pendrive: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A on tam jest. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted December 28, 2024 Report Posted December 28, 2024 Dodałem wszystkie sterowniki WLAN, jakie były w obrazie Strelca, sporo to waży. Zostawiłem też kilka programów portable, które najczęściej używam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki po odpaleniu Strelca się instaluje po kliknięciu START -> Programs WinPE -> Drivers i tam się wybiera co się chce zainstalować. A co do Minst.exe, to nie wiem do czego ci potrzebny, on pokazuje, co jest w paczce programów portable. U mnie działa jak go kliknę. Tu masz wycinek jak to u mnie wygląda (widać część tych portable, co zostawiłem). starcraft2fan, stens and Dziadek13 like this Quote
Dziadek13 Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 Dzięki za dodanie sterowników do wifi. Mnie to nie przeszkadza ten błąd z Minst.exe ważne że reszta działa. zaraz wezmę się do testu. EDYCJA: Bootowanie z pena prawidłowe i jest ok wifi działa karte wykrywa i instaluje, a z pliku cmd nie uruchamia się zawiesza na ładowania profilu wireles wyskakuje komunikat i koniec kliknę close i się wyłącza. Nie ma błędu o Minst.exe. Ale z pena ładuje się dobrze i to cieszy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Widzior Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 Przed chwilą sprawdziłem u siebie, ale w PC mam tylko kartę WIFi na USB, i u mnie odpala się wszystko cacy z Boot_x64_WinPE_10.cmd. WiFi jest automatycznie instalowane podczas ładowania Strelca, nie muszę ręcznie jak z grafiką. Natomiast w katalogu SSTR jest podkatalog WLANProfile, on jest domyślnie pusty. Po uruchomieniu Boot_x64_WinPE_10.cmd (pamiętaj, trzeba z prawokliku jako Admin) dodaje tam wpisy twoich sieci WLAN z hasłami i po załadowaniu Strelca masz już gotowe, połączone WiFi. Super sprawa. Jak chce ci się bawić, to możesz spróbować wywalić linijkę w tym cmd od tego profilu WiFi, jak to ci powoduje error. Właśnie sprawdziłem u siebie i Strelec się załadował poprawnie, tylko nie mam wtedy połączenia WiFi (sterownik WLAN jest zainstalowany). P.S. WAŻNE! Czy zastosowałeś się do tego? "Extract the SSTR folder from the ISO image to the root of any disk / partition, it is better, of course, not the system one". Czyli katalog SSTR ma być na głównej partycji dowolnego dysku, nie w podkatalogu, i lepiej żeby to nie była partycja systemowa C, a ty widzę masz w D:\robocze\SSTR. Masz instrukcje w pliku Booting_from_Hard_Disk.txt P.S.2. Właśnie sprawdziłem co się stanie, jak SSTR będzie w podkatalogu, i mam ten sam błąd pod odpaleniu Strelca z Minst.exe co ty w poprzednim wpisie. Nie widzi też żadnych programów portable ani sterowników. Panie, trzeba czytać instrukcje i się do niej stosować Wrzuć SSTR bezpośrednio na D:\ i będzie po problemie (no chyba że nadal to WiFi u ciebie będzie coś krzaczyć). I pamiętaj, żeby po takiej zabawie i powrocie do swojego systemu odpalić plik (też jako Admin) BCD_recovery.cmd, bo on ci przywróci twoje BCD sprzed zabawy. Może to ci teraz powoduje problem, jeśli nie przywróciłeś BCD, a próbujesz odpalić Strelca ponownie spod systemu. Quote
Dziadek13 Posted December 29, 2024 Report Posted December 29, 2024 Tak mam rozpakowaną w podkatalogu tak jak miałem 1 wersje od ciebie i nie czytałem tej instrukcji. Zaraz przetestuje. EDYCJA: Potestowałem według instrukcji troche portable przywróciłem które potrzebowałem z ori strelca np opere ważna i teraz jest to co chciałem, Dzięki za pomoc. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts