Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kontynuacja wątku z Retro. System na bazie modyfikacji od FBConan. Windows 11 Pro 24h2.

Nada się na komputery z epoki od około 2011 roku. Podpasuje także na najnowsze maszyny.

Co nowego?

- nareszcie system można aktualizować o najnowsze łatki z poziomu samego Windowsa. Jest to spory plus.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Udane aktualizacje ( ręczne ) :

- windows11.0-kb5048667-x64_d4ad0ca69de9a02bc356757581e0e0d6960c9f93      ====> do wersji 2605

Kolejne aktualizacje ( z początkowymi problemami )ale się udało 😇

1. najpierw w wierszu polecenia komendy CMD ( jako administrator) wpisujemy i zatwierdzamy enterem:

Reg.exe Add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion /v AllowInplaceUpgrade /t REG_DWORD /f /d 1

- windows11.0-kb5050009-x64_97aac2ab4f607b11d50ad2fd88a5841ee0b18dd5 ====> do wersji 2894

- kolejna udana aktualizacja KB5050094 do wersji 3025

JanKo66, wis68, mirr and 1 other like this
Posted

Z wielkimi bólami, ostrzeżeniami od av, ale jakoś się udało pobrać. Jeszcze z takim dziwnym i niepewnym hostingem, to nie miałem do czynienia 🙄 Tak na przyszłość - proszę używać normalnych.

Może wieczorem uda się przetestować system.

winter4ever likes this
Posted
30 minut temu, boniek napisał(a):

Z wielkimi bólami, ostrzeżeniami od av, ale jakoś się udało pobrać. Jeszcze z takim dziwnym i niepewnym hostingem, to nie miałem do czynienia 🙄 Tak na przyszłość - proszę używać normalnych.

Może wieczorem uda się przetestować system.

Hosting jest ok. Jakby co używajcie narazie firefox do pobierania. :tea:

Posted

To co pisze udostępniający moda  FBConan,  "nada się na komputery z epoki od około 2010 roku", nie do końca jest prawdą, laptop i komputer musi  mieć  SSE4,2, bez tego System się zinstaluje, ale się nie uruchomi. Proszę pisać prawdę do końca.

boniek and pawelek1980 like this
Posted
  • Postawiony na lapku z i5-2gen, 8gb ram, integra, ssd (jednostka jest mniej więcej z 2011/12 roku)
  • Jak dla mnie nawet nieźle śmigał. Choć na początku przeskakiwanie miedzy okienkami napawało optymizmem, to rzeczywiście, z czasem "rozkręca się" i im więcej było restartów, to system zadziwiająco coraz responsywniej reagował.
  • Na początku było około 60 procesów, po jakiś dwóch godzinach, ale jeszcze przed aktualkami zmniejszyło się do 52.
  • Wyłączony jest fastboot i w opcjach zasilania nie widzę żeby można go było włączyć, ale to może i dobrze 🤔
  • Thorium - ciekawy projekt dla chroma, działa tu jak błyskawica.
  • Startallback jest 👍
  • Pierwszy zauważony problem - wydawało mi się ze ustawienia wysypują się po wejściu w ustawienia opcji logowania, ale to tylko zwiecha okienka na około minutę. Być może to wina wiekowego sprzętu, sprawdźcie to u siebie.
  • System nie aktywował się z automatu, musiałem "ręcznie" kliknąć w ustawieniach. 
  • Czar pryska po wciśnięciu magicznego guziczka "wznów aktualizacje"...skończyło się rumakowanie...i to w zasadzie na tyle na ten moment 🤷‍♂️ może jeszcze się rozkręci? Dam mu szansę 😉 bo w sumie to nic od siebie jeszcze nie zainstalowałem, ale jak zacznie się jeszcze bardziej mulic po tym odpaleniu aktualek, to nie będzie sensu dalej testować. Ten mod i każdy inny będę porównywał do modow @srom-otnik bo nie znam nikogo innego kto potrafi ujarzmić te twory od mikroso-tfu... 😅

Do jutra! Dobrej nocy Wszystkim!

srom-otnik likes this
Posted

9 godzin temu, boniek napisał(a):
  • Postawiony na lapku z i5-2gen, 8gb ram, integra, ssd (jednostka jest mniej więcej z 2011/12 roku)
  • Jak dla mnie nawet nieźle śmigał. Choć na początku przeskakiwanie miedzy okienkami napawało optymizmem, to rzeczywiście, z czasem "rozkręca się" i im więcej było restartów, to system zadziwiająco coraz responsywniej reagował.
  • Na początku było około 60 procesów, po jakiś dwóch godzinach, ale jeszcze przed aktualkami zmniejszyło się do 52.
  • Wyłączony jest fastboot i w opcjach zasilania nie widzę żeby można go było włączyć, ale to może i dobrze 🤔
  • Thorium - ciekawy projekt dla chroma, działa tu jak błyskawica.
  • Startallback jest 👍
  • Pierwszy zauważony problem - wydawało mi się ze ustawienia wysypują się po wejściu w ustawienia opcji logowania, ale to tylko zwiecha okienka na około minutę. Być może to wina wiekowego sprzętu, sprawdźcie to u siebie.
  • System nie aktywował się z automatu, musiałem "ręcznie" kliknąć w ustawieniach. 
  • Czar pryska po wciśnięciu magicznego guziczka "wznów aktualizacje"...skończyło się rumakowanie...i to w zasadzie na tyle na ten moment 🤷‍♂️ może jeszcze się rozkręci? Dam mu szansę 😉 bo w sumie to nic od siebie jeszcze nie zainstalowałem, ale jak zacznie się jeszcze bardziej mulic po tym odpaleniu aktualek, to nie będzie sensu dalej testować. Ten mod i każdy inny będę porównywał do modow @srom-otnik bo nie znam nikogo innego kto potrafi ujarzmić te twory od mikroso-tfu... 😅

Do jutra! Dobrej nocy Wszystkim!

Masz tylko dwurdzeniowy procesor więc podczas aktualizacji będziesz miał około 50% jego ciągłego użycia. To już pretensje do Microsoftu a nie do mnie :tea: po zakończeniu aktualizacji możesz je ponownie wyłączyć na tyle czasu ile chcesz. 

boniek likes this
Posted

Sorry, nie doprecyzowałem. Podczas instalacji, wiadomo, że taki procek będzie drenowany. Chodzi mi o to, że po zrobieniu aktualek, to już nie jest ten sam system, co przed. Oczywiście, że to nie Twoja wina a MS, ale fajnie by było chociaż zablokować instalację sterowników, bo MS namieszał swoimi, było 50 kilka procesów, teraz jest ponad 60. Nie wymagam jakiegoś skryptu optymalizującego, chyba, że takowy jest, tylko działa w tle.

Sam rekomendujesz system na starsze sprzęty, więc użytkownicy się skuszą, ale słusznie zwrócił uwagę @Kuba555 - nie przesadzaj z tą zachętą ;) 

Modyfikacja zapowiada się obiecująco, więc będę testował dalej i pewnie zainstaluję ją na nowszej maszynie.

Posted

System Super, jest jedno ALE. Aplikacja Aparat nie może połączyć się z kamerą, wszystko ustawione.

W Zoom_ie kamera działa. Zainstalowałem drugi raz na innym dysku i to samo.

Posted
43 minuty temu, stens napisał(a):

System Super, jest jedno ALE. Aplikacja Aparat nie może połączyć się z kamerą, wszystko ustawione.

W Zoom_ie kamera działa. Zainstalowałem drugi raz na innym dysku i to samo.

Wejdź w Usługi i uruchom:

Serwer klatek kamer systemu Windows

ustaw na automatyczny

Posted

No ma potencjał ta modyfikacja, oj ma. Wcześniej jakoś mnie nie przekonywały mody ze stajni FBConana, ale ta naprawdę bardzo dobrze się prezentuje i to na takiej wiekowej jednostce!  

Bez problemu załadowały się i działają podstawowe apki, m.in. office2007, eis, pdf x-change. BT, wifi działają.

winter4ever likes this
Posted

Nowa wersja Thorium:

I ponownie udana aktualizacja windowsa do wersji 3194. Dodanie klucza do rejestru rozwiązało na stałe problem aktualizacji.