sasik007 Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 Cześć, mam pytanko moze ktos to ogarnia. na win 11 23h2 smb2 dziala normalnie jako gość na win 11 24h2 juz nie jedynie wylaczenie przez powershell smb2 powoduje ze udostepnianie dziala ale przez smb1 ponoc cos pozmieniali w polityce ze nie mozna juz udostepniac jako gość i pytanie czy ktos to ogarnia zeby wylaczyc potrzebe logowania sie i obejsc to? Quote
LAGUNA Posted December 5, 2024 Report Posted December 5, 2024 Dało by to co? Jak sprawdzić czy działa SMB? Po lewej stronie okna "Programy i funkcje" jest odnośnik "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Kliknij na niego. Pojawi się okno "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows". Wyszukaj na liście pozycję zbiorczą: "Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS" FILAGOL likes this Quote
sasik007 Posted December 5, 2024 Author Report Posted December 5, 2024 Nie to mam włączone, Get-SmbServerConfiguration tu sa wszystkie ustawienia i jak tu wylacze smb 2 to działa elasnie na smb1,ale tak na dwa razy tzn raz komputer sie widzi w sieci a za chwile juz nie i tak w kółko z tego co znalazlem to niby cos zmienili ze teraz nie da sie udostepniac jako gość lecz ponoć jest jakis sposób zeby to ominac i wylaczyc potrzebe logowania do udostepniania, no i dlaczego komputer raz sie widzi a raz nie. Quote
TheStraight Posted December 5, 2024 Report Posted December 5, 2024 W skrócie "gpedit.msc" -> Konfiguracja Komputera -> Szablony administracyjne -> Sieć -> Stacja Robocza Lanman -> "Włącz niezabezpieczone logowanie gościa" - Daj na Włączone Druga pozycja to wyłączenie wymuszania : gpedit -> Konfiguracja komputera -> Ustawienia systemu Windows -> Ustawienia zabezpieczeń -> Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń -> Serwer sieci Microsoft podpisuj cyfrowo komunikację (Zawsze) - Daj na wyłączone. Po tym wszystkim cmd -> gpupdate /force I to tyle. Chociaż dla pewności dałbym restart. Microsoft zmienił zasady SMB2. W linku masz wszystko opisane wraz z rozwiązaniem w skecji "How to solve" Co ciekawe w wersji Home nie powinno być takich problemów bo tam Guest Fallback jest domyślnie włączony. Więcej info tutaj : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sasik007 likes this Quote
s3ba__ Posted December 6, 2024 Report Posted December 6, 2024 Mam stary nas i też miałem problem na 24h2. Klej w terminal w trybie administratora. Działa na Pro jak i na Home. Set-SmbClientConfiguration -RequireSecuritySignature $false Set-SmbClientConfiguration -EnableInsecureGuestLogons $true sasik007 likes this Quote
Recommended Posts