Jump to content

Instalacja Windows 11 23H2 z poziomu zainstalowanego systemu na dysku systemowym

lukcio31

Recommended Posts

Z uupdump.net pobrałem obraz iso Windows 11 23H2 kompilacja: 22631.4247

Chciałem z poziomu zainstalowanego na dysku systemowym Windows 11 23H2  za pomocą obrazu iso zainstalować Windows 11 23H2 w najnowszej dostępnej kompilacji 22631.4247,ale po pierwszym etapie instalacji w momencie restartu komputera,jest czarny ekran,komputer zawiesza się,a jak w końcu uda się bez problemu uruchomić komputer,kiedy pojawia się pulpit,wyświetla się na na nim komunikat,że nie udało się zainstalować systemu,czy jakoś tak(nie zapisałem kodu komunikatu o błędzie)?

Co zrobić by bez potrzeby formatowania dysku systemowego i ponownej instalacji Windows 11 w kompilacji podanej w poście,z poziomu zainstalowanego już systemu,zainstalować bez problemu Windows 11 23H2  w kompilacji 22631.4247?

Pytam,bo nie chciałbym robić kolejnego formatu dysku systemowego i na nowo instalować na nim Windows 11 23H2 kompilacja: 22631.4247 pobrany z uupdump.net

Z czego instalowałeś tzn. obraz iso zamontowany, pen czy inna metoda. To jest aktualizacja skoro chcesz zachować dane. Komputer spełnia wymogi? Moja rada to wypakować iso na inny dysk i spróbować z setup lub zrobić pena rufusem i jego zawartość skopiować do jakiegoś folderu na inny dysk i setup.

LAGUNA likes this

Dzięki za odpowiedzi.

Instalowałem Windows 11 23H2 w najnowszej kompilacji z obrazu iso zamontowanego w Daemon Tools i może dla tego miałem problemy.

Rozpakowałem obraz iso do folderu na dysk magazynowy i dałem Setup.  Niestety po instalacji komputer się zrestartował i jak pojawił się pulpit wyświetlił mi się komunikat pokazany na screenie

komunikat-o-b-dzie.jpg

Po co Daemon Tools, po co rozpakowałeś?  Od 8-ki już explorator Iso montuje. A z Twoim błędem to uruchom CMD i wpisz sfc /scannow i niech przeskanuje, może masz błędy systemu. Powtórz instalację ale kliknij na ISO ppm i wybierz "otwórz w exploratorze"

Przed kolejną próbą instalacji Windows z poziomu  zainstalowanego systemu w Wiersz poleceń uruchomionym jako administrator zrobiłem sfc /scannow   i nie wykryło błędów. Następnie kliknąłem PPM na obraz iso Windows 11 23H2 w najnowszej kompilacji,wybrałem : Otwórz za pomocą i wybrałem Eksplorator plików. Na pasku zadań wyświetliło mi powiadomienie o zamontowaniu obrazu iso przez Eksplorator plików i wybrałem Setup. Przejdę przez instalację  i zobaczę czy po restarcie komputera, komputer normalnie się  uruchomi,a jak pojawi się pulpit Windows nie będzie komunikatu o błędzie jaki  podałem na screenie w jednym z postów i Windows będzie w najnowszej kompilacji.

Niestety próba ponownej instalacji Windows 11 23H2 w najnowszej kompilacji za pomocą obrazu iso na zainstalowanym już Windows skończyła się ponownie  restartem komputer i po załadowaniu pulpitu wyświetlił się komunikat podany na screenie w jednym z postów. Pozostaje chyba tylko czysta instalacja Windows na dysku systemowym . Ostatecznie sprawdziłem w WU czy są dostępne nowe aktualizacje i pobierała mi się  i zainstalowała aktualizacja KB5043145.

5 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Ostatecznie sprawdziłem w WU czy są dostępne nowe aktualizacje i pobierała mi się  i zainstalowała aktualizacja KB5043145.

tak ma być 

co wprowadza aktualizacja KB5043145?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W dniu 26.09.2024 o 10:10, lukcio31 napisał(a):

Z uupdump.net pobrałem obraz iso Windows 11 23H2 kompilacja: 22631.4247

Chciałem z poziomu zainstalowanego na dysku systemowym Windows 11 23H2  za pomocą obrazu iso zainstalować Windows 11 23H2 w najnowszej dostępnej kompilacji 22631.4247,ale po pierwszym etapie instalacji w momencie restartu komputera,jest czarny ekran,komputer zawiesza się,a jak w końcu uda się bez problemu uruchomić komputer,kiedy pojawia się pulpit,wyświetla się na na nim komunikat,że nie udało się zainstalować systemu,czy jakoś tak(nie zapisałem kodu komunikatu o błędzie)?

Co zrobić by bez potrzeby formatowania dysku systemowego i ponownej instalacji Windows 11 w kompilacji podanej w poście,z poziomu zainstalowanego już systemu,zainstalować bez problemu Windows 11 23H2  w kompilacji 22631.4247?

Pytam,bo nie chciałbym robić kolejnego formatu dysku systemowego i na nowo instalować na nim Windows 11 23H2 kompilacja: 22631.4247 pobrany z uupdump.net

należy wymienioną kompilację rozpakować za pomoca np easy7zip i uruchomić po rozpakowaniu plik setup.