Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

mam problem z rozjaśnieniem ekranu w Win 10. Ekran został przyciemniony przyciskiem na klawiaturze lapka i od tej pory nie chce wrócić do poprzedniej jasności. Rozjaśniam ekran i w ustawieniach systemu i na klawiaturze - i ani jaśniej ani ciemniej. Tryb pracy - zwiększona wydajność. Sprawa zagadkowka. Może matryca siadła?  Laptop ma 11 lat, ale większość czasu pracował na monitorze zewnętrznym.

Będę wdzięczny za pomoc! 

image.png.60c32de45817ca55716a00eab69380a8.png

Posted

odpal jakiegoś Linuksa z pendrive np Ubuntu lub Mint w wersji Live i po uruchomieniu systemu spróbuj ustawienia jasności, jeśli z poziomu Linuksa zadziała wykluczysz uszkodzenie mechaniczne i będzie można szukać dalej błędów, to najszybsza metoda i najprostsza

Posted
16 godzin temu, wowo89 napisał(a):

odpal jakiegoś Linuksa z pendrive np Ubuntu lub Mint w wersji Live i po uruchomieniu systemu spróbuj ustawienia jasności, jeśli z poziomu Linuksa zadziała wykluczysz uszkodzenie mechaniczne i będzie można szukać dalej błędów, to najszybsza metoda i najprostsza

Ok, testowałem na razie na Windows od Strelec i tutaj ekran jest dalej ciemny. Jest sens tetować na Ubuntu/Linux? 

Posted

Jeśli na zewnętrznym monitorze działa i na Strelcu zostaje matryca. A na zewnętrznym monitorze przyciemnia ekran?

Jeszcze dla próby podłączył bym zewnętrzną klawiature pod laptop a odłączył bym wbudowaną do testów jak jest taka możliwość.

Posted

Co to za laptop dokładnie. Bardzo ważna sprawa.

Czy w biosie jest tak samo?

Tak się dzieje na baterii, zasilaczu, obu na raz, bez któregoś, gdy odpalasz na baterii i podpinasz zasilacz?

Posted

Pacjent to 11 letni Lenovo Z500 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sprawdziłem jeszcze na Live Ubuntu - to samo. Bios też przyciemniony. 

Jedno zwraca moją uwagę, mianowicie awaria powstała w momencie celowego przyciemnienia matrycy. Zbieg okoliczności? 

Da się to jeszcze zgiagnozować i ew. naprawić? 

Posted

dać się da wszystko, pytanie tylko czy jest sens i czy to opłacalne, możesz sam rozebrać lapka, matrycę, odpiąć podświetlenie, znaleźć + i - na zasilaczu laboratoryjnym podpiąć podświetlenie samo na krótko i lecieć z napięciem od 3V w górę jak nie znasz napięcia na jakim pracuje.. do max 6V, kontrolując również prąd, warto zacząć od 200mA i nie przekraczać 400mA