KsiegowyRydzyka Posted May 9, 2024 Report Posted May 9, 2024 Cześć, mam z pozoru banalny problem - nie mogę zmienić ustawienia czasu wygaszania ekranu funkcja ta jest wyszarzona, z poziomu lokalnych zasad grup, ta opcja nie jest zmieniona, jednak ustawiona jest przed administratora(skoro jest wyszarzona). Czy jest sposób, aby ominąć to ograniczenie ? Nie chodzi mi o odpowiedź typu "włącz film wówczas ekran Ci się nie wygasi", zastanawiam się czy mogę ominąć to konkretne zabezpieczenie, próbowałem to zrobić poprzez dodanie wpisu do rejestru, zmieniającego czas, ale ciągle reguły admina są nadrzędne ponieważ nie przyniosło to żadnego skutku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted May 9, 2024 Report Posted May 9, 2024 Sam sobie odpowiedziałeś. Jaki sens byłby w takich regułach gdyby dało je się ominąć wpisem do rejestru? Quote
KsiegowyRydzyka Posted May 10, 2024 Author Report Posted May 10, 2024 Jaki jest sens udzielać odpowiedzi z du*y która nic nie wnosi do wątku ? Chcesz zabłysnąć to znajdź rozwiązanie. Skoro odpalenie filmu czy filmu na youtube powoduje wyłącznie tej funkcji, może da się jakoś kreatywnie oszukać wygaszacz, poprzez zmianę jakiegoś innego parametru. Bądź istnieje dedykowane narzędzie, które z poziomu użytkownika niższego rzędu narzuci regułę ponad uprawnienia. Sens w regułach jest taki sam jak w zabezpieczaniu windowsa licencją a jednak masa ludzi za niego nie płaci. Tak więc patent istnieje, a ja go szukam. Quote
TheStraight Posted May 13, 2024 Report Posted May 13, 2024 W dniu 9.05.2024 o 23:36, KsiegowyRydzyka napisał(a): Jaki jest sens udzielać odpowiedzi z du*y która nic nie wnosi do wątku ? Chcesz zabłysnąć to znajdź rozwiązanie. Skoro odpalenie filmu czy filmu na youtube powoduje wyłącznie tej funkcji, może da się jakoś kreatywnie oszukać wygaszacz, poprzez zmianę jakiegoś innego parametru. Bądź istnieje dedykowane narzędzie, które z poziomu użytkownika niższego rzędu narzuci regułę ponad uprawnienia. Sens w regułach jest taki sam jak w zabezpieczaniu windowsa licencją a jednak masa ludzi za niego nie płaci. Tak więc patent istnieje, a ja go szukam. Jaki jest sens zadawać pytanie skoro mozesz sam je znaleźć używając wyszukiwarki. Skoro to takie proste to sam rusz tyłek i to zrób a nie plujesz jadem na wszystko. Skoro sam nie potrafisz tego znaleźć to widocznie sam nie jesteś taki mądry za jakiego się uważasz więc na jakiej podstawie mówisz że moja odpowiedź jest z du*y. Dotyczy tematu? No dotyczy... Quote
Eleks Posted May 15, 2024 Report Posted May 15, 2024 Wydaje mi się, że mylisz dwie opcje. To co przedstawiłeś na zrzucie, to wygaszacz ekranu. Funkcja czas jest wyszarzona, bo... masz wyłączony wygaszacz ekranu. Wybierz z rozwijanej listy jakiś wygaszacz to i opcja ustawienia czasu się odblokuje. Nie jest aktywna, gdy nadrzędna opcja jest wyłączona - przynajmniej ja tak mam. Co innego z tym, że masz zablokowaną opcję logowania po wznowieniu, ale to może być związane z tym, że pewnie masz konto z ustawioną blokadą (hasło, PIN, biometria - cokolwiek). Być może chodzi Ci o wygaszenie ekranu po czasie nieaktywności? Ekran robi się czarny i musisz wbijać hasło? To tego szukaj w ustawieniach zasilania. Więcej znajdziesz sam. Quote
KsiegowyRydzyka Posted May 15, 2024 Author Report Posted May 15, 2024 Dziękuje za odpowiedź, ale nie mylę się, opcja jest wyszarzona z uwagi na polityki grupy, wybranie rodzaju wygaszacza nic nie zmienia(załączam screen). W opcjach zasilania wszystko ustawione jest na 60 minut i niezależnie od tego ekran się wygasza po 15 minutach i wyrzuca mnie do ekranu logowania. Jeżeli oglądam np. film w przeglądarce, bądź włączę film w jakimś odtwarzaczu, wygaszacz nie działa. Chodzi mi właśnie o oszukanie tego mechanizmu. Szukam sposobu na zmianę wartości tego parametru, bądź wymuszenie na systemie uznanie włączonej przeglądarki za tożsame z odtwarzaniem wideo. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Eleks likes this Quote
BartAcid Posted May 15, 2024 Report Posted May 15, 2024 Sens w regułach jest taki sam jak w zabezpieczaniu windowsa licencją a jednak masa ludzi za niego nie płaci. Nie jest taki sam i nawet nie jest blisko. Skoro admin tak sobie to ubzdurał, to miałw tym jakiś powód. I gdyby się to dało omijać to cały mechanizm uprawnień, czy to z domeny czy nie nie miałby totalnie sensu. A za tym nie miałby sensu cały windows. Skoro to jest w domenie to widać istotne jest jakieś tam bezpieczeństwo danych. Nie zostawia się komputera z włączonymi aplikacjami by ktoś postronny nie zobaczył co tam może być. Uważasz inaczej? Napisz w tej sprawie do admina domeny. YT czy film to aplikacja w trybie pełnoekranowym i dlatego jego flaga blokuje wygaszanie ekranu. Nie, nie ma obejścia. Dlaczego? Napisał ci @TheStraight Przeszkadza ci to zrób sobie konto lokalne i nie siedź w domenie. P1O and TheStraight like this Quote
Recommended Posts