winter4ever Posted April 14, 2024 Report Posted April 14, 2024 Witam, Przedstawiam system RETRO 12. System na bazie modyfikacji od FBConan Windows 11 Cobalt 64bit. System: Odchudzony, zoptymalizowany i SZYBKI. Powinien dobrze działać na minimum 3GB RAM ( kilka godzin użytkowania, kilka uruchomień i system się bardziej zoptymalizuje ). Zadowoleni będą także gracze, więcej FPS w grach. Zalecam: - instalować system przy wyłączonym Internecie, cierpliwie czekać. - nic nie zamykać do czasu aż się po restarcie pojawi CZYSTY pulpit, Zostawiony: windows defender (zaktualizuj baze wirusów) , windows update, sklep (aplikacja w folderze), windows media player. Minimalne wymagania: - procesor dwurdzeniowy 64bit - 3gb ram Co nowego? - większa kompatybilność i mniej cięcia. Teraz system można samemu aktualizować do najnowszej wersji! ( przy pomocy darmowej wersji programu Ntlite wgrywamy łatki do iso ) - większa możliwość ustawiania systemu pod siebie, mniej moich dodatków. Wywalone: szpiegowanie microsoftu, reszta aplikacji. Nie chciałeś czekać i coś wyłączyłeś, za wcześnie zrestartowałeś itp?... to instaluj ponownie Do Internetu dodałem Thorium, jedną z najszybszych przeglądarek na windowsa. Nie zapomnij o aktywacji systemu! Niech RETRO 12 Wam służy! ps. Na starsze komputery nie obsługujące 64bit polecam RETRO 7. winter5 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja Thorium z obsługą SSE3 na starsze procesory nie wspierające AVX. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] C9S, Dystopia, LAGUNA and 4 others like this Quote
zdzisiek24 Posted April 14, 2024 Report Posted April 14, 2024 ▲ Modyfikacja FBConan-a [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak było w zapowiedzi wstawki. mirr and FILAGOL like this Quote
Ryzenek Posted April 14, 2024 Report Posted April 14, 2024 No to sprawdzam do przetestowania na laptopie retro FILAGOL likes this Quote
FILAGOL Posted April 16, 2024 Report Posted April 16, 2024 System zapowiada się na interesujący czas wyciągnąć staruszka laptopa i zainstalować w/w system Quote
pawelek1980 Posted April 16, 2024 Report Posted April 16, 2024 Witam, będą na nim działać pendrive zabezpieczone bitlockerem? Quote
jarzak Posted April 16, 2024 Report Posted April 16, 2024 System spoko. Radzę przed instalacją pobrać z internetu instalkę np. Mozilli Firefox oraz sterowniki do karty graficznej i sieciowej. Miałem problem z uruchomieniem sytemu po instalacji. Czekałem aż wszystko się zainstaluje, ukaże się pulpit (tak jak w opisie instalki) i po podłączeniu kabla Ethernet wywalało bluescreen. Po zainstalowaniu ww. sterowników przy braku net-u i ponownym uruchomieniu wszystko ok. Jest problem z preferowaną przez "twórcę" systemu przeglądarki internetowej, która rzekomo już jest zainstalowana. U mnie nie chciała wystartować, straszyła niezrozumiałymi komunikatami. więc ją olałem. Quote
winter4ever Posted April 16, 2024 Author Report Posted April 16, 2024 1 godzinę temu, jarzak napisał(a): System spoko. Za każdym razem gdy instalujemy Windowsa, ten wrzuca swoje sterowniki tak aby można było normalnie uruchamiać komputer. Są to podstawowe sterowniki, które w 99,9% sytuacji nie powodują żadnych konfliktów sprzętowych. Ciężko przecież oczekiwać aby Microsoft testował każdy komputer i to w nieskończonej ilości konfiguracji. Generalnie im starszy komputer tym większe prawopodobieństwo zaistnienia takiej sytuacji jak u Ciebie. Przyczyną bluescreena w Twoim konkretnym przypadku, jak słusznie zauważyłeś, jest konflikt sterownika Microsoftu z kartą sieciową. Fajnie, że nie przyleciałeś się wyżalić że "słaby system bo bluescreen" a znalazłeś przyczynę i rozwiązanie. Nieźle Co do przeglądarki to ta zainstalowana wymaga procesora z obsługą AVX. Twój procesor jest już wiekowy i potrzebuje innej wersji Thorium z obsługą SSE3. Poniżej umieszczam link do odpowiedniej wersji na taki komputer. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 likes this Quote
ziloth Posted April 20, 2024 Report Posted April 20, 2024 Całkiem niezły. Można śmiało aktualizować, spolszczyć(gdzieniegdzie nie spolszczyło, ale to margines). Doinstalować brakujący komponent. Wygląda całkiem nieźle, szybko działa. To jest mod, wycięte tu i tam. Mi np. brakuje w m. kontekstowym - nowy - plik tekstowy (ale to nic ważnego i można dodać). W Docku też przyda się modyfikacja folderów. Każdy pod siebie musi go dopasować. Quote
zdzisiek24 Posted April 20, 2024 Report Posted April 20, 2024 @crixu15607 ... pierwszy post i takie słowa. Nawet na wsi określają „to" bardziej poetycko ... obornik. Quote
Maciek777 Posted May 20, 2024 Report Posted May 20, 2024 Witam Autora. Testowałem wielokrotnie systemy oparte na modyfikacjach FB Conan, które generalnie bardzo mi się podobały. Problem z tymi modyfikacjami polegał na tym, że zachowując wszelkiego rodzaju procedury, spolszczenia tych systemów mimo, że teoretycznie udane - po wejściu w sprawy szczegółowe np. próbę instalacji moich amatorskich pakietów okazywało się, że te teoretycznie udane spolszczenia są niepełne, gdyż przy próbach instalacji wspomnianych moich pakietów pokazywały się braki w szczegółach języka polskiego, co dla mnie jednak było nie do przyjęcia. Natomiast w Pana modyfikacji Retro 12 z przyjemnym zdziwieniem skonstatowałem, że moje pakiety zainstalowały się bez zarzutu zachowując wszystkie piękne polskie litery, za co generalnie bardzo chwalę autora. Niestety, okazało się, że mimo wielokrotnych prób w rewelacyjnym Retro12 nie daje się zainstalować jak dotąd żaden sterownik dźwięku. Oczywiście będę próbował dalej znaleźć jakąś metodę gdyż system ten bardzo mi odpowiada - dlatego liczę także na autora, że może cos mi Pan podpowie aby dźwięk funkcjonował w tym wspaniałym systemie należycie. Quote
Maciek777 Posted May 21, 2024 Report Posted May 21, 2024 W dniu 20.05.2024 o 15:32, Maciek777 napisał(a): Witam Autora. Testowałem wielokrotnie systemy oparte na modyfikacjach FB Conan, które generalnie bardzo mi się podobały. Problem z tymi modyfikacjami polegał na tym, że zachowując wszelkiego rodzaju procedury, spolszczenia tych systemów mimo, że teoretycznie udane - po wejściu w sprawy szczegółowe np. próbę instalacji moich amatorskich pakietów okazywało się, że te teoretycznie udane spolszczenia są niepełne, gdyż przy próbach instalacji wspomnianych moich pakietów pokazywały się braki w szczegółach języka polskiego, co dla mnie jednak było nie do przyjęcia. Natomiast w Pana modyfikacji Retro 12 z przyjemnym zdziwieniem skonstatowałem, że moje pakiety zainstalowały się bez zarzutu zachowując wszystkie piękne polskie litery, za co generalnie bardzo chwalę autora. Niestety, okazało się, że mimo wielokrotnych prób w rewelacyjnym Retro12 nie daje się zainstalować jak dotąd żaden sterownik dźwięku. Oczywiście będę próbował dalej znaleźć jakąś metodę gdyż system ten bardzo mi odpowiada - dlatego liczę także na autora, że może coś mi Pan podpowie aby dźwięk funkcjonował w tym wspaniałym systemie należycie. Nie jest to odpowiedź ale kontynuacja ww. tematu. Otóż problem dźwięku w tym rewelacyjnym systemie rozwiązany pomyślnie. Natomiast spostrzegłem, że w tym systemie niestety nie jest zainstalowana systemowa aplikacja kamery więc zanim będę wszem i wobec polecam ten system i jego autora, niechże ten auto - patrz winter zechce mi tutaj odpowiedzieć jak tę aplikację kamery przywrócić lub od nowa zainstalować - najlepiej byłoby gdyby szanowny autor napisał do mnie na mój adres mejlowy: mhpabhp@gmail.com. Będę bardzo zobowiązany. Mieczysław Pajek Quote
c666 Posted May 21, 2024 Report Posted May 21, 2024 38 minut temu, Maciek777 napisał(a): Nie jest to odpowiedź ale kontynuacja ww. tematu. Otóż problem dźwięku w tym rewelacyjnym systemie rozwiązany pomyślnie. Natomiast spostrzegłem, że w tym systemie niestety nie jest zainstalowana systemowa aplikacja kamery więc zanim będę wszem i wobec polecam ten system i jego autora, niechże ten auto - patrz winter zechce mi tutaj odpowiedzieć jak tę aplikację kamery przywrócić lub od nowa zainstalować - najlepiej byłoby gdyby szanowny autor napisał do mnie na mój adres mejlowy: mhpabhp@gmail.com. Będę bardzo zobowiązany. Mieczysław Pajek Drogi kolego, Myślę, że w tej sprawie powinieneś zwrócić się bezpośrednio do Pana Tuska.... to inaczej jak przez ustawę nie przejdzie... ten system to dzieło przypadku, więc prędzej ogarną wybory kopertowe niż to coś będzie światowym szlagierem wszystkich portali... co do kamery.... hmm.... logiczne wytłumaczenie w tym przypadku jest tylko jedno.... - Państwo Gucwińscy mieli kiedyś taki fajny program pt. " Z kamerą wśród zwierząt "... skoro "odeszli [*}{*}{*}", to i kamera padła.... prywatnie uważam, że skierowanie uwagi w innym kierunku będzie dużo rozsądniejszym wyjściem i przyniesie o wiele więcej euforii a przede wszystkim uchroni od depresji... - gorąco polecam cokolwiek innego.... pozdrawiam Quote
Maciek777 Posted May 21, 2024 Report Posted May 21, 2024 Niestety nie była to odpowiedź merytoryczna lecz złośliwie ironiczna ale także pozdrawiam Quote
Maciek777 Posted May 22, 2024 Report Posted May 22, 2024 W dniu 14.04.2024 o 14:37, winter4ever napisał(a): Windows 11 Co 17 godzin temu, Maciek777 napisał(a): Niestety nie była to odpowiedź merytoryczna lecz złośliwie ironiczna ale także pozdrawiam Aktualizowałem system Retro12 z poziomu systemu za pomocą tej modyfikacji: "Windows 11 Pro (x64) [22631.3235] (23H2) 29 Luty (2024)". Po tej aktualizacji z zachowaniem wszystkich aplikacji i dokumentów - dotychczasowa forma zainstalowanego supersystemu Retro12 została zachowana a dodatkowo została przywrócona przez ww. aktualizację funkcja kamery i wszystko jak to się mówi humorystycznie "gra i buczy". Sugestia do autora modyfikacji czyli wintera aby spróbował wykorzystać swoje zdolności i spróbował zrobić nową modyfikację czyli Retro12 v.2 przy wykorzystaniu FBConan Windows 11 Cobalt 64bit oraz Windows 11 Pro (x64) [22631.3235] (23H2) 29 Luty (2024). Życzę winterowi z całego serca powodzenia! I na koniec prośba do Wintera - odezwij się na mój adres mejlowy mhpabhp@gmail.com. Quote
winter4ever Posted May 22, 2024 Author Report Posted May 22, 2024 W folderze Pomocne, na pulpicie jest instrukcja odnośnie włączenia kamerek. Standardowo są wyłączone jako forma zabezpieczenia przed szpiegowaniem Nie usuwajcie z automatu wszystkich folderów z pulpitu, tylko najpierw zajrzyjcie co jest tam w środku. Quote
Maciek777 Posted June 13, 2024 Report Posted June 13, 2024 W dniu 14.04.2024 o 14:37, winter4ever napisał(a): Witam, Przedstawiam system RETRO 12. System na bazie modyfikacji od FBConan Windows 11 Cobalt 64bit. System: Odchudzony, zoptymalizowany i SZYBKI. Powinien dobrze działać na minimum 3GB RAM ( kilka godzin użytkowania, kilka uruchomień i system się bardziej zoptymalizuje ). Zadowoleni będą także gracze, więcej FPS w grach. Zalecam: - instalować system przy wyłączonym Internecie, cierpliwie czekać. - nic nie zamykać do czasu aż się po restarcie pojawi CZYSTY pulpit, Zostawiony: windows defender (zaktualizuj baze wirusów) , windows update, sklep (aplikacja w folderze), windows media player. Minimalne wymagania: - procesor dwurdzeniowy 64bit - 3gb ram Co nowego? - większa kompatybilność i mniej cięcia. Teraz system można samemu aktualizować do najnowszej wersji! ( przy pomocy darmowej wersji programu Ntlite wgrywamy łatki do iso ) - większa możliwość ustawiania systemu pod siebie, mniej moich dodatków. Wywalone: szpiegowanie microsoftu, reszta aplikacji. Nie chciałeś czekać i coś wyłączyłeś, za wcześnie zrestartowałeś itp?... to instaluj ponownie Do Internetu dodałem Thorium, jedną z najszybszych przeglądarek na windowsa. Nie zapomnij o aktywacji systemu! Niech RETRO 12 Wam służy! ps. Na starsze komputery nie obsługujące 64bit polecam RETRO 7. winter5 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja Thorium z obsługą SSE3 na starsze procesory nie wspierające AVX. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po około półmiesięcznym użytkowaniu RETRO 12, pozwolę sobie stwierdzić, że wg mnie jest to najlepsza modyfikacja Windows 11 Pro a wypróbowałem ich wiele . To jest stwierdzenie oczywiście moje i nie każdy z tym się musi zgodzić ale uznałem za celowe wyrazić w ten sposób moje uznanie autorowi tej modyfikacji winter4ever likes this Quote
malezlo22 Posted June 26, 2024 Report Posted June 26, 2024 Witam System fajny śmiga aż miło po zainstalowaniu 50 procesów po instalacji sterowników i wszystkich innych śmieci około 90 ale mam problem z Xbox nie mogę zaimpledowac webview2 cały czas wyskakuje mi komunikat o braku możliwości zalogowania się na platformę . Szukałem w necie znalazłem sposób ale nie dziala może jakieś pomysły ? Quote
winter4ever Posted June 26, 2024 Author Report Posted June 26, 2024 2 godziny temu, malezlo22 napisał(a): Szukałem w necie znalazłem sposób ale nie dziala może jakieś pomysły ? Fajnie, że najpierw sam próbowałeś rozwiązać problem. To mi się podoba Dla testu założyłem konto na xbox i udało się zalogować. Poinstaluj współzależności. Gdy wywala z konta to trzeba kliknąć napraw w ustawieniach aplikacji. Zaloguj się także do sklepu microsoft. Ewentualnie środowisko wykonawcze webview2 znajdziesz tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
malezlo22 Posted June 26, 2024 Report Posted June 26, 2024 Godzinę temu, winter4ever napisał(a): Fajnie, że najpierw sam próbowałeś rozwiązać problem. To mi się podoba Dla testu założyłem konto na xbox i udało się zalogować. Poinstaluj współzależności. Gdy wywala z konta to trzeba kliknąć napraw w ustawieniach aplikacji. Zaloguj się także do sklepu microsoft. Ewentualnie środowisko wykonawcze webview2 znajdziesz tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ok wrócę z pracy i powalczę choć nie ukrywam sposób który znalazłem kazał mi takie coś zrobić ale może przez to że wcześniej kombinowałem zawiesiło się Dzięki odezwę się po południu czy pomogło Quote
malezlo22 Posted June 26, 2024 Report Posted June 26, 2024 Super działa prawdopodobnie ominolem jeden plik z folderu mój błąd Jeszcze jedno pytanko u ciebie też nie działa w ustawieniach tło ? Co próbuje wejść to zwieszają się ustawienia Quote
winter4ever Posted June 26, 2024 Author Report Posted June 26, 2024 42 minuty temu, malezlo22 napisał(a): Super działa prawdopodobnie ominolem jeden plik z folderu mój błąd Jeszcze jedno pytanko u ciebie też nie działa w ustawieniach tło ? Co próbuje wejść to zwieszają się ustawienia Działa ale wolno, trzeba poczekać z 30 sekund. Pewnie jakaś usługa jest wyłączona i się odpala ręcznie. Próbuj najpierw samemu rozwiązywać takie problemy Quote
Julian5 Posted June 27, 2024 Report Posted June 27, 2024 jakie jest haslo otwarcia tego systemu?. Quote
stens Posted June 27, 2024 Report Posted June 27, 2024 2 minuty temu, Julian5 napisał(a): jakie jest haslo otwarcia tego systemu?. winter5 Przecież jest podane wraz z linkami. Quote
winter4ever Posted July 17, 2024 Author Report Posted July 17, 2024 Dodany update 17.07, aktualizacja bazy o najnowsze łatki, reszta praktycznie bez zmian miłego JanKo66 likes this Quote
winter4ever Posted October 13, 2024 Author Report Posted October 13, 2024 Projekt zakończony, wyszło całkiem nieźle, wiele osób skorzystało/ korzysta z tego systemu . Obrazy oczywiście zostają dla Was pozdrawiam JanKo66 likes this Quote
Recommended Posts