Skocz do zawartości

Windows 10 22h2 Extreme Micro Super Lite (prod. PSHINC)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli kończę prace nad nowym projektem Windows 10 22h2 Super Ultra Micro Nano Lite o wadze 1gb! Tak... tylko 1gb i to w wersji x64 z działającym sklepem, aplikacją Xbox, pakietem net framework oraz Windows Media player.

Zanim wrzucę ISO chciałbym żeby kilka osób sprawdziło system na "żywym sprzęcie".

Kto odważy się  podjąć rękawice i chciałby uczestniczyć w zamkniętych testach najmniejszego i najszybszego systemu jako kiedykolwiek powstał?

Ostrzegam że jest to jazda bez trzymanki, bo system został rozebrany niczym dwumetrowa wieża Jenga i być może tak jak w bierkach jeden fałszywy ruch sprawi że system się sypnie.

Jak na razie testowałem na dwóch notebookach (to co ma działać to działa i nie ma żadnych błędów) oraz na maszynie wirtualnej (1 drobny błąd związany ze sklepem ale sklep dalej działa)

Pomimo że ISO waży tylko 1gb to system nadaje się do normalnego użytkowania i jak na razie nie sypie błędami choć na pewno można zapomnieć o zaawansowanej administracji siecią itd.

Dlaczego system jest szybki?

Oprócz tego że znajdują się tu tweaki które stosował sromotnik to sporo zaczerpnąłem z zagranicznej sceny moderskiej analizując mody takie jak Ghost Spectre, GamerOS, Tiny10, AtlasOs oraz X-Lite od fbconan.

Mam jeszcze mały margines i myślę że mogę zejść z wagą do 950mb ale dalsze skalpowanie to syzyfowa praca polegająca na edycji każdego pliku dll,exe i mun co jest czasochłonne i łatwo o błąd który sprawi że system stanie się niestabilny.

Gra jest jednak  warta świeczki bo skutkiem ubocznym zbicia wagi jest szybsze ładowanie plików systemowych co wpływa na responsywność!

Zabawa z edycją plików ma jeszcze jeden plus... Jeśli wszystko będzie działać to planuje odświeżyć wygląd poczciwego media playera i przeglądarki zdjęć tak żeby aplikacje pasowały do reszty designu systemu.

Czekam na wasze zgłoszenia :)

wybrane osoby otrzymają link za jakiś czas.

PS: jeśli okaże się że system nie nadaje się do użytku to nie gwarantuje że dokończę projekt. Wszytko zależy czy będę dysponował wolnym czasem żeby cofać się poprawiać błędy. Osobiście nie lubię kastratów ale projekt powstał również po to żeby udowodnić niedowiarkom że potrafię zrobić taki system i to lepiej niż zagraniczni moderzy 😎.

PS2: jeśli chcesz wspierać ten projekt to sprawdź też moją aktywność muzyczną na kanale YouTube ❤️)

PS3: w szczególności zależy mi na sprawdzeniu działania aplikacji wymagających net framework 3.5 - pakiet został odchudzony że zbędnych bibliotek. Zasadniczo wszytko powinno działać ale wyjdzie w praniu. Gdyby wyciąć całkowicie pakiet net to z rozmiarem ISO prawdopodobnie można zejść do ok 800mb.

🔥 AKTUALIZACJA 17.04 - OTWARTE TESTY.

Dalej liczę na wasz feedback co pozwoli mi poprawić system. Link w załączniku pozostanie aktywny dopóki nie natknę się na jakiś poważny błąd.

🔥 AKTUALIZACJA 18.04 - W załączniku nowy link do wersji V2 (dla odważnych) - jeszcze bardziej okrojony z wyłączonymi usługami perUser (została jedna potrzebna do xbox) (link usunięty ze względu na potwierdzone błędy).

- AKTUALIZACJA 22.04 - porady

1. Jeśli sklep nie działa to sprawdź ustawienia daty i  godziny

2. Jeśli nie działa drukarka lub nie możesz zainstalować sterowników do niej to włącz bufor wydruku

🔥 AKTUALIZACJA 26.04 - Koniec testów - wersja finalna:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Godzinę temu, profilm34 napisał(a):

Super, im mniej procesów tym mnie szpiegowania, kiedy będzie systemik?

Prawdopodobnie jakąś w połowie przyszłego tygodnia wyśle link osobom które zgłosiły się w tym temacie więc.... Kto chce testować palec do budki!

System jeszcze kilka dni temu miał 1,2gb i działał stabilnie. Zrobiłem bardzo dużo cięć i tylko pobieżnie sprawdziłem czy ogólnie działa więc muszę sam popracować przynajmniej jeden dzień na tym systemie zanim wyśle go komukolwiek. Niestety teraz przez kilka dni praktycznie nie mam czasu żeby usiąść do PC.

Kosiara lubi to
Opublikowano

Co to za nowa moda na forum?

Plebiscyty, zapisy na coś co może powstanie ale niekoniecznie. Jakieś żarty -" wybrane osoby otrzymają link za jakiś czas".

Ludzie, trochę szacunku dla siebie. Ustawia was w kolejce, mami projektem którego sam nie wie czy ukończy a Wy jak baranki idziecie i beczycie ... chlastaj byle nie bryzgało.

I jeszcze lans na tubie. Ma tylko jednego znanego tu konkurenta, którego nicka nie wspomnę a wszyscy i tak wiedzą.       :OI

Opublikowano

Gwoli wyjaśnienia - nie chce puszczać do szerokiej dystrybucji czegoś co potencjalnie może być wadliwe i nie nadające się do użytku, ale jeśli mam dokończyć projekt to muszę posiłkować się jakąś formą pomocy. Wolny wybór. Nie daje żadnych haseł, nie wymagam logowania na jakąś stronach a jedynie wskazuje na inne aktywności którymi zajmuje się w wolnym czasie i zachęcam do sprawdzenia. Mam ograniczona ilość czasu dlatego łącze przyjemne z pożytecznym. Jeśli ktoś może na tym dodatkowo skorzystać to nie rozumiem oburzenia.  Mamy wolny rynek. Jeśli ktoś jest zainteresowany i chce pomóc to jest jego suwerenna decyzja. Wolę od początku wyłożyć karty na stół i przedstawić najgorszy możliwy scenariusz niż składać obietnice bez pokrycia. Na forum jest zbyt wiele projektów z poważnymi błędami które zostały porzucone choć twórcy zapowiadali że będą wspierać swojego moda. Takie stanowisko wydaje mi się bardziej szanować czas i nerwy potencjalnych użytkowników a zawsze staram się odnosić do wszystkich z należytym szacunkiem. W żadnym wypadku nie jest to ustawianie kogoś w kolejce a jedynie środek ostrożności aby ktoś nieświadomy czym są tak wykastrowane systemy nie zrobił sobie krzywdy. 

PS: Zapomniałem dodać że jeśli nie uda nie się dokończyć projektu ze względu na brak czasu, bo błędy będą zbyt trudne do usunięcia lub poprostu po ludzku stracę zapał do pracy  pod wpływem złośliwych przytyków (żart), to postaram się udostępnić wszystkie materiały, presety z sesji, zmodyfikowane dll tak aby ktoś inny zrobił z tego pożytek. Myślę że to uczciwy deal.

PS2: użyłem terminu "za jakiś czas", gdyż jak wspomniałem muszę najpierw sam przyjaźniej 1 dzień popracować nad modzie w obecnej wersji. Czas mam najwcześniej w środę ale nie chcę obiecywać że wyśle linki w środę, bo jak ich nie wyśle to znajdzie się jakiś "Pan Maruda" siejący defetyzm. Pozdrawiam.

PS3: formę zamkniętej bety wymusiła na mnie również poprzednia wrzutka w której każdy pobierał system i nie dawał żadnego feedbacku co pomogłoby mi dopracować system. Właśnie taka postawa powoduje że nie ma sensu poprawiać czegokolwiek bo skoro nie ma informacji zwrotnej to znaczy że nikt nie oczekuje "lepszego produktu".  Chce dokończyć ten system dla zasady dlatego maksymalizuje szansę powodzodzenia mając czarno na biały informacje kto zainstalował system.

Rozumiem że taka przejściowa forma (bo przecież system będzie w wersji finalnej wrzucony na forum dla wszystkich) nie podoba się każdemu ale przecież nie biorę od Was pieniędzy za Early Access tylko uprzejmie proszę życzliwe osoby o pomoc "by żyło się lepiej... wszystkim" tak że moje intencje zostały tu błędnie odczytane.

PS4: to już ostatnia dygresja...  Na ten moment z całą stanowczością podkreślenia że chce dokończyć ten system żeby zmienić bazę z win 8.1 na 10 dla mojego projektu zmieniającego stare notebooki w retro konsole - ten projekt też chce tu udostępnić o ile ktoś będzie zainteresowany i nie wykracza on po za tematykę forum. Nie znalazłem nigdzie w sieci lepiej skonfigurowanego i lepiej wyglądającego rozwiązania dla emulacji niż to co zrobiłem dlatego myślę że fajnie będzie się tym z kimś podzielić.

Opublikowano

Szanowni forumowicze. Staram się z doskoku testować mod żeby wysłać wam system w wersji która nie zawiera błędów widocznych na pierwszy rzut oka. Niestety musiałem zrezygnować z cięcia pakietu NET  - skutki są zbyt nieprzewidywalne. Szkoda bo przy tak małym rozmiarze ISO pakiet net ma bardzo duży udział. Wrócę do tego tematu  za jakiś czas tymczasem do testów wrzucę ISO o nieco większej wadze ale bez ryzyka że jakaś niszowa aplikacji będzie wołać o brakujące biblioteki. Musiałem cofnąć się o kilka kroków  ale tak jak zapowiadałem już wkrótce roześle linki.

Aktualizacja:

Budka się zamyka paluszki przytyka - linki rozesłane. Jeśli pominąłem kogoś kto się zgłosił to proszę o info.

Dajmy sobie tydzień na sprawdzenie.

Liczę na Waszą pomoc aby wersja ogólnodostępna była wolna od błędów i spełniła oczekiwania entuzjastów maksymalnie okrojonych systemów.

Pozdrawiam serdecznie.

mirr lubi to
Opublikowano

Dziś zainstalowałem na laptopie z core 2 duo t6600 2x 2.2Ghz. 3gb ram, integra intel 4500m i dysk ssd 120gb. Jak widać lapek stary dziadek, ale ten system działa na nim na prawdę szybko. Normalny win 10 w wersji x86 działa na nim mocno ociężale.  Na te chwile przetestowałem na nim google chrome, kaspersky free, gta san andreas, nfs most wanted 2005.  Wszystko się uruchomiło z wyjątkiem nfs most wanted 2005 który krzyczał o brak bibliotek directx, pobrałem instalator directx online, ale sypnął błędem.  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalator offline normalnie się zainstalował i gierka ruszyła, ale w gierce nie wiedzieć czemu nie działało zatwierdzanie enterem, nie wiem czy ma to jakiś związek z systemem, ale na normalnym nie krojonym np win 10 chodzi ok. Youtube odtwarza się płynnie w 720p na google chrome, co na niekrojonym win 10 x86 jest niemożliwe, a ta modyfikacja jest x64, więc jeszcze bardziej obciąża sprzęt. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zainstalowałem również aplikacje hp smart poprzez sklep microsoft i normalnie wykryło moją drukarkę. Na tą chwile system zdaję się nie sprawiać większych problemów na takim złomku, jednak trzeba pamiętać, że na nowszych konfiguracjach i grach może braknąć jakiś składników czy coś w końcu jest, to ekstrymalnie pocięty system :)

redbull89 lubi to
Opublikowano

Dziękuję za wyczerpująca opinie. Właśnie o coś takiego chodziło. Instalator online prawdopodobnie odwołuje się do jakiegoś elementu diagnostyki directX który został usunięty.  Musze odtworzyć tą sytuację i sprawdzić logi choć skoro normalny instalator działa to jest to niedogodność do zaakceptowania w tak okrojonym systemie. Zastanawia mnie ten enter... Nie bardzo wiem co może powodować taka reakcję. Rozumiem że to występuje tylko w tej jednej grze? Cieszę się że mój mod 64bitowy chodzi lepiej niż niemodowany 32 i ogólne wrażenia są pozytywne. Mam już 3 opinię i jak na razie  nikt nie natknął się na żaden błąd który uniemożliwia normalne użytkowanie. Cieszę się też że działa drukarka, bo zachowanie tej funkcjonalności nie było moim priorytetem i liczyłem się z problemami w tej materii.

Jeśli kolejne opinie również nie wykażą większych błędów to z czystym sumieniem wrzucam link dla wszystkich.

PS: w międzyczasie idę dalej z cięciem i optymalizacją. Z procesami zrobiłem maximum tego co można osiągnąć aby zachować sklep i Xbox. Na moim testowym notebooku jest aktualnie o 8 procesów mniej niż w wersji która Wam udostępniłem. Zająłem się usługami perUser które dodają się przy logowaniu użytkownika.

Kosiara lubi to
Opublikowano

Nie wiem czemu jest taki problem z tym enterem w grze, ale tylko w tej grze się tak działo. Dla mnie, to nieistotne bo mam inny wydajny komputer do użytku na codzien, a to jest raczej awaryjny laptop, który czasem może coś odpalić :) Ale napisałem o tym, bo w końcu testuję ten system. Ogólnie wrażenia są pozytywne jak na tak pociętego windowsa i archaiczny sprzęt.

redbull89 lubi to
Opublikowano

A więc tak, pierwsze wrażenia po krótkich testach: system mały, szybki i działa :)

sprzęt: Dell e7450 i5-5300u, 8gb ram, 240gb SSD

A teraz do rzeczy, chronologicznie:

- na samym początku instalacji czarne paski zamiast jakiegoś tła (kosmetyka - piszę z obowiązku)

- nazwa użytkownika po instalacji systemu to Admin, pomimo że w Rufusie ustawiłem swoją nazwę - kosmetyka

- office 2016 zainstalowany - działa

- directx zainstalowany - bez problemów

-call of duty 4 odpala bez błędów - działa normalnie.

-nie można zainstalować sterownika do drukarki HP 5525 - błąd podczas instalacji - jest to jedyny problem jaki do tej pory doświadczyłem - dla mnie dość istotny.

Kawał dobrej roboty! mam nadzieję tylko na naprawę problemu z drukarką, poza tym luźna sugestia o zintegrowanie startisback ;)

edit: udało się zainstalować sterownik hp smart ze sklepu, jednak pomimo tego że sterownik się zainstalował, to w dalszym ciągu nie drukuje.

edit2: udało mi się znaleźć błąd po rozpakowaniu sterownika i instalowaniu ręcznie: error 126: failed to add port monitor HP Discovery Port Monitor

redbull89 lubi to
Opublikowano

Wygląd instalatora jest okrojony do minimum (będzie okrojony jeszcze bardziej) dlatego czarne tła. Super że jak na razie wszystkim chodzą gry i aplikacje, bo wydaje mi się że do tej pory jeszcze nikomu nie udało się zachować tak dużej kompatybilności przy tak małym rozmiarze.

Zastanawia mnie ta drukarka. Spróbuj przestawić usługę buforowania z ręcznego na automatyczny - powinno pomóc. Jak na razie mam  dwie opinie że drukarki działają. San też zainstalowałem swojego canona. Wsparcie dla drukarek HP pozostało. Usunąłem same egzotyczne drukarki u to tak stare że nawet jeśli ktoś miał taką drukarkę to pewnie zdążyła się rozsypać że starości 😁. Obstawiam  że chodzi o bufor wydruku. U mnie też sterownik nie zainstalował się na ustawieniu ręcznym i musiałem zmienić na automatyczny.

Daj znać czy pomogło i dzięki za opinie.

PS:  Start od back...  Generalnie lubię ten program ale tu chciałem zrobić wszystko jak w oryginale tylko ścięte do minimum. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby każdy sobie doinstalowal ale jeśli więcej osób będzie na tym zależeć to nie wykluczam że dodam w alternatywnej wersji.

Generalnie mam dużo pomysłów  i za mało czasu. W czasach modowania XP zdarzało mi się całkowicie zmieniać powłokę systemową więc może tutaj też się pobawię.

PS2: w którejś z kolejnych wariacji tego moda dodałem możliwość zmiany nazwy już po instalacji. Myślę że na dniach wrzucam system w obecnej formie do wszystkich a później będę dodawał kolejne rzeczy.

PS3:

@forgottennick daj znać jak sprawdzisz usługę buforowania.  Upewniłem się na 99% że to tylko kwestia włączenia usługi.   Chyba powinienem jednak dodać skrypt do usług tak jak  robił to Sromotnik...

Opublikowano

System PETARDA, po zainstalowaniu waży 4.2 GB, działa Samsung Magican który z dysku 2 samsunga ssd 2 tr robi wydajność 12 046 czyli z 550 na 12 tys. ( szkoda że tylko 1 dysk można tak zrobić ale bije samsunga ssd m2 990 pro który ma 7000 tys ) adobe premiere 2024 i photoshop idealnie śmiga, do rawów Capture One Pro śmiga jak nigdy. Ciekawostką jest Cinebench R23 który na 11 pro na stokowych ustawieniach procesor i7 14700K osiagał : 36.056 a teraz na tym systemie 36558  czyli sporo lepiej. Jest lekki i przyjemny. Procesów 60 na dzień dobry ....myszę to zbić do 45-50. Polecam wszystkim na słabe i mocne maszyny.Ram w moim przypadku po instalacji wszystkiego zabiera 7,8 a na gołym 1.8 gb z 64 gb.

redbull89 lubi to
Opublikowano

Wielkie dzięki za kolejną rzetelną informację zwrotną.  Nie spodziewałem się że już pierwsza wersja testowa zbierze tak dobre opinie... No może troszkę się spodziewałem, bo jednak doświadczenie z czasów gdy modowałem XP-ka  pomaga - wbrew pozorom sam kregoslup systemu jest podobny więc niektóre zabiegi przeniosłem 1:1.

Powoli działam dalej i chyba już mieszczę się poniżej 1gb. Tak jak pisałem wcześniej zszedłem jeszcze trochę z procesami i mam w rękawie jeszcze kilka tweakow które zostawiłem to na koniec. Obecnie w systemie użyte są tylko te bezpieczne,  które nie powinny dawać żadnych skutków ubocznych. Jestem coraz bliżej granicy tego co można wyrzucić  żeby system pozostał funkcjonalny. Dla Windows XP granicą było dla mnie 63mb ale wiązało się to z usunięciem wszystkich ikon i wszystkich komunikatów tekstowych.  Myślę że dzisiaj nie ma zapotrzebowania na takie eksperymenty z windowsem 10 więc powalczę o zamieszczenie się w 900mb  dla 64 bitowego systemu co i tak będzie rekordem. 

Mój boot.wim ma aktualnie 173mb i może uda mi się zejść do 150mb - nie obrazę się jeśli ktoś z forum będzie chciał wykorzystać  go w swoim modzie żeby zmniejszyć wagę ISO.

Jeszcze raz dziękuję za czas poświęcony na testowanie mojego moda i czekam na wypowiedzi kolejnych użytkowników.

Przypominam że od wczoraj  wszyscy mogą testować system - link znajduje się w pierwszym poście w załączniku.

JanKo66 lubi to
Opublikowano

W pierwszym poście w tym temacie znajduje się załącznik V2 - zasadniczo nie powinno być żadnych zmian w wydajności. To tylko kolejny mały kroczek. Obecnie testuje poboczne rzeczy czyli zmianę wyglądu przeglądarki zdjęć i media playera  bo GUI tych programów pamięta czasy Visty i nie pasuje do obecnego designu systemu. Jednocześnie stara przeglądarka zdjęć w mojej opinii pozostaje lepszym rozwiązaniem niż nowe ociężała apka Microsoftu. Skoro pozostawiłem WMP dla kompatybilności ze starymi grami to też wypadałoby coś odświeżyć żeby zrobić trochę więcej i lepiej niż inni moderzy.

@profilm34 jeszcze raz dzięki za informacje zwrotną. Widzę że dużo osób pobiera ale niewiele znajduje chwilę żeby podzielić się spostrzeżeniami.

JanKo66 i Dystopia lubią to