android717 Posted March 19, 2024 Report Posted March 19, 2024 Witam serdecznie. Normalnie bym wam nie zawracał głowy, ale szarpie się strasznie z instalacją Windowsa 7 na sprzęcie z jego epoki. Zachciało mi się wrzucić w to wszystko NVME no i zaczęły się problemy... Specyfikacja: MOBO: Gigabyte GA-Z77M-D3H (rev 1.1 + zmodyfikowany bios f15a z obsługą NVME) CPU: i7-3770K (LGA 1155), na razie bazowy zegar 3,5; na chwilę wrzuciłem mu 4Ghz i szedł bez zająknięcia (to tam nieważne w sumie) RAM: HyperX Savage DDR3 1600 C9 4x4GB GPU: GTX 660 - wstawiony do PCI Express x16 slot1, running at x16 (PCIEX16) DYSK: Samsung 970 Pro NVMe PCIe M.2 512GB - wrzucony do AXAGON PCEM2-1U - wstawiony do PCI Express x16 slot2, running at x4 (PCIEX4)PCIEX16_2 - tak wiem że przy x4 dysk będzie latać max z połową szybkości, ale to nadal 3x szybciej od sata ssd. PSU: Cooler Master 620W + Dodatki typu chłodnica 120mm, noiseblocker 140mm i inne takie. Ogólnie ten PC w 2012 no to był mokrym marzeniem niejednego gracza, a teraz chce tam mieć Windows 7 i pykać w hirołsy i inne różne stare gierki bez emulatorów i zbędnych dodatków. Windows 10 lata na tym jak szalony, zero problemów. Po nagraniu (zgodnie z instrukcją) któregoś z windowsów 7 wykryło dysk w instalatorze, ale nie pozwoliło na dalszą instalację. Jest coś o czym zapomniałem? Zassałem teraz to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] by @wiktorynek i będę próbował na czysto jeszcze raz, bo póki co to działa to wszystko połowicznie - jest Windows 7 na tej maszynie, ale zainstalowany na ssd z innego kompa, tego nvme mi wykrywa i w sumie mógłbym użyć Macrium Reflect, ale traktuje to jako ostateczność bo chciałbym to na czysto wszystko nagrać. Pozdrawiam serdecznie, Tomasz Quote
Kosa7 Posted March 19, 2024 Report Posted March 19, 2024 Daj se spokój z tym windows 7 szkoda czasu nerwów . A jak już chcesz to postaw na zwykłym hdd system a ssd na programy gry Quote
android717 Posted March 19, 2024 Author Report Posted March 19, 2024 Za poźno, poszło na tym co napisałem XD Wszystko by było spoko gdyby nie to, że gigabyte na swojej stronie ze sterownikami po wybraniu wersji windows 7 odsyła do pobierania które nie działa i każdego sterownika szukam ręcznie w googlach. Pozdrowionka Quote
Widzior Posted March 19, 2024 Report Posted March 19, 2024 Windows 7 bez problemu instaluje się na Samsung 970 Pro NVMe, do którego są dedykowane sterowniki producenta, ale na 3gen w adapterze to małe szanse na powodzenie. O ile się nie mylę, to ludzie modowali biosy, żeby to działało. Postaw Win7 na ssd 2,5" i tyle. Quote
android717 Posted March 19, 2024 Author Report Posted March 19, 2024 Ruszyło wszystko. Normalnie się zainstalował system tak jak powinien. Bez modyfikacji biosu to ja w ogóle nie podchodziłem do tematu - F15a + modyfikacja z NVME entry - dokładnie ta [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Problem na początku był taki, że przy próbie instalacji Windowsa 7 nie wykrywało dysku, a jak go później już pokazało to pluło błędem pt. "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku 0 partycji 1". Międzyczasie jeszcze nagrywanie systemu na pendrive i zgadywanie czy może jednak MBR czy GPT... Weszło jak nagrałem Pendrive w Rufusie w trybie MBR + UEFI-CSM + NTFS, ale w biosie (przynajmniej moim) mimo opcji Legacy+UEFI trzeba było ustawić wszystko na UEFI-Only i mimo plucia błędów, że nie można czegoś tam (patrz wyżej), instalator utworzył partycje i przepuścił mnie dalej i zainstalował poprawnie cały system. DiskMark wynik ~~ 1650MB/s czyli połowa szybkości 970 Pro, ale SSD przy założeniu że leci na full - czyli te ~~ 550/560 no to i tak dosłownie 3x szybciej. Windows pokazuje pulpit w około10s po włączeniu PC, błyskawica w blaszaku XD 48 minut temu, Widzior napisał(a): Windows 7 bez problemu instaluje się na Samsung 970 Pro NVMe, do którego są dedykowane sterowniki producenta, ale na 3gen w adapterze to małe szanse na powodzenie. O ile się nie mylę, to ludzie modowali biosy, żeby to działało. Postaw Win7 na ssd 2,5" i tyle. SSD to już miałem na wcześniejszej maszynce z HD6670 i AMD Athlon II X2 250, grzało się to wszystko niemiłosiernie, mimo to jakoś dawało radę w grach. Teraz jak budowałem tę maszynę to chciałem w zasadzie top pod Windowsa 7 który będzie mi działać już zawsze i będę mógł odpalić Wormsy, Hirołsy, Max Payne, NFS Carbon i Underground 2 i mogę wywalić wszystko na full w ustawieniach i mieć perłę na FullHD. Do "zastosowań komercyjnych" to ja mam 12700K z 3080 i nie pcham tam Mafii 1 w oryginale czy GTA-VC które wymagają masę "patchy", bo nie mam na to czasu, ani nerwów jak z roboty wracam. Teraz mam własny emulator na wyciągnięcie wtyczki XD Quote
Widzior Posted March 19, 2024 Report Posted March 19, 2024 Godzinę temu, android717 napisał(a): HD6670 i AMD Athlon II X2 250 Brat miał ten procek + radka 4770, ja ciut lepiej Athlona II x2 260 + radka 6770 Ale widzę temat ogarnąłeś, więc gratki android717 likes this Quote
Recommended Posts