olo320i Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Panowie potrzebuję kupić duży dysk do komputera stacjonarnego. Komputer ma już dyski ssd a ten hdd talerzowy bedzie tylko magazynem na zdjęcia i jakieś potrzebne pliki. Oscyluje w zakup dysku 3.5 cala o pojemności minimum 10TB. I tu pojawia się mój dylemat bo większość dysków o takiej czy wiekszej pojemności są sygnowane czy kierowane do NAS. Nie mam żadnego nasa. Pytanie moje jest takie czy taki dysk hdd kierowany do NAS bedzie normalnie bez problemu działał w zwykłym PC? Czy może są jakieś problemy w odczycie czy odbiorze przez zwykły pc? Cytuj
Ryzenek Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Normalnie będzie działał na zwykłym PC proponuje taki dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
razor1995 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 6 minut temu, olo320i napisał(a): czy taki dysk hdd kierowany do NAS bedzie normalnie bez problemu działał w zwykłym PC? Będzie, technicznie przecież to to samo, jeśli weźmiesz dysk SATA. Dyski do NASów zazwyczaj są po prostu solidniejsze, dostosowane do ciągłej pracy. Np. Seagate Terascale czy WD Purple. A - radzę uważać na dyski Seagate Recertified - czyli refurby. Miałem taki, wg SMART był nowy - po około 3 latach pracy w NASie padł, a używany WD Purple kupiony w tym samym czasie działa do dziś Cytuj
olo320i Opublikowano 30 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Szybka odpowiedz, nie spodziewałem się. Dziękuję bardzo. Edyta. A taki dysk dla serwerów też podejdzie Seagate Exos Enterprise 16 tb? Cytuj
razor1995 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Jak najbardziej. Chodzi tylko o standard - byle był SATA. Serwerowy ma ten plus że dłużej Ci wytrzyma Cytuj
BartAcid Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Nie wiem jak Seagate TErascale bo o nich pierwsze słyszę. WD Purple ma oprogramowanie do dużych i ciągłych plików wideo z monitoringu. Ale jak najbardziej można go używać. Jedynie co to poszperaj czy dysk nie ma nic wspólnego z technologią SMR. CO to to już sobie wygoglaj, Nawet za nieco większą kwotę lepiej wziąć dyski CMR. A do kompa top zwłaszcza. Seagate IronWolf lub WD Rea są dyskami dla danych do nasów. Exosy są droższe bo mają lepsze parametry i większą żywotność. A nasa możesz sobie zrobić ze starego PC Cytuj
olo320i Opublikowano 30 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2024 Kupiłem dysk Toshiba N300 NAS 16tb i z tego co znalazłem to jest to CMR. BartAcid i Ryzenek lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi