pan slawomir Posted January 25, 2024 Report Posted January 25, 2024 Witam wszystkich, mam problem z komputerem. Zdarzało się to na windowsie 10 a teraz problem pozostał na windows 11. Co jakiś czas, komputer restartuje się sam niezależnie od warunków pracy, obciążenia etc. Czasami zdarza się to raz w ciągu godziny, raz w ciągu 10 godzin, a czasami dwa razy w ciągu 5 min. Od czasu do czasu komputer restartuje się również przy uruchamianiu komputera - po tym jak zgaśnie ekran biosu. Nie jestem laikiem jeśli chodzi o komputer jako taki, ale mało znam się na generowaniu jakichś logów, więc prosiłbym o ewentualne instrukcje jeśli takie coś było również potrzebne. Jednostka jest praktycznie nowa. Specyfikacje poniżej. Quote
TheStraight Posted January 25, 2024 Report Posted January 25, 2024 Dość nowy procek. Flash nowej wersji bios do tego reset całych ustawień i test. Sprawdź temperatury chociażby przez OCCT bo tam możesz to zrobić prosto ewentualnie Prime95, Furmark, Cinebench. Zresztą jak patrzę na ten zestaw to nie wiem czy płakać czy się śmiać. Nie wiem kto ci to składał ale to tragedia. Procek przepłacony w stosunku do reszty, chłodzenie które nie da rady go schłodzić. Grafika to jeden z najtańszych modeli. Obudowa która wygląda jak 20 letni piekarnik, mobo na starą generację ramu i na dodatek ram który ma częstotliwość 3200. Dysków nie chce mi się podsumowywać ale do tak wydajnego sprzętu HDD.... Zasilacz też najlepiej tu nie wygląda ale powinien dać radę ale i tak do wymiany na coś innego. Quote
Widzior Posted January 25, 2024 Report Posted January 25, 2024 Ram jest ustawiony na 3200MHz czy jakieś OC było robione? W każdym razie 1sze co należy zrobić, to memtest pamięci. Kwestia kolejna - czy ram jest wsadzony w odpowiednie banki, czyli 2 i 4? Bo nawet kilka dni temu był tu podobny temat i problem okazał się banalny, bo ramy były w gniazdach 1 i 3, bo się manuala do mobo nie chciało przejrzeć. No i jeszcze, czy pamięć wirtualna pagefile.sys jest włączona i jak ustawiona? Bo musi być, choćbyś miał 128GB ram. Quote
pan slawomir Posted January 25, 2024 Author Report Posted January 25, 2024 Ja tylko jestem użytkownikiem to sprzęt biurowy. Z tego co widzę to jednak założono chłodzenie wodne. Inne parametry się zgadzają z tym co wysłałem. Czy memtest to takie cos? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nic tutaj nie było robione. Tylko instalacja systemu i tyle. Przesyłam slot 2 i slot 4. slot 1 i 3 pusty. Quote
Widzior Posted January 25, 2024 Report Posted January 25, 2024 2 godziny temu, pan slawomir napisał(a): Czy memtest to takie cos? Tak. Co do CPU-Z, to mogłeś dać też screen z zakładki Memory, bo tam jest pokazane aktualne taktowanie pamięci i timingi. No i trzeba poobserwować napięcia i temperatury, chociaż przy tak randomowych resetach, to nie sądzę, żeby to coś dało. Może płyta podaje za niskie Vcore na procesor? Jak poprzednik napisał, koniecznie upgrade BIOSu do najnowszego. Quote
renatan Posted January 26, 2024 Report Posted January 26, 2024 a na jednej kości pamięci próbowałeś ? BartAcid likes this Quote
pan slawomir Posted January 27, 2024 Author Report Posted January 27, 2024 (edited) Memtest zrobiony. Brak błędów. Dodałem raport. BIOS zaktualizowany. Po teście i po aktualizacji niestety bez zmian. Kolejny restart bez przyczyny, bez niebieskich ekranów, bez obciążenia. Na jednej kości jeszcze nie próbowałem. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edited January 27, 2024 by pan slawomir uzupełnienie postu Quote
BartAcid Posted January 27, 2024 Report Posted January 27, 2024 Zastosuj się na kilka dni do pytania @renatan, wypnij jeden, dowolny z modułów i tak pracuj przez kilka dni. Miałem raz przypadek, że zestaw pamięci za pierona nie chciał pracować stabilnie w kompie do którego został zamówiony. Inny komplet rozwiązał sprawę. Ten problematyczny w innym kompie też nie sprawił juz nigdy problemów. Quote
Widzior Posted January 27, 2024 Report Posted January 27, 2024 Ram działa na domyślnych 2400MHz, trzeba włączyć XMP w Biosie, aczkolwiek to tak na marginesie, bo to raczej problemu resetów nie rozwiąże. Jak nie ram, to kolejnym podejrzanym z reguły jest zasilacz lub uszkodzony dysk. Masz tam jeden HDD. Odłącz go na jakiś czas. Quote
dudus2072 Posted January 28, 2024 Report Posted January 28, 2024 Dla mnie kiedyś dosłownie z zegarkiem w ręku gasł bez względu na jakiekolwiek obciążenie bądź nie po 15 minutach . Przeleciałem cały harmonogram zadań od stóp do głów .linijka po linijce. bo myślałem. że ustawił się jakiś proces wygaszania laptopa . lecz nic z tych rzeczy, nie było. Po oddaniu laptopa do serwisu okazało się, że jest micro pęknięcie w okolicach mostka nie warte naprawy już wielki elektronik pewnie naprawiłby ale wartość tego przekroczyłaby wartość tamtego szrota Quote
pan slawomir Posted January 28, 2024 Author Report Posted January 28, 2024 próbuje na razie z tą pojedynczą kością ramu. Dam znać za kilka dni. Quote
Recommended Posts