Skocz do zawartości

Dziwne działanie Windowsa 11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zachowanie systemu.

Wszystko co mogłem zaktualizowałem, sterowniki, BIOS itd.

Temperatury w normie. 

Podczas przeglądania Internetu mam dziwne przycinki kursora, same okienka również są jakby zmulone. Otwieram mój komputer i ładuje się to jakbym miał dużo słabszy sprzęt. Zmiana ustawień w planach zasilania nie pomaga.

Podczas grania również to jest wyczuwalne, ruszam myszką i obraz się przycina mimo iż klatki nie spadają. Czasem obraz się zamrozi na chwilę. 

Nie mam co jeszcze mogę sprawdzić. Najlepiej oczywiście zrobić format. Ale szczerze wolałbym zostać przy aktualnym systemie. Da się jakoś oczyścić system?

Specyfikacja komputera,

i5-8600k

16GB RAM

Dysk systemowy SSD Samsung 850 EVO

RTX 3070

Dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Powodów  tego  może być mnóstwo, przeskanuj go czymś  np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sprawdź temperatury podzespołów , czy się nie przegrzewają.

Zaktualizuj sterowniki.

Sprawdź, czy urządzenie zewnętrzne nie powodują tych zacinek.

Opublikowano
38 minut temu, robert190880 napisał(a):

Powodów  tego  może być mnóstwo, przeskanuj go czymś  np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sprawdź temperatury podzespołów , czy się nie przegrzewają.

Zaktualizuj sterowniki.

Sprawdź, czy urządzenie zewnętrzne nie powodują tych zacinek.

Temperatury są OK, sprawdzone podczas grania.  GPU maks 71*C, CPU maks 70*C

Tak jak pisałem, wszystkie sterowniki najnowsze, BIOS również. 

Urządzenia zewnętrze  to Asus Xonar U7 MKII 

Dziwnie mnie kilka sztuk urządzeń w menadżerze urządzeń. Mogę to usunąć i zrobić restart kompa?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak powinno być? Te czerwone zaznaczone. Dlaczego to jest zdublowane? 

Menadżer zadań pokazuje 184 procesy 2513 wątków 86634 dojścia, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Otwarta tylko przeglądarka i nic więcej.

Opublikowano

Zdublowane i potrojone mysz, klawiatura i ACPI, to nie jest normalna sytuacja. Wygląda jakbyś miał zwielokrotnione urządzenia lub sterowniki. Pierwszy raz coś takiego widzę.

Żebyś się nie męczył i przy okazji nas, wyjmij lub odłącz swój dysk z systemem, podłącz dowolny dysk (byle w pełni sprawny) i zainstaluj czysty system. Pobierz sterowniki i sprawdź działanie.

Opublikowano

Chłopaki jak Wy to robicie? Powinniście wziąć udział w programie "Mam talent" i kwalifikacje macie jak w banku.   :doh:

Przez wieki nie spotkałem się z czymś takim. Jak lub czego używacie do wyszukiwania i instalacji sterowników?

To jakaś masakra i dziwię się, że niektórym to nie przeszkadza i nawet nie czują potrzeby zgłębienia problemu ... bo to jest problem.

Pewnie nawet wiktorynek tego nie ogarnie i pozostanie reinstall. Ja mam na to za słabe serducho.     :laie_67:

LAGUNA lubi to
Opublikowano

▲  Wybacz kolego ale nie będę się odnosił do argumentów typu ... bo kolega też tak miał lub , że są programy naprawiające ludzkie błędy.

Fakt jest jeden - takie rzeczy w systemie nie powinny się zdarzać i mogą zagrażać (choćby wydajności, stabilności). 

Z doświadczenia wiem, że zawsze kończy się to bluescreenami lub sudden death całego systemu. Warto czekać ? 

LAGUNA lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, zdzisiek24 napisał(a):

Chłopaki jak Wy to robicie? Powinniście wziąć udział w programie "Mam talent" i kwalifikacje macie jak w banku.   :doh:

Przez wieki nie spotkałem się z czymś takim. Jak lub czego używacie do wyszukiwania i instalacji sterowników?

To jakaś masakra i dziwię się, że niektórym to nie przeszkadza i nawet nie czują potrzeby zgłębienia problemu ... bo to jest problem.

Pewnie nawet wiktorynek tego nie ogarnie i pozostanie reinstall. Ja mam na to za słabe serducho.     :laie_67:

Nie używałem nigdy programów do szukania sterowników. 

Ten system to aktualizacja poprzedniego systemu Win10. Więc ogólnie system ma już kupę lat. 

Jeśli dobrze pamiętam, to poprzedni kopmuter miał Win10, przeniosłem dysk do nowego, i jakoś się windows ogarnął po kilku restartach. Potem wleciała 11.

Jedyne co robiłem już na 11 to przekonwertowałem partycję na GPT z MBR. Komendą w CMD.

Jak pisałem, jeśli jedyne wyjście to format, to to zrobię. Ale drogę na skróty wolę zostawić na sam koniec ;)

Tak wygląda smart dla dysku systemowego

ssdd.png.319523d0969f1885cd42f87bc5ee635d.png

Opublikowano

No i chłopie już wiesz z czego masz te problemy. Twoja historia to jak dzieje powstania i upadku państwa osmańskiego.   :)

Droga na skróty?  Czasami najlepsze wyjście. Wierz mi, że i tak Cię to czeka ... oszczędzisz czas i nerwy.

Ale z drugiej strony, kombinuj ... tak rodzą się wielcy ludzie.  

Opublikowano
34 minuty temu, PunkCyber napisał(a):

Jeszcze jedno pytanko, czy można skasować te zdublowane elementy w menadżerze i zrobić restart?

Jest szansa że system wstanie?

obawiam się że to nie pomoże ,to jak pudrowanie pryszcza który i tak jest ,

sprawdź stan dysku programem Hard Disk Sentinel 

Opublikowano
44 minuty temu, christopher732 napisał(a):

obawiam się że to nie pomoże ,to jak pudrowanie pryszcza który i tak jest ,

sprawdź stan dysku programem Hard Disk Sentinel 

Proszę

Opublikowano
7 godzin temu, PunkCyber napisał(a):

Ten system to aktualizacja poprzedniego systemu Win10. Więc ogólnie system ma już kupę lat. 

Jeśli dobrze pamiętam, to poprzedni kopmuter miał Win10, przeniosłem dysk do nowego, i jakoś się windows ogarnął po kilku restartach. Potem wleciała 11.

Jedyne co robiłem już na 11 to przekonwertowałem partycję na GPT z MBR.

Bardzo lubię jak nie podaje się takich informacji na początku. Marnujesz nasz i swój czas. Zainstaluj system na czysto i wszystkie problemy miną jak poranna mgła.

Opublikowano
23 godziny temu, wiktorynek napisał(a):

Bardzo lubię jak nie podaje się takich informacji na początku. Marnujesz nasz i swój czas. Zainstaluj system na czysto i wszystkie problemy miną jak poranna mgła.

Wybacz, ale czasem człowiek o czymś zapomina. 

Mam już wszystkie dane przegrane. Chciałbym zapytać, robić klasyczny format  i instalację z pendriva. Czy można śmiało skorzystać z tej opcji? Opcji usuń wszystko.

Zrzutekranu2024-01-23211622.png.7c2b35e25b7e288ba3fb4cf2a5934c92.png

Opublikowano
11 minut temu, PunkCyber napisał(a):

robić klasyczny format  i instalację z pendriva

Klasyczna instalacja na czysto z usunięciem partycji, a najlepiej usuń również tablice partycji (bo też z nimi mieszałeś) - np. za pomocą LiveCD z Parted Magic (bootowalny pendrive) i opcji Secure Erase lub diskpart podczas instalacji i komendy clean.