MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Cześć i czołem. Niestety sobota 23.12 nie rozpoczęła się najlepiej dla mnie ale do brzegu. W jaki sposób mogę przekopiować dane z partycji systemowej jeśli Windows 10 nie uruchamia się? Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 1- podpiąć dysk pod inny komputer 2 - odpalić jakiś system z pendrive, tzw. LiveCD Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Jest to dysk na M2 KBG30ZMS512 TOSHIBA. Jaki LiveCD polecasz? Próbowałem "Win Spring Project 2014 - PE" czyli Windows Live ale niestety partycje są widoczne ale jest przy nich kłódka i nie da się do nich wejść. Mam wrażenie, że chyba sypnął się SSD ale nie wiem jak go sprawdzić Cytuj
stens Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 strelec "ale nie wiem jak go sprawdzić" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TheStraight Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 1 hour ago, MatroX said: Jest to dysk na M2 KBG30ZMS512 TOSHIBA. Jaki LiveCD polecasz? Próbowałem "Win Spring Project 2014 - PE" czyli Windows Live ale niestety partycje są widoczne ale jest przy nich kłódka i nie da się do nich wejść. Mam wrażenie, że chyba sypnął się SSD ale nie wiem jak go sprawdzić Jeśli masz kłódkę przy partycjach a dysk jest normalnie widoczny to raczej nie ma mowy o awarii dysku tylko masz po prostu BitLockera założonego tak się domyślam. Bez hasła deszyfrującego możesz się pożegnać z danymi o ile to bitlocker Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Jeśli Bitlocker jest domyślnie włączony to korzystałem z szyfrowania. Kłódka wyglada tak w Win Spring Projecxt 2014 PE Martwi mnie jeszcze inny fakt mianowicie skan z HDTUNE. Co myślicie o nim? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Mogłeś od razu pokazać zakładkę Health albo zrzut z CrystalDiskInfo, ale wygląda, że dysk zdycha. No chyba, że zaszyfrowane dane tak są pokazywane w takich programach. Nie wiem, nie znam się na tym, bo nigdy szyfrowania nie używałem. Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Dziwne było dla mnie to, że wczoraj laptop normalnie działał a dziś Windows nie chce wystartować. CrystalDiskInfo jest gdzieś dostępny w LiveCD? Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 16 minut temu, MatroX napisał(a): CrystalDiskInfo jest gdzieś dostępny w LiveCD? Pewnie trzeba odpalić portable z pendrive, ale Health z HD Tune to to samo. Chodzi o pokazanie SMART dysku. Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Niestety w zakładce Health i info nie wyświetla mi żadnych danych. Ukończyłem cały Error scan i wygląda to następująco [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ryzenek Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Wygląda na bad sektory wadliwy dysk do wymiany, u mnie też dysk wieloletni 4TB zdycha teraz robie czystkę przy pomocy narzędzi HDD LOW LEVEL FORMAT i robi to bardzo długo. Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Nie wiem czy to właściwe miejsce na tego typu pytanie. Jaki dysk polecacie ? Cytuj
Ryzenek Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Teraz, MatroX napisał(a): Nie wiem czy to właściwe miejsce na tego typu pytanie. Jaki dysk polecacie ? Jaki ma być budżet dla dysku i jaka pojemność? Cytuj
MatroX Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Obecny dysk miał 500gb i nie brakowało miejsca. Tylko teraz ustawiłbym, na partycje systemową 200GB lub nawet więcej. Myślałem o 1tb. Budżet 500zł. Cytuj
Ryzenek Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 @MatroX Dobry i najszybszy dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
christopher732 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2023 Sprawdź programem ( Hard Disk Sentinel ) pokaż screen z zakładki STAN DYSKU i S M A R T Cytuj
MatroX Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 @christopher732 znajdę go gdzieś na livecd? @Ryzenek oglądałem go wczoraj i nawet miałem po niego pojechać ale odpuściłem. Pomyślałem, ze dopytam się czy to na pewno dobry wybór. Cytuj
BartAcid Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2023 Wszystkie progsy co tu są wymieniane i wiele innych znajdziesz w LiveCD Sergi Strelec. Najświeższa wersja z oficjalnej strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Albo jakiegoś Rufusa czy inne do zrobienia bootowalnego pendriva, albo Ventoy i tylko wrzucasz sobie obrazy iso na pena i masz je dostępne do uruchomienia z listy wyboru. Miałeś uruchomione konto microsoft? Można odzyskać klucz do bitlockera. Czasami dało się otworzyć kłódkę z pod Strelca. Ale już nie pamiętam co było potrzebne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi