redbull89 Posted December 5, 2023 Report Posted December 5, 2023 Witajcie, wrzucam roboczą wersje najlepszego moda Windows 11 opartego o najnowsza kompilacje 23H2. Jako były moder od czasów windowsa XP porzuciłem customizację systemów, gdyż systemy Sromotnika były przez lata perfekcyjnie skrojone pod moje oczekiwania. Niestety nieobecność mistrza i brak dobrych modów 11-nastki wymusiła na mnie powrót. Punktem wyjścia są oczywiście systemy Sromotnika ale przygotowując PSH INC 23H2 sprawdziłem takie mody jak AtlasOS, Ghost Spectre, tiny11 od NTDEV i wiele innych które pojawiają się na tym forum, Sprawdziłem jakie tweaki rejestru stosują ich autorzy i co sprawia że są tak popularne. Wybrałem z tego to co najlepszy, odrzuciłem to co jest sztuką dla sztuki i o to jest PSH INC 23H2 - system na miarę moich potrzeb... a może i waszych. Wywaliłem cały bloatware ale została pełna funkcjonalność - wszystko można doinstalować ze sklepu. Mocniejsze okrajanie nie ma sensu - nie zyskuje się nic oprócz kilku GB wolnego dysku i efektu placebo. Wyłączone zostały jedynie usługi które na 100% nie tworzą nieoczekiwanych problemów z działaniem aplikacji System dedykowany jest do normalnego użytkowania, do gier (tweaki dające wyższy priorytet, i lepsze zarządzanie pamięcią, cpu, wiekszą stabilność połączenia itd) oraz do zastosowań profesjonalnych (produkcja muzyki, obróbka wideo itd). Oczywiście na słabszych maszynach będzie chodzić znacznie lepiej niż fabryczny Win ale nie jest to system robiony typowo pod sprzęt lowend. System jest w wersji HOME, bo na takiej pracuje. Wersje finalną planuje jako PRO w wersji angielskiej System był testowany na starutkim dotykowym Sony VAIO oraz na kilkuletnim ultrabooku - na jednym i drugim chodzi perfekcyjnie. Czekam na wasze opinie - co poprawić, z czego zrezygnować co dodać? Planuje jakiś toolbox albo przynajmniej skrypt podobny do Sromotnikowego ale to temat na kiedyś. Aktualizacja 15.12.2023: Ze względu na skromy feedback pomimo ponad 100 pobrań zdejmuje obecna wersję która udostępniłem do testów. Mam swoje przemyślenia i dokonałem w moim projekcie pewnych poprawek. Zająłem się procesami w tle - obecnie po instalacji jest ich 51 i wszystko dalej działa tak jak powinno (testowane Vaio z ekranem dotykowym) Chciałbym wrzucić konkretny mod na początku przyszłego roku ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Aktualnie dołączyłem do większego projektu z naprawdę dużą bazą testerów więc będę miał możliwość sprawdzenia moich rozwiązań na większą skalę oraz nauczenia się czegoś nowego od bardziej doświadczonych moderow. Wesołych Świąt. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cursor, FILAGOL, Dystopia and 6 others like this Quote
bimbersco Posted December 5, 2023 Report Posted December 5, 2023 Nie z mega,mimo konta są limity Quote
redbull89 Posted December 5, 2023 Author Report Posted December 5, 2023 Godzinę temu, bimbersco napisał(a): Nie z mega,mimo konta są limity Dawno nie używałem Mega ale z tego co Pamiętam to ściągając przez ich apkę nie ma limitów albo przynajmniej są większe. PS: zapomniałem dodać. Kilka tweakow wprowadzono jako zasady grupy ale dotyczy to tylko ustawień takich jak "wysyłanie danych diagnostycznych do MŚ itd". PS2: Większość tweakow z DISM++ jest juz zaimplementowana w obrazie. Tak samo jak część tych z O&O ShutUp10++ PS3: System zoptymalizowany pod SSD pod kątem maksymalnej wydajności i żywotności dysku. Na HDD czas uruchamiania może być dłuższy niż na stockowym win11 Quote
simcold Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 13 godzin temu, redbull89 napisał(a): Dawno nie używałem Mega ale z tego co Pamiętam to ściągając przez ich apkę nie ma limitów albo przynajmniej są większe. PS: zapomniałem dodać. Kilka tweakow wprowadzono jako zasady grupy ale dotyczy to tylko ustawień takich jak "wysyłanie danych diagnostycznych do MŚ itd". PS2: Większość tweakow z DISM++ jest juz zaimplementowana w obrazie. Tak samo jak część tych z O&O ShutUp10++ PS3: System zoptymalizowany pod SSD pod kątem maksymalnej wydajności i żywotności dysku. Na HDD czas uruchamiania może być dłuższy niż na stockowym win11 No nie da się ściągnąć bez wykupienia mega bo plik za duży nawet w apce. Możesz gdzie indziej go zapodac? Quote
zdzisiek24 Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 Użyjcie MegaDownloader lub mirrora pixeldrain [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] redbull89, LAGUNA, tadziu123 and 1 other like this Quote
Kuba555 Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 Najlepszym programem do pobierania z mega.nz jest program MEGAsync 4.11.0, można go pobrać ze strony np. instalki.pl. , po przekroczeniu limitu 5 Gb czeka się 2-4 godz. i program dokończy pobieranie. Komputer można wyłączyć, ponieważ po ponownym załączeniu i uruchomieniu programu, jest kontynuowane pobieranie. Quote
tadziu123 Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 22 godziny temu, redbull89 napisał(a): Witajcie, wrzucam roboczą wersje najlepszego moda Windows 11 opartego o najnowsza kompilacje 23H2 Witam czy możesz dodać Sumy kontrolne pliku Iso ? Quote
wis68 Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 Szału nie ma 136 procesów w tle. Akyualizacja działa redbull89 likes this Quote
redbull89 Posted December 6, 2023 Author Report Posted December 6, 2023 4 godziny temu, wis68 napisał(a): Szału nie ma 136 procesów w tle. Akyualizacja działa Dziękuję za opinię. Obcięcie ilość procesów to sztuka dla sztuki, chyba że oszczędność ramu liczona w kB sprawia komuś radość. Jaki pisałem powyżej usługi są ustawione w większości domyślnie gdyż praktycznie każdy mod nastawiony na zejście z ilości procesów w którymś momencie będzie sypał błędami w związku z zależnościami a wymiernych korzyści z tego nie ma żadnych. Zdecydowana większość procesów nie zużywa zasobów. W wersji finalnej zrobię jakiegoś toolboxa dla zasady żeby każdy mógł wyłączyć to w jego opinii jest niepotrzebne ale nie jest to priorytetem na dziś - system ma być responsywny, stabilny, mieć pełną funkcjonalność i lepiej zarządzać podzespołami przy okazji pozbywając się śmieci i blokując telemetrię w sposób nie ograniczający kluczowych funkcji. Ważniejsze od ilości procesów jest to co faktycznie działa w tle czyli wszelkie logi systemowe, (żaden z konkurencyjnych modów nie wyłączał wszystkiego), tworzenie śmieciowych plików itd. Mod powstał dlatego że każdy z testowanych przeze mnie systemów miał gdzieś ucięte za dużo (subiektywnie) - większość można odkręcić ale lubię kiedy wszystko działa tak jak chce" out od box" Quote
joon Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 14 minut temu, redbull89 napisał(a): Dziękuję za opinię. Obcięcie ilość procesów to sztuka dla sztuki, chyba że oszczędność ramu liczona w kB sprawia komuś radość. Jaki pisałem powyżej usługi są ustawione w większości domyślnie gdyż praktycznie każdy mod nastawiony na zejście z ilości procesów w którymś momencie będzie sypał błędami w związku z zależnościami a wymiernych korzyści z tego nie ma żadnych. Zdecydowana większość procesów nie zużywa zasobów. W wersji finalnej zrobię jakiegoś toolboxa dla zasady żeby każdy mógł wyłączyć to w jego opinii jest niepotrzebne ale nie jest to priorytetem na dziś - system ma być responsywny, stabilny, mieć pełną funkcjonalność i lepiej zarządzać podzespołami przy okazji pozbywając się śmieci i blokując telemetrię w sposób nie ograniczający kluczowych funkcji. Ważniejsze od ilości procesów jest to co faktycznie działa w tle czyli wszelkie logi systemowe, (żaden z konkurencyjnych modów nie wyłączał wszystkiego), tworzenie śmieciowych plików itd. Mod powstał dlatego że każdy z testowanych przeze mnie systemów miał gdzieś ucięte za dużo (subiektywnie) - większość można odkręcić ale lubię kiedy wszystko działa tak jak chce" out od box" Ty tak na poważnie to piszesz !? Większych bzdór nie czytałem coś Ci tam dzwoni ale nie wiesz w jakim uchu !. Ćwicz dalej może w koncu coś zrobisz w miarę dobrze wszystkiego trzeba się nauczyć i radziłbym Ci poczytać o modyfikacjach na porządnych forach o tej tematyce bo ta Twoja modyfikacja to na razie tak na trzy na szynach !. Powodzenia , poczekam na lepszą wersję Twojej modyfikacji. Kuba555 likes this Quote
simcold Posted December 6, 2023 Report Posted December 6, 2023 zainstalowany. dziala bez problemu dzieki. redbull89 likes this Quote
redbull89 Posted December 6, 2023 Author Report Posted December 6, 2023 37 minut temu, simcold napisał(a): zainstalowany. dziala bez problemu dzieki. Cieszę się. Jakby coś była nie tak albo byłby jakieś inne wnioski to proszę o info. PS: sumy kontrolne dodam jak tylko będę przy PC. PS2: wracając do kwestii procesów - jeśli ktoś patrzy przede wszystkim na to to polecam Atlas OS. Co prawda w testach które można znaleźć w necie zejście tak mocno z procesami nie przekłada się praktycznie na nic lub oscyluje w granicach błędu statystycznego ale trzeba oddać że zrobiono dobrą nikomu niepotrzebną robotę. Atlas to naprawdę dobry custom a ostatnia aktualizacja przywraca elementarne kwestie bezpieczeństwa. ProTip - jeśli chcecie sprawdzić to możecie "nałożyć" Atlasa na mój system bo atlas nie jest dystrybuowany w formie ISO tylko pakietu który uchuchamia się na wcześniej zainstalowanym systemie . Oczywiście większość ustawień zostanie nadpisana ale część tweakow zostanie - sprawdzałem takie rozwiązanie i nic się nie gryzie... Oczywiście system nie jest idealny i nie wszystko mi w nim odpowiada dlatego wziąłem sprawy w swoje ręce podpatrując to co jest w nim dobre PS3: jak na razie mam info zwrotne że za dużo procesów - w następnej edycji pomyśle czy skonfigurować usługi w bezpieczny sposób tak żeby odrobinę zejść z liczby (defender zostaje czy to się komuś podoba czy nie). Czekam na więcej 42 minuty temu, joon napisał(a): Ty tak na poważnie to piszesz !? Większych bzdór nie czytałem coś Ci tam dzwoni ale nie wiesz w jakim uchu !. Ćwicz dalej może w koncu coś zrobisz w miarę dobrze wszystkiego trzeba się nauczyć i radziłbym Ci poczytać o modyfikacjach na porządnych forach o tej tematyce bo ta Twoja modyfikacja to na razie tak na trzy na szynach !. Powodzenia , poczekam na lepszą wersję Twojej modyfikacji. Dziękuję za konstruktywną krytykę. Jeśli będziesz miał jakieś uwagi dotyczące konkretnych procesów, usług itd to chętnie wslucham sie w rady bardziej ogarniętej osoby. Swoją wiedzę opieram w głównej mierze na repozytoriach prowadzonych przez twórców uznanych modów choć przestudiowałem też forum twórcy ntlite pomimo iż samego programu nie używam... Na ich forum można znaleźć też bardzo dobrą bazę do tworzenia swoich modów w oparciu program ntlite. Polecam poszukać preseta o nazwie gamer os... albo jakaś tak. Preset ten jest polecany przez uznanego influencera zajmującego się tematyką tworzenie nienadzorowanych instalacji Chisa Titusa. Swoją drogą Chris Titus wydał ostatnio aktualizacje swojego skryptu który działa na podobnej zasadzie co ntlite tyle że jest darmowy Niestety u mnie system wygenerowany przez skrypt miał problem z wifi (dziwne bo nikt inny nie zgłaszał podobnych problemów). Uczciwie przyznaje iż zabawy z customizacja windowsa zakończyłem wraz z wyjściem modyfikacji windowsa 7 autorstwa Sromotnika. Windows 11 to dla mnie nieznany grunt tym bardziej że 10 unikam do dziś kiedy tylko mogę. Jeśli tylko nie potrzebuje obsługi nowszych bibliotek DirectX to wybieram windowsa 8.1. Kuba555 likes this Quote
joon Posted December 7, 2023 Report Posted December 7, 2023 12 godzin temu, redbull89 napisał(a): Cieszę się. Jakby coś była nie tak albo byłby jakieś inne wnioski to proszę o info. PS: sumy kontrolne dodam jak tylko będę przy PC. PS2: wracając do kwestii procesów - jeśli ktoś patrzy przede wszystkim na to to polecam Atlas OS. Co prawda w testach które można znaleźć w necie zejście tak mocno z procesami nie przekłada się praktycznie na nic lub oscyluje w granicach błędu statystycznego ale trzeba oddać że zrobiono dobrą nikomu niepotrzebną robotę. Atlas to naprawdę dobry custom a ostatnia aktualizacja przywraca elementarne kwestie bezpieczeństwa. ProTip - jeśli chcecie sprawdzić to możecie "nałożyć" Atlasa na mój system bo atlas nie jest dystrybuowany w formie ISO tylko pakietu który uchuchamia się na wcześniej zainstalowanym systemie . Oczywiście większość ustawień zostanie nadpisana ale część tweakow zostanie - sprawdzałem takie rozwiązanie i nic się nie gryzie... Oczywiście system nie jest idealny i nie wszystko mi w nim odpowiada dlatego wziąłem sprawy w swoje ręce podpatrując to co jest w nim dobre PS3: jak na razie mam info zwrotne że za dużo procesów - w następnej edycji pomyśle czy skonfigurować usługi w bezpieczny sposób tak żeby odrobinę zejść z liczby (defender zostaje czy to się komuś podoba czy nie). Czekam na więcej Dziękuję za konstruktywną krytykę. Jeśli będziesz miał jakieś uwagi dotyczące konkretnych procesów, usług itd to chętnie wslucham sie w rady bardziej ogarniętej osoby. Swoją wiedzę opieram w głównej mierze na repozytoriach prowadzonych przez twórców uznanych modów choć przestudiowałem też forum twórcy ntlite pomimo iż samego programu nie używam... Na ich forum można znaleźć też bardzo dobrą bazę do tworzenia swoich modów w oparciu program ntlite. Polecam poszukać preseta o nazwie gamer os... albo jakaś tak. Preset ten jest polecany przez uznanego influencera zajmującego się tematyką tworzenie nienadzorowanych instalacji Chisa Titusa. Swoją drogą Chris Titus wydał ostatnio aktualizacje swojego skryptu który działa na podobnej zasadzie co ntlite tyle że jest darmowy Niestety u mnie system wygenerowany przez skrypt miał problem z wifi (dziwne bo nikt inny nie zgłaszał podobnych problemów). Uczciwie przyznaje iż zabawy z customizacja windowsa zakończyłem wraz z wyjściem modyfikacji windowsa 7 autorstwa Sromotnika. Windows 11 to dla mnie nieznany grunt tym bardziej że 10 unikam do dziś kiedy tylko mogę. Jeśli tylko nie potrzebuje obsługi nowszych bibliotek DirectX to wybieram windowsa 8.1. To nie jest krytyka tylko stwierdzenie faktów ( udowodnionych i stwierdzonych przez sporą grupę modyfikatorów win ) , oczywiście że od razu " ameryki nie zbudowano " ale żeby to robić trzeba posiadać sporą wiedzę w temacie zasady działania systemu nie wspominając obecne wyczyny M.S jakie wyczynia z Win11 !. Piszesz że " polecam Atlas OS " a to akurat cieniutki przykład to jest tak jak byś " plizał lizaka " ! Piszesz też że posiłkowałeś się ustawieniami GamerOS ale miałeś problemy z WiFi !? i na pewno i innymi a dlaczego ? bo nie znasz jeszcze dobrze zasady działania windows co można usunąć a co nie , co jest ze sobą powiązanie a co nie itd.. Wystarczy usunąć jedną linijkę z wpisu i WiFi by Ci działało i tak jest i z innymi usługami np. <c>hwsupport_bluetooth 'Bluetooth'</c> <c>Microsoft.StorePurchaseApp 'Store Experience Host'</c> <c>Microsoft.WindowsStore 'Windows Store'</c> <c>passport 'Microsoft Passport'</c> To ustawienie wstępne wyłącza Bluetooth , Microsoft Store i konta MS ( podaje przykład z GamerOS ) Piszesz też że Defender " musi być i koniec " niech i sobie jest " jedni go lubią inni nienawidzą ! " ale możesz go wyłączyć ( nie usunąć ) tak żeby nie zźerał bardzo dużo zasobów a kto będzie chciał to sobie go włączy. Czytasz chyba pobierznie , mało uważnie skoro tego się nie doczytałeś ? . Dobrze też stwierdziłeś że " Windows 11 to dla mnie nieznany grunt tym bardziej że 10 unikam do dziś kiedy tylko mogę. " bo Win7 to " przedszkole " do Win11 tym bardziej że M.S sam się uczy. Powodzenia i wytrwałości , jest takie powiedzenie " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz " Kuba555 likes this Quote
Kuba555 Posted December 7, 2023 Report Posted December 7, 2023 W dniu 6.12.2023 o 21:20, joon napisał(a): Ty tak na poważnie to piszesz !? Większych bzdór nie czytałem coś Ci tam dzwoni ale nie wiesz w jakim uchu !. Ćwicz dalej może w koncu coś zrobisz w miarę dobrze wszystkiego trzeba się nauczyć i radziłbym Ci poczytać o modyfikacjach na porządnych forach o tej tematyce bo ta Twoja modyfikacja to na razie tak na trzy na szynach !. Powodzenia , poczekam na lepszą wersję Twojej modyfikacji. System nie najgorszy, ale po dłuższym działaniu zaczyna trochę się rozsypywać, wolniej działać. Moja ocena 3, jak na pierwszą modyfikację to uważam, że jest OK W dniu 7.12.2023 o 11:11, joon napisał(a): To nie jest krytyka tylko stwierdzenie faktów ( udowodnionych i stwierdzonych przez sporą grupę modyfikatorów win ) , oczywiście że od razu " ameryki nie zbudowano " ale żeby to robić trzeba posiadać sporą wiedzę w temacie zasady działania systemu nie wspominając obecne wyczyny M.S jakie wyczynia z Win11 !. Piszesz że " polecam Atlas OS " a to akurat cieniutki przykład to jest tak jak byś " plizał lizaka " ! Piszesz też że posiłkowałeś się ustawieniami GamerOS ale miałeś problemy z WiFi !? i na pewno i innymi a dlaczego ? bo nie znasz jeszcze dobrze zasady działania windows co można usunąć a co nie , co jest ze sobą powiązanie a co nie itd.. Wystarczy usunąć jedną linijkę z wpisu i WiFi by Ci działało i tak jest i z innymi usługami np. <c>hwsupport_bluetooth 'Bluetooth'</c> <c>Microsoft.StorePurchaseApp 'Store Experience Host'</c> <c>Microsoft.WindowsStore 'Windows Store'</c> <c>passport 'Microsoft Passport'</c> To ustawienie wstępne wyłącza Bluetooth , Microsoft Store i konta MS ( podaje przykład z GamerOS ) Piszesz też że Defender " musi być i koniec " niech i sobie jest " jedni go lubią inni nienawidzą ! " ale możesz go wyłączyć ( nie usunąć ) tak żeby nie zźerał bardzo dużo zasobów a kto będzie chciał to sobie go włączy. Czytasz chyba pobierznie , mało uważnie skoro tego się nie doczytałeś ? . Dobrze też stwierdziłeś że " Windows 11 to dla mnie nieznany grunt tym bardziej że 10 unikam do dziś kiedy tylko mogę. " bo Win7 to " przedszkole " do Win11 tym bardziej że M.S sam się uczy. Powodzenia i wytrwałości , jest takie powiedzenie " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz " Widzę, że mamy bardzo dobrego fachowca w modyfikowaniu Systemów, jeżeli masz trochę czasu to udziel koledze porad, jak trzeba zrobić żeby wszystko było OK. Ja nie dałbym rady zrobić takiego modyfikowanego Systemu jak zrobił to kolega redbull89, który jest dużo lepszy niż niektóre modyfikacje na Forum, życzę powodzenia redbull89 w następnych modyfikacjach, może podpowie Ci kolega joon jak zrobić, żeby były super. Quote
lou777 Posted December 7, 2023 Report Posted December 7, 2023 @redbull89 czy będą jakieś aktualizacje albo fixy do tego wydania? rzadko zmieniam systemy a chcialbym poużywać dłużej. I czy w tej wersji windows update zablokować na amen i się nie przejmować? i tak samo z defenderem, wyłączyć? Dziękuję redbull89 likes this Quote
redbull89 Posted December 7, 2023 Author Report Posted December 7, 2023 59 minut temu, lou777 napisał(a): @redbull89 czy będą jakieś aktualizacje albo fixy do tego wydania? rzadko zmieniam systemy a chcialbym poużywać dłużej. I czy w tej wersji windows update zablokować na amen i się nie przejmować? i tak samo z defenderem, wyłączyć? Dziękuję Cześć, system powinien być wolny od problemów bo nie ruszałem tego co mogłoby powodować jakiekolwiek błędy. Można go normalnie aktualizować przez windows update. Utrudniłem nadpisywanie moich tweakow przez poprawki od MS ale wiadomo że coś tam i tak może się przestawić przy większych aktualizacjach. Kluczowe tweaki przetrwają Musiałem iść na pewien kompromis - po aktualizacji prawdopodobnie pojawia się dwie ikonki zachęcające do instalacji programów ale wystarczy odczepić je od menu i nie przejmować się tym. Nie chciałem ingerować w plik hosts bo nigdy nie wiadomo kiedy jakaś aplikacja bezwzględnie zarząda odpowiedzi z serwerów Microsoftu i odmówi współpracy lub wymaganej aktualizacji. Reasumując nie traktujcie tego systemu w kategoriach "kastrata" jeśli coś działa na niezmodyfikowanym systemie to powinno zadziałać też na PSH INC 23H2. Jeśli nikt nie będzie zgłaszał żadnych problemów to prawdopodobne kolejnego moda przygotuje dopiero za kilka miesięcy. Kiedy będę miał jakiś pomysł jak jeszcze usprawnić działanie systemu albo gdy podsunięcie mi jakieś dobre pomysły. Jeśli mimo wszystko chcesz zablokować windows update i defendera to można to zrobić przy pomocy programu Dism++. Niestety na chwilę o obecną nie mogę polecić żadnego programu do wyłączenia innych usług. Mogłem zaimplementować to ręcznie na sztywno w rejestrze ale zaraz pojawiałyby się posty że komuś coś nie działa. Skrypt Chrisa Titusa jest świetny ale jednocześnie odblokowuje kilka rzeczy zablokowanych przeze mnie. Do windowsa 10 powstało kilka skryptów bazujących na opracowaniach opisów usług przez BlackVipera i było to najbardziej rzetelne źródło informacji o usługach systemowych. Dla Windows 11 jeszcze nie ma czegoś takiego. W każdym testowanym przeze mnie modzie coś nie działało dlatego pozostawiam wartości domyślne. (Oczywiście w kolejnym modzie popracuje nad tym ale nie jest to dla mnie priorytetem) PS: dziękuję za pozytywne opinie powyżej ale nie eskalujmy konfliktu i zachowajmy elementarną netykietę. @joonwyraził swoje zdanie które przyjąłem do wiadomości i tyle w temacie choć nie ukrywam że chętnie dowiem się które systemy są dobre skoro Atlas jest cieniutki. Jeśli jest coś co faktycznie jest lepsze (i bezpieczne) to zostawiam mój projekt i instaluje to co poleca. Kuba555 likes this Quote
siwydym Posted December 7, 2023 Report Posted December 7, 2023 3 godziny temu, redbull89 napisał(a): Dzięki za info. Orientujesz się może co wyjątkowego było w tych modach? Jeśli znajdę jakieś ciekawe rozwiązania to chętnie je sprawdzę i wprowadzę. Jego mody były dobrze zoptymalizowane, ale w kazdym był jakiś problem. Jednemu nie chodziło to innemu tamto. Po prostu za dużo wycięte. Tak jak pisałeś wcześniej: Wycinanie usług, które nie mają praktycznie żadnego wpływu na wydajność tylko po to żeby pokazać że w systemie uruchamia się ich tylko 50 i chwalenie się tym nie ma żadnego uzasadnionego sensu. Wręcz przeciwnie. Za dużo wytniesz to później zawsze jest z czymś problem. Pisał, że to i tamto można doinstalować. Ale niestety w wielu przypadkach nie dało rady. Jeszcze nie testowałem Twojego moda, ale biorąc pod uwagę opis i sposób w jaki podchodzisz do tematu sądzę że to będzie najlepszy mod na tym forum. Trzymam za Ciebie kciuki i pozdrawiam Quote
redbull89 Posted December 15, 2023 Author Report Posted December 15, 2023 Ze względu na skromy feedback pomimo ponad 100 pobrań zdejmuje obecna wersję która udostępniłem do testów. Mam swoje przemyślenia i dokonałem w moim projekcie pewnych poprawek. Zająłem się procesami w tle - obecnie po instalacji jest ich 51 i wszystko dalej działa tak jak powinno (testowane Vaio z ekranem dotykowym) Chciałbym wrzucić konkretny mod na początku przyszłego roku ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Aktualnie dołączyłem do większego projektu z naprawdę dużą bazą testerów więc będę miał możliwość sprawdzenia moich rozwiązań na większą skalę oraz nauczenia się czegoś nowego od bardziej doświadczonych moderow. Wesołych Świąt. zibino, JanKo66 and lou777 like this Quote
lou777 Posted December 15, 2023 Report Posted December 15, 2023 2 godziny temu, redbull89 napisał(a): Ze względu na skromy feedback pomimo ponad 100 pobrań zdejmuje obecna wersję która udostępniłem do testów. Mam swoje przemyślenia i dokonałem w moim projekcie pewnych poprawek. Zająłem się procesami w tle - obecnie po instalacji jest ich 51 i wszystko dalej działa tak jak powinno (testowane Vaio z ekranem dotykowym) Chciałbym wrzucić konkretny mod na początku przyszłego roku ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Aktualnie dołączyłem do większego projektu z naprawdę dużą bazą testerów więc będę miał możliwość sprawdzenia moich rozwiązań na większą skalę oraz nauczenia się czegoś nowego od bardziej doświadczonych moderow. Wesołych Świąt. Dzięki za informacje. Czy "pewne poprawki" bardzo zmieniają system w sensie takim, że jestem teraz na etapie przenoszenia komputera i jeśli zmiany nie są jakies mocno widoczne to zostane przy starym w sensie z 70 procesów zrobiło się 50 czy coś. Ewentualnie czy będzie można jakimś fixem podrasować Twój stary mod? Ciężko mi po tygodniu napisać jakieś odczucia bo jedyne co zrobiłem to wstępnie poinstalowałem sterowniki i sprawdziłem pobieżnie jak to śmiga. Jedyne co mogę napisać to to że śmiga, nic się nie wykrzaczyło. Quote
killer85-85 Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 Podrzuci ktoś tego moda bo chciałbym potestować... Quote
zdzisiek24 Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 ▲ Rozejrzyj się po kątach (piętrach) ... a nuż coś znajdziesz. ▼ Wrzuciłem wyżej linka więc korzystaj. Quote
killer85-85 Posted December 18, 2023 Report Posted December 18, 2023 Nie wiem sam... Ponad rok szukam czegoś i nic ciekawego nie znalazłem nadal... System ma być do codziennego użytku...czasem do gier(STEAM,BATTLE NET),zwykłe przeglądanie neta Quote
redbull89 Posted December 21, 2023 Author Report Posted December 21, 2023 W dniu 15.12.2023 o 11:47, lou777 napisał(a): Dzięki za informacje. Czy "pewne poprawki" bardzo zmieniają system w sensie takim, że jestem teraz na etapie przenoszenia komputera i jeśli zmiany nie są jakies mocno widoczne to zostane przy starym w sensie z 70 procesów zrobiło się 50 czy coś. Ewentualnie czy będzie można jakimś fixem podrasować Twój stary mod? Ciężko mi po tygodniu napisać jakieś odczucia bo jedyne co zrobiłem to wstępnie poinstalowałem sterowniki i sprawdziłem pobieżnie jak to śmiga. Jedyne co mogę napisać to to że śmiga, nic się nie wykrzaczyło. Aktualnie zszedłem do 63 procesów po drugim uruchomieniu. (test na maszynie wirtualnej). Defender domyślnie wyłączony. Brak aplikacji Xbox z możliwością instalacji przez sklep ( nie każdy używa więc taka opcja wydaje się sensowna). Siłą rzeczy zużycie RAMu spadło więc jednak zmierzam w kierunku OSa na słabsze maszyny. Jednocześnie wszystkie usługi można włączyć, przywrócić defendera itd. Zmniejszył się też rozmiar obrazu. Może na początku roku wrzucę coś do testów z zastrzeżeniem że jest to wersja która może mieć jakieś ukryte błędy. Wygląda że wszystko w dalszym ciągu działa ale aktualnie nie mam czasu żeby dokładnie sprawdzić na prawdziwym sprzęcie więc nie chce zaśmiecać forum czymś co może okazać się bublem i tracić Waszego czasu. JanKo66 and lou777 like this Quote
killer85-85 Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 W dniu 18.12.2023 o 16:26, zdzisiek24 napisał(a): ▲ Rozejrzyj się po kątach (piętrach) ... a nuż coś znajdziesz. ▼ Wrzuciłem wyżej linka więc korzystaj. Dzięki 4 godziny temu, redbull89 napisał(a): Aktualnie zszedłem do 63 procesów po drugim uruchomieniu. (test na maszynie wirtualnej). Defender domyślnie wyłączony. Brak aplikacji Xbox z możliwością instalacji przez sklep ( nie każdy używa więc taka opcja wydaje się sensowna). Siłą rzeczy zużycie RAMu spadło więc jednak zmierzam w kierunku OSa na słabsze maszyny. Jednocześnie wszystkie usługi można włączyć, przywrócić defendera itd. Zmniejszył się też rozmiar obrazu. Może na początku roku wrzucę coś do testów z zastrzeżeniem że jest to wersja która może mieć jakieś ukryte błędy. Wygląda że wszystko w dalszym ciągu działa ale aktualnie nie mam czasu żeby dokładnie sprawdzić na prawdziwym sprzęcie więc nie chce zaśmiecać forum czymś co może okazać się bublem i tracić Waszego czasu. Czekamy na wrzutkę Quote
Achon Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 O panie... ale usługi śledzące użytkownika, to mogłeś powyłączać. To chyba powinna być pierwsza rzecz przy robieniu moda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
redbull89 Posted December 21, 2023 Author Report Posted December 21, 2023 1 godzinę temu, Achon napisał(a): O panie... ale usługi śledzące użytkownika, to mogłeś powyłączać. To chyba powinna być pierwsza rzecz przy robieniu moda. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DiagTrack sam w sobie nie zbiera danych bez zaznaczenia kontrolki odpowiedzialnej za zbieranie danych telemetrycznych. W pierwszym etapie generalnie nie ruszałem usług z drobnymi wyjątkami żeby zobaczyć. Czy sama dość mocna ingerencja w rejestr nie powoduje problemów. Czatalem że wyłączenie usługi diagtrack może doprowadzić do braku możliwości instalacji zbiorczych poprawek - nie zweryfikowałem tego jeszcze bo od niedawna bawię się 11. Jak pisałem wyżej naniosłem poprawki i testuje system z mocno ograniczonymi usługami. Jeśli wszystko dalej działać to zbliżę się o kolejny krok do systemu który połączy najlepsze cechy wszystkich testowanych przeze mnie modów. Jeśli zrobiłbym wszytko na raz to mielibyśmy sytuację jak w wielu innych modach - czyli coś nie działa i nie wiadomo dlaczego Quote
simcold Posted December 21, 2023 Report Posted December 21, 2023 używam tego systemu i fajnie śmiga ale nie moge właczyć lokalizacji żeby system sam zmieniał mi tryb nocny. jak to rozwiazac? pokazuje ze niktorymi usługami zarządza organizacja Quote
Achon Posted December 22, 2023 Report Posted December 22, 2023 W dniu 6.12.2023 o 21:00, redbull89 napisał(a): Obcięcie ilość procesów to sztuka dla sztuki, chyba że oszczędność ramu liczona w kB sprawia komuś radość. Oj nieprawda. Poszukaj na Youtube filmiki od FbConana, gdzie porównuje w grach systemy orginalne i modowane,. To właśnie ograniczenie usług i procesów, daje w grach uzysk nawet do 10% więcej klatek fps na słabszych procesorach. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 5.12.2023 o 16:17, redbull89 napisał(a): Czekam na wasze opinie - co poprawić, z czego zrezygnować co dodać? Po pierwsze, nie sugeruj się ustawieniami GamerOS z forum NtLite. Były zrobione dwa lata temu i dotyczyły zupełnie innych wersji windowsa. (A może jeszcze wcześniej, przed wejściem windowsa 11) Teraz gdy mamy wersję 23H2, te ustawienia są już nieaktualne (wycinają za dużo rzeczy koniecznych do prawidłowo działania). Najprostszy przykład kiedyś była Cortana teraz mamy Copilota i bardzo silną integrację z systemem przeglądarki EDGE. Jeśli robisz publiczny mod, to warto go dobrze opisać. - Co zostało usunięte - Co zostało wyłączone - Co zostało dodane To rozwieje wątpliwości i pytania typu "Dlaczego nie działa drukowanie" itp. W temacie wyłączania usług jest mnóstwo opisów, głównie bazujących na ustawieniach BlackVipera - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu jednak trzeba naprawdę dużo czasu przeznaczyć na testy, jeśli chce się jak najwięcej powyłączać, a żeby system nadal działał. Zobacz sobie, co jest w modach FbConana włączone/wyłączone i to moim zdaniem jest podstawa do zrobienia swego dobrego moda. Wiem, że to jest trudniejsze, ale możesz się pokusić zrobić kilka wersji 1- Standard (podstawowe tweaki, wycięta telemetria - zostawiona pełna zgodność, by system przyjmował nowe aktualizacje) 2- Litlle (głębsza ingerencja, usunięte aplikacje, które można dograć ze Sklepu, więcej usług wyłączona, nadal daje się aktualizować) 3- Extreme (maksymalne odchudzenie, zostawienie podstawowych usług, brak przeglądarki Edge i Defendera itd. - brak możliwości aktualizowania) No i jeśli jeszcze nie kupiłeś licencji NtLite, to moim zdaniem warto. Nie kombinuj ze skryptami typu MSMG Tools, czy jakieś Atlas OS, bo to strata czasu. Pozdrawiam i powodzenia w modowaniu życzę. Quote
redbull89 Posted December 22, 2023 Author Report Posted December 22, 2023 Dzięki za wyczerpująca informacje zwrotną. Na razie ograniczam się do stopniowego dopracowywania systemu pod moje potrzeby dlatego tylko wersja home i najpierw skupiłem się na tweakach. Jak pisałem wyżej nie sugeruje się ustawieniami gamerOS (choć ten jest zaktualizowany pod win11)- podałem to jako jeden z bardzo wielu przykładów który sprawdziłem zanim sam zacząłem grzebać w rejestrze. Gdzieś powyżej wspominam właśnie BlackVipera ale niestety swoją pracę zakończył na windowsie 10. Szanuję zdanie ale nie zgodzę się że efekt widoczny powyżej jest przede wszystkim spowodowany zmieniejszeniem ilość procesów w tle. Samo radykalne zejście z procesów to najprostsza sprawa i dorzuca jakąś malutka cegiełkę i to tylko na słabszych maszynach (tak czy inaczej w nowej wersji będzie tylko ok 63 procesów). Większość modów osiąga takie efekty różnymi tweakami które w niektórych grach pomagają ale w innych potrafią odjąć fpsów. Dla przykladu wyłączenie HPET daj czasami olbrzymiego kopa ale potrafi też namieszać. Wyłączenie parkowania rdzeni również ma swoje dobre jak i złe strony. Widziałem wiele benchmarków porównujących mody ale żeby wyciągnąć wnioski trzeba zainstalować moda, zajrzeć w rejestr zobaczyć co zrobił autor i porównać benchmarki ale nie modów tylko konkretnych funkcji na czystym systemie. Też myślałem że pełna wersja ntlite jest niezbędna żeby zrobić dobrego moda ale znalazłem rozwiązanie które jak na razie spisuje się lepiej niż ntlite w wersji darmowej. Wczoraj połączyłem mój sposób z darmowym ntlite i efekt finalny jest taki jakbym robił to od początku w pełnej wersji. Oczywiście wygodniej i szybciej byłoby bawić się w ntlite ale wtedy niczego bym się nie nauczył a praca nad komendami w powershell, ręczna edycja kluczy rejestru to jednak jakaś forma pogłębiania wiedzy. PS: gdyby tak spektakularne efekty dawało samo ograniczenie ilości procesów to po co mody? Jednym skryptem w powershell można dwukrotnie zmniejszyć ich ilość i nie trzeba robić do tego całej otoczki. PS2: wątpię żebym miał czas i ochotę na robienie kilku wariantów lite/full itd. Zacząłem dłubać w 11 bo żaden mod mi nie odpowiada w 100% i chciałem zrobić coś co będzie satysfakcjonujące dla mnie. Obecnie pomagam w większym przedsięwzięciu więc nie mam ambicji aby samemu wypuszczać wielkie projekty :). Jeśli na forum znajdzie się ktoś kto ma wiedzę i ambicje żeby ogarnąć projekt systemu w kilku wersjach (tak jak bywało tu kiedyś) poparaty testami oraz ze wsparciem po wydaniu to chętnie zostanę testerem i pomogę w jego tworzeniu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za feedback. lou777, Boss26 and Achon like this Quote
swiniarobert69 Posted January 9, 2024 Report Posted January 9, 2024 witam, mogę prosić o upload nie zdążyłem pobrać, mam idealnego pc do testowania, phenom x4 925 8gb ram, ssd 128, hd4850 Quote
Recommended Posts