Pakitko Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Po usunięciu danych z ssd po 2 latach. Jaki dysk hdd dziś wsrto kupić do laptopa warsztatowego. Główne dane to programy dużej wagi. SSD drogie a jak znów po 2 latach ma paść chcę wrócić do hdd gdzie wytrzymuje dłużej chyba . Bo jakość producentów części aut i innych rzeczy w 21w to powala na kolana Jaki dysk dziś warto zakupić 2.5 " Cytuj
Widzior Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 34 minuty temu, Pakitko napisał(a): SSD drogie No chyba sobie żartujesz Tak tanich SSD to nigdy nie było. Ale jak wy kupujecie nowy szrot, bo gwarancja itd, to potem wam zdychają po max 2 latach i płacz. Ja i kilka osób z forum kupujemy używane, stare, dobre SSD na kościach MLC i jakoś nikomu jeszcze żaden nie padł. I nie padnie, bo prędzej my padniemy. Lepiej napisz, jakiej pojemności dysk potrzebujesz. brygada69 lubi to Cytuj
Pakitko Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Mondrala się znalazł, bo się zna na dyskach. Jak bym się znał to bym nie pisał. Mam 2 dysk 1tb Samsunga evo i po 2 latach 90% sprawności w crystal Disc A nowego nie rozbiore żeby zobaczyć co ma w środku, bo straci gwarancję 1tb,2tb interesuje mnie hdd , zrobię sobie osobne dyski do każdej marki oraz chiptuningu. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ssd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Crucial MX500 1 TB - dobry dysk SSD 1TB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
brygada69 Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 4 godziny temu, Pakitko napisał(a): Mondrala się znalazł, bo się zna na dyskach. Jak bym się znał to bym nie pisał. Mam 2 dysk 1tb Samsunga evo i po 2 latach 90% sprawności w crystal Disc 90% sprawności to nie jest padnięty dysk Cytuj
Pakitko Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Tak ale patriot przy 60 już usunął dane z dysku. Jutro włożę i wrzucę dane Cytuj
Widzior Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Patriot Burst, Adata Su6xx, Silicon Power i papa moje kochane dane Cytuj
Pakitko Opublikowano 3 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Hahaha u mnie też poszła papa baza danych softów aut z 1 roku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] hgst hdd lub Kingston SSD na kości tlc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
brygada69 Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 Nie kupuj tanich dysków SSD bo to pomyłka jak już to crucial MX500. Poczytaj ten temat Cytuj
TomOlej Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2023 tutaj masz ssd na kościach mlc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
FillBAN Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2023 W dniu 3.09.2023 o 15:51, Widzior napisał(a): Ale jak wy kupujecie nowy szrot, bo gwarancja itd, to potem wam zdychają po max 2 latach i płacz. Ja i kilka osób z forum kupujemy używane, stare, dobre SSD na kościach MLC i jakoś nikomu jeszcze żaden nie padł. I nie padnie, bo prędzej my padniemy. W dniu 3.09.2023 o 22:54, TomOlej napisał(a): tutaj masz ssd na kościach mlc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja nie mówię że używane dyski są złe ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje . @Widzior skoro gwarancja nowego dysku jest na 3-5 lat to jaki może być płacz po dwóch latach, regularny back-up to podstawa bez względu na to jaki się ma dysk . Cytuj
FillBAN Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2023 @Pakitko Ja bym kupił ten (cena ta sama co HGST). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Seagate jest wolniejszy od tego HGST bo ma 5400 obr./min. ale mam zaufanie do firmy Seagate. W sumie mam 19 dysków Seagate od lat i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Dyski HDD są wolniejsze i delikatne ale jak ktoś wie jak się z nimi prawidłowo obchodzić to są dużo trwalsze od dysków SSD. Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2023 4 godziny temu, FillBAN napisał(a): ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje No nie, kolejny kosmita z teoriami spiskowymi z d00py. Chłopie, ja nigdy żadnego dysku MLC nie sprzedałem, ja je tylko kupuje dla siebie i dla znajomych, ewentualnie dla klienta, jak mu robię PC/lakpa. 4 godziny temu, FillBAN napisał(a): skoro gwarancja nowego dysku jest na 3-5 lat to jaki może być płacz po dwóch latach, regularny back-up to podstawa bez względu na to jaki się ma dysk To sobie tak rób, jak 99% januszków. Ja wolę mieć dobry dysk MLC z równym zapisem do ostatniej wolnej komórki, bez debilnych buforów pseudo-SLC, i który mi na 99,99% nie padnie. Sajonara. brygada69 lubi to Cytuj
TomOlej Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2023 4 godziny temu, FillBAN napisał(a): Ja nie mówię że używane dyski są złe ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje . Oczekujesz gwarancji od sprzedawcy na allegro, tylko co Ci po niej? Tylko gwarancja producenta ma jakiś sens, o ile ten producent to nie jakiś KingSSD z aliexpress. Poza tym ja tych dysków nie sprzedaję, a dysk z oferty którą podałem są kupiłem jakiś czas temu. Dyski MLC są niemalże niezniszczalne i jest to aksjomat Cytuj
sabrex11 Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2023 w nawiązaniu do tematu... szukam wygodnych trzewików. Myślałem o Ecco Turn, ale cena zaporowa. Co robić? Kupować czy czekać na promocję? Cytuj
FillBAN Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2023 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Chłopie, ja nigdy żadnego dysku MLC nie sprzedałem, ja je tylko kupuje dla siebie i dla znajomych, ewentualnie dla klienta, jak mu robię PC/lakpa. To sobie tak rób, jak 99% januszków. Ja wolę mieć dobry dysk MLC z równym zapisem do ostatniej wolnej komórki, bez debilnych buforów pseudo-SLC, i który mi na 99,99% nie padnie. Sajonara. Jasne wierzę na słowo że nie sprzedajesz Ta pewnie i znowu na wiarę "obiecanki cacanki a głuupiemu radość", gwarancja to jest konkret a nie wiara, kupuję nowy dysk z gwarancją 5 lat i wysokim TBW i mam na wszystko wywalone, piłuję dysk ile wlezie według potrzeb robiąc co jakiś czas back-up przyrostowy i sprawdzam żebym nie przekroczył TBW (przekroczenie np. 600 TBW dla przeciętnego Kowalskiego w przeciągu 5 lat jest niemożliwe). Dysk przez 5 lat nie padnie a nawet gdyby jakimś cudem padł to żaden problem oddaję i dostaję nowy, po 5 latach to nawet jak padnie to i tak zrobił swoją robotę. Kupując używany ale polecany przez januszków biznesu bez gwarancji jak mi dysk nagle padnie to zostaję z kwitkiem i uwalonym dyskiem ale ja rozumiem są tacy co lubią ryzyko "jest ryzyko jest zabawa" . 9 godzin temu, TomOlej napisał(a): Oczekujesz gwarancji od sprzedawcy na allegro, tylko co Ci po niej? Tylko gwarancja producenta ma jakiś sens, o ile ten producent to nie jakiś KingSSD z aliexpress. Poza tym ja tych dysków nie sprzedaję, a dysk z oferty którą podałem są kupiłem jakiś czas temu. Dyski MLC są niemalże niezniszczalne i jest to aksjomat Napisałem własną gwarancję a nie producenta, skoro taka pewność że te dyski to takie niezniszczalne skarby to w czym problem ryzyka nie ma. Klient kupuje dysk a jak mu padnie w okresie danej gwarancji to wymiana na inny dysk a jak nie ma innego dysku to zwrot kasy proste. Oczywiste jest że dyski z MLC są dużo lepsze od tych z TLC ale nowe bo z używanymi MLC a nowymi TLC to już może być różnie, jeszcze żeby chociaż były zrzuty np. z CrystalDiskInfo to można by oszacować ile taki używany MLC jeszcze powinien pociągnąć ale jak tego nie ma to jest to kupowanie kota w worku. Cytuj
TomOlej Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2023 2 godziny temu, FillBAN napisał(a): Jasne wierzę na słowo że nie sprzedajesz Ta pewnie i znowu na wiarę "obiecanki cacanki a głuupiemu radość", gwarancja to jest konkret a nie wiara, kupuję nowy dysk z gwarancją 5 lat i wysokim TBW i mam na wszystko wywalone, piłuję dysk ile wlezie według potrzeb robiąc co jakiś czas back-up przyrostowy i sprawdzam żebym nie przekroczył TBW (przekroczenie np. 600 TBW dla przeciętnego Kowalskiego w przeciągu 5 lat jest niemożliwe). Dysk przez 5 lat nie padnie a nawet gdyby jakimś cudem padł to żaden problem oddaję i dostaję nowy, po 5 latach to nawet jak padnie to i tak zrobił swoją robotę. Kupując używany ale polecany przez januszków biznesu bez gwarancji jak mi dysk nagle padnie to zostaję z kwitkiem i uwalonym dyskiem ale ja rozumiem są tacy co lubią ryzyko "jest ryzyko jest zabawa" . Napisałem własną gwarancję a nie producenta, skoro taka pewność że te dyski to takie niezniszczalne skarby to w czym problem ryzyka nie ma. Klient kupuje dysk a jak mu padnie w okresie danej gwarancji to wymiana na inny dysk a jak nie ma innego dysku to zwrot kasy proste. Oczywiste jest że dyski z MLC są dużo lepsze od tych z TLC ale nowe bo z używanymi MLC a nowymi TLC to już może być różnie, jeszcze żeby chociaż były zrzuty np. z CrystalDiskInfo to można by oszacować ile taki używany MLC jeszcze powinien pociągnąć ale jak tego nie ma to jest to kupowanie kota w worku. Zacytował tylko po co żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia bo u kogoś posty często znikają "del wpisy" Cytuj
FillBAN Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2023 4 godziny temu, TomOlej napisał(a): Zacytował tylko po co żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia bo u kogoś posty często znikają "del wpisy" Oj musiało zaboleć skoro jest taka odpowiedź, spoko niech każdy myśli sam i robi to co uważa że dla niego najlepsze, ja wolę nowe dyski na konkretnej gwarancji. "żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia" a tego to nie rozumiem co to znaczy. "del wpisy" zamelduj gdzie trzeba i w ten sposób mnie nie będzie i zostaniesz tylko ty ze swoim "jedynym i słusznym" zdaniem i radą bez ludzi z odmiennym zdaniem, stara sztuczka. Trzeba pamiętać o tym że forum jest po to aby wyrażać swoje zdanie i nie koniecznie musi to być "towarzystwo/kółko wzajemnej adoracji" Cytuj
Pakitko Opublikowano 9 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2023 W dniu 6.09.2023 o 14:42, FillBAN napisał(a): @Pakitko Ja bym kupił ten (cena ta sama co HGST). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Seagate jest wolniejszy od tego HGST bo ma 5400 obr./min. ale mam zaufanie do firmy Seagate. W sumie mam 19 dysków Seagate od lat i jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Dyski HDD są wolniejsze i delikatne ale jak ktoś wie jak się z nimi prawidłowo obchodzić to są dużo trwalsze od dysków SSD. znajomy mial segate 2tb i mu głowica siadła po 2 latach używania w segate ale nie wiem jaki konkretnie model, i właśnie polecił hgst że ma kilka po 2 lata i działają dobrze Czy te parametry są w porządku samsung mam od 1.5 roku. Adata kupiłem teraz za poradą na mlc niby [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi