Jump to content

Laptop HDD dysk na dane jakiej firmy w 2023r

Pakitko

Recommended Posts

Po usunięciu danych z ssd po 2 latach.

Jaki dysk hdd dziś wsrto kupić do laptopa warsztatowego. Główne dane to programy dużej wagi. SSD drogie a jak znów po 2 latach ma paść chcę wrócić do hdd gdzie wytrzymuje dłużej chyba 😉. Bo jakość producentów części aut i innych rzeczy w 21w to powala na kolana 🤬

Jaki dysk dziś warto zakupić 2.5 "

34 minuty temu, Pakitko napisał(a):

SSD drogie

No chyba sobie żartujesz :22 Tak tanich SSD to nigdy nie było. Ale jak wy kupujecie nowy szrot, bo gwarancja itd, to potem wam zdychają po max 2 latach i płacz. Ja i kilka osób z forum kupujemy używane, stare, dobre SSD na kościach MLC i jakoś nikomu jeszcze żaden nie padł. I nie padnie, bo prędzej my padniemy. Lepiej napisz, jakiej pojemności dysk potrzebujesz.

brygada69 likes this

Mondrala się znalazł, bo się zna na dyskach. Jak bym się znał to bym nie pisał. Mam 2 dysk 1tb Samsunga evo i po 2 latach
90% sprawności w crystal Disc

A nowego nie rozbiore żeby zobaczyć co ma w środku, bo straci gwarancję

1tb,2tb interesuje mnie hdd , zrobię sobie osobne dyski do każdej marki oraz chiptuningu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ssd

Crucial MX500 1 TB - dobry dysk SSD 1TB

W dniu 3.09.2023 o 15:51, Widzior napisał(a):

Ale jak wy kupujecie nowy szrot, bo gwarancja itd, to potem wam zdychają po max 2 latach i płacz. Ja i kilka osób z forum kupujemy używane, stare, dobre SSD na kościach MLC i jakoś nikomu jeszcze żaden nie padł. I nie padnie, bo prędzej my padniemy.

W dniu 3.09.2023 o 22:54, TomOlej napisał(a):

tutaj masz ssd na kościach mlc

Ja nie mówię że używane dyski są złe ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje 😉.

@Widzior  skoro gwarancja nowego dysku jest na 3-5 lat to jaki może być płacz po dwóch latach, regularny back-up to podstawa bez względu na to jaki się ma dysk 😀.

@Pakitko

Ja bym kupił ten (cena ta sama co HGST). 

Seagate jest wolniejszy od tego HGST bo ma 5400 obr./min. ale mam zaufanie do firmy Seagate. W sumie mam 19 dysków Seagate od lat i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.  Dyski HDD są wolniejsze i delikatne ale jak ktoś wie jak się z nimi prawidłowo obchodzić to są dużo trwalsze od dysków SSD.

4 godziny temu, FillBAN napisał(a):

ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje

No nie, kolejny kosmita z teoriami spiskowymi z d00py. Chłopie, ja nigdy żadnego dysku MLC nie sprzedałem, ja je tylko kupuje dla siebie i dla znajomych, ewentualnie dla klienta, jak mu robię PC/lakpa.

skoro gwarancja nowego dysku jest na 3-5 lat to jaki może być płacz po dwóch latach, regularny back-up to podstawa bez względu na to jaki się ma dysk

To sobie tak rób, jak 99% januszków. Ja wolę mieć dobry dysk MLC z równym zapisem do ostatniej wolnej komórki, bez debilnych buforów pseudo-SLC, i który mi na 99,99% nie padnie. Sajonara.

brygada69 likes this

Ja nie mówię że używane dyski są złe ale skoro je wystawiacie na aukcjach i tak je zachwalacie że są takie niezawodne i nie padają to dlaczego nie dajecie własnej gwarancji choćby na ten 1 rok, skoro nikomu nie padają to niema chyba strachu a i chętnych do zakupu z pewnością by przybyło, coś mi tu ściemą zalatuje 😉.

Oczekujesz gwarancji od sprzedawcy na allegro, tylko co Ci po niej? Tylko gwarancja producenta ma jakiś sens, o ile ten producent to nie jakiś KingSSD z aliexpress. Poza tym ja tych dysków nie sprzedaję, a dysk z oferty którą podałem są kupiłem jakiś czas temu. Dyski MLC są niemalże niezniszczalne i jest to aksjomat :D

10 godzin temu, Widzior napisał(a):

Chłopie, ja nigdy żadnego dysku MLC nie sprzedałem, ja je tylko kupuje dla siebie i dla znajomych, ewentualnie dla klienta, jak mu robię PC/lakpa.

To sobie tak rób, jak 99% januszków. Ja wolę mieć dobry dysk MLC z równym zapisem do ostatniej wolnej komórki, bez debilnych buforów pseudo-SLC, i który mi na 99,99% nie padnie. Sajonara.

Jasne wierzę na słowo że nie sprzedajesz :D

Ta pewnie i znowu na wiarę "obiecanki cacanki a głuupiemu radość", gwarancja to jest konkret a nie wiara, kupuję nowy dysk z gwarancją 5 lat i wysokim TBW i mam na wszystko wywalone, piłuję dysk ile wlezie według potrzeb robiąc co jakiś czas back-up przyrostowy i sprawdzam żebym nie przekroczył TBW (przekroczenie np. 600 TBW dla przeciętnego Kowalskiego w przeciągu 5 lat jest niemożliwe). Dysk przez 5 lat nie padnie a nawet gdyby jakimś cudem padł to żaden problem oddaję i dostaję nowy, po 5 latach to nawet jak padnie to i tak zrobił swoją robotę. Kupując używany ale polecany przez januszków biznesu bez gwarancji jak mi dysk nagle padnie to zostaję z kwitkiem i uwalonym dyskiem ale ja rozumiem są tacy co lubią ryzyko "jest ryzyko jest zabawa" :).

9 godzin temu, TomOlej napisał(a):

Oczekujesz gwarancji od sprzedawcy na allegro, tylko co Ci po niej? Tylko gwarancja producenta ma jakiś sens, o ile ten producent to nie jakiś KingSSD z aliexpress. Poza tym ja tych dysków nie sprzedaję, a dysk z oferty którą podałem są kupiłem jakiś czas temu. Dyski MLC są niemalże niezniszczalne i jest to aksjomat :D

Napisałem własną gwarancję a nie producenta, skoro taka pewność że te dyski to takie niezniszczalne skarby to w czym problem ryzyka nie ma. Klient kupuje dysk a jak mu padnie w okresie danej gwarancji to wymiana na inny dysk a jak nie ma innego dysku to zwrot kasy proste. Oczywiste jest że dyski z MLC są dużo lepsze od tych z TLC ale nowe bo z używanymi MLC a nowymi TLC to już może być różnie, jeszcze żeby chociaż były zrzuty np. z CrystalDiskInfo to można by oszacować ile taki używany MLC jeszcze powinien pociągnąć ale jak tego nie ma to jest to kupowanie kota w worku.

2 godziny temu, FillBAN napisał(a):

Jasne wierzę na słowo że nie sprzedajesz :D

Ta pewnie i znowu na wiarę "obiecanki cacanki a głuupiemu radość", gwarancja to jest konkret a nie wiara, kupuję nowy dysk z gwarancją 5 lat i wysokim TBW i mam na wszystko wywalone, piłuję dysk ile wlezie według potrzeb robiąc co jakiś czas back-up przyrostowy i sprawdzam żebym nie przekroczył TBW (przekroczenie np. 600 TBW dla przeciętnego Kowalskiego w przeciągu 5 lat jest niemożliwe). Dysk przez 5 lat nie padnie a nawet gdyby jakimś cudem padł to żaden problem oddaję i dostaję nowy, po 5 latach to nawet jak padnie to i tak zrobił swoją robotę. Kupując używany ale polecany przez januszków biznesu bez gwarancji jak mi dysk nagle padnie to zostaję z kwitkiem i uwalonym dyskiem ale ja rozumiem są tacy co lubią ryzyko "jest ryzyko jest zabawa" :).

Napisałem własną gwarancję a nie producenta, skoro taka pewność że te dyski to takie niezniszczalne skarby to w czym problem ryzyka nie ma. Klient kupuje dysk a jak mu padnie w okresie danej gwarancji to wymiana na inny dysk a jak nie ma innego dysku to zwrot kasy proste. Oczywiste jest że dyski z MLC są dużo lepsze od tych z TLC ale nowe bo z używanymi MLC a nowymi TLC to już może być różnie, jeszcze żeby chociaż były zrzuty np. z CrystalDiskInfo to można by oszacować ile taki używany MLC jeszcze powinien pociągnąć ale jak tego nie ma to jest to kupowanie kota w worku.

Zacytował tylko po co żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia bo u kogoś posty często znikają

"del wpisy" 🤣🤣🤣

4 godziny temu, TomOlej napisał(a):

Zacytował tylko po co żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia bo u kogoś posty często znikają

"del wpisy" 🤣🤣🤣

Oj musiało zaboleć skoro jest taka odpowiedź, spoko niech każdy myśli sam i robi to co uważa że dla niego najlepsze, ja wolę nowe dyski na konkretnej gwarancji.
"żeby ludzie wiedzieli z kim mają do czynienia" a tego to nie rozumiem co to znaczy. 
"del wpisy" zamelduj gdzie trzeba i w ten sposób mnie nie będzie i zostaniesz tylko ty ze swoim "jedynym i słusznym" zdaniem i radą bez ludzi z odmiennym zdaniem, stara sztuczka.

Trzeba pamiętać o tym że forum jest po to aby wyrażać swoje zdanie i nie koniecznie musi to być "towarzystwo/kółko wzajemnej adoracji"

W dniu 6.09.2023 o 14:42, FillBAN napisał(a):

@Pakitko

Ja bym kupił ten (cena ta sama co HGST). 

Seagate jest wolniejszy od tego HGST bo ma 5400 obr./min. ale mam zaufanie do firmy Seagate. W sumie mam 19 dysków Seagate od lat i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.  Dyski HDD są wolniejsze i delikatne ale jak ktoś wie jak się z nimi prawidłowo obchodzić to są dużo trwalsze od dysków SSD.

znajomy mial segate 2tb i mu głowica siadła po 2 latach używania w segate ale nie wiem jaki konkretnie model, i właśnie polecił hgst że ma kilka po 2 lata i działają dobrze

Czy te parametry są w porządku samsung mam od 1.5 roku. Adata kupiłem teraz za poradą na mlc niby