VACek Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Platforma testowa: Windows 11 Pro Intel i5 6400 Gigabyte H110M-S2 DDR4 2x8GB 2133 Kioxia BG4 256GB (według specyfikacji Odczyt:2200MB/s, Zapis: 1400MB/s) Adapter PCIe NVMe to x1 Adapter PCIe NVMe to x4 Programy: CCSIO Benchmark Crystal Disk Mark Metodologia i opis: Na dysku 13GB zajętego miejsca. Program CCSIO Benchmark z ustawieniami domyślnymi. Program Crystal Disk Mark ustawienia dla Dysków NVMe, Próbka 1GB z 5 powtórzeniami, średnia z dwóch pierwszych kolumn. Prędkości magistrali PCIe x16 ograniczane w biosie. Na złączu X1 temperatura w trakcie testu waha się w granicach 45-50 stopni. Na złączu X4 temperatura w trakcie testu waha się w granicach 65-75 stopni. SirGon i Spirit lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2023 Właśnie wpakowałem Kioxia Exceria G2 1TB w adapter PCIe x1, bo poza grafiką mam tylko sloty x1, nawet jednego x4 nie mam, i to na dodatek są one 2giej generacji (stara płyta B350m) System Win7, do którego teoretycznie nie ma oficjalnych sterowników NVMe dla tego dysku, ale ja mam (dzięki @wiktorynek ). I jest taki ogień Cytuj
Spirit Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2023 W dniu 19.09.2023 o 17:45, Widzior napisał(a): Właśnie wpakowałem Kioxia Exceria G2 1TB w adapter PCIe x1 Możesz napisać jaki adapter użyłeś i jakie są tęmperatury , czy dysk ma jakiś radiator ? Cytuj
digi Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2023 Możesz użyć dowolny.Tam nie ma żadnego kontrolera. Ampcom(jest na alledrogo), Ugreen(jest w Proline), Axagon(z morele) albo Jeyi (masz na zdjęciu), Fovore z Ali. Jak chcesz 'markowe' to np Aquacomputer kryoM.2 albo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Radiatorów jest na Ali dużo i prawdopodobnie najtańszy pozwala uniknąć throttlingu, ale nie dam głowy bo nie znam wszystkich dysków i ich problemów z tym związanych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi