Jump to content

windows11 ochudzanie i debloat

franekfranek

Recommended Posts

Po świeżej instalacji PRO, czyszczeniu DISM++ (zaptaszkowane wszystkie okienka oczyszczania, poza WINDOWS DEFENDER), odinstalowane niemal wszystkie śmieciowe aplikacje i programy, które się dało z poziomu windows i DISM++  do tego VinPrivazer i CCcleaner:

- zajętość RAM 2,8 Gb

- 160 procesów

- 1706 wątków

- 60712 dojść

KOSZMAR !

Wiem, że win10 jest mniej "upiększony" i takiego potrzebuję, ale po  nieudanych próbach pełnej aktualizacji JG10 do 22H2, dałem sobie spokój. Zanim Sromotnik wyda JG11 chciałem tymczasowo przetrzymać na jakimś "zaufanym" systemie. Chiński GHOST i reviOS średnio mnie interesuje. Mam jakoś większe zaufanie do PL podwórka. Poza tym skoro przez kilka lat produkty Sromotnika nie zawiodły to po co się narażać.  Do rzeczy. Polecicie jakiś INTUICYJNY program do debloat win11 , z objaśnieniami co można usunąć ?

Znalazłem:

portable.info.pl/windows-11-debloater-portable/

i mnóstwo innych, ale może ktoś już przetarł ścieżkę ?

35 minut temu, franekfranek napisał(a):

Na razie po czyszczeniach zszedłem do ok 95 procesów i ok 2,2 GB ram.

Za dużo nie rób bo możesz przedobrzyć :)

35 minut temu, franekfranek napisał(a):

A próbował ktoś MSMG z win11?

osobiście nie robiłem, wstawiłem Tobie z opisem temat.

Jak chcesz tutaj jest najnowsza pod 11-nastkę

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

franekfranek and JanKo66 like this

Sprawa wygląda następująco:

USUNIĘTE z aplikacji/programów (nieszczęśliwie w systemie funkcjonują obie nazwy):

clipchamp
cortana
feedback hub
get help
lenovo service bridge
lenovo system update
microsoft family
microsoft news
microsoft onedrive
microsoft people
microsoft solitaire
microsoft sticky
microsoft teams
microsoft tips
microsoft to do
movies & tv
msn weather
narzędzie wycinanie
office
poczta i kalendarz
power automate
rejestrator głosu
store experience host
szybka pomoc
windows maps
xbox
xbox game bar
xbox game bar plugin
xbox game speech window
xbox identity provider
xbox live

DODATKOWO z systemu "z palca" usunąłem:
solitaire
whatsup
spotify
tiktok
prime video
espm
insta
messenger

dziwne, bo żaden z programów nie pokazywał ich.. chyba, że były ukryte pod długimi ciągami cyferek jako pozycja na liście, ale to tylk ow programie:

Bloatbox

NIE WIEM JAK USUNĄĆ:
microsoft store
xbox game UI

programy tego nie oferują.

Najprzyjaźniejszy wydaje się O&O AppBuster, przynajmniej wykrył najwięcej programów.

Ale UWAGA:

Już drugi raz po usunięciu czegoś zaczyna migać górny pasek exploratora plików i czasmi ekran :(

Ogólnie wygląda na to, że jest z czego odchudzać system i może to być rakieta, ale trzeba mieć fach w ręku :)

Co do programu MSMG traci on dla mnie rację bytu bo planuje raz na jakiś czas pobrać system z najnowszymi łatkami i reinstalować go.

Aktualizacje modów nie sprawdzają się. Chyba, że jak wcześniej Sromotnik pozostawi opcję JG11 mniej okrojonego i być może da się go łatwiej zaktualizować niż stare JG10.

Dobra by była opcja stworzenia jakby wzorca systemu, ustawień o ile sie da np w powyższym MSMG i dogrywanie nowych obrazów, ale to mogłoby się rozjeżdżać, podobnie jak przenoszenie kopii ustawień systemów.

12 godzin temu, franekfranek napisał(a):

NIE WIEM JAK USUNĄĆ:
microsoft store

Moze by to pomogło, ale Franuś uważaj na te wszystkie uzdrawiacze!

xbox game UI

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Powyłączaj zbędne usługi manualnie, pomocny okaże się tutaj Bing AI, chat gpt, perplexity, you.com etc. Pytaj go czy to bezpieczne, pytaj o możliwe problemy po wyłączeniu etc. Uruchom Disk Cleanup od Windows 11 - to zawsze bezpieczna opcja, skryptów unikaj jak ognia, albo czytaj source, pliki .bat i sprawdzaj w internecie, ai czy jest to bezpieczne, szybko zauważysz że ci ludzie nie wiedzą co robią, później same problemy z systemem, potrzebny restart albo przywrócenie poprzedniego stanu, tylko nie zapomnij zrobić punktu przywracania systemu... Mamy zbyt duże zaufanie do ludzi którzy potrafią to zaprogramować, to jest tylko umiejętność, wiedza, a to co tam robią może być niebezpieczne dla systemu.

SirGon likes this