Entity129 Posted April 10, 2023 Report Posted April 10, 2023 Witam grupowiczów, Mam do grupowiczów pytanie, właściwe te same, które znajduje się w tytule. Czy jest możliwa taka modyfikacja BIOSu della 2120, aby móc używać w nim 4gb ramu ? Pamiętam, że widziałem kiedyś okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków, dzięki czemu można było używać nawet 4gb ramu w takich komputerach. Trzeba było jedynie uruchomić ten skrypt z tego co pamiętam. Czy ktoś może słyszał, czy coś podobnego da się zrobić z takim dellem ? Pozdrawiam Quote
razor1995 Posted April 10, 2023 Report Posted April 10, 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Atom N455 obsługuje max 2GB RAM. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Atom N550 to samo. Skoro procesor nie obsłuży większej ilości, żaden patch tu nie pomoże. Specyfikację wziąłem stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Godzinę temu, Entity129 napisał(a): okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków Nie był to skrypt modyfikujący biosy Tylko patch PAE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P1O, Sayidov, Hells Angels and 3 others like this Quote
Guest Posted April 15, 2023 Report Posted April 15, 2023 W dniu 10.04.2023 o 21:16, Entity129 napisał(a): Witam grupowiczów, Mam do grupowiczów pytanie, właściwe te same, które znajduje się w tytule. Czy jest możliwa taka modyfikacja BIOSu della 2120, aby móc używać w nim 4gb ramu ? Pamiętam, że widziałem kiedyś okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków, dzięki czemu można było używać nawet 4gb ramu w takich komputerach. Trzeba było jedynie uruchomić ten skrypt z tego co pamiętam. Czy ktoś może słyszał, czy coś podobnego da się zrobić z takim dellem ? Pozdrawiam Ten laptop ma już swoje lata i procek Intel Atom a starsze Atomy zwykle obsługują do 2GB RAM, a ten patch modyfikuje system operacyjny a nie BIOS, jeśli płyta główna i procesor obsłuży 4GB, to ten patch pozwoli skorzystać z pełnych 4GB na Windowsa 7 x32. Quote
Recommended Posts