Jump to content

Czy jest możliwa modyfikacja BIOSu Dell Latitude 2120, aby móc używać 4gb pamięci ram ?

Recommended Posts

Posted

Witam grupowiczów,

Mam do grupowiczów pytanie, właściwe te same, które znajduje się w tytule. Czy jest możliwa taka modyfikacja BIOSu della 2120, aby móc używać w nim 4gb ramu ? Pamiętam, że widziałem kiedyś okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków, dzięki czemu można było używać nawet 4gb ramu w takich komputerach.

Trzeba było jedynie uruchomić ten skrypt z tego co pamiętam. Czy ktoś może słyszał, czy coś podobnego da się zrobić z takim dellem ?

Pozdrawiam 

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Atom N455 obsługuje max 2GB RAM.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Atom N550 to samo.

Skoro procesor nie obsłuży większej ilości, żaden patch tu nie pomoże.

Specyfikację wziąłem stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Godzinę temu, Entity129 napisał(a):

okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków

Nie był to skrypt modyfikujący biosy :L

Tylko patch PAE: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 10.04.2023 o 21:16, Entity129 napisał(a):

Witam grupowiczów,

Mam do grupowiczów pytanie, właściwe te same, które znajduje się w tytule. Czy jest możliwa taka modyfikacja BIOSu della 2120, aby móc używać w nim 4gb ramu ? Pamiętam, że widziałem kiedyś okrojonego windowsa 7, którego autor zaimplementował do niego pewien skrypt, modyfikujący BIOSy netbooków, dzięki czemu można było używać nawet 4gb ramu w takich komputerach.

Trzeba było jedynie uruchomić ten skrypt z tego co pamiętam. Czy ktoś może słyszał, czy coś podobnego da się zrobić z takim dellem ?

Pozdrawiam 

Ten laptop ma już swoje lata i procek Intel Atom a starsze Atomy zwykle obsługują do 2GB RAM, a ten patch modyfikuje system operacyjny a nie BIOS, jeśli płyta główna i procesor obsłuży 4GB, to ten patch pozwoli skorzystać z pełnych 4GB na Windowsa 7 x32.