Nieobecny Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2023 SamiQ, swiniarobert69, Adiwin&& i 15 innych lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2023 Mnie do śmierci będzie zastanawiało, co cudowny ASUS odwalił w swoich płytach, że podniesienie Boost procesora za pomocą PBO + zastosowanie sterów USB zaportowanych z Win8 skutkuje freezem sprzętu P.S. No to teraz wiki szykuj się na posty w stylu "a mi nie działa, nie bootuje, mam BSODa" itd. itp. Cytuj
jkaw Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 Witam Czy toś może wrzucić linki do innego pobierania niż mega? Pozdrawiam Cytuj
Jerzy68 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 4 godziny temu, jkaw napisał(a): Witam Czy toś może wrzucić linki do innego pobierania niż mega? Pozdrawiam Dlaczego chcesz inny Serwer, mega.nz jest super, ściąganie jest super szybkie. Ryzenek lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 W dniu 1.03.2023 o 09:35, jkaw napisał(a): Witam Czy toś może wrzucić linki do innego pobierania niż mega? Pozdrawiam Bez głupich pytań ... mogę więc pomogę 1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] hasło: final JanKo66 lubi to Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2023 Dzięki, w razie reinstallu się przyda obecny win7 z twojego poprzedniego obrazu, na pc z r7 2700 32gb ramu i rx580 4gb dzielnie sie trzyma juz przez wlasciwie rok bez formatu(wezme raz na 2 tygodnie wyczyszcze tempy, zrobie trim na sata ssd i uzyje oczyszczania dysku + raz na miesiac sfc/scannow aby ewentualne ubytki w systemie poprawił, dodatkowo uzywam uuawu aby szpiegów z zbiorczych wywalić), sam system działa tak samo szybko jak swieżo po formacie póki co i nic sie nie sypie Ryzenek lubi to Cytuj
mieciu76 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Byłaby możliwość zrobienia wersji Home? Można to jakoś zrobić samemu? Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 1 hour ago, mieciu76 said: Byłaby możliwość zrobienia wersji Home? Można to jakoś zrobić samemu? no możesz samemu zintegrować sterowniki, ale nie widze sensu nawet mając klucz wgrywać home, np ma ograniczenie tylko do 16gb ramu.... Jak komp w firmie nie chodzi to aktywatorem aktywuj i tyle tą wersje Cytuj
wbak1102 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 W dniu 26.02.2023 o 19:02, wiktorynek napisał(a): Uwaga nie każdy dysk NVMe wspiera schemat partycji MBR! - na pewno MBR obsługują wszystkie Samsungi (prawdopodobnie oprócz 980 Pro i 990) Czy to jest pewne że Samsung nie obsługuje w MBR wersji 980 i 990 bo zamierzałam kupić 990 PRO >> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
wbak1102 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 To rozumiem że na tym Samsung 970 Evo Plus 2TB M.2 Złącze PCI-E x4 > Dyski SSD Złącze PCI-E x4 też MBR nie będzie działać.Dzięki za odpowiedź. Cytuj
DJGraco Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 Dzięki wielkie. Taką pracę się na prawdę docenia. w okolicach maja najprawdopodobniej albo czerwca będę próbować stawiać siódemkę na moim starym laptopie, który ma j na stronie producenta do pobrania stery do tegoż systemu. Mam jeszcze pytanie. Próbowałem zrozumieć jakie tam komponenty były dołożone i mam wątpliwość co do jednego. Mianowicie nie wiem do końca czym jest Bypass v12_u Czy to coś do włączania otrzymywania aktualizacji rozszerzonego wsparcia? Próbowałem znaleźć o tym informacje wpisując frazę w Google, nic nie znalazło, w Duck Duck go więcej mi wyskoczyło wyników z tym link do bypassera ESU na Githubie. Czy mógłbyś podać informację jakiego dokładnie bypassera użyłeś w tym obrazie? Nie to, że nie ufam, tylko tak z ciekawości pytam. Pozdrawiam Ryzenek lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 Bypass v12_u to najnowszy BypassESU-v12 i służy tak jak piszesz do dalszego otrzymywania aktualizacji rozszerzonego wsparcia ESU. Jest to program pewny i bezpieczny, pobrany z forum MDL, którego używa masa ludzi, także z forum, m.in. ja, wierny fan Win7 Cytuj
kebab Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 U mnie wersja 4 na GPT stoi na logo... na b450. Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 I się zaczęło Stoi na logo podczas instalacji, czy po zainstalowaniu i 1szym resecie? Cytuj
kebab Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2023 8 minut temu, wiktorynek napisał(a): Żeby móc zrobić bootowalny pendrive na FAT32 (dla UEFI+GPT). Chyba sygnatury nie robiłeś bo na przy 92% nie da się wypakować przez dism... Cytuj
olo320i Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 Info sprawdzone bo pisze to z komputera z w7 na MBR i mam dwa dyski Samsung 990pro. Jeden dysk jest z w10 na gpt a drugi z w7 na mbr. oczywiście przy próbie instalacji w7 na mbr należy odłączyć ten z gpt bo w przeciwnym razie instalator z w7 wywala błąd że nie można zainstalować bo coś tam i jest kod błędu. Cytuj
Widzior Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 1 godzinę temu, olo320i napisał(a): przy próbie instalacji w7 na mbr należy odłączyć ten z gpt bo w przeciwnym razie instalator z w7 wywala błąd że nie można zainstalować bo coś tam i jest kod błędu. To nie jest wina samego faktu podłączenia drugiego dysku w GPT, tylko tego, że pewnie instalator z Win7 chciał tam dokleić swój bootloader, bo wykrył tam już zainstalowany inny system, co narobiłoby ci problemów, więc ten error uratował ci dupsko. Milion razy było pisane, że jak się instaluje system, to wszystkie pozostałe dyski mają być odłączone !! No chyba, że ktoś ma mózg i użyje np. WinNTSetup. Cytuj
olo320i Opublikowano 7 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2023 O tym że trzeba wyjąć drugi dysk to ja wiem już od czasu windows vista. Tak tylko przypomniałem ten krok bo widzę że chetnych na instalacje w7 nie brakuje a wciąż się pojawiają pytania jak to zainstalować na nowszym sprzęcie. Ryzenek lubi to Cytuj
promario Opublikowano 10 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2023 Siemka. Dzięki za tę modyfikację @wiktorynek. Postawiłem sobie ją na laptopie obok windows 10. Mam system partycji GPT, w BIOS ustawiony na Hybrydę UEFI z CSM. ISO nagrałem na pendrive'a Rufusem w trybie GPT/UEFI bez CSM. Wcześniej odpiąłem wszystkie inne dyski i urządzenia. Bez Secure Boot. Poszło gładko. Laptop hp z z 2011 chyba, fabrycznie był właśnie z tym system. Elitebook 8470p. Idealnie do siebie pasują. A i na SSD Kingstone A400. Cytuj
DJGraco Opublikowano 13 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2023 Zdaje się jest sposób na otrzymywanie aktualizacji systemu NT6.1 przez Windows Update. Teoretycznie powinno to zatrybić z tym obrazem, gdyż ma zintegrowane najnowsze aktualizacje. Trzeba pobrać to narzędzie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] hasło to 2023 Następnie uruchomić plik CMD, i wybrać jedną z opcji [1] Patch as Windows Embedded 7 category [2] Patch as Windows Server 2008 R2 category [3] Patch as Windows Server 2008 R2 category + Windows 7 category No i potem uruchomić ponownie system, a po rozruchu włączyć WinUpdate. Nie jestem pewien czy jakieś dodatkowe kroki są konieczne do wykorzystania czy można od razu po zainstalowaniu tego obrazu od Wiktorynka tak zrobić z tym narzędziem. Sam jeszcze tego nie testowałem, ale rzucam info. Większość rzeczy jest zawartych też w readme.txt dołączonym w paczce. JanKo66 lubi to Cytuj
DJGraco Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2023 Dzięki za sprostowanie. Tak czytałem ten temat, ale troszkę się pogubiłem i też do końca nie byłem pewien co dokładnie należy zrobić. Tak chcę się jeszcze upewnić. W readme napisane jest [quote] >> for Windows Server 2008 R2 category: KB4575903 and KB5016892 [/quote] To znaczy, że obie aktualizacje muszą być zainstalowane. Bo Ty @wiktorynek podałeś tylko jedną tą z piątką na początku. Więc albo przeoczyłeś albo ona nie jest potrzebna i wystarczy tylko jedna. Cytuj
DrzwiOd Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2023 Komputer na Xeonie IvyBridge czyli 3, 4gen, chipset x79. Była/jest instalka na satcie Win 7 GPT/Uefi boot. Dysk ten wyrzucony na czas instalacji. Spodziewałem się że to będzie po prostu Toshiba więc pobrałem wersje Intel 6+ z tymi sterami (nie pasująca). Pro forma też stery wszystkie Nvme, okazał się Phison. Utworzyłem pendrivy z tego obrazu i przyszedł dysk nvme Kioxia BG5.: -MBR CSM, NTFS - wybrałem stery, instalacja poszła ale błąd przy restarcie. Sformatował dysk na MBR. - GPT, od razu że ten system nie będzie działał, ale instalował i miał racje. -GPT na Win 10 jak opisane, nie działało. Czy to NTFS czy Fat32. Nie mogło znaleźć tego wklejonego pliku choć tam był. Sprawdzone wszystkie opcje bootowania. Kolejne podejście pobrałem odpowiednią instalkę. - Win 10 identyczna sytuacja. - GPT nie znajduję dysku, wybranie sterownika który jest w tej instalce (z innego pendriva) nic nie robi. Choć da się sprawdzić że to sterownik zgodny z zainstalowanym sprzętem. -MBR to samo. Bios testowałem we wszystkich ustawieniach. Aczkolwiek tylko Legacy powoduję wyświetlanie tego dysku w biosie. Dysk nvme pod Windowsem startującym z saty działa aż miło. Próbowałem na biosie modyfikowanym przeze mnie jak i na drugim gdzie kolesiowi wszystko działało ale na 10. Ostatecznie powróciłem do swojego gdzie są ostatnie instrukcje do nvme. Obstawiam że coś nie działa , pierwsza instalka była najbliżej. Chyba najbardziej ok była by działająca na instalatorze od 10 która poszła bez problemu. Jakieś pomysły? Cytuj
lukaszolej1 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Da się to zainstalować na i5 6400? Bo wyskakuje mi okno o braku sterowników przy instalacji. Cytuj
scichy1 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2023 A Na laptopie Acer Nitro 5, R7 6800h Rtx3060,dysk Samsung MZVL2512HCJQ PCIe 4.0 x4. da rade bo próbuję ale bez powodzenia. Cytuj
scichy1 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2023 19 minut temu, wiktorynek napisał(a): Przepraszam, ale zastanawiam się czy w ogóle odpowiadać na takie posty. Naprawdę? - na tym laptopie chciałbyś posiadać Win 7? Nie, nie da rady. Tak chciałem zobaczyć czy na win 7 będzie działać diagnostyka. Bo stawiam na nim maszynę wirtualna z diagboxem-porgram do diagnostyki i mam problem na niej bo nie widzi urzadzenia gdy podepnę go w usb. Cytuj
kamil445 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Mirror wszystkich plików na dysku google: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 i Nieobecny lubią to Cytuj
spodenki adidas Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2023 da radę zrobić ten system z Sp2 i w wersji 32 bitowej brygada69 lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2023 4 minuty temu, spodenki adidas napisał(a): da radę zrobić ten system z Sp2 i w wersji 32 bitowej NIE Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi