Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.04.2023 o 10:21, spodenki adidas napisał(a):

dlaczego nie działa windows update zainstalowałem system i windows updade nie działa jest błąd

da radę to poproawić

Windows 7 nie ma już wsparcia tak ogolnie. Coraz mniej programow działa na win 7, nawet nowszy chrome niż 109 nie zadziała na Windows 7.

Opublikowano

Ja siedzę na Windows 7 Ultimate x64 i Office  2016 Pro Plus mam bayypass 12 i zaciągam ręcznie poprawki do Windows Embedded Standard 7 i NET  a resztę automatycznie do Office i dostaje narzędzie do usuwania zagrożeń. Firefox wsparcie zapewnia do wersji 115 a dalej jakoś w kanale Extended Support Release do października 2024 i do tego Bitdefender.  Może dajmy wątek z łatkami które wchodzą w taki sposób na te siedem okienek. Byłaby jakaś systematyzacja, jakie wchodzą jakie nie wchodzą (łatki).  Nie wchodzą wszystkie z NET. Jest jakaś szansa na takie coś? Bo jeszcze nie chce mi się przechodzić na 10. O to chodzi aby się pochwalić po każdym drugim wtorku miesiąca jakie łatki weszły a jakie nie z tych co dał Microsoft. Są chętni? Czy to durny pomysł? Chyba że jest już taki wątek, a ja słabo szukam.

Opublikowano
1 godzinę temu, LuizaNirasz napisał(a):

Nie wchodzą wszystkie z NET

Jak nie wchodzą, jak wchodzą. Tylko trzeba użyć skryptu dotNetFx4_ESU_Installer

1 godzinę temu, LuizaNirasz napisał(a):

Może dajmy wątek z łatkami

A od czego masz ten temat?

Opublikowano
On 6/14/2023 at 7:27 PM, LuizaNirasz said:

Ja siedzę na Windows 7 Ultimate x64 i Office  2016 Pro Plus mam bayypass 12 i zaciągam ręcznie poprawki do Windows Embedded Standard 7 i NET  a resztę automatycznie do Office i dostaje narzędzie do usuwania zagrożeń. Firefox wsparcie zapewnia do wersji 115 a dalej jakoś w kanale Extended Support Release do października 2024 i do tego Bitdefender.  Może dajmy wątek z łatkami które wchodzą w taki sposób na te siedem okienek. Byłaby jakaś systematyzacja, jakie wchodzą jakie nie wchodzą (łatki).  Nie wchodzą wszystkie z NET. Jest jakaś szansa na takie coś? Bo jeszcze nie chce mi się przechodzić na 10. O to chodzi aby się pochwalić po każdym drugim wtorku miesiąca jakie łatki weszły a jakie nie z tych co dał Microsoft. Są chętni? Czy to durny pomysł? Chyba że jest już taki wątek, a ja słabo szukam.

normalnie mi net aktualizuje sie z windows update, office 2016 też

mozna uzyc patchera co ci przerobi system aby windows update widzialo jako embedded albo server 2008r2 i samo bedzie ci sie instalowalo(wiktorynek ci podeslal wyzej)

Opublikowano

Nie ma sensu. Kwestia tylko poprawek bezpieczeństwa, ewentualnie nowszy bypass. I jak widzisz, tu masz kilka różnych wersji, pod różne konfiguracje, więc jak ci stara wersja dobrze działa, to lepiej nie kombinuj, tylko dograj najnowsze łaty.

Opublikowano
W dniu 6.03.2023 o 17:50, wiktorynek napisał(a):

Doprecyzujmy - nie umożliwia obecnie otrzymywania dalszych aktualizacji, tylko umożliwia ich ręczną instalację po wcześniejszym pobraniu.

Czy ten Bypass ESU jest legalny?

Opublikowano

Wszystko pięknie ładnie, pomimo pobrania obrazów z pierwszych linków to nie wykrywają mojego Samsung SSD PM961 512GB M.2 na dell latitude 7480 ( Instalacja z czystej ciekawości )

Opublikowano
Teraz, wiktorynek napisał(a):

W grę wchodzi tylko obraz nr 2 skoro to Dell 7480 czyli 6 lub 7 gen Intela.

Zmodyfikowane sterowniki dostarczyło Lenovo i tylko na tym można polegać. Teoretycznie mają obsługiwać SM951, SM961, PM961:

[COMM.NTamd64]
%COMMNvmeUBX.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A802
%COMMNvmePolaris.DeviceDesc%     = nvme_inst, PCI\VEN_144D&DEV_A804

[nvme_inst.NTamd64]
CopyFiles=@secnvme.sys
CopyFiles=@secnvmeF.sys

[nvme_inst.NTamd64.HW]
AddReg = msi_addreg
AddReg = nvmeF_addreg

[nvme_inst.NTamd64.Services]
AddService = secnvme, 0x00000002 , nvme_Service_Inst, nvme_EventLog_Inst
AddService = secnvmeF, , nvmeF_Service_Inst, nvmeF_EventLog_Inst

[Strings]
;
; Localizable Strings
;
diskId1 = "NVME Installation Disk"
COMMNvmeUBX.DeviceDesc      = "Samsung NVMe Controller"
COMMNvmePolaris.DeviceDesc  = "Samsung NVMe Controller"

Czy to na pewno tylko problem sterowników? Instalujesz w trybie Legacy na MBR?

Przecież ta poprawka jest zainstalowana.

Próbowałem w trybie legacy mbr i lipa, nie wykrywa w ogóle dysku

Opublikowano

mialem tak samo z 2 moimi nvme(a2000 i hynix 256gb wyciagniety z laptopa na ktorym teraz siedzi win7), bawilem sie w integrowanie poprawek updatepackiem7r2 i wrzucilem ten generic nvme sterownik do iso z winraid to zadnego z moich nvme instalator nie widział - nie wrzucilem driverow na nvme i została sama poprawka na nvme od ms, system sie ladnie wgrał i po tym wgrałem ten generic przez menedzer urzadzen i smiga pieknie... Dziwne ogólnie, bo ten sterownik ma certyfikacje whql i wszystko ładnie w ntlite poszło bo inne sterowniki ładnie sie zainstalowały po instalacji(glownie chipset od b450 i sieciowka), wiec zintegrowalem raczej dobrze(oczywiscie do install.wim i boot.wim wrzucilem ten sterownik od nvme), wiec jak nie nie widzi dysku podczas instalacji to warto sprobowac bez zadnych extra sterow nvme i pozniej sobie dograc, bo ten domyslny z win7 ma problemy z obsługą smarta

PS: ładowanie sterownika w instalatorze z pendrive nic też nie zmienia - nvme nie widziało tak czy siak

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wiktorynek napisał(a):

Pewne i na 100% wielokrotnie potwierdzone są tylko sterowniki NVMe Samsunga (dobrze sie integrują i działają) do dysków detalicznych PCI-E 3.0 oraz prawdopodobnie sterowniki NVMe innych producentów oficjalnie wydane do Win 7. To nadal nie gwarantuje sukcesu, ponieważ producenci już niekiedy od 7 gen Intela wzwyż (głównie w laptopach) blokowali w biosie możliwość instalacji Win 7. Reszta to kwestia prób, oczywiście nie chaotycznych, tylko przemyślanych, zgodnych z pewnymi znanymi zasadami.

Wszystko hula. Udało się zainstalować. A wystarczyło pobrać z 1 postu iso W10 przygotowane bez wim czy esd / I iso W7 z sterami pod PM961 czyli pozycja druga. No i dalej poszło gładko, z wrzuceniem itd. 

Edytowane przez gumish93
edit post
Opublikowano

@Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie.

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe.

gumish93 lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, Widzior napisał(a):

@Adiwin&&doprecyzuj, czy te twoje rozwiązanie dotyczy instalacji w trybie Legacy czy UEFI, bo to ma zasadnicze znaczenie.

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą.

Akurat udało sięrozwiązać problem :)

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Widzior napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI?

I dupa. Załączam screena co mi wyskakuje , jak bootuje w7 z USB w uefi 

Nie za dobrze się znam i nie wiem co to znaczy. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Edytowane przez gumish93
Zmiana treści postu
Opublikowano
18 minut temu, Widzior napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że problemem był tylko instalator Win7. A poszło na Legacy czy UEFI?

Na to wychodzi że mam inny problem 🤣 zerknij na moj cytat postu wyżej ... A to wszystko z ciekawości robię ...

Czy mi się uda w ogóle zainstalować na latitude 7480 w7 

Opublikowano
30 minutes ago, Widzior said:

@gumish93z tymi NVMe jest dziwny problem podczas instalacji, w zainstalowanym systemie już łatwiej. W takim wypadku podmiana instalatora na Win10 może rozwiązać problem (sterownik NVMe integrujesz wtedy tylko do install.wim). Inne rozwiązanie, to użycie programu WinNTLite, i wtedy problemy z instalatorem cię nie obchodzą. A najpewniejszy sposób, to instalacja na dysku SATA, dogranie sterów NVMe, i zrobienie klona na dysk NVMe.

uefi ale z csm oczywiscie, bo inaczej to bez uefiseven win7 sie nie wgra

instalator zwykly win7, nic nie musialem z tym od 10 kombinowac

@gumish93mozesz sprobowac z tym iso [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ewentualnie, tu sa same poprawki nawet te esu nowe+ te ogolne usb3.0 sterowniki

Opublikowano
4 godziny temu, gumish93 napisał(a):

Na to wychodzi że mam inny problem

Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 :22 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup.

gumish93 lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, Widzior napisał(a):

Nie wiem co ty namotałeś, ale instalator chyba nie widzi pliku install.wim. Może zapomniałeś wrzucić ten wim z Win7 do instalatora Win10 :22 Albo to wina bootowania w UEFI. Mówię ci, użyj WinNTSetup.

Wszystko hula już na 100 procent 😁 udało się zainstalować W7 w uefi. Chodź z początku były problemy z powodu mojej niewiedzy i robienia na szybko ...

Ale jestem zadowolony efektu 

Opublikowano
11 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

Dlatego jak ktoś pisze, że coś się udaje lub nie udaje, to należy podać minimum:

- konfigurację sprzętową (model laptopa lub płyty głównej i która generacja procesora Intel i AMD)

- model dysku SSD NVMe

- który obraz systemu został użyty z którymi sterownikami

- jakie ustawienia biosu zostały wybrane

- jakie ustawienia zostały wybrane przy tworzeniu bootowalnego pendrive

Wszelkie inne kombinacje, to błądzenie we mgle i nikt tutaj nic nie pomoże chyba, że na oślep.

I najważniejsze - jeśli komuś bardzo zależy na Win 7 na nowym sprzęcie, to trzeba najpierw przemyśleć konfigurację sprzętową i wybrać bezproblemową pod tym kątem lub kupić drugi sprzęt.

Ciekawi mnie jeszcze jedna opcja. Czy dało by się bootx64.efi   |   bootmgfw.efi podmienić w ISO ? Tak żeby system już miał wszczepione podmienione pliki w W7 ? 

Opublikowano
16 minut temu, wiktorynek napisał(a):

Aż dziwne, że pierwszy o tym wspomniałeś. W tej wersji zapomniałem ich dodać

LOL serio? No widzisz, ja tej wersji nie ściągałem, bo mam czystą podstawę z 2021 i nie potrzebowałem tej, bo bym ci na pewno zgłosił. Sam nie używam UEFI, ale pliki na ogół przeglądam w ISO, czy wiruska nie dołączyłeś w gratisie :22 Joke...

16 minut temu, wiktorynek napisał(a):

UEFI czy UEFI with CSM?

No i to jest problem, że ludzie nie precyzują. Chyba zacznę po prostu pytać o typ partycji (MBR czy GPT), bo tym sposobem szybciej dojdziemy do ładu.

Opublikowano

@wiktorynekty wujek, a co to jest, bo nawet google o tym nie słyszało, a zainstalowałem dziś twój system na testowym i3-6100 :E W tym katalogu OOBE jest trochę plików exe. Potrzebne mi to do czegoś czy mogę wywalić, bo np. w moim Win7 nie mam w ogóle tego katalogu.

9mix9wf.jpg

Opublikowano
W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a):

Dlaczego nie używasz poprzedniej wersji? Wystarczy ją aktualizować i efekt będzie dokładnie taki sam.

Ale co dokładnie miałbym zaktualizować?  Chodzi Ci o aktualizacje Windows?

W dniu 18.08.2023 o 09:05, wiktorynek napisał(a):

Sterowniki.

Szkoda, że nie dograłeś ich do swoich obrazów. W takim razie jak to odpalić? NIe mam tak samo wejścia do starego wejścia klawiatury.

Opublikowano
19 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

Oczywiście.

Oczywiście, że są tylko inne.

Dodać podczas instalacji z pendrive, wskazując odpowiednią ścieżkę.

Okej, zainstalowałem Twoją starą wersje z 2020r. (full wypas). Powiedz mi co jeszcze pobrać do systemu? BypassESU 14? 

Opublikowano
On 8/18/2023 at 12:36 AM, GrzegorzAsia said:

Pobralem wersje dla AMD i niestety nie dziala klawiatura i mysz? Jakies pomysly? Jezeli chodzi o poprzednia wersje nie bylo problemu.

miałem o dziwo podobnie na b450 tomahawk max na tym nowym iso, jakby coś nie tak było z integracją generic usb 3.0 sterów, choc iso zrobione przy updatepack7r2 normalnie odpala z chodzacym usb a sterowniki co do usb3 powinny byc te same... Dziwne to jest, no chyba ze wiktorynek uzył innych niż te z mdl backportowane z win8