laczo72 Posted January 3 Report Share Posted January 3 Szukam przerobionego i lekkiego systemu pod mój laptop Lenovo Idea Pad Y580 Po uruchomieniu Photoshop + Edge bardzo mi zamula system. Procesor i5-321M 2.5GHz Ram 8 GB DDR3 798.1MHz Dysk Crucial_CT250Mx200SSD1 Grafika Nvidia GeForce GTX 660M Obecnie zainstalowany Win 10 Enterprise LTSC 21H2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 3 Report Share Posted January 3 I sądzisz, że inny "lekki" system zmieni sytuację? - nic a nic. Wymień procesor na i7 3610MQ lub 3630MQ. Sprawdź użycie RAM-u pod obciążeniem i ewentualnie rozważ rozbudowę do 16GB przy okazji zmieniając na szybszą DDR3L 1866MHz o jak najniższych opóźnieniach (pod warunkiem wymiany procesora na i7). Nic więcej nie zrobisz. laczo72 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted January 3 Report Share Posted January 3 Godzinę temu, laczo72 napisał(a): Po uruchomieniu Photoshop + Edge bardzo mi zamula system. Tak jak wspomniał @wiktorynekbez wymiany procesora nic tu nie zdziałasz. Photoshop mocno wykorzystuje CPU, a i Edge (w zasadzie Chrome) też trochę wymaga. 2 rdzenie 4 wątki to zdecydowanie za mało na dzisiejsze czasy. Miałem kiedyś ten laptop i z i7 3630QM sprzęt dostaje nowe życie, też wymieniałem z i5. laczo72 and starcraft2fan like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.P Posted January 4 Report Share Posted January 4 Windows 7 SP1 - JG7 [Lipiec 2021] by SROM-otnik - PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] laczo72 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hip3r Posted January 4 Report Share Posted January 4 W dniu 3.01.2023 o 20:31, laczo72 napisał(a): Szukam przerobionego i lekkiego systemu pod mój laptop Lenovo Idea Pad Y580 Po uruchomieniu Photoshop + Edge bardzo mi zamula system. Procesor i5-321M 2.5GHz Ram 8 GB DDR3 798.1MHz Dysk Crucial_CT250Mx200SSD1 Grafika Nvidia GeForce GTX 660M Obecnie zainstalowany Win 10 Enterprise LTSC 21H2 Jak chcę się korzystać z aktualnego Photoshopa i Egde to potrzeba lepszego procka. Na takim sprzęcie mogę polecić korzystanie z Photoshopa w przeglądarce ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]). A system jaki mogę polecić to ale cudów się nie spodziewaj. razor1995 and FILAGOL like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laczo72 Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 W dniu 3.01.2023 o 21:02, wiktorynek napisał(a): I sądzisz, że inny "lekki" system zmieni sytuację? - nic a nic. Wymień procesor na i7 3610MQ lub 3630MQ. Sprawdź użycie RAM-u pod obciążeniem i ewentualnie rozważ rozbudowę do 16GB przy okazji zmieniając na szybszą DDR3L 1866MHz o jak najniższych opóźnieniach (pod warunkiem wymiany procesora na i7). Nic więcej nie zrobisz. Dzięki za info, Według zaleceń "Wiktorynek" została wymieniona pamięć ram na 16 GB DDR3L 1600MHz ponieważ pamięć 1866MH nie mogłem znaleźć na allegro i procesor I7 3630MQ Po uruchomieniu Photoshop i Edge system śmiga jak powinien, Dziękuję bardzo za radę, starcraft2fan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted January 5 Report Share Posted January 5 Faktycznie obecnie bieda z DDR3L 1866MHz. Teraz już nie zmieniaj skoro kupiłeś 16GB 1600MHz. W tej chwili masz 99% tego co możesz wyciągnąć ze swojego laptopa. Hip3r likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laczo72 Posted January 5 Author Report Share Posted January 5 3 godziny temu, wiktorynek napisał(a): Faktycznie obecnie bieda z DDR3L 1866MHz. Teraz już nie zmieniaj skoro kupiłeś 16GB 1600MHz. W tej chwili masz 99% tego co możesz wyciągnąć ze swojego laptopa. Jeszcze raz dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pills Posted January 10 Report Share Posted January 10 W dniu 3.01.2023 o 21:36, razor1995 napisał(a): też wymieniałem z i5. Przesadzacie z tymi wymaganiami do co do procesorów 3 gen, siostra ma Windows 10 czysty na SSD z Intel Core i3-3130M i do przeglądania Internetu oraz puszczania przelewów czy YouTube w zupełności wystarczy. Ale w przypadku autora tematu koniecznie wymiana procesora na realną QM i na jego miejscu zmieniłbym dysk na większy i dołożył RAM jeśli się da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts