Kurajmo Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Nowy dysk SSD 512GB włożyłem ostatnio celem upgrade. Chciałem tam przeinstalowac Windows 7 ultimate. Bądź Windows 8.1. Niestety komputer po zbootowaniu pendrive z instalką. Nie wykrywa w ogóle dysku ssd. W bios też go nie wykrywa. Stary dysk SSD 2.5 działa bez problemu. Dysk SSD też jest 2.5 Ktoś się orientuje w czym może tkwić problem? Windows 8.1 przeinstalowany na starym HDD. Ale trochę muli Cytuj
VACek Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 14 minut temu, Kurajmo napisał(a): Ktoś się orientuje w czym może tkwić problem? Co za dysk kupiłeś? Jeśli nvme to czy laptop wspiera dyski nvme? Ten lapek jest na c2d? Cytuj
MadDragory Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Laptop z tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kurajmo Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 2 godziny temu, VACek napisał(a): Co za dysk kupiłeś? Jeśli nvme to czy laptop wspiera dyski nvme? Ten lapek jest na c2d? Dysk SSD HIKVISION C100 480gb zamiast 512GB. Moja pomyłka. Dysk ten bez problemu wykrywany jest w starym notebooku toshiba NB500-112 Dell vostro 1500 go nie wykrywa. 1 godzinę temu, MadDragory napisał(a): Laptop z tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak to jest ten dokładnie wszystko się zgadza Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Problem z wykryciem dysku SATA III lub zbyt dużej pojemności. To raczej nie są ograniczenia sprzętowe (chipsetu) tylko biosu (zaktualizuj do najnowszej wersji) lub samego dysku (to jest dysk fabrycznie nowy?). 42 minuty temu, Kurajmo napisał(a): HIKVISION C100 Czym kierowałeś się kupując taki shit? Cytuj
Kurajmo Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 11 minut temu, wiktorynek napisał(a): Problem z wykryciem dysku SATA III lub zbyt dużej pojemności. To raczej nie są ograniczenia sprzętowe (chipsetu) tylko biosu (zaktualizuj do najnowszej wersji) lub samego dysku (to jest dysk fabrycznie nowy?). Czym kierowałeś się kupując taki shit? Ceną i tym że miałem już inny dysk ssd tej działał bez problemu. Dopóki go komuś nie oddałem. Tak był to fabrycznie nowy kupiony dysk. Ma miesiąc. Korzystałem z niego do przechowywania gier z Nintendo Switch V1 i działał też bez problemu Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 57 minut temu, Kurajmo napisał(a): Korzystałem z niego do przechowywania gier z Nintendo Switch V1 i działał też bez problemu Na jaki typ partycji był sformatowany? Cytuj
Kurajmo Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Godzinę temu, wiktorynek napisał(a): Na jaki typ partycji był sformatowany? EXFAT z tego co pamiętam. Bo tylko taki typ dysku wykrywało DBI responder w atmosphere na switchu. Później go do NTFS sformatowałem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dziwne, ale dla pewności wyzeruj go, czyli usuń tablice partycji. Bios widzi bez partycji, a system sam sobie utworzy podczas instalacji. Cytuj
Kurajmo Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2022 W dniu 10.12.2022 o 22:48, wiktorynek napisał(a): Dziwne, ale dla pewności wyzeruj go, czyli usuń tablice partycji. Bios widzi bez partycji, a system sam sobie utworzy podczas instalacji. BIOS zaktualizowany do wersji A06. Dysk wyzerowany. Dalej nie wykrywa go nawet bios. Za to bez problemu wykrywa smartfon z Androidem po kablu USB i adapterze otg. Mogę przechowywać na nim pliki. Trudno zostawię ten dysk ssd na pliki. Jak wcześniej był. Po wypłacie planuję kupić Trochę tańszy mniejszy SSD Crucial BX500 240gb z rtv agd. I sprawdzę czy ten wykryje. Ja wiem że to marmotrastwo zasobów na tak stary laptop. Ale służy mi on jakiś czas dobrze. Windows 8.1 dograłem i o dziwo Śmiga nieźle nawet na HDD. To na takim ssd jeszcze pewnie posłuży. Ryzenek lubi to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 13 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2022 Z BX500 nigdy problemu nie miałem, a wmontowałem je w kilkadziesiąt komputerów. Kurajmo i Ryzenek lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi