Skocz do zawartości

Zużycie ram 3.5gb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeszedłem z win 11 na 7 i nie mając uruchomionych żadnych programów zużycie 3.5 gb. Z tego co pamiętam nie było tyle na win 11.
Mam 16 gb ramu, nie wiem może windows sam dobiera sobie ilość ram dla siebie na podstawie zainstalowanej pamięci ram. Tylko że w takim razie win 11 bierze mniej:)

Z tym zużyciem to pewnie microsoft coś namieszał, przed aktualizacją tego nie było:) Pominąłem wszystkie aktualizacje z czarnej listy telemetry etc.

Dzięki bardzo za win 7, dalej problem z xDuoo, może coś się z nim po prostu stało nie dobrego:)

Wcześniej miałem vscode normalnie działał, teraz nie chce się uruchomić, teraz wspierają jedynie win8/10/11 to fajnie:) Za dużo niewspieranych aplikacji więc instaluję win 10...

Microsoft zakopało dobry system, z resztą jak win xp. Styczeń 2023 zakopywany będzie win 8.1, tak że za rok nie będzie można już używać:) Popsują coś w win update, aplikacje nie wspierane, i tyle go widzieliśmy. Oni się już postarają. Brak aktualizacji zabezpieczeń to tylko wierzchołek góry lodowej.

Opublikowano

vscode wspiera w7 do wersji 1.70.3, sam wczoraj instalowałem i działa normalnie

co do ramu to czysty system pod odpaleniu mając 32gb ramu alokuje u mnie ok 2.5gb ram(włączone aero i pare pierdół a i sam system ma rok także na pewno zaśmiecony troche jest), gdzie w11 żre odrazu po starcie 3.5gb

zresztą ram jest po to aby system sobie uzywał kiedy może :D

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
2 godziny temu, marox napisał(a):

Mam 16 gb ramu, nie wiem może windows sam dobiera sobie ilość ram dla siebie na podstawie zainstalowanej pamięci ram

sam sobie dobiera bo kiedyś jak miałem wsadzoną jedną kość 4gb ramu to w stanie spoczynku brał mi coś koło 1.1 ale gdy już dorzuciłem drugą kość o tej samej pojemności to win z automatu zagarnął sobie o 1 GB więcej ramu 

Opublikowano
W dniu 31.10.2022 o 11:27, Adiwin&& napisał(a):

vscode wspiera w7 do wersji 1.70.3, sam wczoraj instalowałem i działa normalnie

co do ramu to czysty system pod odpaleniu mając 32gb ramu alokuje u mnie ok 2.5gb ram(włączone aero i pare pierdół a i sam system ma rok także na pewno zaśmiecony troche jest), gdzie w11 żre odrazu po starcie 3.5gb

zresztą ram jest po to aby system sobie uzywał kiedy może :D

Może masz win 7 zmodyfikowany, z wyłączonymi zbędnymi usługami?
Win 7 instalowałem kilka dni temu, .iso ze strony microsoftu ten z sp1.
Zainstalowane wszystkie sterowniki, aktualizacje i nawet po restarcie systemu wykorzystywanych jest 3.6gb fizycznej pamięci ram.

Pobrałem .iso Windows 10 22H2 (18.10.2022)

Zainstalowałem wszystkie aktualizacje, sterowniki, zmieniłem trochę wygląd paska zadań, i podoba mi się bardziej niż win 7.
Aplikacje paint, kalkulator etc. wyglądają niemal identycznie jak te na win 7. Windows 11 zmienia wszystko, i niestety ale bardzo nie podoba mi się wygląd, upraszczanie wszystkiego, potrzeba rozwinięcia wszystkich opcji.

Windows 10 chodzi jak żyleta, nawet nie mam problemu z rozłączającym się xDuoo Link2 Bal, oczywiście podłączony do usb 2.0, porty 3.0 chyba uszkodzone, płyta do procesorów intel 3 generacji.

System alokuje sobie 3.0 gb ram -> pc uruchomiony od ponad 24h, wieczorem zapomniałem wyłączyć. Zaraz sprawdzę ile bierze po restarcie.

Po restarcie system alokuje 2.3 gb, poczekałem z minutę żeby wszystko się załadowało.

Opublikowano

Masz 16GB ramu i dziwisz się że Windows bierze 3?
Po to jest ram żeby go używać, dzięki temu że on sobie alokuje ten ram nie musi wszystkie wczytywać od nowa i działa ci szybciej.
Naprawdę w 2022 roku trzeba tłumaczyć takie fakty? :D
To jakby się przyczepić że z tyłu ci się szybciej opony zużywają w aucie z RWD.

marox lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Masz 16GB ramu i dziwisz się że Windows bierze 3?
Po to jest ram żeby go używać, dzięki temu że on sobie alokuje ten ram nie musi wszystkie wczytywać od nowa i działa ci szybciej.
Naprawdę w 2022 roku trzeba tłumaczyć takie fakty? :D
To jakby się przyczepić że z tyłu ci się szybciej opony zużywają w aucie z RWD.

dzięki za wyjaśnienie, tak właśnie myślałem, ale pewności nie miałem:)

Opublikowano
6 hours ago, marox said:

Może masz win 7 zmodyfikowany, z wyłączonymi zbędnymi usługami?
Win 7 instalowałem kilka dni temu, .iso ze strony microsoftu ten z sp1.
Zainstalowane wszystkie sterowniki, aktualizacje i nawet po restarcie systemu wykorzystywanych jest 3.6gb fizycznej pamięci ram.

Pobrałem .iso Windows 10 22H2 (18.10.2022)

Zainstalowałem wszystkie aktualizacje, sterowniki, zmieniłem trochę wygląd paska zadań, i podoba mi się bardziej niż win 7.
Aplikacje paint, kalkulator etc. wyglądają niemal identycznie jak te na win 7. Windows 11 zmienia wszystko, i niestety ale bardzo nie podoba mi się wygląd, upraszczanie wszystkiego, potrzeba rozwinięcia wszystkich opcji.

Windows 10 chodzi jak żyleta, nawet nie mam problemu z rozłączającym się xDuoo Link2 Bal, oczywiście podłączony do usb 2.0, porty 3.0 chyba uszkodzone, płyta do procesorów intel 3 generacji.

System alokuje sobie 3.0 gb ram -> pc uruchomiony od ponad 24h, wieczorem zapomniałem wyłączyć. Zaraz sprawdzę ile bierze po restarcie.

Po restarcie system alokuje 2.3 gb, poczekałem z minutę żeby wszystko się załadowało.

Mam w7 pro iso od kolegi wiktorynka z naszego forum bo byłem leniwy aby zintegrować wszystkie poprawki i sterowniki usb3/nvme do iso, nic nie optymalizowane poza wywaleniem telemetrycznych poprawek i śmieci z zbiorczych przez uuwawu

marox lubi to