m4s Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 Mam laptopa Samsung R560 - leciwy dziadek ale działa już 14ty rok i nie chce się popsuć do końca: Mam w nim kartę WIFI - Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/n = Wi-Fi 4) Czy jest opcja zmiany karty na WI-FI 5 lub WI-FI 6 ? Tak aby przyspieszyć WIFI? Os win 8.1 @wiktorynek Może coś podpowiesz? Cytuj
VACek Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 Z WIFI6 to raczej wątpię, 5 już bardziej prawdopodobne, główna kwestia czy laptop nie ma white listy na karty sieciowe jak jest w przypadku lenovo. Jeśli masz możliwość "bezpłatnego" sprawdzenia/włożenia innej karty to warto spróbować lub szukaj jakiejś serwisówki w pdfie od samsunga. Cytuj
m4s Opublikowano 16 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 WiFi 5 byle było lepsze od tego co mam (70-80Mbit) te lapki nie miały Whiltelist etc Cytuj
razor1995 Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 Wi-Fi zapewne na half-mini PCIe? Jeśli tak to AX200: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ze sklepu powyżej brałem swoją AW-CB160H, także polecam, w 2 tygodnie była u mnie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w obecnym laptopie, polecam. Przy czym ta karta oficjalnie ma support od Windows 10, więc może być problem z driverami. Lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jak coś mam taką na sell, chodziła u mnie w Dellu E7240, 1200Mb/s linku (przy trzech antenach), realnie po Wi-Fi dociąga do tych 650Mb/s na routerze Huaweia Netii. Działa od Win7 po Win11, miałem na tym laptopie chyba każdy system i problemów z kompatybilnością nie było. Karta identyfikuje się jako Asus PCE-AC68 (chip Broadcom), ale na driverach Asusa działała mi bez problemów Co do whitelist - znalazłem tylko info że R510 ma, więc całkiem możliwe, że będzie blokada. W Lenovo wysyłałem dump BIOSa na bios-mods.org i ściągali mi blokadę. Cytuj
m4s Opublikowano 19 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Września 2022 @razor1995 sprawdzę fizycznie moja karte - pinout - i możemy robić deal razor1995 lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi