Skocz do zawartości

Upgrade karty sieciowej w Laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam laptopa Samsung R560 - leciwy dziadek ale działa już 14ty rok  i nie chce się popsuć do końca:

Mam w nim kartę WIFI - Intel Wireless WiFi Link 5100 (a/b/g/n = Wi-Fi 4)

Czy jest opcja zmiany karty na WI-FI 5  lub WI-FI 6 ?

Tak aby przyspieszyć WIFI?

Os win 8.1

@wiktorynek Może coś podpowiesz?

Opublikowano

Z WIFI6 to raczej wątpię, 5 już bardziej prawdopodobne, główna kwestia czy laptop nie ma white listy na karty sieciowe jak jest w przypadku lenovo.

Jeśli masz możliwość "bezpłatnego" sprawdzenia/włożenia innej karty to warto spróbować lub szukaj jakiejś serwisówki w pdfie od samsunga.

Opublikowano

Wi-Fi zapewne na half-mini PCIe?

Jeśli tak to AX200:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ze sklepu powyżej brałem swoją AW-CB160H, także polecam, w 2 tygodnie była u mnie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w obecnym laptopie, polecam.

Przy czym ta karta oficjalnie ma support od Windows 10, więc może być problem z driverami.

Lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - jak coś mam taką na sell, chodziła u mnie w Dellu E7240, 1200Mb/s linku (przy trzech antenach), realnie po Wi-Fi dociąga do tych 650Mb/s na routerze Huaweia Netii. Działa od Win7 po Win11, miałem na tym laptopie chyba każdy system i problemów z kompatybilnością nie było. Karta identyfikuje się jako Asus PCE-AC68 (chip Broadcom), ale na driverach Asusa działała mi bez problemów :E 

Co do whitelist - znalazłem tylko info że R510 ma, więc całkiem możliwe, że będzie blokada. W Lenovo wysyłałem dump BIOSa na bios-mods.org i ściągali mi blokadę.