Skocz do zawartości

Niska wydajność Radeona RX 6600, a może ograniczenie? Problem z kartą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zacznę od początku, jak to się zaczęło.
W lipcu sprzedałem mojego wysłużonego GTX'a 970, dołożyłem i postanowiłem kupić coś od AMD. Miałem kilka kart od nich, były jeszcze one z generacji GCN. Śmigały świetnie, prawie każda gra chodziła na wysokich ustawieniach graficznych. Kupiłem Radeona RX 6600 8GB w wersji Eagle od Gigabyte. Była w miarę tania, wykonana z plastiku, ale jakoś przymrużyłem na to oko. Tutaj chodziło mi o obiecaną wydajność w 1080p, którą widziałem w internecie.

Mam tą kartę do dziś i... jestem zawiedziony. Ma ona ogromne problemy z utrzymaniem klatek, wykorzystanie rdzenia jest w okolicach 30-70%, czasami tylko 100%; tak jakby karta nie wykorzystywała swojego pełnego potencjału. Męczę się z tym problemem i coraz bardziej myślę oddać ją na gwarancję, ale zanim to zrobię, chciałem dopytać się tutaj, na forum.

Co jest nie tak z Radeonem? To normalne? Bo ja myślę, że nie.

Testowałem przeróżne konfiguracje, i systemu, i sprzętu. Oto, z czego korzystałem:

- Windows 10 oraz 11 zaktualizowane do najnowszej wersji, wraz ze sterownikami.

- Windows 10 oraz 11 zmodyfikowane przez Ghost Spectre, aktualne sterowniki, bez zbędnego syfu od Microsoftu, wraz z potrzebnymi optymalizacjami.

- Wszystkie cztery systemy były testowane na różnych komputerach (oczywiście Radeon tylko był przekładany z jednego do drugiego); jeden z Ryzenem 5 1600AF, czyli mój osobisty PC na codzień; oraz drugi z Ryzenem 3 3100. Oba procesory podkręcone, różne płyty główne (TUF B450-PLUS Gaming II oraz B450 DS3H) , RAMy ustawione podobnie: 3000 MHz.

- W Radeon Software wyłączone wszystkie opcje typu Anti-Lag itp.

- Tylko i wyłącznie dyski SSD.

- Monitory 60 Hz oraz 75 Hz. V-Sync zawsze wyłączony. FSR wyłączony.

Praktycznie WSZYSTKIE gry chodzą gorzej, niż przewidywałem. Taki Watch Dogs 1 chodzi dobrze (60-90 FPS), ale WD 2 czy Legion mają tylko 40-55 FPS przy niskim wykorzystaniu karty. Nieważne na jakich ustawieniach graficznych. Testowałem również Cyberpunka 2077. Nagrałem specjalnie film, gdzie pokazuję wydajność karty, tutaj: 

Jak widać, rezultaty te same. Dodam, że Radek dochodzi tylko i wyłącznie do 100W poboru, a po zwiększeniu limitu mocy (co widać na filmie), maks 120W.

Jedyne gry, które działają dobrze (oprócz w/w WD 1), to coś pokroju Satisfactory, Terraria albo Minecraft. Ale czy tylko w to mam grać cały czas? Nie wyobrażam sobie tego.

Powtarzam pytanie, co tutaj może być nie tak? Wina samego AMD za sterowniki, czy wina karty (działa na tyle ile potrzebuje czy co)? Może ja coś robię nie tak?

Pozdrawiam wszystkich :)

PS. Mogło mi podczas pisania tego posta wylecieć coś z głowy, pytajcie o co chcecie. Wstawiałem to również na innych forach, jakby ktoś pytał (nie wiem, czy dobra kategoria).

Opublikowano

Tutaj ogranicza procesor.Przecież on się dusi.Miałeś sparowaną starą grafike z nie najleprzym prockiem,teraz masz dobrą grafikę nadal z nie najleprzym prockiem(grafikę trzeba nakarmić).

Takie jest moje zdanie.

Opublikowano
15 minut temu, greg-1974 napisał:

Tutaj ogranicza procesor.Przecież on się dusi.Miałeś sparowaną starą grafike z nie najleprzym prockiem,teraz masz dobrą grafikę nadal z nie najleprzym prockiem(grafikę trzeba nakarmić).

Takie jest moje zdanie.

W 1080p wykorzystanie jest na jakieś 50-70%, 2160p wiadomo, mniejsze, bo wtedy grafika leci na 99%. Czyżby wymieniać procesor?

Opublikowano

Przecież to łatwo idzie sprawdzić. Włącz np. Furmark, popatrz czy grafa jest wykorzystana na 100%, jeśli tak, to nic jej nie dolega, Koniec dywagacji.

P.S. W Furmarku częstotliwość GPU będzie sporo niższa niż w grach, i tak ma być.

Opublikowano
2 minuty temu, Widzior napisał:

Przecież to łatwo idzie sprawdzić. Włącz np. Furmark, popatrz czy grafa jest wykorzystana na 100%, jeśli tak, to nic jej nie dolega, Koniec dywagacji.

P.S. W Furmarku częstotliwość GPU będzie sporo niższa niż w grach, i tak ma być.

No to tak, w FurMark jest wykorzystanie 100%.

Opublikowano
43 minuty temu, Liściu23 napisał:

W 1080p wykorzystanie jest na jakieś 50-70%, 2160p wiadomo, mniejsze, bo wtedy grafika leci na 99%. Czyżby wymieniać procesor?

Takie jest moje zdanie.Procesor jest obciążony na 90%,to już jest bardzo dużo ,program do odczytu może nie być zbyt dokładny.Windowsowski menadzer zadań przekłamuje bardzo dużo-obiążenie procka 70% (nie za dużo) w YT a głos i wizja się rozjeżdzają się ,czyli realnie było ponad 100% albo 100% i procesor nie wyrabiał.Nowy procek ,takie jest moje zdanie

Opublikowano
11 minut temu, greg-1974 napisał:

Takie jest moje zdanie.Procesor jest obciążony na 90%,to już jest bardzo dużo ,program do odczytu może nie być zbyt dokładny.Windowsowski menadzer zadań przekłamuje bardzo dużo-obiążenie procka 70% (nie za dużo) w YT a głos i wizja się rozjeżdzają się ,czyli realnie było ponad 100% albo 100% i procesor nie wyrabiał.Nowy procek ,takie jest moje zdanie

Dodam, że właśnie mam dodatkowo problem nieważne w jakim systemie, YouTube w Chrome potrafi wyrzucić, zaciąć się, występuje timeout sterownika

Opublikowano

Mam tą kartę u siebie i z najnowszymi sterownikami miałem problem, u mnie występował efekt smużenia, obraz nie był wyraźny, na starszych wszystko jest w porządku.

Ja akurat mam i3 10100f na pokładzie.

Liściu23 lubi to
Opublikowano
25 minut temu, Liściu23 napisał:

Dodam, że właśnie mam dodatkowo problem nieważne w jakim systemie, YouTube w Chrome potrafi wyrzucić, zaciąć się, występuje timeout sterownika

Miałem 4790k Wiesław 3 -45 max 50 kl ustawienia midium grafika  NV1060 .teraz mamRyzen 5600 @4200 i 1.02 volta ,ta sama grafika powyżej 100 kl na ustawieniach wysokich ,nie najwyższych.Procek się nudzi a grafika nie schodzi ze 100 procent,czasami ma mniej bo sa filmiki albo się nie ruszam w grze.Dzisiaj zrobiłem dla poglądu.Porównaj sobie swój procek i mój.To jest wlaśnie gra Wiesław 3.Teraz po grafice mósisz pomyśleć o wymianie procka

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Liściu23 lubi to
Opublikowano

w wd2 masz niski fps bo narzut sterowników przy amd + amd jest ogromny a r3 3100/1600af to słaby procesor, bo byle jaka 10100f go objeżdza w wydajności pojedynczego wątku

W innych grach typu cp też ci znacznie proc bedzie blokować, wymień na coś mocniejszego.. Dodatkowo ram na 3000 zbytnio nie pomaga, poki nie zmienisz proca to probuj ustawic jak najwyzej ram z najnizszymi timigami + proca wykreć jak się da to może troche fps zyskasz choc w takim wd2 roznica nie musi byc jakas ogromna jesli chodzi o spadki

Opublikowano

Zdecydowanie coś nie tak jest z zasilaniem. Pod pełnym obciążeniem powinieneś mieć ~~160W. Być może karta ma uszkodzoną sekcje zasilania i działa na max ~~100W. Kiedyś forest to pokazywał przy naprawach.

Opublikowano
Teraz, bison616 napisał:

Zdecydowanie coś nie tak jest z zasilaniem. Pod pełnym obciążeniem powinieneś mieć ~~160W. Być może karta ma uszkodzoną sekcje zasilania i działa na max 100W. Kiedyś forest to pokazywał przy naprawach.

Może tak być, ale np. u BlackWhite czy jakiegoś "noname" człowieka na YouTube, ta sama karta pobiera sobie maks 100W domyślnie, bez podwyższania limitów.