dstjr Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Cześć. Od jakiegoś czasu w laptopie Dell Inspiron 3501 (Windows 11) występuje taki objaw, poprzez który porty USB przestają działać. Wygląda na to, że jest włączona funkcja oszczędzania baterii. Gdy bateria jest słaba, to system wyłącza porty USB w celu oszczędzania baterii. W biosie w zakładce System Configuration w kategorii USB Configuration obecnie wyłączona jest opcja Enable External USB Ports. Po włączeniu tej opcji i zapisaniu ustawień przez jakiś czas porty USB działają prawidłowo. Po jakimś czasie ta opcja znowu jest wyłączona. Taki objaw przydarzył się już kilkanaście razy. Za każdym razem wchodzę w bios i ponownie włączam tę opcję. W zakładce Power Management funkcja Wake on AC jest wyłączona, funkcja Enable USB Wake Support też jest wyłączona. Cytuj
ampa Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Może trzeba tym zarządzić z poziomu menedżera urządzeń dla portów usb. Cytuj
ropuch Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 A sprawdzałeś w zakładce - zasilanie i uśpienie > dodatkowe ustawienie zasilania>ustawienie zaawansowane?Może jakaś głupia aktualizacja miesza ? Cytuj
tadziu123 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2022 28 minut temu, dstjr napisał: Wygląda na to, że jest włączona funkcja oszczędzania baterii Sprawdź takie rozwiązanie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
dstjr Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2022 W Menedżer urządzeń w Kontrolery uniwersalnej maigstrali szeregowej > Główny koncentrator USB (USB 3.1) > Zarządzanie energią > wyłączłem tę funkcję: Zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzania energii i to samo zrobiłem w Intel(R) USB 3.10 eXtensible Host Controller - 1.10 (Microsoft). Chłopiec grał w Minecrafta na ładowaniu, miał jakieś 39% naładowanej baterii i nagle wyłączył mu się laptop i USB przestało działać. W biosie została odznaczona funkcja: Enable External USB Ports. Jak testowałem tego laptopa to miałem 4% baterii i porty usb działały (myszka). Wygląda na to, że jak laptop jest pod obciążeniem typu granie w grę to pojawia się taki objaw. W tym temacie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest podane jakieś rozwiązanie i czy w Ustawienie wstrzymania selektywnego USB należy wyłączyć: Zailsanie bateryjne i Podłączony? Czy te funkcje mają być włączone? Cytuj
dstjr Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Od czasu wyłączenia tych dwóch opcji, jak na razie nie pojawił się ten objaw. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi