Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A było ich co najmniej pięć:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W sumie to jak mu zamulał na oryginalnym to blokada termiczna CPU (brud w kanałach wentylacyjnych oraz termopad/termopasta skamieniała), dysk zmęczony, albo syf softwareowy.

Opublikowano

Ten laptop ma stary proc AMD, czyli okno i zamach, szkoda nerwów :E Wydajność C2D i to tych z niższej półki. Od biedy zainstalować świeży Win7 i zamontować jakikolwiek dysk SSD. System cięty albo czysty, bez większej różnicy.

Opublikowano
40 minut temu, Wydra napisał:

Dysk HDD.  Procesor AMD P320.  Pasta nowa nałożona

Wymień procesor: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wymień dysk na SSD - wystarczy najtańszy SATA III 2,5" dowolnej pojemności.

Dołóż pamięć RAM do 8GB.

Laptop odżyje i obsłuży bez problemu systemy x64 Win 7, 8.1, 10

Wydra lubi to
Opublikowano
17 minut temu, Miastowy napisał:

Windows XP,  7 to maximum i to jeszcze okrojony  w 32 bitach bez Aero etc. :E  Chyba, że Linuxik.

To ja zaczynam się cieszyć swoim HP 6005 z Athlonem II X2 B28 którego kupiłem za 50zł (komputer, nie procesor) :E 

Opublikowano

Nadal używam małego laptopa Samsung NP-P150. Windows na takim sprzęcie to porażka – jako tako działa Win7 STARTER x86, ale to naprawdę zawracanie gitary.
Na moim NP-N150 idealnie śmiga Xubuntu 18.04 LTE x64 (wersji Xubuntu 20.04 nie próbowałem, bo dla moich potrzeb to co mam, całkowicie mi wystarcza). Ostatnio wymieniłem HDD na SSD 256 GB i mój komp działa jak żyleta. [Intel Atom N450 1,66 GHz 1/2, grafika GMA 3150, 2 GB RAM DDR2]

Przy okazji: na tzw. starych laptopach nie wszystkie SSD "pójdą" – bywa, że BIOS ma kłopot z boot'owaniem z takiego dysku, choć instalator wykonał wszystko co potrzeba, bez zarzutów – start z GRUB'a na pendrive uruchamia system z SSD  bez zarzutu, ale z BIOS bootloder wystartować nie chce.

Do starego sprzętu trzeba prawidłowo dobrać dysk SSD (czasami google podpowiada, jaki SSD będzie właściwy dla konkretnego laptopa).